Kraken vs GDAX

Bagi pelabur yang mempunyai sedikit pengalaman, Kraken dan GDAX kedua-duanya merupakan platform yang baik untuk mula melabur dalam cryptocurrency. Dengan banyak pilihan perdagangan dan carta untuk analisis, kedua bursa ini juga merupakan pilihan yang bagus jika anda berminat untuk beralih dari Coinbase ke sesuatu yang lebih maju.

Dalam tinjauan “Kraken vs GDAX” ini, saya membahas kebaikan dan keburukan kedua-dua bursa tersebut, sehingga anda dapat memutuskan mana yang terbaik untuk strategi pelaburan anda.

Kami akan membahas:

Kraken vs GDAX: Maklumat Utama

Kaedah Pembiayaan

Anda boleh membiayai akaun GDAX anda dengan tiga cara utama – pemindahan bank (ACH), pemindahan wayar, dan deposit cryptocurrency. Selain itu, anda boleh memindahkan dana dari akaun Coinbase anda, jika anda menggunakannya, serta-merta dan tanpa bayaran.

Kraken menyekat bagaimana anda dibenarkan untuk membiayai akaun anda oleh anda tahap pengesahan.

Di Tahap 1, anda hanya boleh menyimpan dan mengeluarkan mata wang digital, tetapi anda dapat perdagangan kedua-dua mata wang digital dan fiat. Untuk mendapatkan status Tahap 1, anda mesti menyerahkan nama penuh, tarikh lahir, negara, dan nombor telefon anda.

Deposit dan pengeluaran bank (melalui pindahan wang) boleh didapati di Tahap 2 atau Tahap 3 bergantung kepada negara tempat tinggal anda. Tahap 2 juga memerlukan alamat anda sementara anda mesti memuat naik ID kerajaan yang sah dan bukti kediaman terkini untuk mencapai Tahap 3. Untuk deposit dan pengeluaran sebagai penduduk A.S., anda mesti berada di Tingkat 3.

Dengan pemindahan Coinbase yang lancar dan proses pengesahan yang kurang ketat, saya mengesyorkan GDAX untuk orang yang ingin memulakan pelaburan secepat mungkin.

Antara muka

Menurut pengalaman saya, antara muka GDAX jauh lebih mudah digunakan oleh pelabur berbanding Kraken.

GDAX meletakkan carta harga, buku pesanan, sejarah perdagangan, dan borang pesanan dengan mudah di skrin yang sama tanpa merasa berantakan. Walaupun ini mungkin memerlukan sedikit masa untuk membiasakan diri, sangat berharga untuk melihat semua maklumat ini semasa membuat pesanan. Di GDAX, anda dapat menempatkan pasar (segera diisi dengan harga pasar), had (dibeli / dijual dengan harga tertentu atau lebih baik), dan pesanan stop-loss.

Papan Pemuka Bitcoin GDAX

Kraken menawarkan ciri perdagangan yang lebih maju daripada GDAX dengan kemampuan untuk membuat pesanan menggunakan pilihan Ringkas, Menengah atau Lanjutan. Pesanan pasaran dan had boleh diletakkan di tab Simple. Anda boleh menetapkan stop-loss, expiration, leverage pilihan, dan penutupan bersyarat pada tab Intermediate dan Advanced.

Papan Pemuka Kraken Bitcoin dengan Tab Ringkas Dipilih

Papan Pemuka Kraken Bitcoin dengan Tab Lanjutan Dipilih

Kraken adalah platform yang lebih baik untuk pelabur yang mahu melakukan perdagangan maju.

Sekiranya strategi pelaburan anda adalah beli dan tahan sebentar, anda harus memilih GDAX.

Yuran Perdagangan

GDAX dan Kraken mempunyai yuran perdagangan yang berubah-ubah yang ditentukan oleh jumlah dagangan 30 hari anda dan sama ada anda seorang pembuat (membuat pesanan pada buku) atau pengambil (mengisi pesanan dari buku).

