Kami sedang membina gunung. Tetapi bukan keajaiban semula jadi yang menakjubkan yang mungkin anda fikirkan. Tidak, sebaliknya, kita sedang membangun tempat sampah, dan semakin buruk. Apabila penduduk Bumi meneruskan pendakiannya yang stabil, Kumpulan Bank Dunia menganggarkan bahawa penjanaan sampah akan mencapai 2.2 bilion metrik tan sampah menjelang 2025. Malangnya, manusia tidak mempunyai sentuhan lukisan ajaib seperti yang ada di alam semula jadi.

Sekiranya pemandangan tidak mencukupi, banyak tempat pembuangan sampah ini menjadi berbahaya untuk ditangani. TPA adalah pusat toksik yang membocorkan bahan beracun ke dalam tanah dan sumber air berhampiran. Mereka juga menimbulkan kesan rumah hijau yang negatif.

Kini, dengan kedatangan teknologi terdesentralisasi yang dipelopori oleh Bitcoin, syarikat-syarikat mencari blockchain untuk penyelesaian yang bermakna. Pengurusan sisa blockchain adalah bidang yang akan datang yang dapat menyelamatkan berjuta-juta syarikat dan menjaga alam sekitar pada masa yang sama. Potensi untuk senario win-win telah tiba. Tetapi potensi hanya perkataan. Adakah orang di luar sana yang mengubah peluang menjadi penyelesaian kehidupan nyata?

Sisa Plastik

Industri plastik, sayangnya, dibangun sepenuhnya berdasarkan mentaliti membuang. Lagipun, itulah yang membawa wang tunai. Penyelidikan menunjukkan bahawa 8.3 bilion tan metrik plastik telah dihasilkan sejak pertengahan abad ke-20, dan mengejutkan 60 peratus ini telah berakhir di tapak pelupusan sampah. Jelas, model perniagaan seperti ini tidak dapat dikekalkan untuk Bumi.

Walau bagaimanapun, syarikat kitar semula blockchain, seperti Bank Plastik, mencabar status quo. Bank Plastik mengikuti proses dalam semangat blockchain dengan memberi insentif kepada pengumpulan plastik terpakai sebagai pertukaran wang dan perkhidmatan fiat seperti waktu tayang selular atau cryptocurrency.

Untuk tujuan ini, Bank Plastik bekerjasama dengan IBM untuk mengembangkan teknologi blockchain yang diperlukan untuk membina penyelesaian kitar semula global yang berskala. Berikut adalah sekilas aplikasi kitar semula blockchain mereka yang akan datang:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=avJsgPu5Hkg]

Sisa Elektronik

Menurut Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa, dianggarkan sejumlah € 55 bilion ($ 47 bilion) telah hilang akibat sampah elektronik. Penyumbang nilai terbesar adalah emas, yang digunakan dalam pembinaan pelbagai komponen elektrik.

Teknologi bertambah baik dengan kadar yang membimbangkan dan, sebagai hasilnya, produk menjadi usang hanya dalam beberapa tahun. Sebilangan besar pelanggan tidak tahu bagaimana membuang sampah elektronik mereka dengan betul. Sayangnya, ini bermakna sebahagian besarnya berakhir di tapak pelupusan sampah.

Pengurusan Sisa Blockchain

Tapak pelupusan adalah honeypot berpotensi!

Sangat menarik untuk diperhatikan dari carta di atas bahawa plastik mendapat tempat kedua dari segi nilai, jumlah sampah sekali lagi menunjukkan keperluan dan peluang untuk projek blockchain membuat penyok terbesar.

Nampaknya tidak ada pesaing blockchain yang serius yang bersiap untuk peluang kitar semula yang menguntungkan ini dalam bahan mentah. Sudah tentu, pengusaha blockchain yang berpengalaman harus tahu sekarang bahawa perlombongan logam adalah permainan yang sangat berpusat. Kepentingan besar yang berkemungkinan besar ingin masuk pada aksi terlebih dahulu.

