Melanie Plaza, Pengasas bersama Elix

tembakan melanie plaza

Melanie Plaza, pengasas bersama Elix, adalah ahli biologi yang menjadikan programmer komputer dalam misi untuk meningkatkan kebolehaksesan teknologi blockchain. Elix adalah platform pinjaman dan crowdfunding yang terdesentralisasi dengan fokus pada kebolehgunaan untuk yang bukan teknikal. Sekiranya anda berminat untuk mempelajari lebih lanjut mengenai platform ini, pastikan anda melihat panduan pemula kami di sini.

Dalam temu ramah berikut, Steven Buchko dari Coin Central bercakap dengan Melanie mengenai pengenalannya kepada cryptocurrency dan beberapa keputusan seni bina unik yang telah dibuat oleh pasukan Elix. Mereka juga menyentuh halangan terbesar teknologi blockchain untuk diterima pakai serta tender ayam terbaik di seluruh Amerika Syarikat.

Temu Bual

SB: Ceritakan kisah bagaimana anda sampai ke tempat anda hari ini, bekerja pada Elix.

MP: Saya mula berfikir bahawa saya akan membuat kajian biologi. Saya pergi ke Bronx Science, sebuah sekolah yang sangat sains, dan kemudian saya menjadi jurusan biologi di Yale. Tetapi saya kecewa dengan cara akademik berfungsi. Anda habiskan banyak masa menulis cadangan geran dan ada batasan yang ada dalam penyelidikan.

Oleh itu, saya mula melakukan pengaturcaraan sebagai gantinya. Saya fikir ia keren kerana teknologi adalah (dan masih) masa depan. Saya suka bahawa saya dapat melakukan banyak perkara yang berbeza dengan pengaturcaraan, bekerja di pelbagai sektor.

Kemudian, saya mula bekerja lebih banyak pada projek blockchain dan mula bekerja dengan David [Elix co-founder] sebagai kontraktor di sebuah kedai pembangunan. Sebelum itu, saya pernah terlibat dalam perkara yang berkaitan dengan kripto tetapi sebenarnya tidak mengusahakan sebarang projek. Saya hanya berniaga dan mengusahakan sedikit bot perdagangan.

Saya melihat bahawa Elixir berpotensi untuk menyelesaikan banyak masalah yang pernah saya lihat dalam industri ini. Saya suka sifat pembiayaan orang ramai dan pinjaman yang terdesentralisasi dan peluang yang diberikan kepada orang ramai untuk mendapatkan lebih banyak kebebasan kewangan. Ia juga menghadkan bias pembiayaan yang ada.

Beberapa bulan setelah bekerja sebagai kontraktor, saya bergabung dengan Elixir sepenuh masa sebagai pengasas bersama.

Apakah pengenalan pertama anda dalam cryptocurrency? Apa yang membuat anda ingin memulakan perdagangan dan membina bot perdagangan itu?

Rakan-rakan saya mula bercakap mengenai cryptocurrency sedikit lebih setahun yang lalu. Sebelum itu, saya pernah mendengarnya, tetapi saya tidak menyedari potensi gangguannya. Kembali ketika itu adalah “Bitcoin Pizza”, saya tidak tahu sama ada ia baik atau tidak. Saya mula melihatnya lebih banyak, dan menganggapnya adalah teknologi yang hebat.

Saya juga mengikuti kelas bagaimana membina kereta memandu sendiri dengan AI yang menyebabkan saya mula bekerja di bot perdagangan. Saya ingin menerapkan sebahagian pendidikan pembelajaran mesin saya ke cryptocurrency. Saya tidak serius untuk menjana banyak wang atau seumpamanya. Saya fikir kedua-duanya adalah teknologi yang hebat, dan ini adalah peluang untuk mengerjakan keduanya pada masa yang sama.

Dengan kata-kata anda sendiri, apa yang dilakukan Elix dan masalah apa yang anda selesaikan?

Pada mulanya, kami fokus pada platform crowdfunding berasaskan blockchain. Kami juga melakukan MVP [Minimum Viable Product] dengan memberi pinjaman. Orang boleh menghantar dan meminta token dan saling membayar balik. Kami akhirnya akan membina kedua-dua ekosistem ini, dengan menambahkan ciri seperti alat pinjaman dan pelaporan bercagaran untuk crowdfunding. Walaupun begitu, ini hanyalah interaksi sederhana.

