Perbandingan Ripple vs Bitcoin

Ripple vs Bitcoin: Menyelesaikan Masalah Berbeza

Walaupun Ripple berkongsi beberapa ciri yang serupa dengan Bitcoin, ia adalah projek yang sangat berbeza. Sebagai cryptocurrency, ia menggunakan kriptografi untuk melindungi transaksi, tetapi sebenarnya tidak mempunyai blockchain awam.

Sebaliknya, ia mempunyai rangkaian nod yang mengesahkan transaksi, tetapi ini tidak semestinya nod P2P tanpa nama, mereka adalah bank dan institusi kewangan yang mengambil bahagian. Duit syiling Ripple, yang hanya dikenali sebagai Ripple atau XRP, tidak dilancarkan, hanya dikeluarkan.

Dan tidak seperti Bitcoin yang wujud berdasarkan rangkaian peserta yang diedarkan, Ripple bukan hanya nama koin, tetapi juga nama syarikat yang mengembangkan protokol. Tidak seperti pengasas nama samaran Bitcoin, Satoshi Nakamoto, pengasas Ripple mengembangkan Ripple di tempat terbuka, dengan Ripple bahkan melamar dan dianugerahkan New York BitLicense untuk beroperasi.

Oleh itu, dari awal, kami melihat bahawa ini adalah perbandingan epal dan jeruk.

Jadi, Yang Tepat ialah Riak?

Ripple dianggap agak aneh di antara cryptocurrency kerana tidak mempunyai blockchain awam sendiri. Secara dalaman, rangkaian XRP Ledger berjalan pada blockchain dalaman yang mereka namakan lejar “Enterprise blockchain”, ia tidak menggunakan bukti kerja dan tidak banyak yang diketahui mengenainya.

Ripple pada awalnya dirancang sebagai sistem pemindahan aset, untuk tujuan menghantar transaksi segera dan selamat ke seluruh peserta rangkaian. Ideanya adalah bahawa apa-apa nilai digital dapat ditransaksikan, termasuk fiat, cryptocurrency, komoditi, bahkan mata setia dan kredit mudah alih. Token cryptocurrency Ripple asli telah ditambahkan pada tahap pengembangan kemudian dan dapat digunakan untuk menyelesaikan perdagangan di rangkaian.

Ripple tentu saja tidak berkongsi akar cypherpunk Bitcoin dan cryptocurrency lain, tetapi berdasarkan kebajikan ini, ia sememangnya lebih menarik bagi bank, perantara kewangan dan pelabur institusi yang mencari penyelesaian pembayaran digital.

Ripple menerima dana malaikat untuk mengembangkan protokolnya. Pelabur pusingan awal merangkumi syarikat gergasi industri kewangan seperti Andreessen Horowitz, Pantera Capital, Google Ventures, IDG Capital Partners dan Santander InnoVentures.

Tidak menjadi blockchain biasa dan dikendalikan oleh syarikat, sangat tidak masuk akal untuk membandingkan Ripple dengan Bitcoin, ciri untuk ciri. Ripple dikendalikan secara terpusat, dan dengan Bitcoin menjadi blockchain yang terdesentralisasi, tidak banyak perkara yang menjadikan mereka sebagai saingan. Sekiranya ada, sama seperti rangkaian lain seperti Counterparty dan Omni, Ripple dapat dilihat sebagai platform bebasnya sendiri yang bahkan dapat melengkapi rangkaian Bitcoin dan cryptocurrency lain. Sebagai contoh, anda boleh menyimpan, mengirim dan menerima mata wang lain di rangkaian Ripple. Baki ini disimpan dalam akaun, tidak seperti XRP yang merupakan mata wang asli tanpa risiko rakan niaga.

Projek Ripple sebenarnya telah membuat blockchain Bitcoin lebih awal, dan misi mereka dari awal bukanlah untuk menawarkan alternatif kepada sistem kewangan dunia, melainkan untuk meningkatkannya dan membawanya keluar dari zaman kegelapan.

Spesifikasi dan Ciri Utama Ripple

  • Pembayaran Segera – Infrastruktur pembayaran global dibina sebelum internet tersebar secara komersial. Penyelesaian pembayaran antara bank utama berlaku di rangkaian SWIFT antarabangsa dan juga di beberapa rangkaian nasional yang lebih kecil di peringkat tempatan. Pemindahan dan penyelesaian boleh memakan masa beberapa hari, dan ini sangat memalukan di era digital. Sebaliknya, pembayaran Ripple dapat melambung di seluruh dunia hampir seketika.
  • Fokus Mesra B2B – sebagai syarikat, Ripple berminat untuk melibatkan pemain penting dalam industri kewangan termasuk bank dan penyedia perkhidmatan kewangan. Rangkaian ini menawarkan kiriman wang dan pembayaran merentas sempadan segera. Semua transaksi di rangkaian Ripple dirancang untuk mematuhi syarat risiko dan privasi bank. Pematuhan anti-keganasan Anti Pengubahan Wang Haram (AML) dan Kenali Pelanggan Anda (KYC) ada di dalam setiap transaksi.
  • Perkhidmatan Pembayaran Akhir Hingga Akhir – Bank boleh menggunakan rangkaian Ripple untuk mengirim pembayaran rentas sempadan secara langsung dari akaun bank pelanggan pengirim hingga ke akaun bank pelanggan penerima di ujung lain. Rangkaian Ripple dapat menangani keseluruhan transaksi, termasuk pertukaran mata wang asing. Rangkaian Ripple juga dapat langsung menghitung biaya transaksi ke sen terdekat, dan memberi isyarat kepada kedua bank yang berpartisipasi ketika pelanggan akhir telah menerima deposit mereka untuk kedua-dua bank untuk memperbarui akaun pelanggan mereka.

