Sistem pengurusan kualiti rantaian bekalan di masa depan akan menggunakan teknologi blockchain. Blockchain memudahkan cara yang lebih cekap dan telus dalam menjalankan perniagaan global. Teknologi menaik ini membawa banyak kelebihan kepada sektor pengurusan rantaian bekalan. Oleh kerana itu, semakin banyak syarikat yang bergantung kepada rantaian bekalan terus meneliti bagaimana mengintegrasikan protokol revolusioner ini ke dalam sistem mereka.

Apa Itu Pengurusan Rantaian Bekalan, Bagaimanapun?

Pengurusan rantaian bekalan adalah pemantauan barang atau perkhidmatan sepanjang pengembangan, pengiriman, dan penjualannya. Proses ini boleh melibatkan pergerakan dan penyimpanan inventori kerja dalam proses, bahagian yang diperlukan semasa pemasangan produk yang ditawarkan. Untuk memantau ini dengan cekap, sebuah syarikat mesti memiliki kemampuan untuk melacak individu, organisasi, sumber daya, proses pembuatan, dan penjualan produk mereka.

Apabila pengurusan rantaian bekalan dilakukan dengan betul, ia menghasilkan peningkatan pendapatan, peningkatan kualiti, pengurangan kos, dan pengeluaran yang lebih efisien. Sebaliknya, syarikat menikmati penjualan dan pengedaran yang lebih tinggi apabila sistem pengurusan kualiti rantaian bekalan mereka berjalan dengan lancar. Dalam senario perniagaan tempatan, kebimbangan ini dapat dikendalikan, tetapi setelah perniagaan memerlukan sokongan antarabangsa untuk membuat produk mereka, logistik menjadi sangat kompleks.

Pada masa ini, protokol syarikat dalaman memantau rantaian bekalan. Masalahnya ialah banyak protokol ini tidak universal. Keadaan rantaian bekalan yang tersebar menjadikan hampir tidak mungkin mana-mana syarikat tunggal menjamin sepenuhnya keaslian produk mereka.

Penyelesaian Sebenar untuk Soalan Pengurusan Kualiti Rantaian Bekalan

Sistem pengurusan kualiti rantaian bekalan menghilangkan permasalahan ini dengan memberikan pengguna penyelesaian sebenar untuk masalah tersebut. Sistem berasaskan blockchain dapat memantau penciptaan, penyimpanan, pengangkutan, dan penjualan produk-produk ini di peringkat antarabangsa dan menjadikan maklumat tersebut tersedia sepenuhnya untuk semua pihak.

Untuk mencari contoh pintar gaya logistik blockchain yang digunakan, anda tidak perlu melihat lebih jauh daripada industri ganja yang baru berkembang. Emerald Health Therapeutics adalah pengeluar ganja terbesar di Kanada. Syarikat itu baru-baru ini menjadi berita utama ketika mereka mengumumkan kerjasama strategik dengan DG Blockchain Solutions yang disebut CannaChain Solutions.

Penyelesaian CannaChain

CannaChain memberikan pengguna ganja dan penyedia rekod yang tidak berubah mengenai perkembangan ganja mereka. Protokol ini mengesan keseluruhan rangkaian bekalan dan aktiviti e-dagang untuk platform CannaChain. Kerjasama tersebut membolehkan Emerald Health Therapeutics memantau perkembangan ganja secara real-time di pelbagai negeri. Kebolehan pemantauan yang meningkat membolehkan syarikat mencari dan menghilangkan sebarang ketidakcekapan dalam sistem pengembangan dan penghantaran mereka.

Sistem ini memantau tanaman sepanjang kitarnya tumbuh. Juga, pemantauan meliputi pengujian, jaminan kualiti, keselamatan, dan data pengendalian. Pengguna dapat membeli dengan yakin, mengetahui bahawa produk mereka dikesan melalui setiap langkah prosesnya. Pelacakan meliputi produksi, pengiriman, peraturan pemerintah, dan aktivitas konsumen.

