Ramai pelabur yang ingin memasuki pasaran cryptocurrency tidak pernah memperdagangkan sebarang bentuk instrumen kewangan sebelumnya. Sebilangan besar daripada mereka, bagaimanapun, mempunyai beberapa bentuk pengetahuan mengenai pasaran saham. Menggunakan pelajaran dari pasaran saham dan menerapkannya di pasaran cryptocurrency tidak semestinya merupakan langkah yang bijak. Sekiranya anda belajar seperti lawatan profesional https://www.stocktrades.ca/, anda akan mendapat perdagangan saham terbaik di pasaran.

Catatan blog ini akan menggariskan beberapa perbezaan dan persamaan antara saham dan cryptocurrency dan persekitaran perdagangan masing-masing, dan diharapkan dapat memberi gambaran umum mengenai apa yang harus difikirkan ketika membandingkan kedua-duanya.

Nilai

Pertama sekali, persamaan yang tidak dapat dielakkan antara saham dan cryptocurrency adalah bahawa nilainya adalah apa yang orang lain bersedia untuk membeli saham / kripto, tidak kira jika mereka menggunakan aplikasi perdagangan saham terbaik atau broker tempatan. Sekiranya harga saham atau crypto adalah USD 10, dan penjual tiba-tiba ingin menjual dengan harga USD 100, maka nilainya adalah USD 100 sebaik sahaja penjual tersebut menemui pembeli. Oleh itu, dari satu segi, satu-satunya perkara yang benar-benar penting adalah apa yang pembeli / penjual lain di pasaran bersedia beli / jual. Tidak seperti cryptocurrency, bagaimanapun, terdapat beberapa cara yang berbeza untuk menilai saham. Kaedah penilaian yang paling biasa digunakan adalah berikut.

Gambar Margot Robbie dari Big Short

Malangnya Margot Robbie tidak hadir untuk menerangkan kaedah penilaian berikut untuk anda. Anda hanya perlu terus membaca.

Nisbah P / E

Anda mencapai Nisbah P / E dengan menyelesaikan bahagian berikut: Nilai Pasaran per Saham / Pendapatan sesaham. Dengan melakukan pembahagian itu, anda akan mendapat nombor PE. Sekiranya nombor PE adalah 20, itu bermakna pelabur bersedia membayar 20 kali ganda pendapatan per saham untuk memperoleh satu bahagian. Untuk mengetahui sama ada nombor PE syarikat menunjukkan bahawa anda harus membeli atau menjual bahagian tersebut, anda juga mesti mengetahui nombor PE untuk syarikat setanding dalam industri yang sama.

Nilai Aset Bersih sesaham

Nilai Aset Bersih atau NAB pada dasarnya adalah nilai perakaunan syarikat, dikira dengan menambahkan asetnya dan kemudian mengurangkan liabiliti dan aset tidak ketara seperti muhibah atau nilai jenama. Secara efektif, inilah yang dimiliki oleh para pemegang saham sekiranya syarikat tersebut dibubarkan dan pemiutangnya dibayar balik. Sekiranya harga saham syarikat kurang daripada Nilai Aset Bersih per Sahamnya, itu adalah sesuatu yang berlaku dengan Stok Amazon kembali pada tahun 2014, ini mungkin merupakan pemerolehan yang menarik kerana anda memperoleh aset dengan lebih rendah daripada nilai perakaunan mereka.

Aliran tunai terdiskaun

Model penilaian DCF sedikit lebih kompleks. Apa yang anda lakukan semasa menilai harga saham dengan model DCF adalah – berdasarkan ramalan keuntungan dll – jumlah pulangan yang dijangkakan pada masa akan datang, dan kemudian mendiskaunnya kembali ke nilai per saham dalam wang hari ini yang dapat dibandingkan dengan harga saham. Sekiranya nilai diskaun lebih rendah daripada harga saham hari ini, harga saham tersebut menarik.

Tiada model penilaian di atas berfungsi pada cryptocurrency. Sebabnya adalah kerana semua model penilaian di atas berdasarkan penyata kewangan dan ramalan Syarikat dan syarikat yang mengeluarkan cryptocurrency tidak diperlukan untuk menerbitkan penyata atau ramalan tersebut. Oleh itu, kami tidak mempunyai data yang kami perlukan untuk melakukan penilaian yang relevan ketika melabur dalam mata wang maya dan bahkan jika kami mempunyai – penilaian tersebut tidak akan berguna kerana pemilikan mata wang anda tidak memberi anda hak kepada syarikat aset. Ini, bahawa tidak ada yang benar-benar mengetahui nilai “benar” dari sebarang cryptocurrency, adalah risiko yang melekat dalam pelaburan dalam cryptocurrency.

