Pangkalan Wang Syiling dan Bitstamp adalah dua pertukaran crypto tertua dan paling terkenal. Kedua-duanya telah berniaga selama 5+ tahun, dan dilesenkan sepenuhnya di AS (Coinbase) atau EU (Bitstamp).

Dalam perbandingan Coinbase vs Bitstamp ini, kami akan melihat kelebihan dan kekurangan perdagangan masing-masing.

Coinbase vs Bitstamp: Maklumat Utama

Pengalaman pengguna

Pangkalan Wang Syiling adalah laman web yang bagus untuk mereka yang baru mula melabur dalam cryptocurrency. Antara muka pengguna mudah digunakan dan intuitif seperti PayPal atau laman web perbankan dalam talian anda. Anda boleh mendeposit USD dengan transfer ACH dari bank anda, transfer bank, atau dengan kad kredit / debit (tapi semoga berjaya mencari penerbit kad yang tidak akan menyekat transaksi!). Sudah tentu, jika anda sudah memiliki Bitcoin, Ethereum, atau Litecoin, anda juga boleh memindahkannya terus ke Coinbase.

Anda boleh membuat pembelian langsung BTC, ETH, atau LTC atau anda boleh memindahkan dana ke dompet USD anda dan membeli cryptocurrency kemudian. Coinbase juga mengendalikan pertukaran cryptocurrency penuh yang disebut GDAX, yang berfungsi sama dengan pertukaran cryptocurrency utama lain seperti Poloniex atau Bittrex. GDAX menghendaki anda mempunyai aset penting (>$ 5 juta dalam pelaburan budi bicara) untuk mengakses perdagangan margin dan ciri canggih lain, jadi ini ditujukan kepada pelabur institusi.

Setem bit adalah pertukaran cryptocurrency Eropah yang paling terkenal dan juga antara pertukaran crypto tertua dalam talian. Antara muka pengguna agak kurang intuitif daripada Coinbase, tetapi secara keseluruhannya sama fungsinya. Skrin perdagangan mungkin kelihatan sangat teknikal bagi seorang pemula dan agak menakutkan.

Pengesahan di Bitstamp lebih menyusahkan kerana mereka memerlukan gambar depan dan belakang ID kerajaan anda (pasport atau lesen memandu) dan pernyataan bank / utiliti. Gambar telefon ringkas ID anda dan PDF penyata bank anda akan berjaya, tetapi ramai pelabur tidak selesa dengan idea untuk berkongsi begitu banyak maklumat peribadi dengan pertukaran mereka.

Mahkamah Pendapat Umum

Coinbase umumnya dianggap sebagai salah satu pertukaran crypto yang paling selamat dan boleh dipercayai. Ujian mudah googling “pertukaran crypto yang paling dipercayai“Menunjukkan bahawa Coinbase secara konsisten berada di kedudukan 1 atau 2 teratas di antara semua bursa.

Bitstamp juga dipandang baik di ruang cryptocurrency dan mendapat banyak akhbar yang baik ketika itu menjadi pertukaran kripto berlesen nasional pertama di dunia. Kerana EU mempunyai program “pasport” untuk syarikat perkhidmatan kewangan, dengan dilesenkan di Luxembourg Bitstamp menjadi berlesen di seluruh EU. Sejak itu Bitstamp memperoleh banyak kredibiliti sebagai pilihan selamat untuk pelabur Eropah, seperti yang dimiliki Coinbase di AS.

Sokongan pengguna

Pangkalan Wang Syiling mempunyai reputasi yang baik untuk perkhidmatan pelanggan berbanding dengan kebanyakan pertukaran crypto. Mereka baru-baru ini menambah sokongan pelanggan telefon, yang merupakan yang pertama untuk pertukaran kripto utama dan langkah yang baik untuk membawa industri kripto ke arah standard perniagaan yang normal.

Setem bit juga mempunyai perkhidmatan pelanggan yang hebat untuk pertukaran crypto. Walaupun Bitstamp mempunyai aduan pelanggan yang dapat anda temui dalam talian seperti pertukaran crypto, perlu diingat bahawa banyak kali aduan ini berlaku dijawab langsung oleh Sokongan bitstamp. Sebilangan besar aduan berkaitan dengan akaun ditutup setelah deposit yang sangat besar bagi pengguna tersebut, dan dalam semua kes, nampaknya pengguna menerima pengembalian dana penuh.

Sejarah Syarikat dan Pematuhan Peraturan

Coinbase ditubuhkan di San Francisco pada tahun 2012 dan mendapat sokongan serius dari syarikat-syarikat modal teroka Union Square Ventures dan Andreessen Horowitz. Sejak Coinbase telah berniaga selama 5 tahun dan mematuhi semua peraturan AS untuk institusi kewangan, secara amnya dianggap sebagai pilihan yang selamat untuk pelaburan cryptocurrency.

Bitstamp ditubuhkan pada tahun 2011 dan disokong oleh Pantera Capital, dana VC cryptocurrency terkemuka. Bitstamp mengalami audit tahunan oleh salah satu firma audit “Big Four”, dan secara amnya telus mengenai pematuhan dan operasi mereka – selalu menjadi sifat yang baik untuk dilihat ketika anda memilih pertukaran crypto untuk diperdagangkan.

