Apabila teknologi baru muncul, mudah teruja dengan potensi yang dibawanya, dan blockchain tidak terkecuali. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kami melihat blockchain dan cryptocurrency digunakan dalam pelbagai kes penggunaan yang berbeza. Walaupun terdapat banyak perbincangan mengenai kes penggunaan yang akhirnya akan berjaya, terdapat perbincangan yang lebih sedikit mengenai etika blockchain, dan isu-isu moral yang lebih keruh yang timbul, atau mungkin muncul.

Dalam artikel ini, kita akan melihat pertimbangan positif dan negatif mengenai etika blockchain dari pelbagai perspektif, merangkumi sudut pandang ekonomi, persekitaran dan individu.

Yang Baik

Kewangan dan Ekonomi

Cryptocurrencies, penggunaan blockchain pertama, mempunyai banyak potensi untuk melakukan kebaikan di dunia. Pelabur awal dalam Bitcoin menemui saluran penciptaan kekayaan yang sama sekali baru. Walaupun di pasaran beruang ini, perlu diingat bahawa pada awal tahun 2017, Bitcoin berniaga di bawah $ 1000. Berapa banyak aset lain yang telah meningkat 350 peratus dalam dua tahun kebelakangan ini?

Walaupun turun naik, cryptocurrency terbukti menjadi penyelamat kewangan bagi individu di negara-negara seperti Venezuela. Mata wang tempatan sangat tidak stabil menjadikan Bitcoin sebagai pertaruhan yang jauh lebih selamat.

Sekarang, kita berada di puncak revolusi kewangan kripto lain dengan keselamatan dan token yang disokong aset. Dengan menggunakan platform seperti Polymath, individu dan syarikat boleh menggunakan tokenisasi sebagai kaedah menjana dana atau membeli sebahagian kecil aset yang tidak dapat dipisahkan seperti harta tanah atau bahkan pasukan sukan.

Logo polymath

Platform penerbitan token keselamatan, Polymath

Berdagang saham dan sekuriti lain sebagai token dalam persekitaran blockchain P2P dapat membawa kecekapan luar biasa kepada dunia kewangan perdagangan. Ini akan menghilangkan kertas kerja, serta menurunkan yuran yang dilakukan secara tradisional oleh perantara seperti penjelasan atau broker.

Privasi dan Identiti

Sebagai individu, blockchain membantu kami melawan firma teknologi besar yang terlalu berminat untuk mengumpulkan data kami dan menjualnya kepada syarikat. Projek seperti Civic membolehkan kita mengawal identiti digital kita. Secara keseluruhan, konsensus adalah bahawa blockchain akan membantu kami untuk mendapatkan kembali privasi dalam kehidupan dalam talian kami.

Identiti digital juga merupakan salah satu aspek positif dari etika blockchain yang diterapkan untuk kaedah kemanusiaan. Pelarian di sebuah kem di Jordan menerima identiti digital berasaskan blockchain. Bersama imbasan biometrik, mereka menggunakannya untuk mengakses bantuan makanan. Identiti digital juga terbukti dapat membantu para gelandangan mengakses perkhidmatan seperti penjagaan kesihatan dan pembayaran kebajikan.

Masyarakat yang Lebih Amanah dan Demokratik?

Oleh kerana blockchain mula mendapat penggunaan yang lebih meluas, ada kemungkinan ia dapat menyebabkan perubahan positif yang lebih luas dalam masyarakat. Sekiranya kita menjadi lebih terbiasa dengan konsep desentralisasi dan apa yang memungkinkannya, kita mungkin melihat pergeseran ke arah kolaborasi dan bukannya konflik, kerana kita memahami manfaat yang lebih luas dari membangun kepercayaan.

Apabila kaedah pemerintahan yang terdesentralisasi menjadi lebih maju, kemungkinan pemerintah pusat dapat melihat warga menuntut lebih banyak desentralisasi. Switzerland adalah model bagaimana demokrasi langsung dapat berfungsi pada tahap nasional. Atas sebab itu, tidak hairanlah negara ini berada di barisan hadapan dalam pengembangan dan penerapan blockchain.

