Penipuan Blockchain: Dasar dan Teknologi Baru untuk Menghentikan Penjenayah Crypto

Penipuan blockchain terus menjadi masalah besar yang telah menghalang kemungkinan penggunaan pengguna baru. Penjenayah kripto berpartisipasi dalam tiga jenis penipuan: pengelakan cukai, pengubahan wang haram, dan skim pendanaan pengganas. Mari kita lihat setiap kategori tersebut dan bagaimana undang-undang dan teknologi blockchain dapat mengurangkan, atau bahkan menghapuskan, dan jenayah ini dalam masa terdekat.

Pengelakan cukai

Pengelakan cukai adalah salah satu jenis penipuan blockchain yang paling meluas. Sebelum tahun 2017, tidak ada banyak undang-undang yang berkaitan dengan kripto yang ada di kebanyakan negara. Selain itu, ada sedikit penguatkuasaan terhadap peraturan apa yang ada. Seperti yang telah kita laporkan sebelumnya, ini mula berubah secara drastik pada tahun 2017.

Walaupun peraturan semakin ketat, pengelakan cukai yang berkaitan dengan kripto masih berlaku. Pada bulan November 2017, LendEDU menjalankan tinjauan yang merangkumi 564 pelabur bitcoin yang berpangkalan di AS. Menurut hasilnya, kira-kira 36% peserta merancang untuk sengaja menghindari pembayaran cukai keuntungan modal dalam pemfailan cukai 2018 mereka.

Tidak ada statistik untuk menentukan apakah ini adalah hasil sebenar. Namun, jelas bahawa banyak orang tidak melihat pengelakan cukai crypto sebagai jenayah besar. Dan mungkin mereka yang disurvei tidak begitu pasti bagaimana mengikuti peraturan cukai. Walau bagaimanapun, pada tahun 2018 terdapat beberapa panduan dalam talian mengenai cara mengikuti undang-undang percukaian crypto di negara tertentu. Maklumat juga terdapat pada kategori tertentu seperti percukaian perlombongan cryptocurrency.

Peraturan Cukai Baru

Pelabur perlu memahami dan mematuhi peraturan cukai cryptocurrency. Dalam beberapa kes, pematuhan dapat bermanfaat selain menghindari akibat jelas dari hukuman penjara atau denda. Contohnya, mungkin untuk melaporkan kerugian modal pada pelaburan crypto semasa memfailkan cukai.

Walaupun di pasaran beruang pada tahun 2018, agensi pengawalseliaan lebih menumpukan pada dasar percukaian crypto. Usaha ini tidak hanya terbatas pada dasar pemerintah domestik individu. Kerjasama antarabangsa nampaknya juga meningkat. Sebagai contoh, gabungan lima kerajaan (Australia, Kanada, Belanda, Inggeris, dan Amerika Syarikat) bergabung untuk membentuk Ketua Bersama Penguatkuasaan Cukai Global (J5). Menurut IRS, organisasi ini bertujuan untuk “mengurangkan ancaman yang semakin meningkat terhadap pentadbiran cukai oleh cryptocurrency dan jenayah siber.”

Penipuan Blockchain: Gambar telefon yang menunjukkan bitcoin di atas 4 $ 20 bil, memaparkan fiat dan cryptocurrency

Pengelakan cukai adalah salah satu jenis penipuan blockchain yang paling biasa.

Pengubahan wang haram

Terdapat beberapa kes besar yang melibatkan penggunaan cryptocurrency untuk mencuci wang. Jerome Powell, Ketua Rizab Persekutuan A.S., mengatakan dalam Kesaksian Jawatankuasa Perkhidmatan Kewangan Rumah pada bulan Julai 2018 bahawa “mereka sangat mencabar kerana mata wang kripto sangat bagus jika anda cuba menyembunyikan atau mencuci wang, kita harus sedar akan perkara itu.”

Bukti menunjukkan bahawa pengubahan wang haram berasaskan kripto memang menjadi isu utama. Sebagai contoh, menurut laporan Q2 2018 yang dikeluarkan oleh CipherTrace, penjahat crypto dicuci $ 1.2 bilion melalui penggulung bitcoin dan syiling privasi dalam jangka masa satu tahun selama 2017-2018.

