Ketika datang ke crowdfunding, beberapa orang memiliki wawasan yang mendalam yang berakar pada pengalaman mendalam seperti Pengasas Indiegogo, Rubber Slava.

Ditubuhkan pada tahun 2008 di tengah-tengah salah satu krisis kewangan terburuk yang pernah dilihat oleh Amerika Syarikat, Indiegogo bertujuan untuk mengubah bagaimana syarikat permulaan mengumpulkan modal. Sehingga ketika itu, pengumpulan dana terdiri daripada rangkaian keluarga tradisional & rakan, pelabur malaikat, ekuiti persendirian, atau modal teroka. Seseorang yang mempunyai idea hebat untuk produk harus menanggung risiko yang sangat besar untuk mendapatkan dana mereka sendiri sambil berusaha mewujudkan impian mereka menjadi kenyataan.

Slavin Rubin

Slava Rubin, gambar melalui TechCrunch

Pada bulan Disember 2017, Indiegogo mengumumkan bahawa mereka menambahkan ICO dan pelaburan blockchain di platform mereka. Dengan anggaran $ 4.9 bilion yang dikumpulkan oleh ICO pada tahun 2017, ini seperti keputusan semula jadi untuk salah satu platform crowdfunding terbesar di dunia.

Namun, usaha Indiegogo menceburkan diri dalam ICO lebih daripada sekadar strategi. Etika yang diasaskan oleh Indiegogo dan komuniti cryptocurrency pada dasarnya sama: “kuasa rakyat” yang terdesentralisasi untuk memainkan peranan aktif dalam menentukan bagaimana mereka mahu dunia menjadi.

Indiegogo

Dengan beribu-ribu idea produk inovatif, Indiegogo telah menggunakan konsep crowdfunding dan menjadikannya menyeronokkan, interaktif, dan utama. Sekarang, mereka bertujuan untuk mengesahkan dan mempopularkan ICO lebih lanjut.

Salah satu komponen utama strategi Indiegogo adalah untuk membantu projek mengikuti peraturan dengan mendaftarkannya sebagai sekuriti (dalam kes yang berlaku). Bermula pelabur kecil di Indiegogo hanya dapat melabur $ 10,000 dalam kebanyakan projek, dan projek tidak akan dapat mengumpulkan lebih daripada $ 1 juta kerana sekatan dari Akta JOBS 2012.

Kami berkesempatan untuk berbual dengan Slava Rubin mengenai crowdfunding, ICO, dan evolusi ruang penggalangan dana.

Bagaimana rasanya memasuki ICO dari crowdfunding? Apakah beberapa cabaran terbesar yang pernah anda lihat?

Kami melihat semua ini sebagai evolusi semula jadi dari apa yang ingin kami capai sebagai Indiegogo sejak awal. Kami mengemukakan idea pada tahun 2006 dan dilancarkan pada tahun 2008 untuk mendemokrasikan akses ke modal.

Pada masa itu sukar untuk menggunakan Internet kerana dapat membuat orang ramai membiayai anda. Ini benar-benar mengenai penjaga pintu, mengetahui VC yang tepat, mengetahui pegawai bank yang tepat, mengetahui orang yang tepat di organisasi kerajaan.

Oleh itu, kami memulakan dengan model berasaskan faedah. Kami ingin dapat melakukan crowdfunding ekuiti dengan segera, tetapi kerana Akta Sekuriti 1933 dan peraturan, kami tidak dibenarkan.

Kemudian terus maju ke tahun 2012. Kami dapat membantu meluluskan Akta JOBS dengan Presiden Obama, dan kemudian pada tahun 2016 di AS, akhirnya crowdfunding ekuiti disiarkan. Oleh itu, kami dapat menggunakan teknik crowdfunding kami yang memberikan pulangan kewangan kepada orang ramai.

Secara selari, blockchain semakin maju dan bitcoin menjadi lebih utama. Kemudian ICO mula keluar sejurus selepas crowdfunding ekuiti. Yang menarik ialah kami mula mendapat banyak minat dari pelbagai ICO dan penggalangan dana berorientasikan blockchain yang bertanya adakah mereka dapat menggunakan platform atau kemampuan kami untuk dapat mengumpulkan wang. Jadi untuk kita, ini adalah evolusi semula jadi dalam usaha mencapai visi kita.

Pada masa-masa awal, saya akan memanggil apa yang kita lakukan crowdfunding 1.0 yang merupakan model berasaskan faedah dan kemudian 2.0 yang merupakan model ekuiti vanila. Sekarang anda hampir boleh mempertimbangkan 3.0 di mana ia adalah model pelaburan berasaskan blockchain. Oleh itu, kami telah berkembang.

Apa perbezaan bagi seseorang yang melabur dalam projek yang menerima produk sebagai ganti atau ekuiti berbanding dengan seseorang yang melabur dalam projek untuk token?

