Perbahasan Saham Bitcoin: Nasihat Pelaburan Praktikal untuk Pelabur Jangka Panjang

Bahagian Saham Bitcoin

Anda tidak boleh menghabiskan satu jam di forum cryptocurrency, subreddits atau sembang Twitter tanpa mendengar nasihat untuk mendapatkannya. Bagi yang belum tahu, “hodl” telah menjadi tangisan untuk komuniti cryptocurrency. Ini merangkum nasihat untuk menyimpan aset anda, walaupun dalam keadaan turun naik pasaran. Hodler berpendapat bahawa blockchain akan menang dalam jangka panjang, jadi pelaburan dalam Bitcoin, Ethereum, dan projek lain harus menjadi permainan jangka panjang. Dengan perbincangan jangka panjang ini, jurang saham Bitcoin bertambah. Pelabur ingin mengetahui di mana meletakkan aset mereka untuk memaksimumkan pertumbuhan sambil mengelakkan risiko.

Pelaburan jangka panjang dalam cryptocurrency berada pada titik perubahan. Kini, pelabur institusi dan ekuiti swasta mula memperhatikan keuntungan yang diperoleh daripada cryptocurrency. Alat pelaburan yang sah seperti dana bersama dan penyeimbang portfolio mendapat daya tarikan. Bursa Saham New York bahkan menyenaraikan indeks Bitcoin (NYXBT). Crypto bukan lagi subkultur pinggiran. Dengan cepat mendapat pengiktirafan dan kesahihan.

Peningkatan Crypto sebagai wahana pelaburan yang sah telah menyebabkan ramai pelabur penasaran. Bolehkah saya melabur dalam crypto mengikut dekad? Adakah meletakkan simpanan persaraan saya dalam cryptocurrency adalah idea yang baik?

Walaupun saya yakin beberapa orang kripto di luar sana dengan bersemangat mengatakan ya, artikel ini mengambil pendekatan yang lebih terukur dan bernuansa. Sekiranya anda bercakap mengenai pelaburan jangka panjang yang benar, mengikut beberapa dekad, menambahkan crypto yang pelbagai sebagai sebahagian daripada portfolio lengkap mempunyai beberapa kelebihan. Terdapat juga kelemahan serius yang bermaksud anda harus terus melabur di pasaran saham biasa juga. Walau bagaimanapun, jurang saham Bitcoin tidak semestinya menjadi jurang sama sekali jika anda menggunakan strategi yang betul.

Potensi Pertumbuhan

Tidak ada keraguan bahawa melabur dalam Bitcoin dan cryptocurrency lain mempunyai potensi pertumbuhan yang besar. Antara 1 Jan 2017 dan 1 Jan 2018, S&P 500 meningkat 22%. Itu adalah tahun yang luar biasa bagi pasaran saham. Dalam tempoh masa yang sama, Bitcoin berkembang 1300%. Sangat luar biasa pulangan pelaburan yang dapat dilihat oleh peniaga cryptocurrency.

Diakui, 2017 adalah tahun besar bagi Bitcoin dan semua cryptocurrency. Perbandingan saham Bitcoin tidak tepat untuk tahun 2017. Sebenarnya, kita belum mempunyai data sejarah yang mencukupi mengenai Bitcoin untuk meramalkan pulangan tahunan purata. Tahun 2017 adalah suatu anomali yang sangat besar dalam setahun sehingga kita membuat kesilapan dengan anggapan bahawa semua tahun akan serupa.

Untuk masa yang akan datang, ada kemungkinan banyak cryptocurrency akan terus menghargai nilainya. Penerapan blockchain hanya dipercepat dan banyak projek akan menjadi lebih berharga seperti yang berlaku. Potensi pertumbuhan keseluruhan untuk pelaburan jangka panjang dalam crypto jauh melebihi potensi pelaburan pasaran saham.

Turun naik

Bahagian bawah dan penghancur yang besar adalah dua sisi duit syiling yang sama ketika menggunakan crypto. Di pasaran beruang, pelaburan yang anda buat di puncak dengan cepat merosot. Adalah sukar untuk mengatasi kerugian ketika anda mengatasi jangka panjang. Lebih sukar, bagaimanapun, adalah kerugian yang tidak pernah pulih.

Walaupun lejar blockchain dan diedarkan kemungkinan akan menang pada akhirnya, tidak ada jaminan bahawa mana-mana projek blockchain semasa di pasaran akhirnya akan berjaya. Projek-projek yang kelihatan seperti idea yang baik hari ini dapat dilaksanakan tahun depan. Inilah realiti pelaburan jangka panjang di ruang crypto. Cabarannya ialah memilih pemenang dan terus mengikuti pelaburan anda apabila kelihatan seperti mereka mungkin mulai serba salah.

Itu banyak pekerjaan dan risiko untuk akaun persaraan atau rancangan simpanan kolej untuk anak anda. Pelaburan cryptocurrency masih begitu spekulatif sehingga terasa tidak sesuai untuk memikirkannya dalam konteks persaraan atau simpanan kolej.