Idea Blockchain Inovatif

Inisiatif Perkongsian Sisa

Model pengurusan sisa kami sekarang bermaksud kami memusatkan sampah di tempat pembuangan sampah. Ini menghasilkan kepekatan sisa yang menghasilkan metana sebagai produk sampingan. Metana adalah lebih memudaratkan alam sekitar daripada karbon dioksida, sehingga 25 kali sebenarnya. Sekiranya kita mengedarkan sampah kita di kalangan penduduk, kita akan dapat memperoleh beberapa faedah utama: sampah akan terurai lebih cepat, dan kita dapat membuat baja untuk projek berkebun tempatan.

Blockchain untuk persekitaran tidak semestinya hanya penyelesaian berasaskan teknologi. Dengan berkongsi tanggungjawab dan pengetahuan mengenai usaha kitar semula, kita dapat meniru apa yang telah dilakukan oleh rangkaian cryptocurrency paling kuat.

Sebaliknya, menendang tong sampah peribahasa di jalan tidak menjadikan sampah kita hilang, ia hanya menunda yang tidak dapat dielakkan.

Penghantaran Sisa

Pendekatan yang terdesentralisasi pasti akan menyebabkan beberapa syarikat yang ada menjadi usang. Tetapi ini adalah harga kemajuan. Dan sejujurnya, banyak dari mereka dibayar untuk memotong jalan, tidak menjaga persekitaran atau masyarakat secara amnya.

Apabila pemain-pemain ini hilang, kita dapat mengharapkan peluang baru muncul di tempat mereka, salah satunya adalah pembaziran. Itu mungkin tidak terdengar seperti perniagaan yang giat tetapi memandangkan jumlah sampah yang telah kami buat, projek blockchain pintar dapat mengedarkan dan mendesentralisasi sampah dari kawasan yang sebelumnya tertumpu dan membuat perubahan besar dalam proses.

Pengurusan Sisa Blockchain

Kitar semula secara besar-besaran akan bermula kerana blockchain membantu memberi insentif kepada proses tersebut.

Untuk mencapai idea-idea ini, kita perlu mengikatnya dengan insentif yang menjadi juara blockchain: pembayaran untuk membuat kerja. Kami tidak hidup di dunia yang benar-benar altruistik, namun jika orang diberi ganjaran kerana melakukan kebaikan maka mereka pasti akan terus bertahan untuk terus melakukannya!

Pemikiran Penutup: Pengurusan Sisa Blockchain untuk Misa

Terdapat sebilangan sektor pengurusan sampah di mana projek berasaskan blockchain dapat memberikan keuntungan yang nyata. Tambahan yang ketara terdapat di sampah isi rumah dan industri sektor. Walaupun sebilangan besar ICO dilancarkan untuk menangani hal ini, komuniti cryptocurrency tetap berhati-hati. Revolusi dibina berdasarkan tindakan, bukan janji.

Dunia kita sedang bertembung dengan bencana jika kita tidak mengubah tabiat kita. Blockchain tentunya akan memainkan peranan penting dalam membantu kami sampai di sana. Tetapi blockchain hanyalah teknologi dan teknologi dapat digunakan untuk kejahatan besar atau untuk kebaikan bersama. Akibatnya, jika blockchain benar-benar akan mengubah dunia maka nampaknya kita perlu mengubah diri kita terlebih dahulu.

Negara seperti Sweden adalah memimpin pek kerana mereka mengitar semula hampir 100 peratus daripada semua sampah isi rumah. Loji kitar semula mereka begitu cekap sehingga mereka terpaksa mengimport sampah untuk beroperasi dengan kapasiti maksimum. Dengan menggabungkan kedua-dua perubahan minda untuk mengitar semula dengan teknologi yang dapat disediakan oleh penyelesaian pengurusan sisa blockchain, kita mungkin hanya mempunyai peluang untuk mengelakkan masa depan apokaliptik yang sering kita lihat di TV.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me