The kos pengambil untuk semua syiling pada GDAX adalah antara 0.1% hingga 0.25%, dan GDAX tidak mempunyai yuran pembuat.

Di Kraken, bayaran pembuat untuk perdagangan Bitcoin, Ethereum, dan Litecoin biasanya berkisar antara 0.00% hingga 0.16% dengan yuran pengambilan antara 0.10% dan 0.26%. Bergantung pada strategi perdagangan anda, Kraken mungkin merupakan pilihan yang lebih baik untuk perdagangan Ethereum dan Litecoin kerana yuran perdagangan maksimum yang lebih rendah (0.26% berbanding 0.30% pada GDAX).

Oleh kerana bayaran ini akan dikenakan dari orang ke orang, saya cadangkan untuk menggunakan Jadual bayaran GDAX dan juga Jadual bayaran Kraken untuk menganggarkan yuran untuk beberapa perdagangan yang mungkin anda lakukan. Dengan anggaran tersebut, anda boleh memutuskan apakah perbezaan yuran cukup penting untuk anda menukar platform.

Cryptocurrencies yang ada

Kraken menyokong beberapa syiling dan pasangan perdagangan seperti:

 • Bitcoin
 • Tunai Bitcoin
 • Sengkang
 • EOS
 • Ethereum Classic
 • Ethereum
 • Gnosis
 • Ionomi
 • Litecoin
 • Tembikai
 • Augur
 • Tether
 • Dogecoin
 • Lumens Stellar
 • Monero
 • Riak
 • Zcash

GDAX hanya menyokong Bitcoin, Ethereum, dan Litecoin berniaga. Terdapat beberapa khabar angin mengenai GDAX menambahkan lebih banyak mata wang ke dalam senarai ini; namun, syarikat tersebut belum membuat kenyataan rasmi yang mengesahkan perkara ini.

Sekiranya anda berminat untuk memperdagangkan syiling alternatif yang kurang dikenali (duit syiling yang bukan Bitcoin), Kraken harus menjadi pilihan anda. Kerana had pasaran mereka yang lebih kecil, duit syiling alternatif sememangnya merupakan pelaburan yang lebih berisiko, tetapi mereka dapat menghasilkan pulangan yang lebih besar dengan alasan yang sama.

Had Pindah

GDAX tidak mempunyai had maksimum untuk jumlah yang boleh anda deposit dalam sehari. Sebaliknya, mereka menentukan had deposit ACH anda dari usia akaun anda, sejarah pembelian dan pengesahan akaun. Deposit ACH biasanya diluluskan dalam 3-5 hari bekerja. Deposit wayar pada GDAX dihadkan kepada $ 250,000, dan ada tiada had untuk deposit cryptocurrency.

Had pengeluaran GDAX adalah $ 10,000 sehari.

Had deposit Kraken adalah sama untuk setiap orang pada $ 25,000 setiap hari apabila anda memberikan bukti sumber dana. Had pengeluaran juga terhad kepada $ 25,000 setiap hari. Deposit Kraken mengambil masa 1-5 hari bekerja untuk kelulusan.

Kepercayaan Syarikat

Kraken dan GDAX kedua-duanya merupakan bursa dipercayai yang beroperasi dalam peraturan A.S. dan melakukan transaksi bernilai hampir $ 1B setiap hari.

Kraken dikendalikan oleh Payward, Inc. dan terletak di San Francisco. Pertukaran telah diterima Pembiayaan $ 6 juta dari beberapa pelabur terkenal termasuk Blockchain Capital. Sejak dilancarkan pada tahun 2013, jumlah dagangan di platform meningkat dua kali ganda setiap 5 bulan – kadar pertumbuhan yang luar biasa. Pertumbuhan ini menunjukkan kepercayaan yang dimiliki oleh peniaga dan anggota masyarakat dalam pertukaran.