Kami melihat orang ingin mempunyai lebih banyak kawalan ke atas data mereka sendiri dan bagaimana mereka berinteraksi dengan orang lain di web dan bukannya mengendalikan perkara ini oleh beberapa jenis pihak berkuasa pusat. Kontrak pintar yang terdesentralisasi membolehkan orang melakukan ini. Mereka dapat melihat dengan jelas ke mana token mereka pergi, peraturan apa yang mempengaruhi di mana mereka pergi seterusnya, dan kerana ini, keseluruhan sistem lebih telus.

Kami mengurangkan orang tengah terpusat ini bahawa orang semakin tidak selesa dengan hari ini.

Juga, untuk crowdfunding, kita boleh menjadi lebih global. Kami tidak mempunyai yuran transaksi asing, dan tidak ada pemproses pembayaran. Kami cuba membuatnya tersedia untuk semua orang pada awalnya.

Ruang crypto telah meletup baru-baru ini, tetapi masih belum banyak cara untuk orang menggunakan token mereka dengan mudah. Melalui crowdfunding dan pinjaman, kami memfokuskan diri untuk membina produk yang sangat mudah digunakan.

Walaupun anda bukan orang yang berpendidikan tinggi, anda masih boleh berinteraksi dengan aplikasinya dengan mudah. Anda tidak perlu memahami kerumitan yang terlibat dengannya. Anda hanya boleh mempunyai aplikasi di mana anda dapat menggunakan token anda.

Kami membenarkan orang membiayai projek yang mereka sayangi dengan token mereka atau menghantarnya dengan mudah kepada orang lain. Kami melihat bahawa orang mempunyai cryptocurrency dan itu bagus, tetapi orang sekarang mahukan kaedah untuk melakukan sesuatu dengannya.

Anda tidak melakukan ICO [Penawaran Syiling Permulaan]. Sebagai gantinya, anda melakukan tinjauan udara. Apa alasan di sebalik itu?

Pertama sekali, kami ingin dapat memasukkan orang dalam komuniti, membenarkan mereka untuk mengambil bahagian dalam projek ini, dan memilikinya di halaman yang sama dengan kami sejak awal. Kami ingin mengembangkannya bersama-sama, bukan hanya mempunyai presale di mana kami menerima modal terlebih dahulu dan kemudian berusaha meningkatkan nilai token tersebut dan mencari utiliti untuk mereka selepas.

Saya rasa komuniti kita lebih menyokong kita kerana sebaliknya. Sekarang, dengan peraturan keselamatan dan kesamaran yang berterusan, tidak melakukan ICO mungkin memberi banyak manfaat kepada kita. Dengan peraturan yang semakin meningkat untuk ICO, kemungkinan besar membantu kami mengetahui bahawa kami tidak terlibat dalam hal itu.

Satu lagi perkara unik yang anda lakukan ialah perlombongan Proof-of-Time. Mengapa mekanisme itu mengenai Proof-of-Stake, Proof-of-Work, atau bahkan konsensus lain protokol?

Kami mahu mencipta model perlombongan baru yang menarik untuk orang ramai. Strategi baru bagi orang untuk melakukannya dengan cara yang masih masuk akal dan juga akan mendorong mereka untuk memegang token ini lebih lama.

Cara perlombongan Proof-of-Time berfungsi: Anda mendapat lebih banyak token semakin lama anda memegangnya. Dengan cara itu, kami meminimumkan bekalan yang beredar dan mendorong orang untuk berfikir jangka panjang.

Dengan Proof-of-Work, kami melihat sedikit penurunan kerana ketidakcekapan tenaga yang terlibat dengan perlombongan. Proof-of-Time adalah alternatif menarik yang tidak memerlukan gudang besar di China.

Adakah terdapat algoritma konsensus lain yang anda pertimbangkan?

Kami juga mempunyai token berpotensi lain yang sedang kami kerjakan dan kami memikirkan pelbagai algoritma perlombongan. Terdapat beberapa yang lain yang mungkin kami gunakan untuk token baru ini. Tetapi tidak, konsep Proof-of-Time telah diputuskan sejak awal.

