Teknologi blockchain sudah mula memberi kesan besar pada dunia perniagaan, mewujudkan industri yang sama sekali baru. Perlombongan Bitcoin adalah kemungkinan yang paling menarik dan menguntungkan dari peluang baru ini. Sama ada anda seorang pengusaha dengan anggaran atau mempunyai bekalan modal yang besar untuk dibelanjakan untuk operasi perlombongan, berikut adalah beberapa perkara penting yang harus dipertimbangkan sebelum memulakan operasi perlombongan dan bagaimana anda boleh mendapat manfaat daripada operasi perlombongan yang berjaya.

Perkara yang Perlu Dipertimbangkan Sebelum Bermula

Risiko Undang-undang

Salah satu langkah pertama yang perlu dipertimbangkan adalah sama ada perlombongan bitcoin adalah sah di mana anda tinggal. Di beberapa negara, operasi perlombongan bitcoin telah ditutup sepenuhnya. Sebelum anda merumuskan strategi, anda harus mendapatkan pemahaman yang lebih baik mengenai beberapa risiko undang-undang dan pandangan peraturan untuk memulakan operasi perlombongan di negara anda.

Pelaburan Perkakasan

Faktor penting lain yang perlu dipertimbangkan adalah halangan masuk untuk perlombongan. Perlu diingat bahawa memilih antara CPU, GPU, atau ASIC tidak hanya berdasarkan pada berapa banyak wang yang harus anda belanjakan tetapi sering ditentukan oleh jenis perlombongan apa yang dibenarkan oleh projek itu sendiri. Sebagai contoh, BTC membenarkan perkakasan ASIC, tetapi BCG tidak. Lebih banyak cryptocurrency mula menggunakan algoritma tahan ASIC. Algoritma hash baru ini menghilangkan kelebihan ASIC dan menjadikan GPU sebagai pilihan yang lebih ekonomik. Ini boleh menjadi kebaikan bagi pelombong peringkat permulaan yang tidak mahu melabur $ 1,000 USD untuk membeli peralatan perlombongan. Namun, ini juga menjadikan sukar bagi pengusaha dengan banyak wang untuk menambang secara besar-besaran.

Memilih Kripto Terbaik Yang Boleh Dicapai

Trend Algoritma Konsensus

Salah satu perkara terbesar yang perlu dipertimbangkan ialah algoritma konsensus cryptocurrency yang anda minati dalam rancangan perlombongan untuk digunakan pada masa akan datang. Sudah tentu, jika projek sedang menggunakan Proof-of-Stake, cryptocurrencynya tidak dapat ditambang. Juga, lebih banyak projek Proof-of-Work bergerak ke arah PoS atau algoritma konsensus hibrid. Penting untuk memastikan bahawa anda menyedari perubahan ini. Hanya kerana crypto tertentu saat ini dapat ditambang tidak bermaksud ia akan kekal seperti itu selamanya.

Nilai berbanding Risiko

Soalan penting yang harus ditanyakan ketika memilih untuk melabur dalam perniagaan apa pun adalah bagaimana usaha dan modal yang dilaburkan hari ini akan membawa kepada keuntungan jangka panjang di masa depan? Sebagai contoh, tidak semestinya idea yang baik untuk menambang cryptocurrency yang anda fikir mungkin dinilai terlalu tinggi. Walau bagaimanapun, ini masih boleh menjadi pilihan yang lebih baik daripada melombong cryptocurrency yang tidak dinilai. Ini kerana kadang kala faktor lain seperti peningkatan kesukaran dan penurunan ganjaran blok bererti bahawa kos (iaitu membeli perkakasan dan membayar bil tenaga) menghabiskan masa menambang beberapa cryptocurrency sebenarnya boleh menyebabkan kerugian operasi bersih.

