Kebimbangan mengenai penggunaan tenaga perlombongan bitcoin terus meningkatkan loceng penggera di seluruh dunia. Dalam tahun lalu, kombinasi faktor, termasuk perkakasan yang lebih baik, lebih banyak pelombong, dan ladang perlombongan yang lebih besar, telah mendorong penggunaan elektrik Bitcoin ke tahap baru. Kini, peminat Bitcoin dari seluruh dunia mencari penyelesaian yang lebih mampan untuk masalah penggunaan tenaga semasa.

Apakah Perlombongan?

Bitcoin berfungsi melalui proses yang dikenali sebagai mekanisme konsensus. Sederhananya, ribuan komputer menyimpan keseluruhan blockchain Bitcoin dalam rangkap dua. Setiap PC ini, juga dikenali sebagai node, bersaing untuk menyelesaikan bukti algoritma kerja. Yang menyelesaikan persamaan terlebih dahulu menambah blok seterusnya ke blockchain. Node yang menambah blok seterusnya menerima ganjaran BTC atas usaha mereka. Pada masa ini, ganjaran ini adalah 12.5 BTC.

Apabila Bitcoin mendapat populariti, jumlah penambang di blockchainnya meningkat. Baru-baru ini lapor menempatkan bilangan pelombong aktif di utara 300,000. Anda boleh menjangkakan jumlah ini meningkat seiring dengan kekurangan Bitcoin.

Lebih banyak Gigawatts

Akibatnya, lebih banyak pelombong menyebabkan penggunaan elektrik lebih banyak. Satu belajar mendapati bahawa operasi perlombongan Bitcoin menghabiskan 2.55 gigawatt elektrik tahun lalu. Ini meletakkan penggunaan tenaga Bitcoin setanding dengan negara-negara seperti Serbia, Bahrain, dan Ireland.

Untuk meletakkan perspektif penggunaan besar-besaran ini, jika Bitcoin adalah sebuah negara, ia akan berada di kedudukan 66 daripada 195 dari segi penggunaan tenaga. Anda dapat menjana 4,892,381 isi rumah AS dengan banyak tenaga elektrik, menurut yang terbaru Ahli Digiconomist statistik.

bitcoin-tenaga-penggunaan

Sumber: bitcoin-energy-consumption.com

Statistik yang sama menunjukkan bahawa Bitcoin menyumbang 0.24 peratus daripada jumlah penggunaan elektrik dunia. Kira-kira 144,760,846 KWh penggunaan pada hari terakhir. Crypto pertama di dunia juga menghasilkan jejak karbon tahunan sebanyak 26,248 kt CO2.

Walaupun tahap penggunaan tenaga ini terdengar merisaukan, ini hanya percikan ketika anda mempertimbangkan pertumbuhan masa depan. Perlombongan Bitcoin sedang meningkat. Tahun lalu, rangkaian itu menyaksikan peningkatan penggunaan elektrik sebanyak 413 peratus di seluruh dunia. Peningkatan aktiviti rangkaian ini menaikkan hashrate. Sebaliknya, tahap kesukaran rangkaian meningkat.

Peningkatan kesukaran ini dapat mendorong tahap penggunaan tenaga transaksi Bitcoin masa depan dari 478 kWh setiap transaksi hari ini, hingga 900 kWh pada akhir tahun. Kebimbangan ini menyebabkan beberapa individu mendorong penyelesaian yang inovatif dan menguntungkan.

Tenaga hijau

Salah satu penyelesaiannya ialah operasi perlombongan tenaga hijau. Satu operasi seperti itu terungkap pada bulan Februari tahun ini ketika ia berlaku dilapor bahawa Plouton Mining berhasrat untuk mewujudkan salah satu kemudahan perlombongan Bitcoin berkuasa solar terbesar di dunia di Gurun Mojave California. Operasi ini akan memanfaatkan fakta bahawa Gurun Mojave adalah tempat terpanas ke-12 di dunia.

Membincangkan keputusan itu, Ketua Pegawai Eksekutif Plouton Mining, Sammy Del Real, menjelaskan bagaimana kemudahan perlombongan berkuasa solar memberi manfaat kepada semua orang. Dia menerangkan bagaimana kos elektrik adalah “penghalang kesukaran utama” yang dihadapi setiap orang. ” Pasukan ini berusaha memanfaatkan tanah gurun seluas 50 ekar yang baru mereka beli untuk menjadikan konsep mereka menjadi kenyataan.