Adakah Token P token baru yang baru anda sebutkan?

Ya, itu adalah tanda insentif. Kami memutuskan bahawa kami akan menunggu untuk melepaskannya sehingga ekosistem sedikit lebih berkembang. Kami tidak mahu melepaskan token yang langsung tidak mempunyai utiliti.

Kami fikir ada banyak potensi penggunaannya ketika ekosistem pinjaman dan crowdfunding berkembang. Kami akan menyusunnya sebagai ganjaran kerana turut serta dalam ekosistem ini di kemudian hari. Dan, kami akan membenarkan orang mula menambanya apabila mempunyai kes penggunaan sebenar.

Bolehkah anda bercakap lebih banyak mengenai program ganjaran?

Dari perspektif praktikal, kami fikir ada baiknya memberi insentif kepada pengguna untuk menggunakan platform ini, tetapi kami juga ingin memberi insentif kepada orang untuk benar-benar membayar balik pinjaman mereka dan untuk turut serta dalam memberi pinjaman.

Salah satu masalah dalam pinjaman adalah, “Bagaimana anda memastikan orang akan membayar orang kembali. Bagaimana anda membuat risiko pinjaman itu bernilai? ”

Bagaimana ia berfungsi: Sekiranya anda meminjamkan dana kepada seseorang dan orang itu berjaya membayar anda kembali, maka anda berdua layak untuk mendapatkan token lain. Ganjaran dibahagi antara pemberi pinjaman dan peminjam, memberi pemberi pinjaman sedikit lebih banyak, kerana mereka mempunyai risiko yang lebih besar. Peminjam juga mendapat ganjaran kerana membayar balik pinjaman sepenuhnya. Ini adalah cara untuk memberi lebih banyak insentif kepada orang lain untuk turut serta dalam proses pemberian pinjaman dan juga memastikan bahawa pinjaman dipenuhi hingga selesai.

antara muka telefon 2 elix

Adakah penalti sekiranya peminjam tidak membayar balik pinjaman?

Dalam MVP kami tidak ada penalti, tetapi ini adalah perkara yang sedang kami fikirkan. Kita mungkin perlu menerapkan beberapa jenis sistem penilaian atau bekerja dengan sistem pemarkahan kredit blockchain.

Kami juga memikirkan untuk melakukan sistem pinjaman bercagaran. Itu akan mengurangkan sedikit risiko di sana.

Itulah salah satu cabaran dengan melakukan pinjaman dengan cara yang terdesentralisasi ini. Tidak ada jalan tradisional skor kredit atau pengumpulan hutang. Kami memikirkan cara lain yang akan menyelesaikannya.

Jadi, anda baru bermula dengan pinjaman asas peer-to-peer dan berkembang dari sana?

Ya, betul-betul. Kami ingin membuat sistem yang sangat mudah untuk bermula agar orang dapat menggunakannya dan menggunakannya dengan mudah. Kami rasa bagus untuk membuat aplikasi kami di luar sana pada awalnya sehingga kami dapat melihat bagaimana orang menggunakannya dan bertindak balas terhadap apa yang sebenarnya ingin dilihat oleh pengguna kami dalam produk tersebut. Kami dapat mengembangkan ekosistem dari sana berdasarkan corak penggunaan dan maklum balas pengguna.

Anda sudah mempunyai beta ini dan mempunyai kontrak pintar terbuka untuk ujian, namun anda hanya dua pengasas untuk sementara waktu, baru-baru ini menambahkan dua orang lagi ke dalam pasukan. Adakah anda mahu menjaga pasukan tetap kecil atau adakah titik di mana anda ingin mula berkembang? Banyak pasukan projek blockchain lain di luar sana telah cukup hebat.

Kami hanya menambah pekerjaan lain – kami mempunyai penasihat baru. Kami juga mempunyai pereka yang kami bekerjasama.

Kami dapat bergerak pantas dengan pasukan yang ramping. Itu bagus untuk kita hingga ke tahap ini. Tetapi ya, kami akan mula mengembangkan pasukan. Saya rasa ia tidak akan menjadi balon kepada 30 orang dengan segera seperti banyak projek lain yang pernah saya lihat.

