Teknologi blockchain menimbulkan ancaman unik kepada organisasi penguatkuasaan undang-undang. Teknologi baru ini membolehkan sesiapa sahaja memindahkan dana ke peringkat antarabangsa, dan dalam banyak kes tanpa nama. Penjenayah juga menyedari kemampuan ini dan terus mencari cara baru untuk menggabungkan ciri-ciri ini ke dalam kegiatan haram mereka. Walaupun berita itu sering memberi penerangan mengenai tindakan jahat pengguna crypto, penting juga untuk memahami bagaimana teknologi ini mewujudkan peluang unik untuk strategi penguatkuasaan undang-undang blockchain dikembangkan.

Pada masa-masa awal crypto, banyak orang percaya bahawa Bitcoin tidak dapat dikesan dan tidak dikenali, dan tidak mengetahui hal itu Bitcoin dijual untuk PayPal. Pelabur kripto sekarang tahu bahawa ini tidak berlaku. Hari ini, terdapat banyak platform penjejakan blockchain di pasaran. Platform ini, seperti Chainalysis, memberi sesiapa sahaja kaedah untuk meneliti transaksi di blockchain.

Platform penjejakan blockchain membantu individu dan organisasi memantau aktiviti blockchain dengan lebih baik dalam masa nyata. Alat-alat ini sangat membantu dalam mengesan transaksi yang tidak biasa, tetapi kerana sifatnya yang berdasarkan kepada orang awam, mereka tidak dapat membuka identiti pemilik kripto-dompet tertentu.

Keinginan untuk mendapatkan lebih banyak maklumat blockchain menyebabkan pengembangan sejumlah strategi penguatkuasaan undang-undang blockchain. Tidak seperti pendahulunya, platform ini bertujuan untuk memberikan fungsi tambahan kepada penguatkuasaan undang-undang. Berikut adalah beberapa platform terpenting untuk ditonton.

Bitfury: Kristal

Platform cryptocurrency popular Bitfury melancarkan sistem Crystal mereka pada Januari tahun ini. Crystal adalah alat analisis blockchain Bitcoin semua-dalam-satu yang direka khusus untuk digunakan oleh organisasi penguatkuasaan undang-undang. Program ini menyediakan sistem penegakan undang-undang blockchain yang merangkumi pemetaan data canggih dan teknologi pengelompokan.

Crystal memantau blockchain Bitcoin dalam masa nyata. Maklumat ini disusun dan dikumpulkan berdasarkan data transaksinya. Program ini membolehkan penguatkuasaan undang-undang untuk melihat transaksi jahat atau mencurigakan antara beberapa akaun Bitcoin. Syarikat ini berpendapat bahawa produk mereka dapat mengenal pasti dan mengesan kegiatan jenayah di blockchain dengan ketepatan yang tinggi.

Sistem ini membolehkan pengelompokan maklumat mengenai entiti tertentu. Dalam komuniti blockchain, maklumat ini sukar dipastikan. Senario ini berlaku apabila seseorang menggunakan banyak dompet untuk menghantar transaksi. Crystal mengenali corak ini dan secara automatik membentuk identiti pengguna berdasarkan aktiviti tersebut.

Crystal melalui Laman Utama

Crystal melalui Laman Utama

Bitfury mahukan sistem yang mudah digunakan yang menampilkan antara muka yang mesra pengguna. Selain itu, sistem memberikan setiap transaksi dengan skor risiko terperinci. Skor ini memberi penyiasat dengan kaedah menilai kesahan transaksi. Sistem ini memberikan maklumat ini dengan memantau ribuan alamat Bitcoin yang mencurigakan.

Sebagai contoh, penegak undang-undang menerima pemberitahuan ketika dana dikirim ke, katakanlah, alamat yang dikaitkan dengan web gelap. Sistem ini juga menguraikan data, yang menunjukkan kapan pengedaran dana merangkumi beberapa entiti.

Leonovus

Syarikat yang berpangkalan di Kanada Leonovus baru-baru ini melancarkan alat penguatkuasaan undang-undang terbarunya: Penyekat Bukti Blockchain. Dalam menghadapi permintaan penyimpanan data digital yang semakin meningkat, Leonovus yakin mereka mempunyai jalan penyelesaian.

