Pengenalan Permodalan Pasaran Cryptocurrency

Permodalan pasaran cryptocurrency merupakan teknik matematik untuk menentukan nilai cryptocurrency. Walaupun sebilangan orang menganggap harga mewakili nilai, kenyataan mengatakan sebaliknya. Sebagai contoh, sandwic ham tertentu tidak terasa lebih enak apabila anda membelanjakan $ 30.00 untuknya daripada $ 10.00. Sebenarnya, kos tambahan tanpa nilai tambah mungkin memberi anda sakit perut.

Harga berubah-ubah kerana pelbagai sebab. Berita berita yang digemari atau tidak baik membuat lonjakan harga. Tindakan pemerintah memainkan peranan. Dan, pertukaran kadangkala menimbulkan kesan dramatik pada harga.

Psikologi pelabur juga berperanan dalam perubahan harga jangka pendek. Bitcoin mendapat keuntungan daripada sesuatu yang dikenali sebagai Thanksgiving Effect pada tahun 2017. Orang pulang ke rumah, menikmati makanan yang baik, merasa optimis, bercakap dengan rakan dan saudara mereka mengenai pelaburan mereka, kemudian melaburkan wang mereka sendiri dengan sewajarnya. Bitcoin menikmati perjalanan yang baik sebelum percutian dan hasilnya terus berjaya.

Sebaliknya, anda harus menumpukan pada permodalan pasaran cryptocurrency.

permodalan pasaran cryptocurrency: Gambar tiga timbunan syiling, masing-masing lebih tinggi daripada yang pertama. Masing-masing mempunyai tanaman hijau yang kelihatan serupa di atasnya.

Adakah harga yang lebih tinggi semestinya sama dengan nilai? Tidak semestinya.

Ditetapkan Permodalan Pasaran Cryptocurrency

Penganalisis pasaran saham menggunakan permodalan pasaran syarikat untuk membuat keputusan pelaburan yang tepat. Permodalan pasaran (market cap) hanya menentukan harga saham semasa dikalikan dengan jumlah saham yang ada. Dalam istilah cryptocurrency, ini bermaksud harga semasa duit syiling kali ganda jumlah syiling di pasaran, yang sering disebut sebagai bekalan yang beredar.

Cap Pasaran Syarikat = Jumlah Saham Yang Ada * Harga Semasa

Cap Pasaran Cryptocurrency = Jumlah Syiling Semasa * Harga Semasa

Permodalan Pasaran Cryptocurrency: Contohnya

Anggaplah TickleCoin rekaan yang kini dijual dengan harga $ 1,000.00 duit syiling.

Dan ScratchCoin rekaan kini dijual dengan harga $ 1.00 satu duit syiling.

1,000,000 TickleCoin kini wujud.

1,000,000,000 ScratchCoin kini wujud.

TickleCoin Market Cap = 1,000,000 * $ 1,000.00 = $ 1,000,000,000

Cap Pasaran ScratchCoin = 1,000,000,000 * $ 1,00 = $ 1,000,000,000

Oleh itu, TickleCoin dan ScratchCoin berkongsi nilai yang sama dengan jumlah entiti.

Senario lain

Anggap TickleCoin mencetak duit syiling ke mana bekalannya sekarang mengandungi 2,000,000 tanpa perubahan harga. Dan harga ScratchCoin jatuh ke $ 0,50 tanpa perubahan bekalan yang beredar.

TickleCoin Market Cap = 2,000,000 * $ 1,000.00 = $ 2,000,000,000

Cap Pasaran ScratchCoin = 1,000,000,000 * $ 0,50 = $ 500,000,000

TickleCoin kini berada di kedudukan empat kali lebih berharga daripada ScratchCoin.

Apa Maklumat Ini Beritahu Kami?

Sebagai peraturan umum, ini menunjukkan kepada kita jumlah risiko pelaburan yang terlibat. Saham secara umum dikategorikan sebagai topi kecil, topi pertengahan, dan topi besar seiring kenaikan pasaran.

Syarikat topi besar seperti Apple, Amazon, Walmart, atau Home Depot mempunyai risiko yang lebih rendah kepada pelabur. Tetapi berkembang ke ukuran tertentu membatasi potensi pertumbuhan syarikat.

