Bagi sesiapa sahaja yang pernah membuat akaun di Coinbase, Gemini, atau pertukaran cryptocurrency besar yang lain, anda akan menjalankan amalan asas KYC / AML. Sebenarnya, sesiapa sahaja yang mempunyai akaun bank (kecuali jika ia di luar negara) telah mematuhi protokol Kenali Pelanggan Anda dan Anti Pencucian Wang hingga tahap tertentu.

Hanya kerana bank anda tidak meminta anda memuat naik gambar diri dengan kad pengenalan anda tidak bermaksud mereka tidak memeriksa latar belakang anda. Tetapi apa yang sebenarnya berlaku dalam KYC / AML? Apa gunanya dan – lebih penting lagi– berapa banyak pertukaran cryptocurrency yang sebenarnya dipatuhi oleh peraturan?

Untuk apa KYC / AML?

Oleh kerana sektor FinTech dan cryptocurrency terus berkembang, begitu juga keperluan untuk memerangi jenayah kewangan. Ini bermaksud mencegah pengubahan wang haram dan aktiviti haram lain seperti membiayai keganasan. Pertukaran cryptocurrency dan syarikat blockchain yang memegang tawaran token yang mematuhi undang-undang mesti membuat pelanggan mereka menguji.

Perkaitan cryptocurrency dengan aktiviti jenayah masih sangat nyata. Dan sebenarnya, ini lebih daripada sekadar persatuan. Cryptocurrency seperti Dash dan Monero masih membenarkan nama pengguna tidak dikenali, yang mengaburkan asal-usul dana. Ini bererti bahawa jika dana itu berasal dari pencurian wang, penjualan dadah, atau operasi jenayah lain, tidak ada yang tahu.

Lebih-lebih lagi, pengubahan wang haram dapat memindahkan sejumlah wang tanpa had menggunakan cryptocurrency. Pindahan lebih daripada $ 10,000 melalui bank AS dilaporkan. Ini secara semula jadi membuat cryptocurrency memikat penjenayah yang ingin memintas jalan kewangan tradisional dan melindungi diri mereka daripada pengawal selia.

Ketahui Pelanggan Anda dan Anti Pengubahan Wang Haram digunakan untuk mengelakkan aktiviti jenayah seperti ini. Syarikat mempunyai tanggungjawab moral dan semakin sah untuk memastikan bahawa pelanggan mereka tidak terlibat dalam kegiatan jenayah. Sebenarnya, apabila EU mengundi mengenai amalan KYC / AML yang lebih ketat untuk pertukaran cryptocurrency pada bulan April tahun ini, ini adalah untuk menamatkan anonimiti yang berkaitan dengan mereka.

Menurut undang-undang baru, pertukaran cryptocurrency dan penyedia dompet mesti memperkenalkan kawalan ketekunan wajar kepada pelanggan mereka. Ini merangkumi lebih daripada sekadar pemeriksaan pengesahan identiti kursor. Di masa depan, semua jenis perniagaan crypto harus mendaftar untuk dapat menawarkan perkhidmatan pertukaran dan pembayaran yang diatur dalam EU.

Pertukaran Cryptocurrency Gagal Mematuhi

Menurut penyelidikan oleh P.A.ID Strategi yang ditugaskan oleh Mitek, 68 peratus penyedia dompet dan pertukaran cryptocurrency secara besar-besaran di AS dan EU gagal melakukan pengenalan rasmi kepada pelanggan mereka. Ini bermakna bahawa lebih dua pertiga daripada semua perniagaan ini tidak memenuhi syarat peraturan baru di bawah arahan anti-pencucian wang EU yang dikemas kini.

PAID Strategies Research - grafik yang menyatakan bahawa 68% pertukaran kripto dan dompet gagal melakukan pemeriksaan identiti yang betul yang bermaksud bahawa penjenayah & amp; Orang yang terdedah secara politik boleh berdagang secara bebas.

Penyelidikan Strategi P.A.ID

Matlamat utama kajian ini adalah untuk menilai prosedur KYC / AML yang ada untuk pengguna baru. Dari 25 syarikat yang diperiksa oleh penyedia penyelesaian pengesahan identiti digital, majoriti gagal memenuhi syarat peraturan. Dalam banyak kes, mereka tidak melakukan pemeriksaan pengesahan identiti yang diperlukan terhadap dokumen rasmi atau orang yang disenaraikan dengan pendedahan politik.

Tidak ada pemeriksaan jejak atau sanksi yang dilakukan untuk mengesan kegiatan jenayah. Dalam banyak kes, alamat e-mel dan nombor telefon bimbit yang disahkan sudah cukup untuk mendaftar ke bursa dan dompet.

