Coinbase dan CEX.IO adalah dua platform pertukaran cryptocurrency lama yang dibangunkan dengan baik. Mereka ingin memberikan penyelesaian yang menyeluruh bagi pengguna baru untuk masuk dan berdagang dalam industri.

Dalam perbandingan Coinbase vs CEX.IO ini, anda akan mendapat gambaran mendalam mengenai ciri-ciri yang ditawarkan, bagaimana mereka membandingkan, dan perkhidmatan mana yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Coinbase vs CEX.IO, Bagaimana perbandingannya?

Terdapat beberapa sebab mengapa anda mungkin mempertimbangkan untuk menggunakan perkhidmatan tersebut.

Sekiranya anda hanya ingin memulakan, kedua-duanya mempunyai pilihan membeli yang mudah. Kemudahan penggunaan adalah di mana Pangkalan Wang Syiling bersinar. Walau bagaimanapun, jika anda mahukan penyelesaian yang lebih elegan untuk meningkatkan keperluan perdagangan anda, CEX.IO adalah pilihan yang lebih baik. Coinbase sangat memudahkan pengguna kali pertama sementara CEX.IO menambah beberapa ciri yang lebih maju untuk memanfaatkannya.

CEX.IO adalah sebuah syarikat yang mempunyai akar umbi dalam industri dan mereka telah memberi tumpuan untuk membuat pertukaran yang dilengkapi dengan ciri untuk pelabur perantaraan. Pilihan jual beli yang mudah akan menarik minat pendatang baru cryptocurrency, dan memungkinkan untuk membeli mata wang dari syarikat secara langsung dan menjualnya kembali kepada mereka. Ini adalah pilihan yang rapi jika anda tidak mahu meluangkan masa untuk belajar berniaga di pasaran. Harganya premium dalam bentuk yuran berbanding dengan harga pasaran biasa tetapi ini cukup standard di seluruh industri, terutama ketika menggunakan kad kredit atau debit.

Pengguna yang lebih berpengetahuan berjaya menggunakan platform CEX.IO. Anda boleh memperdagangkan pelbagai cryptocurrency di pasaran terbuka. Ini berguna bagi mereka yang ingin menjalankan perdagangan dengan jumlah yang tinggi dengan bayaran yang lebih rendah. Bahkan ada ciri perdagangan margin untuk membantu memaksimumkan (atau meminimumkan ..) keuntungan.

Dagangan Pasaran CEX.IO

Pangkalan Wang Syiling adalah platform yang serupa dengan CEX.IO tetapi menawarkan ciri-ciri yang kurang maju. Pasukan Coinbase telah mengembangkan salah satu jenama yang paling dikenali dalam industri blockchain berkat reka bentuknya yang mesra pengguna.

Perkhidmatan ini menjadikan pembelian dan penjualan Bitcoin dan Ethereum menjadi sangat penting. Anda boleh membuat akaun dan memesan cryptocurrency anda hampir seketika. Sama seperti CEX.IO, anda boleh membeli menggunakan kad kredit dengan bayaran yang lebih tinggi. Sebaiknya luangkan masa untuk melakukan transfer bank dengan harga yang lebih murah.

Tidak ada perdagangan pasaran terbuka yang tersedia secara langsung melalui Coinbase. Anda perlu bekerjasama dengan syarikat GDAX untuk mendapatkan ciri yang lebih maju. Pemula mungkin menyukai ini kerana ia menimbulkan pilihan yang kurang menakutkan dari dalam platform.

Halaman utama Coinnbase

Sokongan pengguna

Sokongan pelanggan boleh menjadi sedikit terpukul di seluruh industri cryptocurrency secara keseluruhan. Untuk kebanyakan pertukaran, anda boleh mendapatkan laporan yang baik dan ulasan yang memalukan. Ini sering kali disebabkan oleh pangkalan pengguna yang tidak memahami cryptocurrency dan jumlah sokongan yang diperlukan sangat banyak, atau sekadar tanda industri yang sedang membangun.

CEX.IO secara amnya memberikan sokongan melalui e-mel. Pasukan mereka biasanya pantas menjawab sebarang pertanyaan dan perkhidmatan berjalan lancar. Soalan Lazim dan pusat bantuan sangat menggembirakan kerana banyak syarikat hanya memberikan khidmat gembira di kawasan ini. Terdapat banyak maklumat berguna termasuk panduan berguna untuk mata pelajaran seperti perdagangan margin.

Perdagangan Margin CEX.IO

Coinbase juga mempunyai operasi perkhidmatan pelanggan yang cukup selesa. Anda perlu menghubungi syarikat melalui e-mel. Masa respons adalah antara 24 hingga 72 jam bergantung pada jenis pertanyaan anda. Laman web ini agak berguna dengan pusat sokongan yang baik dan beberapa panduan pengenalan. Halaman utama terasa ditujukan untuk pembeli cryptocurrency baru. Mudah dan mudah, menghadkan margin kesalahan dengan ketara jika dibandingkan dengan pertukaran yang lebih mantap.

Kedua-dua Syarikat ini Dipercayai dalam Industri

Pangkalan Wang Syiling dilancarkan pada tahun 2012 dan telah menyaksikan banyak kenaikan dalam industri dari rumahnya di San Francisco. Ini adalah nama yang sangat terkenal dan mungkin salah satu tempat pertama yang dijumpai pengguna baru ketika mencari membeli Bitcoin. Syarikat itu bertindak balas dan bekerja dalam peraturan yang merangkumi cryptocurrency. Penyokong terkenal syarikat termasuk Reddit Co-Founder, Alexis Ohanian, dan Bank Of Tokyo.