Syarikat cap kecil sememangnya mempunyai lebih banyak risiko kerana kemungkinan kegagalan syarikat. Namun, mereka memberikan ganjaran yang luar biasa kepada pelabur awal apabila mereka berjaya.

Anda juga boleh menggunakan cap pasaran untuk mengambil gambar kumpulan syarikat atau cryptocurrency. Contohnya, ambil semua syarikat dalam sektor tertentu (teknologi, runcit, pembuatan) dan hitung had pasaran setiap syarikat, kemudian tambahkan semuanya. Itu memberi anda cap pasaran untuk sektor tersebut.

Begitu juga, lakukan perkara yang sama untuk sekumpulan cryptocurrency. Contohnya, ambil koin privasi, hitung had pasaran mereka, dan tambahkan semuanya bersama-sama. Nombor itu memberi anda gambaran tentang nilai ruang koin privasi.

Imej permodalan pasaran cryptocurrency: Imej peratusan dan nombor, yang menandakan proses penambahan had pasaran individu dalam industri yang sama untuk mendapatkan had keseluruhan bagi sektor tersebut.

Anda boleh menggunakan jumlah had pasaran individu untuk mengira had pasaran keseluruhan sektor.

Saiz Bitcoin berbanding Risiko Altcoin

Bitcoin mempunyai permodalan pasaran cryptocurrency terbesar, dengan bekalan yang beredar dengan harga lebih dari 17,000,000 Bitcoin dan harganya sekitar $ 8,000.00 pada saat penulisan ini.

Cap Pasaran Bitcoin, kira-kira = 17,000,000 * $ 8,000.00 = $ 136,000,000,000

Melihat senarai koin kripto, mereka yang berada di kedudukan sekitar 100 tanda dalam senarai itu biasanya mempunyai cap pasaran sekitar $ 55,000,000.

Walaupun salah satu duit syiling ini dapat dijual dengan harga yang lebih rendah daripada Bitcoin, anda membeli dengan harga yang lebih rendah. Walau bagaimanapun, cryptocurrency ini juga berpotensi mempunyai lebih banyak ruang untuk pertumbuhan. Cabaran anda ialah menentukan duit syiling topi mana yang boleh membawa nilai sebanyak mungkin kepada dunia (atau hampir sama dengan nilai) seperti yang dimiliki Bitcoin.

Manipulasi Pasaran

Aspek lain dari permodalan pasaran cryptocurrency yang perlu dipertimbangkan melibatkan manipulasi pasaran. Pasaran pasaran kecil menjadikan manipulasi harga lebih mudah daripada had besar. Pelaku jahat mengeksploitasi syiling topi pasaran kecil dengan mengawal jumlah bekalan yang mencukupi untuk membuat pergerakan harga yang besar dalam satu arah atau yang lain. Pada hari-hari awal pasaran saham yang suram, pengendali membuat seni praktik ini, seperti yang didokumentasikan dalam Buku Edwin Lefevre Mengingatkan Pengendali Saham, pertama kali diterbitkan pada tahun 1923.

Apa yang Tidak Maklumat Ini Beritahu Kami?

Permodalan pasaran cryptocurrency tidak memberikan maklumat mengenai arah masa depan yang akan diambil oleh harga. Cap pasaran Bitcoin yang besar tidak memberikan kekebalan terhadap penurunan harga.

Tidak ada bahagian dari persamaan yang menentukan bekalan syiling masa depan. Sebaliknya, kod itu menentukan sama ada sistem akan mencetak duit syiling masa depan. Dan jika demikian, dengan kadar apa.

Sebilangan cryptocurrency mengehadkan jumlah bekalan syiling sementara yang lain membuat bekalan yang tidak terhingga. Rangkaian Bitcoin menjadikan jumlah bitcoin berjumlah 21 juta. Bagi Ethereum, Vitalik Buterin bercakap baik sistem di mana Ether yang ada terbakar daripada bekalan yang ada untuk mengelakkan inflasi.

Walau bagaimanapun, jangan terlalu menilai bekalan tetap. Walaupun inflasi mengurangkan nilai mata wang, kekurangan tidak semestinya sama dengan nilai. Tidak semua buku yang jarang berlaku harganya tinggi. Penawaran yang terhad menjamin satu perkara: semua variasi had pasaran datang dari harga kerana penawaran tetap tetap.

