Sejak kecenderungan mata wang cryptocurrency, kerajaan di seluruh dunia telah berjuang untuk mengaturnya, terutamanya setelah ledakan harga Bitcoin tahun lalu. Kenaikan dan keuntungan yang keterlaluan menyebabkan banyak orang menyebutnya sebagai masa depan wang. Tetapi kejatuhan harga berikutnya memberi jalan kepada kebangkitan yang serius tentang turun naik industri yang baru muncul.

Cryptocurrency menggunakan teknologi blockchain yang menyokong, yang menjadikannya sukar untuk dipantau dan dikawal. Teknologi ini berfungsi sebagai lejar digital di mana semua transaksi direkodkan, menghilangkan keperluan untuk orang tengah.

Untuk mata wang fiat, pengesahan biasanya dilakukan oleh institusi kewangan yang terkawal dan kadang kala, institusi pemerintah yang diberi kuasa. Dalam kes cryptocurrency, kekurangan otoritas pusat menjadikan mereka sangat sukar untuk ditangani oleh pengawal selia nasional.

Berikut adalah beberapa sebab utama mengapa kerajaan membenci cryptocurrency.

Cryptocurrencies Boleh Menjadi Ancaman kepada Pasaran Kewangan

Dalam kes tertentu, pemerintah telah berusaha sedaya upaya untuk mengekang demam kripto dan melarang mata wang kripto sepenuhnya. Ini sebagai usaha untuk melindungi ekonomi mereka dari ledakan dan gelembung yang dapat disebabkan oleh pasaran kewangan yang tidak terkawal. Di China, misalnya, kerentanannya terhadap gelembung ekonomi memaksa pemerintah melarang Penawaran Syiling Permulaan dan perdagangan cryptocurrency.

Langkah itu adalah untuk mengelakkan pelabur crypto domestik daripada mengambil bahagian dalam pasaran cryptocurrency, yang tidak stabil dan tidak terkawal. Lebih-lebih lagi, ekosistem seperti ini dapat memberi kesan negatif kepada mata wang negara dan memudahkan aliran keluar modal yang besar.

China

Pada bulan September 2017, Yuan Tiongkok ke perdagangan bitcoin terdiri daripada 90 peratus daripada semua urus niaga. Tidak dikawal oleh jumlah besar mata wangnya di pasaran, pemerintah China melarang pembelian cryptocurrency dan bahkan mengenakan larangan perjalanan ke eksekutif syarikat pertukaran crypto.

Pegawai pertukaran Huobi dan OKCoin adalah antara tokoh terkenal yang menjadi sasarannya, sementara menunggu siasatan terhadap pertukaran tersebut. Secara keseluruhan, 88 pertukaran kripto dan 85 Penawaran Syiling Permulaan (ICO) terpaksa menutup operasi. Yuan Tiongkok kini menyumbang lebih kurang 0.0063 peratus daripada semua perdagangan bitcoin berkat tindakan keras.

Iran

Iran juga melarang cryptocurrency dalam usaha melindungi mata wang dan pasarannya. Negara itu kini menghadapi sekatan ekonomi yang dikenakan oleh pemerintah A.S., berikutan kejatuhan perjanjian nuklear Iran. Sekatan yang sebelumnya telah dijatuhkan oleh pentadbiran Obama baru-baru ini dipulihkan berikutan perintah eksekutif yang ditandatangani oleh Presiden A.S. Donald Trump.

Pada bulan April, Iran melarang perdagangan cryptocurrency selepas Penerbangan modal $ 2.5 bilion. Situasi itu adalah hasil dari perebutan oleh orang Iran untuk memperoleh mata wang digital ketika berita muncul mengenai sekatan yang belum selesai. Larangan cryptocurrency dikenakan segera untuk mengelakkan mata wang fiat yang sangat diperlukan dari negara ini.

Pasaran Cryptocurrency Luas dengan Hacks dan Penipuan

Bukan rahsia lagi bahawa dunia cryptocurrency penuh dengan penipuan dan peretasan, dan pertukaran rawan kesalahan telah menjadi sasaran umum penggodam. Menurut Carbon Black, syarikat keselamatan siber, kripto bernilai lebih dari $ 1.1bilion telah dicuri pada tahun 2018.

Jepun

Satu pelanggaran ketara yang baru-baru ini mencetuskan peningkatan peraturan oleh negara adalah hack Coincheck. Ini mendorong Agensi Perkhidmatan Kewangan (FSA) Jepun untuk menerapkan undang-undang Know Your Customer (KYC) dan Anti Pencucian Wang (AML) yang ketat. 523 juta NEM (XEM) bernilai $ 400 juta, pada masa itu, dicuri dari bursa. Sebahagian besar daripadanya dilaporkan telah dicuci, dengan Yayasan NEM secara rasmi menghentikan pengejaran.

Berikutan kejadian itu, pemerintah Jepun juga membuat larangan menyeluruh terhadap semua cryptocurrency swasta kerana ciri samaran mereka, yang menjadikan mereka sukar untuk dijejaki dan diatur. Mata wang digital yang terjejas termasuk Dash (DASH), ZCash (ZEC), Monero (XMR) dan token reputasi Augur (REP).

Cryptocurrency sukar dikenakan cukai

Percukaian memainkan peranan besar dalam ekonomi moden. Ia digunakan oleh pemerintah untuk menjana pendapatan yang membiayai operasinya. Ini termasuk pembangunan infrastruktur penting, pendidikan, kesejahteraan, dan pertahanan. Percukaian juga digunakan oleh pemerintah untuk mengurangkan ketaksamaan dan memudahkan pengagihan sumber. Ringkasnya, ia merupakan penyumbang utama kestabilan dan keselamatan sosial.

Sebaliknya, cryptocurrency dicipta untuk memotong peraturan dan percukaian kerajaan. Beberapa menawarkan ciri anonimasi yang disempurnakan yang menyamarkan transaksi, sehingga sukar untuk dikenakan cukai.

Amerika Syarikat

Kerajaan berusaha keras untuk memerangi pelabur kripto yang menghindari cukai. Pemerintah A.S., khususnya, telah membuat kemajuan besar dalam mengumpulkan cukai keuntungan modal cryptocurrency. Pada bulan Februari, ia bergerak di Coinbase, dan pertukaran segera mengeluarkan notis kepada pelanggannya yang memberitahu mereka bahawa catatan yang dapat dikenal pasti akan diserahkan kepada IRS setelah mendapat arahan mahkamah.

IRS dikatakan pada awalnya meminta catatan tersebut pada bulan November 2016 dan sangat berminat dengan entiti yang membeli bitcoin antara tahun 2013 dan 2015. Coinbase menolak saman tersebut tetapi dipaksa untuk mematuhi keputusan mahkamah San Francisco. Rekod orang yang telah menyelesaikan transaksi berjumlah lebih dari $ 20,000 diperlukan.

Mengikut dokumen mahkamah, hanya 800 hingga 900 pembayar cukai yang mengemukakan pulangan perdagangan bitcoin antara 2013 dan 2015. Ini jauh di bawah angka yang dijangkakan.

Yang mengatakan, tidak semua pemerintah mempunyai mekanisme untuk menindaklanjuti masalah tersebut dan banyak yang secara terang-terangan melarang cryptocurrency untuk menghilangkan sakit kepala ini.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me