Semasa melancarkan aplikasi awam, kami ingin mempercepat pembangunan dan membawa lebih banyak orang. Kami akan mula menambah lebih banyak pasukan ketika kami semakin hampir untuk dilancarkan.

Apa yang membezakan Elix daripada platform pinjaman peer-to-peer lain dan crowdfunding di ruang tersebut? Yang terlintas di fikiran saya ialah ETHLend.

Satu perkara mengenai ETHLend ialah mereka mengenakan 0.01 ETH untuk membiayai permintaan pinjaman, dan lebih banyak lagi untuk bayaran GAS. Kami sendiri tidak mengenakan sebarang bayaran. Sekarang, anda hanya membayar yuran GAS.

Kami juga tidak mempunyai token keahlian seperti yang dimiliki SALT, jadi kami lebih daripada platform peer-to-peer yang terdesentralisasi.

Kami juga mempunyai insentif tambahan dengan token ganjaran. Saya fikir orang akan mahu mengambil bahagian dalam pinjaman yang mana mereka mempunyai ganjaran untuk pinjaman tersebut diselesaikan. Dan diharapkan, ini juga dapat meningkatkan jumlah pinjaman yang berjaya diselesaikan di platform kami.

Kami juga tidak memerlukan MetaMask, Status, atau jenis peluasan apa pun. Kami cuba mencipta pengalaman mudah alih yang lebih mudah di mana anda tidak perlu menggunakan perkara tersebut. Orang tidak perlu memahami cara memasang sambungan lain ini, memudahkan orang biasa.

Kami juga tidak melakukan ICO. Dan kami mengawal bahagian bekalan token yang lebih rendah berbanding dengan projek lain.

Saya melihat bahawa anda telah menjuluki diri anda sebagai pengedar tender ayam. Bolehkah anda bercakap lebih sedikit untuk itu?

Salah satu permulaan pertama yang berjaya ketika saya berada di Yale adalah Crunchbutton, platform penghantaran makanan. Anda boleh, dengan satu butang, memesan sandwic ayam kerbau yang disebut Wenzel. The Wenzel adalah sandwic perdana.

Walaupun perkara utama kami adalah Wenzel, saya selalu memilih tender ayam yang anda dapat dari restoran yang sama. Oleh itu, saya mula mencuba semua tender ayam goreng di pelbagai restoran di sekitar bandar untuk mencari tender ayam perdana juga.

Saya tidak tahu sama ada semua orang menghargai tender ayam seperti yang saya lakukan, tetapi saya masih seronok mencubanya setiap kali saya pergi ke tempat baru.

Jadi, tempat mana yang mempunyai tender ayam terbaik?

Terdapat tempat ini di Marina del Ray yang mempunyai dada ayam penuh yang telah dibuat lembut. Dulunya disebut Marla’s, tetapi sekarang saya fikir ia adalah Munch Late Night atau semacamnya.

Saya menganggapnya sebagai tender ayam mewah kerana harganya jauh lebih mahal daripada tender tempat pizza, tetapi harganya sangat bagus.

Apa yang seterusnya dalam agenda untuk Elix pada tahun 2018?

Kami merancang untuk menyerahkan aplikasi ke app store menjelang akhir bulan Jun. Mudah-mudahan, kita akan mendapat pelepasan awam tidak lama selepas itu.

Kemudian, kami akan membina beberapa ciri web kami. Kami tidak merancang untuk mempunyai kesamaan ciri pada mulanya tetapi kami akan memasukkan beberapa ciri mudah alih.

Bergantung pada cara pengguna menggunakan aplikasi, kami mempunyai beberapa idea untuk mengembangkan ekosistem crowdfunding – seperti menggabungkan alat pelaporan. Terdapat semua perkara menarik yang boleh anda lakukan dengan teknologi blockchain selain hanya transaksi. Sebagai contoh, membenarkan orang menghantar laporan yang tidak berubah ketika mereka menyelesaikan projek mereka atau menyerahkan data yang mereka kumpulkan untuk percubaan.