Bekalan Wang

Pembekalan mata wang tertentu mungkin merupakan faktor penentu yang paling penting ketika melihat cryptocurrency mana yang harus ditambang. Sama ada projek cryptocurrency baru harus mempunyai bekalan token besar atau kecil adalah topik yang hangat diperdebatkan. Walaupun begitu, satu statistik yang mungkin dilupakan oleh beberapa pelombong baru adalah dengan teliti bekalan beredar vs penawaran maksimum.

Beberapa projek besar seperti Ethereum dan Monero tidak mempunyai bekalan maksimum. Akibatnya, operasi perlombongan yang berjaya mungkin tidak semestinya mencapai nilai yang diharapkan oleh pelombong kerana peningkatan ketersediaan. Sebaliknya, beberapa cryptos yang mempunyai penawaran maksimum yang mungkin tidak dapat menandingi permintaan inflasi normal. Dalam kedua-dua senario yang melampau itu, penambangan cryptocurrency seperti itu sebagai strategi membina portfolio jangka panjang boleh menjadi berisiko.

Kebaikan

HODL atau Perdagangan

Salah satu faedah terbesar penambangan crypto daripada membelinya adalah hakikat bahawa pelombong dapat, kerana kekurangan istilah yang lebih baik, menghasilkan wang yang tidak ada sebelumnya. Ini menjadikan memutuskan apa yang harus dilakukan dengan duit syiling yang dilombong agak kurang daripada keputusan emosi daripada memutuskan apa yang harus dilakukan dengan duit syiling yang dibeli. Walau bagaimanapun, kerana harga secara historis sangat tidak menentu, perlombongan bitcoin sering dapat menjadi pedang bermata dua. Dalam beberapa keadaan, mungkin merupakan idea yang baik untuk menukar cryptocurrency yang dilombong untuk cryptocurrency lain atau untuk mata wang fiat. Dalam keadaan lain, mungkin lebih baik untuk HODL cryptocurrency yang ditambang dan menunggu untuk melihat apakah ia mendapat nilai dari masa ke masa.

Anda boleh melakukan beberapa analisis teknikal dan membaca keuntungan jangka pendek berbanding jangka panjang token tertentu. Tetapi terdapat banyak faktor pasaran yang tidak dapat dijangka yang menentukan nilai harga. Dalam kebanyakan kes, keputusan terbaik (HODL atau perdagangan) tidak begitu jelas. Ia memerlukan sedikit subjektiviti di pihak pelombong.

Lebih Boleh Skal Daripada Membeli

Manfaat lain dari perlombongan membeli cryptocurrency adalah kos berterusan. Perlombongan memerlukan lebih banyak kos di muka (membeli peralatan perlombongan) dan lebih sedikit kos di kemudian hari (yuran pertukaran tinggi). Sekiranya dilakukan dengan betul, perlombongan boleh menjadi penyelesaian yang jauh lebih murah daripada skala daripada membeli crypto. Pelombong juga mengatakan bahawa perlombongan adalah risiko keseluruhan lebih rendah daripada membeli. Ini kerana membeli cryptocurrency yang akhirnya kehilangan nilainya bererti pelabur kehilangan wang. Sebaliknya, walaupun cryptocurrency yang dilombong ternyata mempunyai nilai sifar dalam jangka masa panjang, sekurang-kurangnya masih akan ada nilai dalam peralatan perkakasan perlombongan. Dalam senario terburuk, ada kemungkinan menjual atau menggunakan semula peralatan perlombongan. Jadi, pelombong masih mempunyai sesuatu yang bernilai.

Kesimpulannya

Perlombongan Bitcoin boleh menjadi kaedah yang baik bagi pengusaha yang berminat dengan cryptocurrency untuk memperoleh keuntungan. Terdapat beberapa rintangan dan faktor penting yang perlu dipertimbangkan ketika memilih cryptos terbaik untuk ditambang. Namun, jika dilakukan dengan betul, adalah mungkin untuk membuat perniagaan perlombongan cryptocurrency yang berjaya.