Selamat datang ke Dunia Penipuan Cryptocurrency Liar

Cryptocurrency telah lama dapat melepaskan diri dari cengkaman pengawal selia, dan walaupun dengan banyak entiti yang mengancam untuk menindak, ekosistem yang terdesentralisasi akan selalu mencari jalan untuk tetap jauh dari jangkauan. Walaupun banyak yang menganggap ini sebagai atribut positif, ini cenderung membuka pasar kepada penipu yang bersedia memanfaatkan yang tidak berpengetahuan dan tidak disedari. Oleh kerana sifatnya yang tidak terkawal, industri cryptocurrency mengandungi banyak pelaku buruk yang dapat menipu orang lain dengan sedikit atau tanpa kesan. Oleh kerana itu, penting untuk berhati-hati ketika beroperasi di ruang blockchain. Kami ada di sini untuk membantu anda memahami beberapa penipuan cryptocurrency yang paling biasa dan memastikan anda tidak tersentak sendiri.

Penipuan Twitter

Akhir-akhir ini, percubaan yang paling biasa (dan terus terang, paling tidak senonoh) untuk menipu pelabur telah menyusup ke Twitter. Bot dan akaun palsu yang muncul sebagai ikon terkenal telah mula mengebom tweet dengan janji-janji untuk membawa pulangan 10x. Begini cara kerjanya:

  1. Orang terkenal (@elonmusk) menyiarkan tweet.
  2. Akaun palsu dengan komen gambar yang sama (@elonmmusk) pada tweet tersebut. Dalam komen itu, pemalsu merujuk tweet asal dan mengumumkan pemberian hadiah. Untuk pemberian hadiah, anda hanya perlu menghantar .3-2 Ether ke alamat yang dinyatakan, dan anda akan menerima 3-20 Eter kembali.
  3. Bot suka, berkongsi, dan memberi komen bahawa pemberian itu berjaya untuk mereka.
  4. Makluman spoiler: Sekiranya anda menghantar Ether, anda tidak akan mendapat balasan.

penipuan twitter musk elon

Walaupun ini kelihatan seperti penipuan yang nyata, orang-orang telah jatuh untuk itu berulang kali. Tidak pernah bijak untuk menghantar sejumlah wang kepada seseorang yang menjanjikan pulangan apa-apa. Sekiranya terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, biasanya ia.

* batuk * Bitconnect * batuk *

Manipulasi Pasaran

Sesetengah peraturan boleh menjadi perkara yang baik, terutamanya apabila melindungi rata-rata joe. Peraturan perdagangan biasa menghalang ikan paus dengan bankroll besar mengawal pasaran dan menipu pelabur normal untuk membuka / menutup posisi yang biasanya tidak mereka lakukan. Tanpa peraturan ini berlaku, terdapat beberapa manipulasi pasaran biasa yang anda ingin waspada.

Dinding Beli / Jual Palsu

Kecuali anda secara konsisten mendasarkan perdagangan anda pada analisis carta, dinding jual / beli mungkin tidak mempengaruhi anda. Anda dapat mengenali dinding ketika melihat carta kedalaman buku pesanan. Sama seperti namanya, dinding muncul sebagai dinding tinggi di satu sisi buku pesanan seringkali 2-5x lebih besar daripada sisi lain.

dinding jual palsu

Apabila melihat dinding penjualan, pemikiran pertama anda mungkin adalah panik menjual kerana nampaknya itulah yang dilakukan oleh pasaran lain. Sebaliknya, hal itu biasanya tidak berlaku. Jual dinding, seperti yang digambarkan di atas, biasanya dipasang hanya oleh satu, atau beberapa orang. Mereka memasang tembok ini untuk menekan harga dan menipu pelabur untuk menjual. Kemudian, mereka membeli duit syiling tersebut dengan harga yang lebih rendah.

Sekiranya pesanan beli mula tersembunyi di dinding jual, mereka akan menjatuhkan dinding. Sebaliknya berlaku untuk dinding beli buatan. Ketahui bahawa dinding palsu ini boleh hilang pada bila-bila masa.

Pam dan Pembuangan

Dalam industri di mana keuntungan 50% dalam sebulan sangat mungkin, mengagumkan bahawa mengepam dan membuang (P&D) kumpulan malah ada. Kumpulan pump and dump adalah usaha yang terkoordinasi untuk mengepam harga duit syiling secara tiruan sebelum membuangnya kepada pelabur yang tertipu yang menyangka mereka menangkap kapal roket ke bulan.

