Pertanian Blockchain Akan Menukar Pertanian & Makanan

Blockchain biasanya dikaitkan dengan cryptocurrency, tetapi lebih daripada itu. Perlu diingat bahawa pada dasarnya, blockchain adalah protokol teknologi yang dapat menangani semua jenis data dan kontrak. Ini bermaksud bahawa blockchain mempunyai kes penggunaan di banyak industri yang ada di mana maklumat penjejakan dan pelaksanaan kontrak diperlukan. Ia bahkan mempunyai kes penggunaan di industri tertua di dunia: pengeluaran makanan. Peralihan pertanian blockchain berlaku.

Sekiranya anda pernah ke ladang, anda tahu ekosistemnya rumit dengan banyak bahagian yang bergerak, masa yang berhati-hati, dan struktur pembiayaan bermusim. Namun, setelah makanan meninggalkan ladang, makanan menjadi sebahagian daripada rangkaian bekalan yang luas dengan banyak pihak. Pembeli, penjual, pengedar, dan rantaian runcit semua ingin mengetahui di mana makanan itu sepanjang perjalanannya. Anda juga mungkin ingin tahu di mana makanan anda sebelum anda menghidangkannya di meja makan anda.

Trend ke arah pertanian blockchain menjanjikan untuk menjadikan setiap langkah menanam dan mengedar makanan lebih sederhana. Ia akan menawarkan semua pihak yang terlibat satu sumber kebenaran untuk rantaian bekalan pertanian. Dalam artikel ini, kita akan membahas empat cara utama bahawa blockchain mengubah pertanian.

Penjejakan Perolehan

Cabaran besar bagi industri pertanian adalah mengesan dan membayar penghantaran hasil. Biasanya, ini berbentuk syarikat multinasional besar yang membuat atau menerima pesanan untuk ribuan tan hasil tertentu. Harga yang masuk ke dalam akaun untuk membeli dan menjual bekalan juga termasuk miscellania lain promo untuk pengguna sedia ada 2020 dan caj lain yang tidak dapat dilihat. Dalam kebanyakan kes hari ini, proses ini bergantung pada pihak ketiga yang berpusat di tempatan yang menyelaraskan penghantaran barang. Penjual akan mempunyai ejen yang memastikan barang dihantar, dan pembeli akan mempunyai ejen untuk memeriksa penghantaran dan mengesyorkan pembayaran.

Dengan menggunakan blockchain, sistem ejen penjualan serantau ini dapat dipermudah menjadi satu lejar diedarkan. Pembeli komoditi boleh berurusan secara langsung dengan pembekal dan menghantar dana dengan segera. Ini mempercepat proses yang pernah dibuat berdasarkan kertas yang memerlukan masa berminggu-minggu untuk menyelesaikan pembayaran. Di samping itu, syarikat menjimatkan yuran ejen dan petani yang menanam tanaman dapat menerima bahagian yang lebih besar dari hasil penjualan.

menghasilkan pasaran

Oleh Dungodung – Karya sendiri, Domain Awam

Syarikat Louis Dreyfus baru-baru ini menjalankan perdagangan komoditi pertanian blockchain pertama. Mereka menjual 60,000 tan kacang soya Amerika kepada pemerintah China. Menurut mereka yang mempunyai pengetahuan mengenai perjanjian itu, menggunakan blockchain mengurangkan jumlah masa untuk logistik sebanyak 80%. Keseluruhan transaksi hanya memakan masa seminggu.

Lebih-lebih lagi, tawaran penghantaran ini sering kali melibatkan perjanjian yang kompleks dengan syarat penghantaran dan pembayaran. Mereka adalah calon yang sempurna untuk pengurusan kontrak pintar. Oleh kerana kontrak pintar digunakan secara meluas dalam pertanian, ada kemungkinan petani dapat menjual produk secara langsung ke restoran atau bahkan individu tanpa memerlukan pengedar orang tengah.

Asal Produk & Rantaian bekalan

Bagaimana anda tahu bahawa hasil organik yang anda beli benar-benar organik?

usda organikTahun lalu, Ketua Polis A.S. mendapati bahawa berpotensi berjuta-juta pound hasil organik palsu memasuki pasar raya Amerika setiap tahun. Ini bukan hanya masalah bagi pengguna. Ini juga melambatkan usaha para petani yang menghasilkan produk organik sebenar.

