Terdapat beberapa projek yang cenderung menghasilkan pendapat yang tegas daripada Bitcoin Cash (BCH). Walaupun terdapat drama, garpu keras dan keperibadian berwarna-warni, pasukan pemaju yang mengusahakan protokol telah membuat beberapa perubahan radikal pada blockchain selama 18 bulan terakhir.

Dengan visi untuk berfungsi sebagai tunai global, rakan sebaya (P2P) yang cepat, murah, projek ini telah difokuskan untuk menjadikan BCH sebagai medium pertukaran aset kripto yang ideal. Walaupun pengkritik sering menyebut ancaman terhadap perlombongan dan desentralisasi simpul yang terdapat dalam cita-cita ini.

Berbeza dengan banyak aset kripto yang berfokus pada monetari, pemaju BCH menegaskan bahawa skala besar adalah rantai unggul. Lebih jauh lagi, projek ini kerana langkahnya telah mengambil langkah untuk meningkatkan fungsi dan kemampuan kontrak pintar sambil menjadikan protokol sebagai pedagang dan mesra pembayaran mungkin. Baru-baru ini, terdapat juga desakan untuk meningkatkan privasi dan kerentanan projek ini

Hari ini, kami melihat sifat unik Bitcoin Cash dan apa yang diharapkan dalam beberapa bulan akan datang.

Menimbang Blockchain

Salah satu ciri pembezaan pertama Bitcoin Cash adalah peningkatan saiz bloknya. Di mata komuniti BCH, pembangun Bitcoin bertekad untuk membatasi ukuran blok Bitcoin pada 1 MB. Ramai di komuniti BTC memilih untuk menangguhkan permintaan transaksi tambahan di luar rangkaian melalui penyelesaian lapisan kedua seperti Lightning Network.

Sebaliknya, mengikuti garpu keras Bitcoin pada bulan Ogos 2017, pemaju Bitcoin Cash meningkatkan saiz blok menjadi 8MB.

Pada bulan Mei 2018, para pembangun menjadualkan satu lagi garpu keras dengan kenaikan lebih lanjut dari 8 MB menjadi 32 MB. Namun, ini bukan disebabkan oleh kekurangan throughput kerana blok tidak memiliki kapasitas penuh sebelum perubahan. Sebaliknya, seperti yang dinyatakan oleh Amaury Séchet, pemaju utama Bitcoin ABC, langkah itu sebahagiannya menandakan dedikasi berterusan untuk menyekat peningkatan saiz.

saiz blok tunai bitcoin

Blok Tunai Bitcoin biasanya tidak hampir dengan kapasiti mereka.

Di luar ini, matlamat jangka panjang pemaju adalah untuk membiarkan pasaran mendorong permintaan sepanjang masa sehingga 1 blok TB, membolehkan lebih daripada 5 juta transaksi sesaat.

Walaupun terdapat banyak komuniti yang bersikap antagonis terhadap Lightning Network, peningkatan baru-baru ini ke Bitcoin Cash melalui penyertaan Schnorr Signature sebenarnya membuka pintu kepada rangkaian pembayaran luar rantai yang serasi pada blockchain BCH.

Mengoptimumkan Nod Penuh

Walaupun terdapat peningkatan besar dalam throughput yang dijanjikan oleh peta jalan BCH, terdapat banyak kebimbangan mengenai penambangan dan pemusatan simpul. Dengan membenarkan blok yang jauh lebih besar, blockchain BCH akan bertambah ukuran secara linear. Oleh kerana node penuh perlu memuat turun salinan blockchain penuh, saiz yang besar mungkin melarang pemain yang lebih kecil yang tidak mampu memenuhi keperluan perkakasan untuk penyimpanan ini. Secara teori, ini kemudian akan membawa kepada kumpulan nod penuh dan pelombong operasi nod penuh yang lebih berpusat. Menurut banyak pengkritik, ini melemahkan salah satu sebab yang paling penting untuk menggunakan blockchain awam di tempat pertama, iaitu desentralisasi, dan penentangan penapisan.

Untuk mengurangkan beberapa kesan ini, perubahan lain dibuat pada bulan November 2018 yang disebut pesanan transaksi kanonik (CTOR). Dalam Bitcoin, melalui sesuatu yang disebut urutan transaksi topologi (TTOR), transaksi dibuat dalam urutan dan struktur yang hampir rawak. Walaupun dengan mengintegrasikan CTOR, urus niaga bertumpu mengikut abjad. Kesan dari semua ini adalah bahawa ia membolehkan pengesahan transaksi yang selari. Ini seterusnya, membolehkan pengesahan dan penyebaran blok yang lebih besar lebih cepat.

Paralelisasi adalah salah satu mekanisme utama di mana pemaju merancang untuk mengurangkan tekanan yang ditimbulkan oleh blok besar. Di luar ini, ada rancangan lebih lanjut untuk paralelisasi dengan protokol yang disebut Grafena berjanji untuk memberikan penambahbaikan selanjutnya.

graphene

Graphene dan CTOR akan memungkinkan untuk selari massa

Protokol yang Boleh Diperluas

Sebagai tambahan kepada wang tunai peer-to-peer, Bitcoin Cash telah menambahkan kepanjangan yang signifikan pada protokol teras. Sejak dimulakan, pembangun telah menambahkan beberapa opkod yang pada awalnya merupakan sebahagian daripada Bitcoin.

Disana ada dua opkod khususnya yang telah menambahkan fungsi penting, iaitu OP_CHECKDATASIG dan OP_CHECKDATASIGVERIFY. Perubahan ini memungkinkan mesej luaran mengesahkan tandatangannya dalam transaksi. Pada dasarnya ini memungkinkan untuk menjembatani blockchain Bitcoin dan data luaran melalui oracle. Ini adalah peningkatan fungsi yang besar kerana ia memungkinkan berlaku pelbagai peristiwa dan pemindahan nilai di blockchain.