Pam dan pembuangan sebenarnya mempunyai dua pihak yang berasingan dan biasanya seperti ini:

  1. Anda menyertai kumpulan pump and dump. Ada yang bebas untuk menyertainya, tetapi anda biasanya perlu membayar untuk menjadi sebahagian daripadanya.
  2. Ketua kumpulan memilih duit syiling untuk mengepam dan harga untuk membuangnya.
  3. Semua orang dalam kumpulan bergegas membeli duit syiling dengan harga yang rendah.
  4. Harga duit syiling mula mengepam dan pelabur di luar kumpulan, takut kehilangan, membeli duit syiling itu seterusnya menaikkan harga.
  5. Kumpulan menjual, dan pelabur luar tersekat memegang duit syiling.
  6. Ahli kumpulan mendapat keuntungan.

Tetapi, tidak betul-betul. Sebilangan besar, jika tidak semua, kumpulan pam dan timbunan menipu ahli kumpulan juga. Orang dalam dan ketua kumpulan biasanya membeli duit syiling sebelum pam dan menjual sebelum harga dump yang diumumkan. Sebilangan besar pam dan timbunan tidak pernah mencapai harga jual yang dinyatakan meninggalkan anggota yang tidak mempunyai gelung yang memegang beg juga.

bulatan pam dan buang

Anda harus mengelakkan kumpulan pam dan timbunan dengan semua kos. Di satu pihak, anda mengambil bahagian dalam sesuatu yang tidak beretika dan tidak lama lagi akan menyalahi undang-undang. Di sisi lain, anda mendapat sekumpulan orang dalam yang tidak bermoral.

Sebagai pelabur luar, berhati-hati dengan duit syiling yang tiba-tiba melonjak harga. Salah satu kaedah cepat untuk menentukan sama ada duit syiling adalah sebahagian daripada skema pam dan pembuangan adalah dengan melihat jumlah dagangannya. Sekiranya jauh lebih rendah daripada duit syiling lain, ada kemungkinan anda ditipu.

Dalam carta di bawah, U.CASH menunjukkan pam 400% ringkas tetapi hanya mempunyai jumlah dagangan sedikit lebih dari $ 25,000. Ini adalah contoh hebat bagaimana sekumpulan kecil atau satu orang dapat mengepam dan membuang duit syiling pasaran rendah dengan cepat.

Pam dan pembuangan UCASH

Promosi Berbayar

Walaupun nampaknya setiap selebriti mempunyai minat terbaik, banyak tokoh terkenal di ruang kripto dibayar untuk mempromosikan duit syiling. Secara etika, penyokong ini harus memberitahu setiap kali mereka dibayar untuk mempromosikan projek. Namun, pada masa ini tidak ada undang-undang yang memaksa mereka untuk melakukannya dan mereka jarang melakukannya.

Malah forum seperti Reddit dan Facebook boleh menjadi tempat pembiakan orang yang mendapat bayaran untuk mempromosikan duit syiling tertentu.

Ikuti setiap cadangan dengan sebutir garam, dan seperti yang dikatakan oleh anak-anak, DYOR (Lakukan Penyelidikan Anda Sendiri).

Pertukaran Buruk

Menyimpan aset digital anda di bursa sangat berisiko. Mereka rentan terhadap peretasan, ada yang mempunyai amalan pengurusan yang dipersoalkan, dan banyak yang memiliki kelemahan keselamatan yang terdedah oleh kemasukan pelabur baru baru-baru ini. Atas sebab itu, kami mengesyorkan agar anda menyimpan duit syiling anda di dalam dompet, lebih baik dompet perkakasan seperti Trezor atau Ledger Nano S.

Walaupun menyimpan dana anda di dompet, anda harus berhati-hati ketika berdagang di bursa.

Serangan Phishing

Serangan pancingan data adalah salah satu penipuan cryptocurrency yang paling biasa. Phisher biasanya membeli domain dan iklan Google yang meniru pertukaran yang popular. Malah laman web ‘palsu’ kelihatan hampir sama dengan perkara sebenar. Sebaik sahaja anda memasukkan bukti kelayakan anda, laman web palsu mengarahkan anda ke platform yang betul, dan pencuri mengosongkan akaun anda.

Untuk mengelakkan ini, pastikan anda selalu menaip URL pertukaran terus ke bar alamat. Lebih penting lagi, anda harus mempunyai beberapa jenis Pengesahan 2 faktor diaktifkan untuk semua akaun anda juga.

laman phishing bittrex

Jangan Tertipu Lagi (Tidak Tidak!)

Selamat berada di luar sana. Industri cryptocurrency sudah masak dengan pemain jahat yang tidak mempunyai keraguan untuk mengambil wang anda dalam sekelip mata. Walaupun tidak ada cara yang mungkin untuk mengelakkan semua penipuan cryptocurrency, mengikuti petua di atas dan berjaga-jaga akan memberi banyak kebaikan. Jangan berakhir sebagai boneka yang kehilangan semuanya dalam usaha untuk mendapatkan keuntungan mudah hanya kerana Elon Mmusk menjaminnya.