Hak Memiliki dan Mengundi

Perbezaan besar antara saham dan cryptocurrency pada tahap konseptual adalah bahawa cryptos (seperti yang disebutkan secara ringkas di atas) tidak memberi anda kepentingan pemilikan atau hak suara dalam entiti yang mendasarinya. Sekiranya anda memiliki saham yang mewakili 1% modal saham dalam syarikat, anda juga memiliki 1% syarikat. Sekiranya muflis, anda berhak menerima 1% daripada baki aset syarikat (setelah hutang yang diutamakan tertentu telah dibayar). Anda juga berhak memilih saham anda di mesyuarat agung syarikat tersebut. Apabila anda memiliki 1% syiling tertunggak yang dikeluarkan syarikat, anda memiliki 0% syarikat dan anda tidak berhak memilih di mesyuarat agung syarikat tersebut. Namun, dapat dikatakan bahawa aspek hak tanpa hak milik dan tanpa hak suara dengan cryptocurrency tidak relevan, kerana 99% pemegang saham di Nasdaq juga hanya memiliki saham untuk ROI yang berpotensi dan tidak terlalu mementingkan pemilikan sebenar atau hak mengundi.

Gambar orang yang berpakaian saman

Semasa memiliki cryptocurrency, anda tidak akan dipanggil ke mesyuarat agung di mana perkara boleh (tetapi jarang berlaku) “memanas”.

Dividen

Perbezaan tambahan antara saham dan cryptocurrency adalah akses kepada dividen. Syarikat yang berjaya sering memberikan dividen tahunan kepada pemegang sahamnya berjumlah beberapa mata peratusan dari harga saham setiap tahun. Ukuran dividen dicadangkan oleh lembaga pengarah syarikat dan diselesaikan oleh mesyuarat agung pemegang saham syarikat. Ciri dividen tidak (dengan beberapa pengecualian sukarela, contohnya token yang dikeluarkan oleh platform KuCoin) wujud di dunia cryptocurrency. Untuk berlaku adil di sini, perlu diperhatikan bahawa beberapa cryptocurrency berpecah menjadi cryptocurrency yang berasingan. Kami menyebutnya sebagai Garpu. Ini dalam beberapa aspek boleh dilihat sebagai dividen.

Perdagangan orang dalam

Perbezaan besar antara saham dan cryptocurrency adalah bahawa saham sangat dikawal selia. Terdapat banyak peraturan dan undang-undang mengenai apa yang mesti dan tidak boleh dilakukan oleh syarikat di pasaran saham dan apa yang tidak boleh dilakukan oleh pelabur di pasaran saham.

Sebagai contoh, peraturan mengenai perdagangan orang dalam melarang orang dalam pasaran berdagang berdasarkan maklumat sensitif terhadap harga (menjadi maklumat yang berpotensi mempengaruhi harga saham syarikat tertentu). Oleh itu, sebagai pelabur, anda tidak boleh memanfaatkan pelabur lain yang tidak mempunyai maklumat sensitif terhadap harga yang anda ada. Ini mungkin sepenuhnya berlaku di cryptomarket. Ini dapat digambarkan lebih lanjut dengan contoh.

CONTOH: Robert bekerja di Tech Company LLC. Tech Company LLC telah mengeluarkan saham yang diperdagangkan di bursa saham, dan token diperdagangkan di beberapa bursa cryptocurrency. Robert kebetulan mengetahui bahawa syarikat itu telah mengembangkan penyelesaian teknikal supereffisien dan mengubah pasaran yang akan diumumkan oleh syarikat itu kepada umum pada hari Rabu. Sekiranya Robert membeli saham pada hari Selasa, dia mungkin (jika tertangkap) dijatuhi hukuman kerana perdagangan orang dalam dan mungkin menghadapi hukuman penjara. Namun, jika Robert membeli token pada hari Selasa, dia tidak akan bertanggungjawab atas apa-apa dan dapat menikmati keuntungan yang diperoleh ketika berita itu disiarkan pada hari Rabu.

Gambar Matthew McConaughey dari filem Wolf of Wall Street

“Robert” selepas membeli token pada hari Selasa.

Penyata kewangan

Bahagian penting lain dari peraturan adalah peraturan mengenai pengedaran penyata kewangan secara berkala. Seperti disebutkan di atas ketika membincangkan model penilaian, syarikat dengan saham yang diperdagangkan di bursa saham diminta untuk mengeluarkan penyata kewangan tahunan dan suku tahunan, yang menunjukkan bagaimana perniagaan syarikat telah berkembang dalam jangka masa tersebut dan diharapkan dapat berkembang ke depan. Sekiranya syarikat mempunyai alasan untuk mempercayai bahawa jangkaan itu salah, syarikat mesti mengeluarkan pernyataan awam yang menyemak harapan tersebut. Syarikat dengan token yang diperdagangkan di bursa kripto tidak berkewajiban sama sekali untuk memberikan maklumat mengenai penyata atau jangkaan kewangan syarikat.