CEX.IO telah beroperasi sejak tahun 2013. Ia menghasilkan perkhidmatan perlombongan awan pertama yang mewujudkan pertukaran yang dipercayai. Pada mulanya ia menggunakan kedua-dua ciri tersebut, tetapi dalam beberapa tahun terakhir mereka telah menghentikan perlombongan awan untuk fokus pada pertukaran. Menggunakan London sebagai pangkalan, ia adalah syarikat undang-undang berdaftar sepenuhnya yang menyediakan perdagangan cryptocurrency untuk pengguna di seluruh dunia. Secara semula jadi, sangat sesuai untuk pengguna Eropah.

Keselamatan

Bukan rahsia lagi bahawa terdapat sejarah masalah keselamatan dengan cryptocurrency, terutamanya ketika mengumpul Bitcoin. Kedua-dua syarikat ini telah wujud selama beberapa tahun yang selalu menjadi faktor yang baik. Mereka berdua mempunyai banyak pengalaman dalam membina platform yang selamat.

CEX.IO tidak begitu terbuka dengan kaedah keselamatan mereka seperti syarikat lain. Banyak pertukaran, termasuk Coinbase, dengan bangga memberitahu anda betapa selamatnya dana anda. CEX.IO menggunakan penyimpanan sejuk, yang bermaksud dana anda akan disimpan di luar talian dan jauh dari penggodam. Pengesahan dua faktor juga sedang beroperasi yang menghentikan akaun anda diakses hanya dengan satu kata laluan. Ini adalah ciri khas yang selalu saya cari dan semestinya menjadi ciri standard dengan sebarang akaun kewangan. Alangkah senangnya mengakses lebih banyak maklumat mengenai keselamatan CEX.IO, jika hanya untuk ketenangan fikiran.

Pangkalan Wang Syiling menggunakan kaedah keselamatan yang terkenal dan sangat awal mengenai bagaimana dana anda disimpan dengan selamat. Mereka juga menggunakan pengesahan dua faktor pada setiap akaun. Sebilangan besar dana terdapat dalam simpanan sejuk yang tersebar di antara peti besi dan peti deposit keselamatan di seluruh dunia. Sebarang dana dalam talian diinsuranskan oleh sindiket Lloyds of London, sentuhan yang meyakinkan.

Bayaran

Bayaran berbeza-beza dari syarikat ke syarikat. Penting untuk memperhatikan bagaimana anda membeli cryptocurrency kerana beberapa kaedah boleh menjadi sangat mahal.

CEX.IO menawarkan pelbagai cara untuk berniaga. Anda boleh menggunakan ciri jual beli yang mudah tetapi ini mempunyai markup 7% pada harga pasaran. Sekiranya anda memilih untuk membayar dengan kad kredit anda akan dikenakan bayaran 3.5% lagi. Mahal ya, tetapi tidak biasa melihat kenaikan bayaran 10% dari syarikat ketika anda membeli dengan kad kredit.

Anda dapat mendepositkan dana melalui pindahan wang melalui bank yang jauh lebih menjimatkan kos, terutamanya jika anda berdagang di bursa dengan bayaran 0.2%. Mungkin diperlukan sedikit lebih lama untuk disiapkan tetapi ia akan menjimatkan sedikit pesanan pada pesanan besar.

Pangkalan Wang Syiling memberikan maklumat yang jelas mengenai bayaran untuk pengguna. Pembelian Kad Kredit menanggung kos 3.99% dan transaksi beli dikenakan bayaran 1.49%. Deposit pemindahan bank percuma akan membantu menghilangkan yuran kad kredit yang menjengkelkan itu.

Cryptocurrencies Disokong

Kedua-dua syarikat menawarkan pelbagai cryptocurrency yang mencukupi untuk dibeli dan dijual. Coinbase menyokong pembelian, penjualan, dan penyimpanan Bitcoin, Ethereum, dan Litecoin.

CEO.IX mempunyai jangkauan perdagangan yang sedikit lebih luas. Anda boleh memilih dari Bitcoin, Bitcoin Cash Ethereum, Dash dan Zcash. Peninggalan Litecoin sedikit mengecewakan.

Ringkasan Perbandingan Coinbase vs CEO.IX

Jadi, secara keseluruhan, terdapat beberapa persembahan yang sangat serupa dari kedua platform tersebut. Kedua-duanya mempunyai daya tarik bagi pengguna baru untuk mendapatkan pelbagai mata wang dengan serta-merta.

CEX.IO jelas lebih kaya ciri dan sesuai dengan orang yang ingin melakukan lebih daripada sekadar membeli untuk menahan. Pilihan perdagangan adalah lumayan dan anda boleh bekerja dengan bayaran yang rendah jika anda bersedia menggunakan pertukaran perdagangan.

Pangkalan Wang Syiling sangat mudah difahami untuk pembeli baru dan merupakan pilihan mudah jika anda ingin mula membina portfolio cryptocurrency. Antara muka Coinbase yang mesra pengguna belum dapat dikalahkan oleh mana-mana platform di luar sana.

Orang Eropah mungkin lebih suka CEX.IO kerana mereka tidak menyakitkan bagi pemegang akaun bank Euro sementara Amerika Utara mungkin lebih senang dengan Coinbase yang berpangkalan di AS.