Meningkatkan Kecekapan

Semasa membincangkan projek perlombongan Bitcoin tenaga hijau, banyak yang perlu diraikan. Menurut laporan baru-baru ini yang diterbitkan oleh firma penyelidikan Wang Syiling, operasi perlombongan tenaga boleh diperbaharui sedang meningkat. Laporan itu menganggarkan bahawa sekitar 78 peratus daripada semua penggunaan elektrik Bitcoin berasal dari sumber yang boleh diperbaharui.

Laporan ini juga menunjukkan penghijrahan penambang sejak dua tahun kebelakangan ke negara-negara yang lebih mesra pembaharuan. Laporan itu menunjukkan kemasukan penambang yang meninggalkan China ke AS, Iceland, Rusia, dan Kanada. Semua negara ini menawarkan lebih banyak alternatif tenaga hijau kepada pelombong yang berpotensi mencari perkebunan besar.

Tukar dari PoW

Strategi lain yang sedang dipertimbangkan oleh komuniti Bitcoin adalah berubah dari mekanisme konsensus PoW semasa menjadi pilihan lain. Salah satu pilihan tersebut ialah algoritma bukti kepentingan (PoS). Mekanisme konsensus ini tidak memerlukan komputer untuk bersaing satu sama lain untuk menyelesaikan persamaan yang berat dan komputasi.

Sebaliknya, nod adalah pengguna yang menyimpan token mereka. Dalam sistem ini, nod mengesahkan blockchain menggunakan token bertaruh mereka sebagai cagaran. Sekiranya nod bertindak dengan jujur, mereka akan diberi lebih banyak token. Apabila simpul bertindak jahat, mereka kehilangan token mereka.

Mekanisme konsensus ini semakin popular dan sudah digunakan oleh sejumlah cryptocurrency utama. Menariknya, pengasas Ethereum, Vitalik Buterin, diumumkan bahawa blockchain ETH juga akan dikemas kini ke sistem PoS pada waktu sebelum 2021.

Penentangan terhadap PoS

Memang betul bahawa beralih ke sistem PoS sangat mengurangkan penggunaan tenaga yang diperlukan Bitcoin, tetapi ada banyak masalah lain yang perlu ditangani sebelum perubahan ini berlaku. Tetapi pertama, anda mesti memahami dinamika komuniti Bitcoin.

Komuniti Bitcoin

Sebelum sebarang perubahan boleh berlaku dalam rangkaian Bitcoin, persetujuan berlaku dalam komuniti perlombongan. Di sinilah terletak satu halangan utama yang perlu ditangani oleh penyokong PoS untuk mengubah kod Bitcoin. Pelombong Bitcoin menghabiskan berbilion dolar untuk cip perlombongan ASIC yang kuat. Perkakasan mahal ini tidak akan berguna sekiranya algoritma PoW tidak wujud.

Para penambang telah menentang perubahan yang mengubah apa yang dianggap oleh banyak orang pada masa lalu sebagai doktrin Bitcoin. Pada tahun 2017, seluruh rangkaian Bitcoin terus bertahan ketika membincangkan sama ada untuk meningkatkan saiz blok 1MB. Pada akhirnya, pertengkaran itu berakhir dengan pembentukan Bitcoin Cash secara sukar.

Kebimbangan Teknikal

Terdapat beberapa masalah teknikal yang perlu ditangani oleh sistem PoS. Salah satu kebimbangan seperti serangan jarak jauh. Dalam senario ini, seorang individu menggunakan kombinasi kunci lama, dengan rantai serangan berbelanja dua kali yang ditambang secara persendirian, untuk melakukan pencurian yang cukup besar. Serangan itu digambarkan oleh Buterin dalam analisis PoS baru-baru ini. Jenis serangan ini tidak mungkin menggunakan algoritma PoW.

Keselamatan Bitcoin

Terdapat banyak perkara yang dipertaruhkan ketika membincangkan perubahan kod Bitcoin. Blockchain Bitcoin pada masa ini adalah yang paling selamat dan terbesar di dunia. Keselamatan inilah yang mengekalkan kepercayaan kepada Bitcoin sebagai cryptocurrency teratas di seluruh dunia. Algoritma PoW, walaupun membazir, adalah konsep yang terbukti masa. Oleh itu, anda lebih cenderung melihat desakan ke arah kemudahan perlombongan tenaga boleh diperbaharui daripada menukar pengekodan Bitcoin.

Jadi, Apa Penyelesaiannya?

Malangnya, masyarakat belum menemui penyelesaian yang dicuba dan diuji untuk masalah tenaga Bitcoin. Kebangkitan inisiatif tenaga hijau, bagaimanapun, memberikan harapan bahawa, ketika Bitcoin mencapai arus perdana, kritikan tenaganya akan menjadi perkara masa lalu.