Perkakasan Perlombongan Bitcoin – Masih Adakah Pelaburan Pintar?

Perkakasan Perlombongan Bitcoin – Masih Adakah Pelaburan Pintar?

Perlombongan cryptocurrency menjadi sangat popular sejak 5 tahun kebelakangan ini kerana Bitcoin telah menyaksikan kenaikan harga yang besar. Populariti ini telah menyumbang kepada banjir rig perlombongan baru yang dikembangkan dengan kadar yang tinggi. Lanskap sektor perlombongan yang sentiasa berubah dapat membuat pihak yang berminat bingung mengenai nilai masa depan perkakasan perlombongan Bitcoin dan jika membeli peralatan ini masih merupakan langkah pintar.

Pencarian pantas mengenai forum perlombongan dan anda dapat melihat bahawa kebimbangan ini benar-benar menjadi masalah pada tahun 2013 ketika pelombong CPU (Unit Pemprosesan Pusat) digantikan oleh pelantar perlombongan GPU (Unit Pemprosesan Grafik) dan kemudiannya diketepikan oleh ASIC (Litar Bersepadu Khusus Aplikasi) model. Pengilang memperoleh banyak hasil dari produk ini. Oleh itu, pengembangan berterusan peralatan perlombongan yang lebih hebat.

Apa itu Perlombongan?

Perlombongan adalah proses di mana komputer rangkaian (node) menambah blok seterusnya ke blockchain setelah menyelesaikan persamaan matematik yang sukar yang dikenali sebagai Proof-of-Work. Pada peringkat awal perlombongan, ini dapat dicapai dengan tidak lebih dari CPU PC rumah anda.

Perlombongan Bitcoin dari Rumah

Rig Perlombongan Bitcoin

Tidak lama sebelum pelombong menyedari bahawa GPU jauh lebih cekap dalam menangani sifat berulang algoritma Proof-of-Work dan pada akhir 2013, GPU adalah standard perlombongan. Ini mempunyai beberapa kesan serius kerana ia meningkatkan kedua-dua kos mendapatkan peralatan perlombongan, dan juga kesukaran keseluruhan sektor perlombongan.

Kesukaran meningkat

Sebahagian daripada algoritma bukti kerja adalah penyesuaian kesukaran. Oleh kerana lebih banyak sumber pengkomputeran memasuki kumpulan perlombongan, algoritma bukti kerja menjadikan masalah matematik perlombongan lebih sukar untuk diselesaikan. Pada tahun 2016, sektor perlombongan menyaksikan ledakan nilai cryptocurrency dan nilai kesukaran perlombongan. Sehingga masa ini, sebahagian besar perlombongan masih berasaskan GPU tetapi pengenalan pelantar perlombongan ASIC yang jauh lebih efisien dengan cepat menjadikan perlombongan BTC sebagai usaha mahal untuk dimulakan.

Jangka Hayat GPU – Perkakasan Perlombongan Bitcoin

Carta di bawah menunjukkan betapa cepatnya perkakasan perlombongan Bitcoin GPU yang dialami sejak pengenalan ASIC rig. Pada tahun 2011, pelombong GPU rata-rata dapat mengharapkan di mana saja dari 100-200 BTC atas usaha mereka. Hanya satu tahun kemudian, hasil ini dikurangkan menjadi sekitar 30 BTC dan pada tahun 2013, anda pasti beruntung dapat menambang 3 BTC menggunakan perkakasan ini. Data ini menunjukkan bahawa menjelang tahun 2014, jumlah BTC yang boleh anda jangkakan menggunakan GPU turun di bawah 1 BTC; menjadikan pelombong GPU hampir usang apabila digunakan sendiri.