Amanah

Mari kita lihat contoh lain. Apabila anda pergi ke kedai runcit dan membeli barang, anda bergantung sepenuhnya kepada kepercayaan syarikat anda untuk memastikan anda benar-benar mendapat apa yang dinyatakan dalam bungkusan. Tidak ada sistem pengesahan yang membolehkan anda membuktikan bahawa jeruk yang anda beli sebenarnya dari Florida atau kentang dari Idaho. Anda mesti mempercayai secara membuta tuli bahawa syarikat yang anda jalankan bersikap jujur. Dalam banyak kes, mereka tidak.

Selain itu, sistem pengurusan kualiti rantaian bekalan global sekarang tersebar dan dilokalisasikan sehingga pengeluar tidak dapat menjamin asal produk mereka. Kekurangan kaedah yang cekap untuk mengesan produk mereka dari penciptaan hingga penjualan adalah masalah sebenarnya. Pengenalan teknologi blockchain boleh menjadi jawapan kepada masalah ini.

Pengurusan Kualiti Rantaian Bekalan – Ubat

Sekiranya anda berfikir bahawa bukan masalah besar jika anda membeli epal yang mengatakan bahawa mereka berasal dari Florida tetapi sebenarnya, mereka dari Argentina, fikirkan semula. Sekiranya epal, risiko anda rendah. Apabila anda menggantikan epal dengan ubat, anda dapat melihat bagaimana kepentingannya meningkat dengan ketara. Ubat palsu adalah perniagaan besar di seluruh dunia, dan kecederaan serius sering berlaku bersamaan dengan penipuan ini.

A lapor yang diterbitkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menjadikan jumlah ubat palsu dalam edaran hari ini pada kadar 10 peratus. Dengan kata lain, satu daripada setiap sepuluh ubat yang dijual di seluruh dunia adalah palsu. Sekiranya ini kelihatan seperti masalah besar bagi anda, semestinya. Beribu-ribu telah mati akibat ubat-ubatan palsu di seluruh dunia.

Statistik Dadah Palsu melalui FarmaTrust

Statistik Dadah Palsu melalui FarmaTrust

Terdapat banyak contoh jenis penipuan ini berlaku. Pada tahun 2011, 200 orang menemui kematian mereka pada waktunya setelah ubat jantung tercemar dijual di seluruh Pakistan. Dalam kejadian lain yang sangat dipublikasikan, lebih dari seribu penduduk Republik Demokratik Kongo dimasukkan ke hospital pada tahun 2014 setelah menggunakan ubat palsu yang mengandungi antipsikotik yang kuat. Walaupun insiden ini menakutkan, kejadian itu tidak eksklusif untuk negara-negara membangun.

Pengurusan Rantaian Bekalan Masa Depan

Teknologi blockchain adalah alat yang ampuh untuk perniagaan untuk meningkatkan margin keuntungan dan kualiti produk secara keseluruhan. Di masa depan, teknologi ini dapat digabungkan dengan Internet of Things (IoT) untuk mewujudkan sistem kawalan kualiti yang lancar, automatik.

Bayangkan jika peti sejuk anda dapat merasakan bahawa anda kekurangan susu dan secara automatik memesan satu galon lagi. Selain itu, anda kemudian dapat mengesahkan pesanan dari segi asal, penghantaran dan butiran penyimpanannya. Dengan cara ini, pengguna mendapat kemudahan dan keyakinan di dalam pasaran.

Pasar Global

Ketika peruncit mega mendorong ambang ekonomi global ke tahap berikutnya, permintaan untuk sistem pengurusan kos efektif terus meningkat. Dalam masa terdekat, protokol berasaskan blockchain ini akan membuktikan kesahihan produk anda dengan mudah. Mudah-mudahan, institusi sistem ini dapat mengurangkan jumlah penipuan yang berlaku di peringkat antarabangsa dengan cara yang dramatik.

Pengurusan Rantaian Bekalan Menjadi Peringkat Pusat

Mampu menjamin tahap kualiti yang dimiliki setiap produk anda adalah kelebihan besar di pasaran. Pengguna terus menuntut lebih banyak ketelusan dari produk mereka, dan hanya teknologi blockchain yang dapat menangani keperluan ini dengan cara yang menjimatkan. Berharap untuk melihat sektor pengurusan kualiti dengan cepat menggunakan teknologi revolusioner ini dalam beberapa bulan mendatang.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me