Saya fikir cara anda harus melihatnya adalah model faedah yang tidak memberikan pulangan kewangan. Ini semua tentang menyokong seseorang. Kami bahkan tidak menggunakan kata melabur untuk menyokong seseorang atau membuat pra-pesanan produk, mengesahkan idea. Itu lebih kepada ingin menyokong orang itu, ingin mendapatkan kebaikan, atau hanya menjadi sebahagian daripada gerakan.

Apabila anda melihat crowdfunding ekuiti atau salah satu peningkatan blockchain ini, sering kali ingin mengambil bahagian dalam peningkatan kewangan, sama ada bahagian pendapatan atau mendapatkan sebahagian daripada syarikat. Oleh itu, analisisnya sedikit berbeza. Bukan soal individu atau mendapatkan produk. Kerana ia berkaitan dengan ekuiti vanila atau penawaran blockchain ini, saya rasa ia sangat serupa dari segi analisis. Seperti jika saya memasukkan dolar, adakah pelaburan yang baik? Adakah saya akan mendapat lebih dari satu dolar? Jelas, terdapat pelbagai jenis organisasi dan anda perlu menyelidikinya dengan tepat, tetapi saya rasa analisisnya agak serupa.

Letupan ICO pada tahun 2017 menjadi sedikit sejuk tahun ini. Jangka masa antara projek yang melakukan presale peribadi dan ICO awam semakin berkurangan, dan beberapa projek bahkan tidak sama sekali ICo. Bagaimana anda merancang untuk terus berkembang dengan ruang?

Jadi 2017 pasti mempunyai banyak aktiviti. Terdapat persekitaran peraturan yang tidak menentu dan pelbagai penerbit tidak mengetahui dengan tepat bagaimana mereka perlu menavigasinya, tetapi tidak ada peraturan atau cabaran yang jelas, jadi terdapat banyak aktiviti. Pada Q1 2018, SEC dan FINRA memaklumkan dengan jelas bahawa semua penerbit ini perlu memastikan bahawa mereka melakukan perkara-perkara berdasarkan buku ini dan banyak daripadanya berpotensi menjadi sekuriti berbanding dengan mengelakkan pengecualian sekuriti.

Indiegogo

Sebagai sebahagian daripada itu, banyak penerbit di Amerika Syarikat harus memikirkan kembali pendekatan mereka dan ya, beberapa dari mereka telah membatasi penjualan awam mereka dan pergi lebih banyak dengan mod peribadi. Kami telah melakukannya juga untuk memastikan bahawa kami mematuhi peraturan. Oleh itu, kami mempunyai beberapa tawaran persendirian dan juga tawaran lain yang merupakan tanda keselamatan yang jelas dan dapat mematuhi pengecualian sekuriti sehingga mereka dapat diketahui umum setiap kali mereka memutuskan.

Bolehkah anda memberitahu kami sedikit mengenai apa yang telah dilalui oleh ICO Indiegogo setakat ini? Liga Bola Sepak yang dikendalikan oleh Fan (FCFL) telah berjaya dengan platform ini.

Mereka adalah organisasi pertama yang ingin berkembang bersama kami. Sejak itu anda mendapat sejumlah besar masuk, sama ada di pihak penerbit dan juga di sisi pelabur. Terdapat juga syarikat besar yang kini kami bekerjasama. Kami sebenarnya mempunyai beberapa tawaran lain yang berada dalam pelbagai peringkat peningkatan swasta sekarang sebelum mereka disiarkan. Sekali lagi, perkara itu tidak umum sehingga kami tidak membincangkannya.

Bagaimana proses pemeriksaan untuk ICO yang anda hos di platform? Kerana ada banyak lagi projek teduh di luar sana. Bagaimana anda menghilangkan kualiti dari omong kosong?

Model faedahnya sangat terbuka. Kami mempunyai ratusan ribu usahawan yang menggunakan Indiegogo yang asli. Kemudian ketika kami melancarkan pada akhir 2016 dengan model berasaskan ekuiti, kami pasti harus melihatnya semula kerana sebagai sebahagian daripada portal yang dikawal selia, kami harus memastikan bahawa kami melakukan semua usaha yang tepat untuk memastikan penipuan dan cabaran lain.

Jadi kita sebenarnya mempunyai kurang dari 2% syarikat yang memohon benar-benar disenaraikan sekarang di portal ekuiti. Kami mempunyai kenaikan rata-rata tertinggi kerana kami melakukan tugas yang baik dengan menyaring kebisingan dan memastikan bahawa kami mempunyai syarikat berintegriti tinggi.

Sebilangan besar syarikat, tidak cukup seratus persen, tetapi kebanyakan syarikat dari lebih 50 syarikat yang telah meningkat di Indiegogo, telah mencapai sasaran minimum mereka, yang harus menunjukkan bahawa jika anda dipilih oleh Indiegogo untuk dapat menaikkan, itu adalah akan menjadi hasil yang cukup baik untuk anda.

Rubber Slava

Slava Rubin (tanpa janggut) melalui CNBC)

Sekarang ini ada dalam dana ekuiti vanila. Kami telah menggunakan banyak teknik yang sama dari segi ketekunan dan kemudian memindahkannya ke persembahan blockchain. Banyak penyelidikan sangat serupa. Ini mengenai pasukan, ini mengenai model perniagaan, bagaimana kedudukan kewangan, apa hasil yang diharapkan, dan sebagainya.