Hari ini, agensi penguatkuasaan undang-undang berada dalam senario yang unik: sebilangan besar bukti adalah digital. Bukti digital ini memerlukan kaedah penyimpanan yang selamat. Segala-galanya dari bukti komputer yang dirampas, hingga rakaman kamera badan, perlu disimpan dalam keadaan tidak berubah. Kaedah menyimpan data ini sekarang sangat diperlukan kerana pegawai undang-undang tidak mempunyai cara untuk mengesahkan bahawa bukti tersebut tidak dilihat, diubah, atau diubah dalam tempoh sementara antara penangkapan dan perbicaraan.

Blockchain Evidence Locker Leonovus melaksanakan tugas ini secara unik. Platform ini menggunakan blockchain untuk menyebarkan maklumat dengan cara yang selamat dan mudah diakses. Sifat sistem yang telus menghalang penceroboh daripada mengubah bukti. Selain itu, sistem menandakan semua bukti dengan siapa yang melihat maklumat dan kapan mereka melihatnya.

Sistem semasa memerlukan pegawai penguatkuasa untuk mengekalkan rantai hak penjagaan terperinci untuk semua bukti digital. Pada masa ini, proses ini menggunakan sejumlah besar sumber. Blockchain Evidence Locker mengotomatisasi proses ini melalui penggunaan teknologi kontrak pintar. Satu lagi ciri hebat yang disertakan Leonovus adalah kemampuan juruaudit untuk melihat dan mengesahkan data yang dikumpulkan dalam masa nyata.

Blockchain Evidence Locker mempunyai banyak agensi penguatkuasaan undang-undang yang menunjukkan minat terhadap platform ini. Syarikat itu mengumumkan percubaan berdasarkan gaji bulan ini, dan sudah, beberapa agensi penguatkuasaan undang-undang di seluruh dunia telah mendaftar.

Perikatan Blockchain

Sebagai tambahan kepada penyelesaian perisian, agensi penegak hukum terus mengumpulkan sumber daya mereka untuk memerangi ancaman baru yang dihadapi di seluruh dunia. Beberapa kumpulan penguatkuasaan undang-undang berasaskan blockchain berkongsi maklumat. The Perikatan Blockchain pada masa ini menunjukkan lebih daripada 50 ahli berdaftar, yang kebanyakannya terdiri daripada kumpulan ini.

Platform ini memasuki lokasi kejadian pada Oktober tahun lalu, berikutan beberapa kes crypto berprofil tinggi. Firma itu menyatakan bahawa ia adalah sumber bagi komuniti blockchain untuk memahami kepentingan dan masalah agensi kerajaan. Perikatan itu berusaha untuk mendidik agensi penguatkuasaan undang-undang mengenai cara terbaik menangani peningkatan penggunaan cryptocurrency dalam aktiviti jenayah global.

Pembangun platform penguatkuasaan undang-undang blockchain ini percaya bahawa mendidik pegawai penguatkuasa undang-undang secara langsung adalah langkah pertama untuk mengurangkan ketakutan dan kegelisahan mereka mengenai teknologi baru. Hari ini, platform menyediakan dialog terbuka dan berguna antara profesional industri dan pegawai penguatkuasa.

Token Keselamatan

Token keselamatan mungkin merupakan pilihan lain untuk dipertimbangkan oleh pegawai penguatkuasa undang-undang. Tidak seperti token tradisional, token ini mengandungi peraturan KYC dan AML secara langsung dalam pengekodan mereka. Ini menghilangkan anonim dari ruang crypto. Pihak berkuasa percaya pendekatan ini dapat mengurangkan penggunaan crypto dalam aktiviti haram.

Walaupun masih baru di ruang crypto, duit syiling ini terus menyaksikan peningkatan penggunaannya. Evolusi ini menghasilkan cryptocurrency yang sesuai dengan peraturan kewangan semasa. Peraturan ini menghendaki pengguna memberikan maklumat yang relevan termasuk identiti sebenarnya. Ramai yang percaya bahawa token ini sangat penting dalam mengurangkan jumlah aktiviti haram di ruang tersebut.

Strategi Penguatkuasaan Undang-undang Blockchain

Oleh kerana penggunaan crypto terus berjalan, sudah pasti akan meningkatnya minat dalam bidang pemantauan dan pengesanan transaksi blockchain. Agensi penguatkuasaan undang-undang mencari alat baru ini untuk memerangi penjenayah yang maju. Taruhannya tinggi, terutamanya apabila anda mempertimbangkan jumlah cryptocurrency yang telah dirampas oleh kerajaan.