Bendera Switzerland

Switzerland – Demokrasi langsung dalam tindakan. Sumber gambar: Pixabay

Yang Buruk dan Yang Jahat

Dengan semua positif ini, adalah mudah untuk berfikir bahawa tidak ada lagi yang boleh dikatakan mengenai etika blockchain. Tetapi jangan terlalu memikirkan idea masa depan utopia yang terdesentralisasi. Terdapat beberapa aspek negatif penggunaan blockchain yang masih perlu kita pertimbangkan.

Jenayah

Bitcoin mendapat reputasi buruk dengan pihak berkuasa kerana telah digunakan sebagai kaedah pembayaran di pasar bawah tanah Silk Road. Walaupun pada akhirnya, kekurangan anonim sebenarnya dalam menggunakan Bitcoin yang menjatuhkan pengasasnya, Ross Ulbricht.

Sejak itu, sejumlah besar koin privasi telah muncul di pasaran, termasuk Monero dan ZCash. Ini adalah berita baik untuk orang yang lebih berfikiran privasi. Walau bagaimanapun, malangnya ia juga menyediakan cara mudah untuk mencuci wang tanpa hukuman. Siapa sahaja yang berada di belakang serangan ransomware Wannacry Shapeshift terpakai untuk menukar pembayaran wang tebusan Bitcoin bernilai $ 140k menjadi Monero, hilang tanpa jejak.

Shapeshift juga terlibat dalam laporan WSJ dari akhir 2018, yang menuduh bahawa penjenayah telah menggunakan Monero untuk mencuci wang kotor puluhan juta. Sekitar masa yang sama, Washington Post menerbitkan sekeping menyatakan bahawa cryptocurrency membantu membiayai keganasan.

Pengubahan wang haram

Cucian wang lebih sukar dengan USD berbanding Monero. Sumber gambar: Pixabay

Sudah tentu, tidak ada salahnya mahu merahsiakan transaksi anda. Tetapi etika blockchain yang baik bererti mesti ada cara untuk menghentikan penjenayah menyalahgunakan hak tersebut. Sekiranya tidak ada cara bahawa masyarakat akan mengatur sendiri, pihak berkuasa akhirnya akan menguruskan perkara itu sendiri.

Keprihatinan Alam Sekitar

Memang betul bahawa beberapa projek berkaitan dengan pertimbangan persekitaran mengenai etika blockchain, membantu pengimbangan karbon dan menjadikan pengurusan sisa lebih berkesan. Namun, ada kebenaran yang tidak dapat dinafikan, iaitu kaedah konsensus bukti bukti kerja Bitcoin menggunakan sejumlah besar tenaga. Walaupun kita masih membakar bahan bakar fosil, kesan terhadap alam sekitar adalah ketara.

Ketaksamaan Kekayaan

Terdapat setiap kemungkinan peluang mencipta kekayaan dari blockchain dapat membantu mengurangkan kekayaan dan ketidaksamaan pendapatan. Namun, dalam mempertimbangkan bagaimana etika blockchain berlaku untuk ekonomi, kita harus memberi risiko kepada risiko sehingga akhirnya mewujudkan jurang yang lebih mendalam.

Kenyataannya adalah bahawa banyak orang di negara-negara membangun, atau bahkan orang-orang yang lebih miskin di negara-negara maju, sering kali tidak memiliki akses ke sarana teknologi atau pengetahuan untuk menempatkan diri mereka di puncak teknologi baru. Oleh itu, sangat mungkin kelebihan hanya dapat dicapai oleh mereka yang sudah berada dalam kedudukan istimewa.

Ringkasan: Kes untuk Etika Blockchain

Ahli falsafah moral telah membahaskan persoalan etika selama berabad-abad. Dari perbahasan ini, selalunya satu-satunya perkara yang menjadi jelas ialah walaupun mereka tidak mempunyai semua jawapan. Dalam satu artikel juga mustahil untuk merangkumi semua aspek topik yang rumit seperti etika blockchain. Masalah yang dibincangkan di atas hanyalah beberapa contoh.

Walau bagaimanapun, sangat penting bahawa sebagai komuniti, kita berhati-hati bahawa penggunaan teknologi tidak hanya membawa keburukan. Paling tidak, bukan untuk semua orang dalam semua keadaan. Dengan mengingat perkara ini, kita dapat mencuba mendapatkan faedah maksimum dari keburukan. Pada masa yang sama, kita harus berusaha meminimumkan kesan negatif sebanyak mungkin.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me