Sama seperti polisi yang menangani pengelakan cukai crypto, pemerintah meningkatkan kerjasama antarabangsa untuk menangani penipuan blockchain jenis ini. Negara anggota G20 sedang mengkaji kemungkinan standard anti pencucian wang global (AML) pada cryptocurrency sebelum tarikh akhir Oktober 2018. Di samping itu, negara-negara anggota telah menyeru Financial Action Task Force (FATF) – sebuah organisasi antara kerajaan yang dibentuk untuk memerangi pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas – untuk mengkaji semula bagaimana standard AML yang sudah ada berpotensi diterapkan untuk mengatur cryptocurrency.

Penipuan blockchain: Gambar yang menunjukkan lorong gelap sel penjara

Kerajaan bekerjasama di peringkat antarabangsa untuk menghentikan penjenayah kripto yang terlibat dalam pengubahan wang haram.

Pembiayaan Pengganas

Beberapa institusi kewangan (termasuk Bank of England) dan agensi pengawas telah memberi amaran terhadap kemungkinan penggunaan cryptocurrency dalam pendanaan pengganas. Sebahagian besarnya, pelbagai kajian tidak menunjukkan korelasi yang membimbangkan antara pendanaan kripto dan pengganas. Sebagai contoh, Jabatan Dasar Parlimen Eropah untuk Hak Warganegara dan Hal Ehwal Perlembagaan melakukan ujian terhadap risiko cryptocurrency. Menurut hasilnya, cryptocurrency tidak menimbulkan risiko yang lebih besar daripada fiat ketika membolehkan pembiayaan pengganas.

Sejak 2017, ada desakan untuk membuat undang-undang yang akan berusaha mencegah penipuan blockchain seperti ini. Sebagai contoh, penggubal undang-undang A.S. memperkenalkan “Penilaian Keselamatan Dalam Negeri Terorisme Penggunaan Mata Wang Maya” pada bulan Mei 2017. Mereka juga mencadangkan “Akta Inovasi dan Pertahanan Teknologi Kewangan” pada Januari 2018. Selain itu, satu lagi rang undang-undang yang disebut “Akta Peningkatan FinCen tahun 2018 ″ diperkenalkan di Dewan Perwakilan AS pada bulan Julai 2018. RUU ini menyebutkan, “inisiatif anti-terorisme dan anti pencucian wang, termasuk hal-hal yang melibatkan teknologi baru atau nilai yang menggantikan mata wang, dan usaha serupa”.

Sehingga Ogos 2018, tidak ada bil yang mendapat banyak daya tarikan. Hanya yang “Penilaian Keselamatan Dalam Negeri Terorisme Penggunaan Mata Wang Maya” telah berjaya melepasi Dewan Perwakilan A.S..

Penipuan Blockchain: Foto Capitol Amerika Syarikat.

Kongres AS telah memperkenalkan beberapa rang undang-undang untuk menghentikan pembiayaan pengganas melalui cryptocurrency.

Menggunakan Blockchain untuk Memerangi Penipuan Blockchain dan Jenayah Lain

Ya, dalam beberapa keadaan, penipuan blockchain menjadikan jenayah tertentu lebih mudah dilakukan oleh penjenayah. Namun, sangat penting untuk memahami bahawa banyak jenayah yang disebutkan di atas telah berlaku selama beberapa dekad dalam ekonomi fiat.

Walaupun penipuan blockchain adalah masalah utama, teknologi blockchain juga memungkinkan untuk melakukannya berhenti banyak jenis jenayah. Sebagai contoh, beberapa teknologi blockchain seperti kontrak pintar Ricardian bertujuan untuk meningkatkan penguatkuasaan perjanjian undang-undang di masa hadapan. Selain itu, projek yang berfokus pada KYC dan AML dapat membuat transaksi dalam ekonomi berasaskan kripto jauh lebih telus daripada apa yang mungkin berlaku dalam ekonomi berasaskan fiat semasa.

Kesimpulannya

Penjenayah kripto memang wujud dan memberi cabaran kepada penerapan mata wang digital. Walaupun demikian, inovasi teknikal tidak boleh dianggap sebagai asas untuk distopia masa depan. Begitu juga, perundangan tidak perlu menghalangi kemajuan teknologi.

Untuk menghentikan jenayah dan memupuk inovasi, tidak ada jalan penyelesaian yang mudah. Bagaimana masa depan akan sangat bergantung pada bagaimana teknologi dan perundangan berkembang pada tahun-tahun mendatang. Kenyataannya adalah bahawa kedua-dua peraturan dan teknologi diperlukan untuk memperkuat masa depan di mana blockchain dapat memberi manfaat kepada masyarakat dan mengurangkan kemungkinan penipuan blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map