Apa Yang Sebenarnya Menjadi KYC / AML Kemudian?

Tidak cukup untuk mengetahui bahawa orang yang menggunakan perkhidmatan anda adalah manusia dan bukan bot. Atau bahawa telefon bimbit dan e-mel mereka sebenarnya adalah milik mereka. Pertukaran cryptocurrency perlu mengetahui sama ada pelanggan yang mereka naiki mempunyai latar belakang jenayah atau tidak. Adakah telah disahkan? Adakah mereka berada dalam senarai pemantau? Adakah mereka mempunyai tahap pendedahan politik?

Jumlah data yang dihasilkan oleh semua soalan ini hampir tidak dapat difahami. Dan, pada zaman kegelapan, KYC / AML tradisional melibatkan proses manual yang sangat panjang.

Ini sepenuhnya tertakluk kepada kesalahan manusia dan had kelajuan menjadikannya tidak cekap sepenuhnya. Mereka juga melibatkan penundaan yang panjang. Tidak ada pelanggan yang mahu menunggu selama dua minggu atau lebih untuk disahkan dan mula berniaga sementara beberapa kerani meja meneliti keratan akhbar.

Oleh kerana arahan baru di EU dan berdasarkan kajian yang menunjukkan bahawa syarikat ketinggalan (dan akan segera melanggar undang-undang), mereka perlu mencari cara yang lebih baik untuk mematuhi. Kaedah yang cekap dan patuh untuk menganalisis jisim data berjuta-juta orang dengan pantas.

KYC / AML Menggunakan Automasi

Big Data sudah lama wujud. Bukan hanya untuk pemasar yang menargetkan tawaran yang lebih pintar kepada pelanggan mereka, tetapi untuk menjadikan KYC / AML lebih efisien. Tetapi institusi kewangan yang besar juga tidak mengendalikan KYC / AML mereka sendiri. Bagaimanapun, mereka khusus dalam perkhidmatan kewangan, bukan dalam pekerjaan detektif. Perkara yang sama berlaku untuk pertukaran cryptocurrency.

Tangkapan skrin halaman utama untuk Comply Advantage, teknologi penyaringan dan pemantauan AML yang menggunakan AI untuk menentukan sama ada pengguna adalah risiko jenayah kewangan.

Halaman utama ComplyAdvantage

Syarikat seperti Strategi P.A.ID, Kelayakan Comply, dan Ativio memanfaatkan pembelajaran mesin dan AI untuk memberi maklumat yang mereka perlukan dalam masa nyata kepada pelanggan mereka (pertukaran, syarikat dompet penjaga, bank). Dengan menggunakan pembelajaran mesin, mereka dapat mengenali tren dan corak dengan cepat, mengungkap masalah yang mungkin menjadi bendera merah, dan memberikan profil pelanggan yang dapat dipercayai untuk memungkinkan perjalanan cepat.

Mengenal pasti Tahap Risiko yang berbeza

Terdapat banyak maklumat seperti maklumat mengenai pertukaran cryptocurrency atau bank. Sebagai contoh, mengetahui bahawa pelanggan anda bukan kumpulan geng, pengganas, atau penghindar cukai mungkin cukup. Anda tidak perlu tahu bahawa mereka mempunyai DUI dari hari kuliah mereka dengan nama mereka.

Itu mungkin tidak berlaku untuk kempen politik. Bagaimanapun, jika calon melamar jawatan, mereka memerlukan pemeriksaan yang paling luas. Di sinilah KYC / AML menggunakan AI menjadi sangat pintar, dengan mengkategorikan tahap risiko. Tidak boleh ada yang menghalangi anda untuk melabur dalam ICO jika anda mabuk dan menari di atas meja, menjadikan halaman 12 akhbar tempatan. Tetapi itu mungkin akan memberhentikan pengundi Republik di Negara-negara Selatan.

KYC / AML menggunakan AI juga dapat mengurangi jumlah bendera merah palsu yang terlibat dalam pemeriksaan pelanggan yang berhenti melakukan perjalanan tanpa perlu dengan mengenal pasti tahap risiko dengan betul.

Pemikiran Penutup

Sebagai peraturan yang semakin meningkat di seluruh dunia, khususnya di AS dan EU, pertukaran cryptocurrency, penyedia dompet, dan syarikat blockchain lain harus bermain. Tidak akan berlaku sekiranya gagal memenuhi standard, ini bermaksud mereka beroperasi secara tidak sah.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me