Jelas, terdapat nuansa berbeza yang berkaitan dengan menilai teknologi, menilai ekonomi token, dan semua perkara itu berbeza daripada ekuiti vanila. Kita memperhebatkan proses ketekunan. Sekali lagi, nisbah syarikat yang akhirnya meningkat dengan kami berbanding yang diterapkan jauh di bawah 2%.

Bagaimana anda mengatakan bahawa ICO berkelakuan berbeza di AS berbanding Eropah, Asia, Afrika, dll.?

Ia pasti bergantung. Setiap wilayah saya rasa berbeza, tetapi AS pasti mengambil pendekatan yang lebih konservatif kerana berkaitan dengan penyampaian tawaran anda secara terbuka. Saya rasa itulah sebabnya sejak Q1 anda melihat beberapa ICO ini menjadi lebih peribadi dengan promosi mereka dan juga kelihatan lebih antarabangsa berbanding pendedahan mereka.

Adakah anda mempunyai projek kegemaran di ruang ini yang tidak semestinya melalui Indiegogo?

Saya rasa ada banyak syarikat hebat. Saya fikir ia sangat awal. Saya rasa sekarang ini ada banyak orang yang masih banyak fokus pada teknologi. Saya rasa ia akan menjadi lebih baik apabila terdapat banyak aplikasi dan penggunaan yang dihadapi pengguna.

Sekarang ini masih banyak pelaburan untuk perisian yang sedang dibina. Saya mengharapkan pengguna benar-benar menggunakan perisian tanpa menyedarinya.

Saya juga menantikan titik di mana pengusaha berhenti menggunakan blockchain sebagai kata kunci dan hanya menyedari bahawa ia hanyalah teknologi.

Tepat sekali. Seperti berkata, “Oh saya menggunakan Internet.”

Amazon keren, Facebook keren, YouTube keren; Internet itu sendiri tidak sejuk.

Industri apa yang paling anda sukai untuk melihat perubahan sama ada blockchain atau gabungan blockchain dan apa sahaja gabungan seterusnya?

Itu seperti bertanya kepada saya apa yang saya teruja dengan perubahan Internet. Saya rasa blockchain mempunyai peluang untuk mengubah setiap industri, ini hanya masalah masa. Ada yang akan bergerak lebih pantas daripada yang lain.

Yang mana yang anda fikir akan menjadi yang pertama yang benar-benar melihat perubahan pesat?

Saya fikir di mana sahaja terdapat urus niaga, di mana terdapat banyak tempat di mana terdapat urus niaga, sama ada Fintech atau pasar, rantaian bekalan, logistik, identiti; di mana sahaja anda perlu menjejaki integriti transaksi. Apabila anda menggerakkan tangan dengan berlian, kopi, ikan, atau iPhone anda, apa sahaja yang tidak berintegriti adalah apa adanya. Saya rasa ada banyak peluang di rantaian bekalan, di seluruh Fintech, memastikan bahawa transaksi berlaku tepat pada waktunya di tempat yang betul, bukan penipuan. Pematuhan, identiti.

Anda pernah mengatakan bahawa setiap projek layak mendapat kesempatan untuk gagal, yang saya rasa adalah wawasan yang sangat mendalam yang dapat diterapkan ke dunia ICO. Tidak semestinya soalan, hanya bertele-tele. Tetapi petikan yang bagus, saya menyukainya.

Terima kasih.

Bagaimana seseorang yang membaca ini dapat membantu Indiegogo menceburkan diri dalam dunia ICO berjaya?

Kami adalah pasar klasik, jadi kedua-dua belah pihak. Sekiranya ada orang dalam khalayak anda yang ingin mengumpulkan wang dan ingin meneroka cara terbaik untuk menavigasi semua peraturan, dan cara terbaik untuk menjadikannya dan khalayak umum menjadi pelabur, kami senang bekerjasama dengan mereka.

Kami adalah satu-satunya platform di luar sana yang mempunyai pengalaman selama 10 tahun, mempunyai peniaga broker di rumah, dan mempunyai hubungan yang sangat kuat dengan pengawal selia dengan rekod prestasi yang terbukti. Oleh itu, kami gembira dapat bekerja di pihak penerbit. Kami juga sangat berminat untuk terus membina buku pelaburan kami. Sekiranya orang berminat untuk mempelajari lebih lanjut mengenai peluang kita tentang apa yang boleh mereka laburkan, mereka pasti boleh melayari laman web ini.

Sekiranya orang mahu, mereka juga boleh menghantar e-mel kepada saya, [e-mel dilindungi] di kedua-dua belah pasar, dan saya akan pastikan untuk bercakap dengan mereka.

Baiklah, Slava. Saya menghargai masa anda. Selamat berehat sepanjang hari.

Awak juga.

_____

Temu ramah yang dilakukan oleh Alex Moskov dan Steven Buchko.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me