Ripple vs Bitcoin: Perbezaan Utama Lain

Tarikh Tayangan

2012

3 Januari 2009

Algoritma Hash

SHA512 (berdasarkan SHA 2)

SHA 256 (berdasarkan SHA 2)

Penjanaan Blok

n / a

~ 10 minit

Syiling Maks

100 Billion XRP

21 Juta BTC

Pembayaran riak hampir seketika kerana disahkan oleh simpul Ripple. Tidak seperti Bitcoin, mata wang Ripple dikeluarkan oleh Ripple Labs dan tidak dicetak menjadi blok. Sehingga kini, 38 Billion mata wang beredar.

Bekalan Ripple akhirnya akan melebihi jumlah syiling Bitcoin mengikut pesanan besarnya. Ini dapat dilihat pada harganya apabila anda membandingkan kekurangan kedua-dua duit syiling tersebut, iaitu duit syiling Ripple 100 Billion berbanding 21 Juta Bitcoin. Pada masa penerbitan, mata wang Ripple hanyalah sebahagian kecil daripada nilai Bitcoin yang berada di bawah USD $ 0.22 sen. Walaupun begitu, Ripple menempati kedudukan ke-3 dalam keseluruhan pasaran.

Semua 100 Billion XRP telah dibuat. Daripada 100 Billion tersebut, pengasas Ripple mengekalkan 20 Billion, dengan selebihnya 80 Billion XRP diperuntukkan untuk Ripple Labs. Dari jumlah tersebut, setakat ini hanya 38 Billion XRP yang dikeluarkan.

Ripple sangat pantas dibandingkan dengan Bitcoin dan mampu melakukan 1000 transaksi sesaat, berbanding Bitcoin 3 tx / saat, dan ia dapat menyelesaikan transaksi antarabangsa dalam 3 saat, berbanding dengan masa pengesahan blok purata 10 minit untuk Bitcoin.

Perasaan Pasaran Campuran

Peminat Cryptocurrency mempunyai perasaan bercampur-campur mengenai Ripple sejak awal.

Ripple memiliki fokus yang sangat spesifik, dan itu adalah untuk diterapkan oleh sistem perbankan untuk pembayaran dan pengiriman wang rentas sempadan, antara negeri dan antara bank. Pada akhirnya, Ripple bertujuan untuk digunakan sebagai ganti rangkaian SWIFT antara bank. Oleh kerana itu, harga Ripple sangat dipengaruhi oleh setiap berita yang berkaitan dengan penggunaan bank.

Ini adalah duit syiling yang murah, jadi ia mempunyai potensi kenaikan yang besar. Sekiranya berjaya menjadi pilihan kripto bank, ia mungkin akan meningkat nilainya. Tetapi bagi peminat Ripple, acara ini sudah sangat lama dan seiring berjalannya waktu, pesaing lain juga berbaris untuk menuntut gelaran yang sama. Ripple sudah berada dalam fasa beta langsung dengan 75 bank, namun ia bukan satu-satunya projek yang bersaing untuk menarik perhatian bank, dengan Pegangan Aset Digital menggunakan Hyperledger teknologi dan Konsortium R3 menjadi penyedia penyelesaian blockchain-untuk-bank yang paling terkenal sebagai ‘akan’.

Pemikiran Akhir

Ripple telah kukuh sebagai 5 cryptocurrency teratas dan hampir dikenali sebagai Bitcoin. Tidak kira sama ada Ripple menjadi blockchain-untuk-bank nombor satu atau tidak, terdapat banyak aplikasi lain untuk teknologinya. Tidak seperti Bitcoin, ia mesra perniagaan kerana mematuhi peraturan. Walaupun Bitcoin bergantung pada penggunaan pengguna, Ripple bertujuan untuk penggunaan yang lebih meluas dalam perdagangan harian. Ini menjadikannya lebih menarik bagi pelabur yang melihat cryptocurrency seperti Bitcoin terdedah kepada pertempuran peraturan masa depan dan oleh itu tidak mungkin diterima pakai untuk perdagangan umum.

Sekiranya Ripple berjaya menjadi sayang dari bank, harganya 20c yang sederhana dapat dengan cepat beralih ke dolar dan gerhana pasaran Bitcoin. Oleh itu, jika anda mencari sesuatu dengan potensi kenaikan yang besar, Ripple tentunya dapat dilihat dengan teliti.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map