Pasaran pasaran sendiri tidak memberitahu kita tentang halaju atau arah koin, sama ada pertumbuhan meletup atau penurunan secara beransur-ansur. Tetapi, mengira had pasaran dalam jangka masa tertentu dapat menunjukkan arah aliran.

Duit Syiling Mati

Bagi crypto, jumlah syiling mati adalah faktor unik yang juga mempengaruhi had pasaran. Sebilangan orang kehilangan dompet mereka. Dan beberapa pengguna kehilangan benih untuk mendapatkan kembali dompet yang rosak. Kesalahan dalam kod juga menyebabkan wang syiling hilang. Penggodam mencuri kripto, dan dalam beberapa kes mungkin tidak dapat menebus duit syiling.

Jadi persamaan permodalan pasaran cryptocurrency yang lebih tepat berlaku seperti ini:

Cap Pasaran Cryptocurrency = (Jumlah Koin Beredar – Koin Mati) * Harga Semasa

Malangnya, tidak ada cara yang baik untuk menentukan jumlah duit syiling yang mati sehingga dapat diskaun.

Pendekatan Alternatif

Pendekatan cap pasaran tergolong dalam bidang analisis fundamental pelaburan pasaran saham. Analisis fundamental bertujuan untuk mengira nilai syarikat untuk menentukan ganjaran masa depan. Strategi ini melibatkan pemikiran jangka panjang dan mencari pertumbuhan nilai dari masa ke masa.

Di hujung spektrum yang lain, analisis teknikal memfokuskan pada trend jangka pendek, dan turun naik harga memainkan peranan yang lebih penting daripada penilaian jangka panjang. Sekiranya pelabur yang menggunakan analisis teknikal yakin harga saham atau cryptocurrency akan melambung tinggi pada minggu depan, itu merupakan pelaburan jangka pendek yang baik tanpa mengira had pasaran. Nilai boleh merosot ke nol tahun depan, tetapi pelabur jangka pendek tidak akan peduli.

Gambar permodalan pasaran cryptocurrency: gambar anak panah yang naik ke atas grafik untuk menandakan pertumbuhan.

Terdapat lebih daripada satu kaedah untuk menentukan nilai.

Batasan

Batasan untuk menggunakan analisis pasaran saham tradisional seperti cap pasaran timbul apabila anda menyedari teknik ini berfungsi untuk menganalisis syarikat. Bitcoin wujud sebagai sistem perisian untuk melaksanakan transaksi kewangan dalam konteks yang terdesentralisasi, bukan sebagai syarikat. Begitu juga, Ethereum menyediakan platform kepada pembangun untuk membuat aplikasi dan organisasi yang terdesentralisasi. Ethereum membantu mewujudkan syarikat, tetapi misi utamanya sendiri tidak melibatkan mencari keuntungan dan meningkatkan pendapatannya.

Apabila orang melabur dalam Bitcoin, sebahagian besarnya, mereka bertaruh pada visi masa depan tertentu. Mereka percaya dunia akan beralih ke crypto, dan Bitcoin nampaknya memegang tuntutan terkuat pada versi masa depan. Tetapi tidak ada yang benar-benar tahu.

Perdagangan Mata Wang Fiat

Walaupun analisis pasaran saham yang diterapkan pada cryptocurrency menunjukkan batasan, teknik analisis yang digunakan dalam perdagangan mata wang fiat juga ada. Adakah ia terbukti berguna semasa dialihkan ke perdagangan kripto? Sayangnya, sama seperti analisis saham berfokus pada data syarikat, analisis untuk perdagangan mata wang fiat memberi tumpuan kepada negara. Negara menghasilkan mata wang fiat. Bagaimana sesuatu negara dari segi perjanjian perdagangan, pekerjaan, dan konflik ketenteraan menjadi faktor analisis mata wang fiat.

Oleh itu, teknik perdagangan mata wang fiat terbukti tidak berkaitan dengan perdagangan kripto.

Pemikiran Akhir

Terdapat banyak alat untuk melengkapkan maklumat kepada pelabur. Permodalan pasaran cryptocurrency terletak di gudang alat tersebut. Ini memberikan perspektif jangka panjang kerana harga sahaja berubah dalam jangka pendek. Harga keseluruhan pasaran telah naik dan turun, tetapi cap pasaran dominan Bitcoin memberitahu bahawa ia masih kekal sebagai cryptocurrency yang paling berharga.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me