Dalam artikel ini, kita melihat inisiatif blockchain Bank Dunia dan populariti bon blockchain yang semakin meningkat. Walaupun ini adalah konsep yang agak baru, bank dan kerajaan dari pelbagai ukuran mula menerbitkan bon dan bon mini berasaskan blockchain. Mari kita periksa kes penggunaan ini dan cuba fahami bagaimana perubahan ini dapat mempengaruhi masa depan penggalangan dana kerajaan.

Mengapa Bon Blockchain?

Bon kerajaan umum pertama adalah dikeluarkan di Belanda pada tahun 1517. Sejak masa itu, bentuk penggalangan dana ini telah memainkan peranan penting dalam penggalangan dana sektor awam di seluruh dunia. Ikatan kerajaan tradisional telah berfungsi sebagai penghubung antara pemerintah dan rakyat. Bon masa lalu biasanya dinyatakan dalam mata wang fiat negara tertentu. Ini, bagaimanapun, sudah mulai berubah dengan munculnya ikatan blockchain.

Terdapat beberapa sebab pemerintah di semua peringkat mungkin mahu menggunakan bon blockchain berbanding bon tradisional. Sebagai contoh, penggunaan blockchain dapat menghilangkan keperluan firma pihak ketiga dan institusi kewangan. Dengan kata lain, teknologi blockchain berpotensi untuk menghubungkan pengeluar (pemerintah) dan penerima (warganegara) secara langsung. Sekarang, mari kita kaji beberapa kajian kes yang relevan.

Bon Blockchain Bank Dunia

Pada bulan Ogos 2018, Bank Dunia mengumumkan rancangannya untuk melancarkan bon blockchain pertama di dunia. Walau bagaimanapun, cryptocurrency tidak akan digunakan sebagai kaedah pembayaran. Ini mungkin disebabkan oleh fakta bahwa belum ada mata uang digital yang dikeluarkan oleh pemerintah secara meluas.

Malangnya, sebilangan besar pilihan ini dianggap sebagai skema Ponzi. Oleh itu, mata wang fiat akan digunakan. Pada 10 Ogos 2018, Bank Dunia menetapkan Commonwealth Bank of Australia (CBA) sebagai satu-satunya pengatur untuk bon dua tahun. Organisasi ini bertujuan untuk mengumpulkan 50 juta $ AUD (setara dengan $ 36 juta).

Paul Snaith, pengurus Pasar Modal Perbendaharaan Bank Dunia, mengatakan bahawa institusi bekerjasama dengan Microsoft untuk memenuhi tuntutan teknikal yang diperlukan untuk membuat perisian dan platform mereka. Walaupun bon blockchain Bank Dunia menawarkan langkah maju yang menjanjikan untuk pelabur, penting untuk diperhatikan bahawa sesiapa yang membeli bon akan tetap mengikuti jalan tradisional.

Sebagai contoh, setiap pembeli individu masih harus melalui proses pendaftaran rasmi. Sebagai tambahan, semua wang tunai akan dihantar secara berasingan dari blockchain melalui saluran bon biasa.

Logo Kumpulan Bank Dunia

Blockchain Bank Dunia: Bank Dunia merancang untuk menjadi penerbit bon blockchain pertama.

Minibond BNP Paribas

Usaha blockchain Bank Dunia untuk menjadi penerbit global bon blockchain pertama adalah suatu pencapaian yang cukup baik, tetapi bukan satu-satunya institusi kewangan besar yang mengusahakan inisiatif sedemikian. BNP Paribas, bank terbesar di Perancis dan bank ke-8 terbesar di dunia, juga mempunyai program yang serupa dalam karya. Pada tahun 2016, bank ini mula membina dan menguji platform blockchain untuk membolehkan syarikat swasta mengeluarkan minibond.

BNP Paribas Securities Services, cabang jagaan bank, sedang giat mengembangkan penyelesaian yang dapat menyimpan rekod semua penerbitan minibond serta perubahan pemilikan. Bank itu juga bekerjasama dengan tiga syarikat Perancis untuk mencapai tujuan akhirnya pelaksanaan dunia nyata. Ini termasuk dua syarikat tenaga boleh diperbaharui dan juga platform pelaburan yang disebut SmartAngels, yang berusaha mewujudkan platform perintis pertama.

