Blockchain sudah membuktikan kemampuannya untuk membantu pengguna mengawal privasi, termasuk iklan yang mereka lihat. Tahap kawalan ini sangat dialu-alukan untuk pengguna yang hanya mulai membuka mata sejauh mana pengambilan data oleh syarikat teknologi besar. Walau bagaimanapun, penipuan iklan digital juga menjadi masalah bagi perniagaan yang menghabiskan sebahagian besar anggaran pemasaran mereka untuk beriklan di platform dalam talian. Sekarang, syarikat besar berusaha untuk menyekat platform iklan digital untuk membantu menyelesaikan masalah ini.

Apakah Penipuan Iklan Digital?

Syarikat yang ingin mengiklankan barang dan perkhidmatan mereka secara dalam talian membayar platform pengiklanan digital untuk meletakkan iklan dan promosi. Facebook, Google, dan Twitter semuanya beroperasi sebagai platform iklan dalam talian, tetapi terdapat banyak yang lain. Google membenarkan mana-mana pemilik laman web mendaftar untuk program Adsense-nya. Pemilik laman web kemudian memperoleh komisen dari Google bergantung pada berapa banyak tayangan (paparan) atau klik yang dihasilkan setiap iklan.

Sebahagian dari mereka di ruang penerbitan iklan kurang teliti daripada yang lain dan cuba memanipulasi sistem. Mereka memasang perisian yang menggunakan bot untuk terus menyegarkan laman web mereka atau menghasilkan klik pada iklan yang dipaparkan. Ini meningkatkan komisen yang dibayar kepada pemilik laman web kerana iklan nampaknya lebih banyak tayangan. Tetapi tentu saja, tidak akan menghasilkan penjualan penukaran untuk syarikat yang membiayai iklan tersebut.

Jenis penipuan ini adalah masalah besar dalam industri iklan dan mengakibatkan ketidakcekapan yang besar. Satu laporan menganggarkan bahawa kos penipuan iklan digital akan mencecah $ 19bn pada tahun 2018, mewakili 9% daripada perbelanjaan global untuk iklan digital.

Penyelidikan Juniper mengenai penipuan dalam platform iklan digital

Infografik dari Juniper Research menunjukkan keadaan penipuan iklan digital

Platform Iklan Digital Blockchain – Kini Digunakan oleh Big Guns

Nestlé, AT&T, dan Bayer adalah antara pengguna terbesar di dunia dalam platform iklan digital. The WSJ baru-baru ini melaporkan bahawa syarikat-syarikat ini adalah antara yang pertama menyiasat penggunaan blockchain untuk mencuba dan menyingkirkan penipuan iklan sekali-sekali.

Amino

Nestlé adalah pengeluar makanan terbesar di dunia, dan syarikat itu perbelanjaan pengiklanan melebihi $ 9bn setiap tahun. Untuk mencuba dan mengurangkan bahagian perbelanjaan yang hilang dari penipuan, syarikat telah menguji produk dari permulaan blockchain Amino. Sistem Amino menggunakan keupayaan blockchain yang tidak berubah untuk mengesan tayangan iklan dan mengesan pembayaran di seluruh rantaian bekalan media. Bayer juga sedang menguji Amino.

Ketua e-Perniagaan di Nestlé dilaporkan memberitahu WSJ bahawa dia dapat melihat masa depan di mana penyelesaian blockchain akan menjadi prasyarat untuk bekerja dengan pengiklan.

Tangkapan skrin Amino

Tangkapan skrin dari laman web Amino

MetaX

Satu lagi platform iklan digital blockchain yang menarik perhatian adalah MetaX. Penyelesaian ini, yang disebut adChain, adalah dApp yang berisi a senarai laman web yang dikendalikan oleh komuniti yang menyokong iklan. Token utiliti sistem bertindak sebagai token pengundian bagi para anggota untuk memutuskan sama ada laman web ditambahkan atau dikeluarkan dari senarai. Laporan MetaX di blog adChain bahawa Facebook adalah pengguna, tetapi dikeluarkan dari pendaftaran pada bulan Jun. Pada masa penulisan, daftar tersebut merangkumi YouTube, Reuters, dan laman web BBC.

MetaX mempunyai bentuk di ruang iklan digital. Syarikat sebelum ini mengembangkan penyelesaian yang disebut ads.txt, yang dirancang untuk mengurangkan kejadian penjualan dalam talian yang palsu. Ini adalah fail teks ringkas yang dihoskan oleh syarikat di laman web mereka, menyenaraikan semua penjual semula yang dibenarkan menjual produk syarikat. Menjelang 2017, 44% penerbit dalam talian menggunakan fail ads.txt di laman web mereka.

tangkapan skrin adChain

Tangkapan skrin dari laman web adChain yang menunjukkan petikan senarai pada tarikh penerbitan

IBM dan MediaOcean

MediaOcean adalah penyedia perisian pengurusan kempen iklan lama. Dalam bulan Jun, syarikat itu mengumumkan kerjasama dengan IBM iX untuk membina penyelesaian blockchain untuk mewujudkan ketelusan dan kebertanggungjawaban di seluruh rantaian bekalan media. Sistem ini akan menjalankan blockchain khusus yang dikembangkan oleh IBM, digabungkan dengan platform Media Ocean yang ada.

Juruterbang akan berlangsung pada bulan Julai. Kedua-dua syarikat telah mengumpulkan sebuah konsortium perniagaan yang terlibat dalam ujian, termasuk Pfizer dan Kimberly-Clark. Babs Rangaiah, Rakan Eksekutif Pemasaran Global di IBM iX dikutip dalam siaran pers mengatakan “Pengukuran dan ketelusan memerlukan penyelesaian baru di seluruh rantaian bekalan terprogram dan blockchain adalah teknologi yang digunakan secara strategis untuk mewujudkan lingkungan kepercayaan.” Soundbites seperti ini menunjukkan kepercayaan yang semakin meningkat dalam syarikat bahawa blockchain akan mengubah persekitaran operasi mereka.

Pemikiran Akhir

Blockchain sudah menunjukkan potensi untuk mengurangkan penipuan dan pemalsuan di rantaian bekalan. Platform pengiklanan digital kini juga menemui bahawa pangkalan data yang tidak berubah adalah alat penting dalam memerangi penipuan. Penglibatan syarikat besar yang bersemangat adalah bukti bahawa. Akhirnya, tahap pelaburan semasa untuk penyelesaian blockchain oleh syarikat gergasi seperti Nestlé, Pfizer, dan Bayer juga merupakan petunjuk pasti bahawa teknologi itu kini berada di jalan yang baik untuk diterima pakai.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me