Terdapat beberapa ledakan projek cryptocurrency muzik sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Ujo, Musicoin, Voise, Muse, Opus, Choon, anda namakan. Cukup ubah huruf perkataan dan presto yang popular, anda mempunyai projek baru yang boleh anda gunakan untuk blockchain. Sebagai gurauan, pasaran sangat tepu dan banyak ICO, walaupun semua janji, belum memberikan nilai yang nyata.

Satu syarikat menghampiri tempat kejadian dari sudut yang sama sekali berbeza. Festival Muzik Kami adalah projek yang dibina untuk menghentikan perniagaan acara muzik. Dan tidak seperti ICO, ia tidak mengumpulkan wang awam berdasarkan janji revolusi liar. Sekurang-kurangnya belum.

Festival Muzik Siapa Kita?

OMF dibuat dengan kerjasama DJ 3LAU terkenal (Justin Blau), rangkaian hiburan blockchain SingularDTV, dan syarikat konsert dan acara Prime Social Group. SingularDTV adalah usaha yang disokong oleh ConsenSys yang membiayai aplikasi terdesentralisasi yang dibina di atas Ethereum. Selain itu, pengasas Origin Protocol juga akan memberi nasihat kepada kru OMF.

Blau memberi penghargaan kepada kembar Winklevoss kerana memperkenalkannya kepada crypto semasa mereka membina pertukaran Gemini. Festival Muzik kami sedang melakukan percubaan ke California, Berkeley. Namun, mereka memiliki harapan yang ambisius untuk berkembang secara global dalam tiga tahun, membawa ide itu ke tempat-tempat seperti Barcelona, ​​Seoul, dan Tokyo.

Apa Masalah Yang Mereka Cuba Selesaikan?

Industri acara muzik mengalami jenis monopoli dan amalan mencari sewa yang sama seperti yang lain. Monopoli tiket, khususnya, semakin teruk dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana pengambilalihan besar dan pengurangan pesaing. OMF percaya bahawa semua akan berubah apabila para artis dapat memberi lebih banyak kawalan kepada peminat terhadap pembelian tiket dan keseluruhan pengalaman festival mereka.

Membawa komponen ini ke dalam blockchain dengan idealnya akan mencegah masalah seperti inflasi tiket. Inflasi tiket sangat kerap disebabkan oleh pengaturcara yang menggunakan bot untuk membeli tiket secara beramai-ramai semasa dilepaskan. Malangnya, orang awam kalah dan penipu ini kemudian menjual tiket dengan harga yang melambung tinggi di pasaran sekunder.

Dalam temu bual mengenai Hackernoon, 3LAU menjelaskan bahawa seniman juga lebih gemar lebih banyak kawalan terhadap proses pemasaran. Sebagai perbandingan dengan para pelakon, penganjur tidak berhubung dengan peminat. Blockchain secara teorinya juga dapat memungkinkan para seniman untuk mendapatkan kembali data dan analisis yang berkaitan dengan rancangan mereka.

Model OMF

Model OMF

Promotor, yang biasanya menyimpan data ini, mempunyai kelebihan tambahan untuk menjualnya sebagai sumber pendapatan lain. Dalam model OMF, peminat boleh memilih untuk memberikan maklumat itu dan menerima cryptocurrency sebagai balasannya. Daripada mengambil nilai dari peminat, Blau berharap model baru ini akan turut serta dalam proses penciptaan nilai dan memberi penghargaan kepada peminat atas maklum balas dan rujukan.

Mempraktikkannya

Nasib baik, OMF tidak hanya menyampaikan idea ini seperti banyak rakan sejawat ICO mereka. Tahun lalu, mereka mengadakan festival cryptocurrency muzik pertama mereka di Panggung Yunani di Berkeley. Pesta itu menampilkan orang-orang seperti Mati, Kim, 3LAU sendiri, dan artis pemenang anugerah Grammy Zedd. Kerumunan sekitar 8,000 orang hadir ke pesta itu, yang termasuk beberapa selebriti crypto seperti Fred Ehrsam (pengasas Coinbase) dan Adam Ludwin (CEO Interstellar). Tidak perlu dikatakan bahawa 3LAU melakukan peranannya untuk mempromosikan blockchain setiap kali dia berpeluang.

Token OMF telah tersedia untuk dibeli di acara tersebut yang memungkinkan para pengunjung membeli tiket dan mendapat potongan harga untuk barangan dan makanan. Secara keseluruhan, pembayaran 2,000 ditambah dengan cryptocurrency dicatatkan, yang cukup luar biasa memandangkan jumlah orang ramai. Itu, sebahagiannya, menyoroti bagaimana generasi muda semakin hangat kepada crypto sebagai alternatif kepada sistem fiat eksklusif. Ini juga menunjukkan betapa pentingnya token benar-benar mempunyai beberapa utiliti dalam rangkaian.

Lihat catatan ini di Instagram

@Ourmusicfestival pertama ada dalam buku! Terima kasih kepada semua yang keluar malam tadi! # OurMusicFestival2018

Catatan yang dikongsi oleh OMF (@ourmusicfestival) pada 21 Okt 2018 jam 1:20 tengah hari PDT

Memadukan Fizikal dengan Maya

Menjelang akhir set 3LAU, kru sokongan menembakkan sejumlah besar konfeti ke khalayak ramai. Apa yang pertama kali muncul adalah aksi yang menggembirakan orang ramai ternyata merupakan peluang lain untuk mempromosikan crypto: ribuan dompet kripto kertas dalam bentuk kod QR. Peminat yang cerdas kemudian dapat menebus kripto mereka untuk gelang persahabatan yang berlainan warna.

Ini semua dilakukan melalui aplikasi OMF yang telah dibuat oleh pembangun khusus untuk acara tersebut. Malangnya, sebilangan peminat melaporkan bahawa pengalaman pengguna tidak sampai awal. Itu sepertinya tidak meredam suasana pesta, dan walaupun ada masalah, anda pasti sukar untuk memanggil percubaan ini kecuali kejayaan.

Bergerak Ke Masa Depan Cryptocurrency Muzik

Sangat menyegarkan apabila melihat projek benar-benar meletakkan wangnya di mana mulutnya berada. Dalam industri yang penuh dengan wang tunai dan dipenuhi dengan janji-janji, mungkin tidak banyak insentif untuk projek-projek mencapai jarak penuh dengan visi mereka. Walaupun begitu, satu festival tidak cukup untuk memanggil projek OMF sebagai satu kejayaan. Untuk satu perkara, lebih banyak kerja perlu dilakukan di aplikasi. Tidak ada yang mahu bermain-main dengan telefon mereka sepanjang malam di sebuah konsert. Adalah selamat untuk mengatakan bahawa acara itu lebih merupakan percubaan yang berjaya daripada pameran yang digilap. Dan tidak mengapa. Sama seperti blockchain, OMF berada di awal perkembangannya dan memerlukan masa untuk matang.

Token OMF pada masa ini tidak tersedia untuk pembelian di luar perayaan sebenar. Itu mungkin menjadi perkara baik kerana sekarang ini banyak orang yang fokus pada sifat spekulatif cryptocurrency dan bukannya kegunaan sebenarnya. Ironinya ialah apabila projek membina pertama untuk utiliti mereka akhirnya akan menghasilkan token dalam permintaan besar. Adakah OMF akan menjadi projek yang memajukan perniagaan acara muzik ke hadapan? Siapa tahu. Sekiranya kejayaan Festival Muzik Kami yang pertama di Yunani dapat dicapai, masa depan kelihatan menjanjikan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me