Visi untuk peningkatan yang diperluas ini adalah untuk memungkinkan dan mendorong berbagai aset untuk diperdagangkan di blockchain sambil juga memungkinkan sebanyak mungkin kes penggunaan perniagaan. Dalam hal ini, Bitcoin Cash menceroboh wilayah protokol platform dengan membolehkan kontrak pintar dan interoperabiliti pintar yang lebih maju dengan sistem bukan blockchain. Satu kritikan yang sering didengar mengenai fungsi yang ditingkatkan adalah bahawa ia meningkatkan permukaan serangan protokol dan kerentanannya terhadap bug. Walaupun ini agak benar, dengan mempertahankan bahasa skrip, sebagai ganti untuk menggantikan bahasa yang lengkap dengan Turing, vektor serangan ini harus tetap relatif kecil.

Kemudahan dan Pengalaman Pengguna

Terlepas dari perubahan skalabilitas, waktu blok Bitcoin Cash pada sepuluh minit menjadikannya tidak sesuai untuk pembayaran cepat dan selamat. Oleh itu, komuniti pemaju telah menggariskan rancangan untuk membuat pembayaran pengesahan sifar dengan segera dengan cara yang selamat. Buat masa ini, rancangannya adalah untuk mencapainya dengan memperkenalkan mekanisme konsensus tambahan sekunder yang disebut Avalanche. Ini akan berfungsi bersama dengan sistem Proof of Work (PoW) yang ada.

Berpasangan dengan Avalanche

Avalanche adalah protokol toleransi kesalahan bizantium yang menawarkan cara yang berbeza bagi nod untuk mencapai kata sepakat. Dalam sistem ini, node akan meminta sekumpulan nod lain secara rawak transaksi mana yang mereka anggap sah. Node pertanyaan kemudian akan menerima pendapat majoriti kumpulan ini. Proses ini kemudian berulang dalam beberapa pusingan. Kesannya adalah bahawa sepanjang pusingan ini, jaringan mencapai kata sepakat.

Mekanisme ini dapat melindungi daripada sebilangan besar nod jahat yang berpura-pura bekerjasama. Walau bagaimanapun, untuk membuat perlindungan ini, perlu dilakukan sejumlah pusingan yang sangat banyak. Ini, sebaliknya, bertentangan dengan matlamat pembayaran pengesahan sifar yang cepat. Oleh itu, cadangan oleh Chris Pacia, pemaju BCH adalah menggunakan mekanisme PoW yang ada untuk mencegah serangan Sybil ini sambil mengehadkan jumlah pusingan longsoran..

Pembangun berharap penambahbaikan ini memungkinkan transaksi pengesahan sifar menjadi selamat dalam masa tiga saat.

longsoran salji

Protokol Avalanche membuka pintu kepada transaksi pengesahan sifar yang cepat dan selamat.

Sekiranya berjaya, perubahan ini akan menjadikan Bitcoin Cash jauh lebih sesuai untuk urus niaga yang peka dengan masa.

Privasi & Kerentanan

Privasi dan kebolehfungsian adalah dua sifat yang semakin dikenali sebagai prasyarat untuk mendapatkan wang dalam ruang crypto. Walaupun kami sudah mempunyai rantaian blok yang tertumpu kepada privasi seperti Monero dan ZCash, protokol lain seperti Bitcoin dan Litecoin menumpukan perhatian lebih kepada ciri-ciri ini.

Walaupun privasi dan kebolehfungsian bukan sebahagian daripada peta jalan tunai Bitcoin rasmi, protokol baru-baru ini telah menggabungkan Schnorr Signatures. Skema tandatangan ini adalah alternatif kepada susunan ECDSA yang biasa digunakan. Yang penting, ia membolehkan data dalam kontrak pintar kelihatan sama dengan transaksi biasa. Akibatnya, ia akan mengaburkan garis antara transaksi Tunai Bitcoin biasa, pertukaran atom, dan transaksi luar rantai. Penting untuk diperhatikan bahawa ini sama sekali tidak menyamarkan jumlah transaksi atau alamat blockchain. Akibatnya, protokol tidak dapat difahami.

Pada masa ini tidak ada rancangan untuk peningkatan privasi tahap protokol lebih lanjut. Ini sebagian tidak memprihatinkan mengenai pertukaran skalabilitas yang mungkin terjadi. Oleh itu pengguna boleh memilih untuk menggunakan Rombakan Tunai aplikasi yang memungkinkan untuk mencampurkan duit syiling, sehingga penonton tidak dapat mengenal pasti output Bitcoin Cash seseorang.

Oleh itu, walaupun terdapat beberapa usaha untuk menawarkan beberapa pilihan privasi, Bitcoin Cash kurang menumpukan pada kebolehfungsian dan privasi daripada aset kripto monetari utama yang lain. Buat masa ini, nampaknya penskalaan dan pemanjangan rantai lebih penting bagi komuniti dan pasukan pembangun.

Masa Depan yang Cerah?

12 bulan akan datang mungkin penting untuk Bitcoin Cash. Dengan kemajuan Rangkaian Lightning, kita akhirnya akan melihat apakah penskalaan on-chain dapat mengatasi kaedah off-chain.

Dengan penyatuan Avalanche, Graphene, peningkatan saiz blok dan opkod tambahan, protokol telah menetapkan bar tinggi untuk dirinya sendiri. Akan menarik untuk melihat pasaran memutuskan sama ada visi Bitcoin Cash untuk cryptocurrency rantai P2P global dapat menggantikan jalan yang lebih konservatif yang telah diambil oleh kembarnya.