Tidak perlu dikatakan, ketiadaan peraturan dan kewajiban untuk mengemukakan penyata kewangan adalah risiko yang melekat dalam melabur dalam cryptocurrency dan kesukaran ketika memutuskan mata wang digital mana yang akan dilaburkan.

Waktu perdagangan

Pasaran saham ditutup. Pertukaran di mana anda boleh memperdagangkan instrumen kewangan tidak dibuka pada hujung minggu dan biasanya ditutup pada waktu petang, sekitar jam 5 petang (masa tepat bergantung pada negara mana pertukaran yang bersangkutan). Sekiranya anda ingin berada di puncak pegangan anda dan tidak pernah ketinggalan, anda boleh duduk di sofa dengan selesa ketika pasaran saham ditutup dan melihat kembali hari (semoga) berjaya. Ini adalah tidak mungkin di dunia crypto. Pertukaran cryptocurrency dibuka 24/7 sepanjang tahun (termasuk Krismas). Oleh itu, jika anda tidak dapat berehat sehingga pasaran ditutup, perdagangan cryptocurrency untuk keuntungan bukanlah apa-apa untuk anda.

Gambar Jemaine Clement dari Flight of the Conchords

Dalam dunia crypto, ini adalah masa perniagaan.

Yuran Perdagangan

Perbezaan lain antara saham dan cryptocurrency adalah bayaran untuk perdagangan. Di dunia kripto, yuran utama yang perlu diberi perhatian adalah “yuran pembuat / pengambil” dan yuran pengeluaran, sedangkan di dunia saham anda pertama kali mempunyai yuran pembrokeran.

Bayaran pembuat dan pengambil yang merupakan versi biasa dari yuran perdagangan. Sebagai kesimpulan, perdagangan mendapat yuran pengambil jika pesanan perdagangan dipadankan segera dengan pesanan yang sudah ada di buku pesanan. Pesanan ini menghilangkan kecairan dari buku pesanan. Perdagangan mendapat bayaran pembuat jika pesanan perdagangan tidak sepadan dengan pesanan yang sudah ada di buku pesanan. Pesanan ini menambahkan kecairan pada buku pesanan. Apabila bayaran adalah rata sama tinggi atau rendahnya tanpa mengira sama ada anda pengambil atau pembuat.

Ketika berdagang di pasaran saham tidak ada yuran pengambil atau pembuat, kedua-dua pihak dikenakan yuran, sebagai yuran pembrokeran. Bayaran pembrokeran biasanya bergantung pada akaun mana yang anda jual.

Hari ini, “standard industri” adalah bahawa bayaran pengambil berada dalam selang 0.20% – 0.25%. Bayaran broker, bagaimanapun, berbeza dari satu negara ke negara lain tetapi rata-rata industri global jauh di bawah selang waktu yang disebutkan di atas. Sebaliknya, beberapa pertukaran crypto menawarkan perdagangan 0-bayaran (Cobinhood, ZB.com, Indodax, Coincheck) (dan beberapa pengecualian bahkan menawarkan yuran perdagangan negatif, biasanya bayaran pembuat, yang bermaksud bahawa anda boleh dibayar untuk berdagang: BitMEX dan HitBTC). Untuk pengetahuan Cryptowisser, tidak ada yuran pembrokeran sedemikian dalam dunia perdagangan saham.

Perbezaan terakhir antara saham dan cryptocurrency yang perlu diketengahkan ialah banyak pertukaran cryptocurrency mengenakan yuran pengeluaran ketika peniaga ingin membawa pulang keuntungannya. Perkara ini tidak biasa berlaku semasa perdagangan saham.

Kesimpulannya

Kesimpulan yang dapat dibuat berdasarkan analisis di atas adalah mudah: pelaburan dalam cryptocurrency lebih berisiko daripada pelaburan saham. Harga saham ditetapkan dengan lebih tepat oleh pasaran (kerana syarikat mengeluarkan penyata kewangan secara berkala yang menjadi asas bagi model penilaian yang berbeza untuk diterapkan). Tetapi, sebaliknya, pelaburan dalam mata wang kripto memberikan lebih sedikit “halangan” yang perlu diberi perhatian (contohnya, amalan perdagangan yang kurang dilarang dan waktu perdagangan tanpa had) dan potensi untuk menjana keuntungan yang melampau jauh lebih besar di dunia kripto (kebanyakannya turun naik di dunia crypto).

Sama seperti amalan pelaburan, cadangan kami adalah buat kajian anda sebelum mula berniaga crypto. Kami harap ini dapat membantu anda mengetahui lebih lanjut mengenai perbezaan antara saham dan cryptocurrency.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me