Volatilitas dan spekulasi adalah sebab utama mengapa pasaran saham tradisional masih masuk akal sebagai wahana pelaburan untuk jangkaan jangkaan pulangan. Sudah tentu, tidak ada jaminan di sana. Sekiranya anda merancang untuk bersara pada tahun 2009, anda mungkin harus bekerja 5 tahun lagi sebelum portfolio anda stabil. Secara keseluruhan, bagaimanapun, kita dapat meramalkan pasaran saham dengan lebih mudah daripada yang kita dapat kripto, dan jarang sekali stok syarikat awam menjadi sifar.

Kepelbagaian

Salah satu cara untuk mengurangkan turun naik dalam pelaburan jangka panjang adalah kepelbagaian. Daripada mempertaruhkan semuanya pada satu atau segelintir projek, pertimbangkan untuk membeli saham kecil dalam banyak projek. Yang diperlukan hanyalah melihat coinmarketcap pada hari biasa untuk mengetahui mengapa ini masuk akal. Pada masa tertentu, beberapa projek mendapat keuntungan sementara yang lain mengalami kerugian. Kepelbagaian membantu anda menilai keuntungan dan kerugian. Tentu, ia mengurangkan potensi pertumbuhan yang besar, tetapi juga mengurangkan kerugian.

Mempelbagaikan menjadikan crypto pelaburan yang lebih menarik yang masih mempunyai kenaikan besar dengan turun naik yang lebih rendah. Namun, menentukan projek mana yang akan dilaburkan dan berapa peruntukan yang masih memakan masa. Selain itu, anda perlu mengimbangi portfolio anda secara berkala agar tidak menjadi terlalu berat pada satu projek. Pengimbangan semula memerlukan pertukaran dengan banyak pesanan, dan dengan cepat dapat menjadi mahal. Anda juga perlu kerap menyemak senarai projek dalam peruntukan anda dan terus mengetahui berita mengenai projek-projek ini.

Pelaburan Indeks

Perkembangan baru dalam pelaburan cryptocurrency adalah dana indeks. Dana ini mengesan cryptocurrency teratas dan pengimbangan semula secara automatik berdasarkan had pasaran. Daripada membeli cryptocurrency secara langsung, anda membeli bahagian dalam dana indeks. Ini mengautomasikan banyak proses penyelidikan dan kepelbagaian. Sebagai gantinya, anda sekarang hanya mengesan pergerakan pasaran cryptocurrency secara keseluruhan.

Sebagai contoh, dana indeks mungkin memiliki bahagian berkadar 50 cryptocurrency teratas. Sekiranya projek mula tergelincir dan jatuh dari 50 teratas, dana akan menjual syiling tersebut secara automatik untuk apa sahaja projek baru memasuki 50 teratas. Hasilnya, aset anda tersebar di 50 syiling berbeza dan anda mendapat pendedahan kepada keseluruhan pasaran.

Pelaburan indeks juga popular di pasaran saham tradisional. Warren Buffett memuji pelaburan indeks sebagai kaedah terbaik bagi setiap pelabur untuk memanfaatkan keseluruhan pasaran saham. Dia bahkan telah mengarahkan harta miliknya untuk tinggal 90% melabur di sebuah S&Indeks P 500 setelah dia mati. Selama bertahun-tahun, faedah penggabungan pelaburan dalam indeks selama beberapa dekad akan memberikan dividen yang besar.

Cukai…

Bagi pelabur jangka panjang, satu pertimbangan serius adalah mengurangkan tanggungan cukai anda. Di Amerika Syarikat, tidak ada perlindungan cukai untuk pelaburan cryptocurrency. Setiap kali anda menjual, anda perlu membayar cukai keuntungan modal pada crypto anda. Cukai tersebut dengan serius dapat menjana pendapatan anda.

Sebaliknya, kerajaan A.S. (dan kebanyakan kerajaan di dunia) menawarkan akaun yang diuntungkan untuk persaraan, simpanan kolej, dan bentuk pelaburan jangka panjang lain di pasaran saham. Sebilangan besar orang gagal untuk menilai tahap ke mana cukai harus mempengaruhi keputusan pasaran saham Bitcoin anda.

Situasi setiap individu akan berbeza-beza, tetapi mengambil kira cukai ketika mempertimbangkan keuntungan jangka panjang dari strategi pelaburan tertentu.

Beg Campuran

Bagi kebanyakan pelabur yang berminat dengan pelaburan cryptocurrency jangka panjang, masuk akal untuk memegang portfolio crypto yang pelbagai di samping portfolio saham yang pelbagai. Bitcoin dan crypto harus menjadi sebahagian daripada strategi pelaburan keseluruhan anda. Walau bagaimanapun, jangan mengabaikan kestabilan dan kelebihan cukai di pasaran saham, dan jangan melabur lebih banyak dalam crypto daripada yang anda mampu kehilangan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map