Kami juga mahu projek dapat menyebarkan token kerana tonggak pencapaian terpenuhi dan bukannya semuanya tersebar sekaligus setelah mencapai matlamat pembiayaan mereka. Kami juga ingin memberi anda kemampuan untuk menerbitkan penemuan anda jika anda membiayai beberapa jenis penyelidikan atau menyertakan laporan pada akhirnya.

Itu adalah perkara-perkara yang mungkin kita gabungkan jika orang menggunakan platform crowdfunding dan menghadapi beberapa masalah ini.

Juga, kita akhirnya dapat membuat versi web yang terdesentralisasi sepenuhnya. Sekarang ini, kami hanya menunjukkan projek di aplikasi yang telah kami verifikasi sebagai projek yang sah. Akhirnya, kami ingin membuat versi terdesentralisasi sepenuhnya, sehingga anda dapat melihat semua projek yang berpotensi (bahkan yang gila). Versi terdesentralisasi sepenuhnya untuk orang.

Peta jalan Elix

Apa yang terlibat dengan proses pemeriksaan sekarang? Bagaimana anda tahu apa yang sah berbanding yang tidak sah?

Ini adalah satu perkara yang sering saya fikirkan kerana saya tidak mahu kita menjadi sistem terpusat. Pada mulanya, terutama kerana kami ingin memfokuskan diri pada semua orang yang dapat menggunakannya, kami perlu melakukan pemeriksaan.

Kami telah menghubungi semua orang yang berkenaan dengan kami. Sekiranya mereka membuat produk, kami bertanya kepada mereka apakah mereka memiliki prototaip, beberapa kod untuk ditunjukkan, atau apakah mereka mempunyai rencana terperinci tentang bagaimana mereka akan membuatnya. Pada dasarnya, hanya mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai bagaimana mereka merancang untuk benar-benar mengeluarkan projek mereka.

Pada pendapat anda, apakah halangan terbesar untuk penggunaan cryptocurrency dan teknologi blockchain secara meluas?

Sekarang sukar untuk memulakan. Untuk menukar dari fiat ke cryptocurrency pada mulanya, anda biasanya harus menunggu sebentar untuk mendapat persetujuan dari salah satu pertukaran. Dan ada di antara mereka yang agak samar.

Tidak semudah itu orang merasa selesa apabila anda perlu melakukan semua pemindahan ini ke dompet yang berbeza juga.

Bagi kami, itu akan menjadi salah satu masalah terbesar dalam penggunaan. Itulah sebabnya kami telah bekerja keras untuk menjadikannya sangat mudah digunakan sebaik sahaja anda berada di platform. Tetapi anda masih perlu mendapatkan token awal dan Ether di suatu tempat.

Memahami cara memulakan, cara mendapatkan cryptocurrency pertama anda, dan kaedah pemindahan yang berbeza-itulah sekatan jalan terbesar.

Adakah anda mempunyai projek kegemaran di luar Elix?

Ya, saya mempunyai banyak. Saya sangat suka Litecoin sebagai salah satu yang lebih besar. Melihat jumlah transaksi, Litecoin banyak digunakan. Beberapa orang mengatakan ia hanya digunakan untuk bertukar antara pertukaran dan sebagai kaedah untuk mendapatkan token yang berbeza. Tetapi itu masih bermaksud bahawa orang menggunakannya kerana lebih murah dan lebih pantas daripada Bitcoin.

Untuk yang lebih kecil, UTrust keren jika mereka dapat menggunakan keseluruhan penggunaan token Paypal-esque. Dan saya suka Elix jelas.

Kami mula melihat penghentian projek sebelum akhir. Banyak yang lebih cerah akan mati, tetapi kita juga akan melihat lebih banyak pemenang muncul.

Orang membandingkan crypto dengan gelembung .com. Akan ada banyak projek jenis pets.com di mana orang menganggapnya adalah idea yang bagus, tetapi ia mati. Namun, akan ada banyak pemenang di ruang ini juga.

Terima kasih

Terima kasih, Melanie, kerana meluangkan masa untuk berbual dengan kami. Kami mendoakan anda dan pasukan Elix semoga berjaya semasa anda melancarkan projek anda secara terbuka. Kami tidak sabar untuk mencuba Marla pada kali berikutnya kami berada di Marina del Ray!