GDAX, yang beribu pejabat di Silicon Valley, ditubuhkan pada tahun 2012 sebagai cabang dari Pangkalan Wang Syiling. Platform ini berjaya menukar lebih dari $ 20 bilion aset digital untuk 8 juta orang. GDAX juga telah menerima pelaburan dari Andreessen Horowitz, Union Square Ventures, dan Bursa Saham New York, untuk menamakan beberapa.

Tiga bulan yang lalu, harga Ethereum menjunam dari lebih $ 300 hingga 10 sen dengan serta-merta di GDAX. Ini disebabkan oleh pesanan penjualan berjuta-juta dolar yang mencetuskan beberapa penjualan automatik dalam kesan domino ke bawah buku pesanan. Pasaran pulih tidak lama kemudian, tetapi beberapa pengguna kehilangan sejumlah besar wang dalam kemalangan kilat yang pelik. GDAX mengembalikan wang yang hilang kepada mereka yang terjejas oleh kejadian itu dalam usaha membina semula kepercayaan pasaran.

Keselamatan Dana

Kedua-dua GDAX dan Kraken menggunakan amalan terbaik industri untuk mendapatkan dana digital anda. Selain itu, GDAX menyimpan semua deposit dolar AS (USD) di bank dengan insurans FDIC sehingga $ 250,000 setiap pendeposit.

Kraken menyimpan semua simpanan duit syiling baru dalam dompet yang disulitkan yang disimpan di luar talian di mana penggodam tidak dapat mencapainya. Mereka hanya menyimpan duit syiling digital dalam talian sebagai kaedah untuk mengekalkan kecairan operasi di bursa. Kraken juga menyimpan cadangan penuh untuk mencegah kemungkinan terjadinya a menjalankan bank.

GDAX menyimpan sebahagian besar aset digital mereka dalam simpanan sejuk (luar talian) pada pemacu USB yang disulitkan dengan sandaran kertas. Kurang daripada 2% aset digital mereka disimpan dalam talian, dan mereka yang diinsuranskan sepenuhnya oleh GDAX.

Sokongan pengguna

Kraken dan GDAX biasanya memberikan sokongan yang baik kepada pelanggan mereka – sesuatu yang sering hilang dari pertukaran yang kurang dikenali.

Anda boleh mendapatkan bahagian Soalan Lazim yang komprehensif di kedua-dua platform yang merangkumi masalah sokongan umum dan juga pertanyaan pelabur pemula. Kraken juga merangkumi teliti panduan perdagangan untuk membantu anda memulakan.

Kedua-dua syarikat mengendalikan tiket sokongan melalui e-mel, dan GDAX mempunyai masa tindak balas biasa 2-3 hari bekerja.

Baru-baru ini, Kraken mendapat kritikan di banyak forum kerana mempunyai masa tindak balas yang perlahan dan mengabaikan tiket sokongan pelanggan (walaupun saya tidak pernah mengalami ini).

Sekiranya anda seorang pelabur baru yang mungkin memerlukan bantuan untuk memulakan, percayalah pada Gemini dan sistem sokongannya yang kuat.

Kesimpulannya

GDAX dan Kraken disasarkan kepada dua jenis pelabur.

GDAX mempunyai antara muka mudah yang terbaik untuk pelabur yang ingin mengikuti pelaburan syiling asas dengan pengesahan akaun yang mudah.

Kraken, dengan pilihan pasangan duit syiling yang banyak, sangat sesuai untuk pelabur yang lebih berpengalaman yang berminat dalam perdagangan syiling alternatif.

(Lihat Senarai Ulasan Penuh Crypto CoinCentral)

Lebih Banyak Perbandingan GDAX

 • GDAX vs Coinbase
 • GDAX vs Gemini

Lebih Banyak Perbandingan Kraken

 • Kraken vs Coinbase
 • Kraken vs Gemini