Menurut artikel Februari 2018, Johann Palychata, ketua blockchain di jabatan transformasi digital BNP Paribas Securities Services, mengatakan bahawa lebih banyak penambahbaikan diperlukan untuk mengintegrasikan blockchain dengan amalan pasaran dan pihak berkepentingan yang ada. Palychata juga menyebutkan perlunya perubahan peraturan untuk membuat penerapan secara meluas menjadi kenyataan.

Tidak ada banyak kemas kini mengenai kemungkinan pelaksanaan minibond blockchain di dunia nyata BNP Paribas. Walaupun demikian, BNP Paribas juga membawa inovasi blockchain ke bidang kewangan lain seperti pengurusan aset. Pada Januari 2018, BNP Paribas Asset Management mengumumkan bahawa ia telah menggunakan teknologi blockchain BNP Paribas Securities Services untuk menjalankan percubaan pengagihan dana berasaskan blockchain yang berjaya di Luxembourg.

Logo BNP Paribas

BNP Paribas sedang menguji platform untuk minibond blockchain.

Berkeley, California: Perbandaran Blockchain Bond Pertama?

Mengenai penerbitan bon, kebanyakan orang mungkin memikirkan institusi antarabangsa seperti Bank Dunia atau bank besar seperti BNP Paribas. Tetapi pemerintah tempatan juga mempunyai wewenang dan kemampuan untuk menerbitkan bon. Sekarang, pemerintah tempatan dan negeri di seluruh dunia mulai menerapkan pelbagai penyelesaian blockchain.

Pada bulan Mei 2018, dewan kota Berkeley, California memilih untuk meneruskan projek yang menjadikannya perbandaran pertama yang menawarkan bon blockchain. Apa yang membuat inisiatif ini menarik adalah kenyataan bahawa ia akan menurunkan ambang pelaburan untuk semua pelabur. Biasanya, pelaburan minimum untuk bon perbandaran adalah $ 5,000. Sebaliknya, program Berkeley akan membolehkan orang membeli bon dengan jumlah yang jauh lebih kecil (iaitu $ 10 atau $ 25) untuk menyokong projek komuniti.

Konsep ini serupa dengan bagaimana projek cryptocurrency telah mengurangkan atau bahkan menghapuskan jumlah minimum dana yang diperlukan untuk menyertai ICO. Selain itu, bandar ini merancang untuk menerbitkan bon dalam dolar. Ada juga kemungkinan kota itu dapat membuat tokennya sendiri, yang menawarkan dua pilihan mata wang kepada warga negara.

Wakil Datuk Bandar Berkeley Ben Bartlett memberitahu Bloomberg bahawa mengelak Wall Street adalah salah satu faktor pendorong bandar. Sekiranya inisiatif ini berjaya, ia dapat menetapkan model di mana pemerintah tidak lagi bergantung pada perkhidmatan yang ditawarkan oleh pasar modal hutang tradisional. Bagi bandar Berkely, beberapa inisiatif yang mungkin berlaku termasuk ICO yang disokong bon muni untuk perumahan mampu milik. Bandar ini sudah bekerjasama dengan permulaan teknologi dipanggil Neighborly untuk menjadikan visi ini menjadi kenyataan.

Foto bangunan di kampus UC Berkeley

Terletak di Kawasan Teluk San Francisco, Berkeley adalah bandar universiti yang terkenal dengan inovasi teknikalnya.

Trend dan Jalan Raya

Bon blockchain dan bon mini boleh mengubah masa depan pembiayaan bon. Kerajaan dan bank tidak cepat menggunakan cryptocurrency dalam penerbitan bon atau pembayaran, tetapi ini mungkin kemungkinan di masa depan.

Masih belum dapat ditentukan sama ada kerajaan dan institusi kewangan berada dalam kem “blockchain tetapi bukan bitcoin” dengan tegas. Tidak kira sama ada fiat atau crypto digunakan, bon blockchain membuat kes penggunaan berpotensi lain untuk teknologi terdesentralisasi. Yang paling penting, mereka mewakili langkah besar untuk penerapan teknologi blockchain.