Selamat dan terkawal

Pangkalan Wang Syiling tidak pernah digodam dalam operasi selama 5 tahun. Ia mematuhi langkah keselamatan yang kuat dan menyimpan sebahagian besar pegangan cryptocurrencynya dalam simpanan sejuk, melindungi dana mereka dari peretasan. Harus diingat, GDAX memang mengalami “kemalangan kilat“Pada bulan Jun di mana harga Ethereum jatuh ke $ 0.10, berharga banyak peniaga ribuan dolar. GDAX menetapkan bahawa semua perdagangan adalah muktamad kerana ia disebabkan oleh pesanan jual yang besar, bukan kegagalan teknikal dari pihak mereka.

Setem bit mempunyai sejarah keselamatan akaun yang lebih cekap, tetapi mempunyai rekod prestasi yang baik sejak 2 tahun yang lalu. Pada 4 Januari 2015 ia mengalami a pelanggaran keselamatan yang mengakibatkan kerugian 19,000 BTC, bernilai sekitar $ 5.1 juta pada masa itu. Kejadian itu menimbulkan reputasi besar dalam reputasi Bitstamp, tetapi syarikat itu melakukan perkara yang betul dan menanggung kerugian – tidak ada pelanggan Bitstamp yang kehilangan wang dalam peretasan tersebut. Bitstamp tidak mempunyai masalah keselamatan yang besar sejak itu.

Bayaran

Sekiranya anda hanya ingin membeli BTC, ETH, atau LTC di laman utama Coinbase, Coinbase mengenakan yuran 1.49% untuk pembelian cryptocurrency yang dibuat dengan akaun bank atau dompet Coinbase USD, atau 3.99% untuk pembelian yang dilakukan dengan kad kredit atau debit. Setelah membeli token pilihan anda, anda boleh memindahkannya ke alamat BTC / ETH / LTC lain secara percuma, walaupun anda akan membayar yuran transaksi rangkaian.

GDAX menggunakan model pembuat pembuat dengan bayaran. Sekiranya anda ingin membuat pesanan baru di bursa, adalah percuma untuk melakukannya, tetapi menyelesaikan pesanan yang telah disenaraikan di buku akan dikenakan biaya antara 0.3% dan 0.1%, bergantung pada seberapa besar jumlah perdagangan baru-baru ini.

Bayaran cap bit boleh menjadi sangat berpatutan jika anda adalah penduduk EU. Anda boleh mendeposit euro melalui pemindahan SEPA dengan bayaran sifar, dan hanya 0.90 euro semasa pengeluaran. Kabel antarabangsa juga rendah dengan hanya bayaran deposit 0.05% dan yuran pengeluaran 0.09%. Juga, deposit atau pengeluaran cryptocurrency langsung adalah percuma. Jangan deposit dengan kad kredit! Bayaran bermula dari 8%, dan walaupun anda deposit lebih dari $ 5000, yurannya tetap 5%.

Bayaran perdagangan setanding dengan GDAX jika anda berada di sisi “pengambil” perdagangan. Sayangnya, tidak ada potongan untuk membuat pesanan atau menjadi “pembuat”, jadi keseimbangan struktur yuran agak buruk di Bitstamp. Fakta bahawa semua kos pembuat 0% pada GDAX mendorong kecairan, jadi anda berpotensi berdagang pada spread bida / tanya yang lebih luas untuk pasangan perdagangan yang sama di Bitstamp.

Cryptocurrencies yang ada

Coinbase menawarkan penjualan dan perdagangan BTC, ETH, dan LTC, dengan rancangan untuk menyokong Bitcoin Cash (BCH) pada 1 Januari. Oleh kerana ia hanya menawarkan 4 cryptocurrency, mungkin bukan pertukaran untuk anda sekiranya anda berminat dengan altcoin yang lebih eksotik. Oleh itu, mereka telah membincangkan penambahan lebih banyak duit syiling pada masa akan datang dan melihat semula apa yang mungkin menjadi milik mereka senarai penambahan yang berpotensi.

Bitstamp menawarkan rangkaian cryptocurrency yang serupa dengan pasangan perdagangan untuk BTC, ETH, LTC, dan XRP. Sokongan untuk ETH, LTC, XRP semuanya ditambahkan pada tahun 2017, dan Bitstamp mengatakan bahawa mereka ingin menambah lebih banyak pasangan baru ke depan.

Memandangkan Bitstamp hanya memperdagangkan BTC selama enam tahun dan kini telah menambah tiga mata wang baru pada tahun 2017, nampaknya ada momentum untuk menambahkan sokongan untuk lebih banyak altcoin pada tahun 2018 dan seterusnya. Bitstamp juga baru dimulakan memudahkan pengeluaran Bitcoin Cash, walaupun pasangan perdagangan telah ditangguhkan yang disalahkan atas tindakan peraturan China baru-baru ini.

Coinbase vs Bitstamp: Pemikiran Akhir

Pangkalan Wang Syiling dan Setem bit adakah kedua-dua pertukaran peringkat atas di dunia cryptocurrency, dan yang anda gunakan mungkin akan turun sama ada anda ingin melabur dalam USD atau euro.

Sekiranya USD, kedua-dua pertukaran adalah pilihan yang baik tetapi anda mungkin lebih selesa menggunakan Coinbase kerana ia berpusat di AS. Sekiranya anda menyumbang dengan euro dari akaun bank Eropah, pilihan pemindahan SEPA dengan Bitstamp akan menjadi laluan termudah.