Kesukaran Perlombongan GPU

Carta Menunjukkan Kesukaran GPU Sepanjang Masa

Tarikh Penghantaran Peralatan Anda

Oleh kerana permintaan yang tinggi untuk perkakasan perlombongan BTC, kini ada penantian yang berkaitan dengan pembelian produk ini. Pelombong ASIC boleh mempunyai masa menunggu yang boleh berlanjutan selama berbulan-bulan. Penting untuk mempertimbangkan turun naik kesukaran selama ini. Pada asasnya, jika anda perlu menunggu terlalu lama untuk peralatan perlombongan anda, ia mungkin tidak berbaloi pada masa ia tiba.

Kos Elektrik

Kos elektrik harus menjadi salah satu kebimbangan utama anda ketika memutuskan jenis pelantar perlombongan yang hendak dibeli. Anda mungkin mendapati bahawa anda kehilangan wang jika pergi dengan pelantar perlombongan berkuasa tinggi di kawasan di mana elektriknya mahal. Peralatan perlombongan hari ini tertumpu pada kecekapan kerana rig perlombongan yang lebih tua tidak dapat menghasilkan keuntungan dalam ekosistem perlombongan yang sukar sekarang.

bitcoin-tenaga-penggunaan-carta-cnbc

Carta Penggunaan Tenaga Bitcoin melalui CNBC

Harga Bitcoin

Harga keseluruhan BTC (atau crypto yang boleh ditambang lain) adalah faktor penentu lain yang perlu dipertimbangkan ketika memutuskan untuk membeli rig perlombongan yang akan bertahan dalam ujian masa. Apabila nilai BTC meningkat, begitu juga keuntungan melombong kripto ini. Seperti yang dinyatakan sebelumnya, pelombong GPU tunggal dapat menghasilkan lebih dari 100 BTC pada tahun 2011. Walaupun jumlah syiling yang dapat ditambang oleh satu GPU telah berkurang, nilai BTC telah meningkat hampir 1000% sejak zaman itu.

Bayaran Transaksi Masa Depan

Ganjaran untuk melombong blok adalah dijadualkan kepada separuh setiap 210,000 blok. Ini bermakna sekitar bulan Mei 2020, ganjaran perlombongan BTC akan turun dari 12.5 BTC menjadi 6.25 BTC. Walaupun ini sepertinya dapat menghancurkan industri perlombongan, anda harus mempertimbangkan bahawa hanya akan ada 21,000,000 BTC yang dilombong dan 17,048,151 daripadanya telah dilombong. Ini bermakna anda boleh melihat kenaikan harga yang serius kerana bilangan BTC yang tersedia untuk ditambang berkurang pada tahun-tahun mendatang.

Pelombong ASIC – Perkara yang Perlu Dipertimbangkan

Walaupun rig perlombongan ASIC jauh lebih cekap dalam perlombongan daripada rakan-rakan GPU mereka, anda harus ingat bahawa cip ini hanya dapat menambang cryptocurrency SHA-256 dan oleh itu tidak mempunyai tujuan tambahan setelah tugas-tugas ini selesai. Ini sangat berbeza dengan cip GPU yang masih dapat digunakan untuk aplikasi grafik-grafik seperti permainan lama setelah BTC terakhir dilombong.

Sekiranya Saya Melabur dalam Beberapa Perkakasan Perlombongan BTC atau Tidak?

Tidak ada jawapan yang sesuai untuk semua soalan ini. Sekiranya anda tinggal di kawasan yang rendah, atau bahkan elektrik percuma, anda mungkin mendapati jangka hayat perkakasan perlombongan anda melebihi kawasan lain di dunia kerana overhead anda yang rendah. Perlombongan adalah bahagian penting dari komuniti kripto dan anda semestinya mengharapkan untuk melihat pengeluar terus menghasilkan pelantar perlombongan yang lebih kuat dalam beberapa tahun akan datang.

Apa pendapat anda semua? Adakah perlombongan bernilai di kawasan anda? Beritahu kami di Twitter dan pastikan untuk mendaftar buletin kami untuk mengetahui perkembangan terkini mengenai komuniti kripto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map