Oleh itu, terdapat minat yang meningkat terhadap sistem yang dapat mengesahkan kesahihan rantaian bekalan produk. Blockchain adalah pilihan yang sangat baik untuk aplikasi ini. Ladang boleh menggunakan blockchain untuk menambahkan produk organik yang disahkan ke lejar. Kemudian, pengguna boleh menggunakan aplikasi mudah alih untuk memeriksa sejarah sebilangan produk di kedai dalam masa nyata.

Dengan penjejakan blockchain, jika pembekal mendakwa bahawa biji kopi berasal dari ladang etika di Kenya, sesiapa sahaja dapat mengesahkan tuntutan itu dengan mudah. Pertanian blockchain akan membolehkan anda mengesan kacang dari ladang ke kedai kopi terus dari telefon anda sambil menunggu dalam barisan.

Dari perspektif peraturan, ini menjadikan pekerjaan USDA dan FDA menjadi lebih mudah juga. Sekiranya terdapat pencemaran bekalan makanan, menjadi lebih mudah untuk mengesan dari mana asalnya dan mengingat hasil yang berkaitan. Akibatnya, pengawal selia dapat mengasingkan penyakit bawaan makanan dengan cepat.

Desentralisasi Kuasa Syarikat Multinasional

Syarikat multinasional menguasai industri pertanian semasa. Mereka sering menjadi pembeli terbesar di pasar, sehingga mereka dapat menetapkan harga dan memberitahu petani apa yang akan tumbuh pada musim tertentu. Namun, pertanian blockchain dapat menjadikan perusahaan kecil dan pertanian yang ditaja oleh masyarakat menjadi lebih lazim.

csa pinggan sayur

Oleh thebittenword.com – Clagett Farm CSA Minggu 11, CC BY 2.0

Pada masa ini terdapat koperasi pertanian berskala kecil di seluruh negara. Ideanya ialah anda membeli bahagian ladang dan kemudian petani memberikan hasil terus kepada anda sepanjang musim. Manfaat pendekatan ini mempunyai dua cara. Pertama, petani mendapat dana pada awal musim, yang membolehkan mereka melabur di ladang dan menstabilkan kewangan mereka sepanjang tahun. Kedua, pengguna dapat mengenal petani mereka dan mendapat hasil daripada hasil tempatan yang murah dan bermusim.

Pertanian blockchain dapat menyelesaikan beberapa cabaran pemerintahan, pengedaran, dan kepemilikan saham dalam menjalankan inisiatif pertanian yang ditaja oleh masyarakat. Dengan pemegangan saham dan pengedaran berdasarkan kontrak pintar, pertanian yang ditaja oleh masyarakat dapat berkembang dengan lebih berkesan, menghubungkan petani dengan pengguna secara langsung. Peralihan pertanian yang disokong oleh komuniti ini bahkan dapat dibuat secara automatik, dengan ladang tanpa pemilik di seluruh dunia.

Menyamakan Harga

Pada masa ini, pasaran untuk membeli komoditi dikendalikan oleh syarikat besar dan tidak telus. Akibatnya, harga dapat berubah-ubah sangat bergantung pada permintaan, cuaca, tahap produksi wilayah, dan hubungan dengan perantara. Pertanian blockchain dapat menjadikan harga komoditi pukal lebih telus bagi petani dan pembeli.

Pasaran berasaskan blockchain akan membolehkan pembeli dan penjual membandingkan rundingan semasa mereka dengan maklumat mengenai transaksi terkini yang serupa. Petani di seluruh dunia dapat menentukan berapa hasil panen mereka dan menjalankan penjualan dalam masa nyata.

Pertanian Blockchain Boleh Mengubah Cara Kita Berfikir Tentang Makanan

Semakin telus pengeluaran makanan, semakin banyak maklumat pengguna harus membuat keputusan makanan pintar. Pertanian blockchain dapat menjadikan makanan lebih murah, tetapi juga akan memudahkan untuk mengesan dari mana makanan kita berasal. Blockchain boleh menjadi kunci untuk menjadikan produk asli, organik, bersumber tempatan yang berpatutan dan tersedia untuk semua orang.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map