Perkahwinan AI dan blockchain nampaknya akan berlangsung lama. Tahun ini, terdapat banjir projek AI blockchain yang melonjak ke pasaran, menyatukan kedua-dua teknologi dengan pelbagai cara yang inovatif.

Boleh menjadi masalah untuk menarik kategori yang jelas untuk semua kes penggunaan ini, apalagi mengikuti setiap projek di luar sana. Walau bagaimanapun, artikel ini akan meneroka beberapa masalah yang dapat digabungkan oleh AI dan blockchain – dan melihat contoh penyelesaian AI blockchain yang sedang dibangunkan.

Mengapa Menumpukan Blockchain dan AI?

Secara sederhana, blockchain boleh berfungsi sebagai pemboleh teknologi AI. AI menggunakan sejumlah besar kuasa pengkomputeran, dengan kos yang besar untuk dijalankan pada pelayan terpusat.

Oleh kerana itu, AI terpusat hampir sepenuhnya di bawah kawalan syarikat besar seperti Google atau IBM, yang mempunyai anggaran untuk melabur dalam teknologi. Desentralisasi daya pengkomputeran di banyak nod dalam rangkaian membawa kemungkinan pengembangan AI kepada syarikat permulaan yang lebih kecil.

Blockchain juga membawa ketelusan dan faedah keselamatan untuk AI. Keputusan dan hasil pembelajaran mesin tidak jelas apabila ia berlaku dalam sebuah syarikat terpusat. Sekiranya mesin AI membuat keputusan atau tindakan yang “buruk”, sukar bagi orang untuk mempercayainya lagi.

Lebih teruk lagi, syarikat yang bertanggungjawab untuk peranti tersebut mungkin berusaha memanipulasi data sebagai penyembunyian. Blockchain dapat merakam keputusan AI, dan data yang digunakan untuk mendorongnya, dengan selamat dan telus. Ketelusan ini akan membantu membina kepercayaan pada mesin AI.

Pengelasan Projek Blockchain AI

Mari kita lihat empat klasifikasi luas projek AI blockchain: kecerdasan, perdagangan, perbualan / perbualan dan ramalan yang terdesentralisasi. Klasifikasi bukanlah sains yang tepat dan kemungkinan terdapat banyak klasifikasi lain. Namun, keempat-empat ini kini mempunyai beberapa projek yang layak dalam pembangunan.

Perkhidmatan Perisikan Desentralisasi

Terdapat dua pemain yang menonjol dalam permainan ini – SingularityNET dan DeepBrainChain.

SingularityNET adalah pasaran AI terdesentralisasi yang membolehkan mana-mana permulaan teknologi membuat dan mengewangkan perkhidmatan AI secara besar-besaran. Pada asasnya, ia mewujudkan cara untuk mesin AI untuk bercakap antara satu sama lain, berkongsi proses pembelajaran mesin dan menjadi pengembangan diri.

Menggabungkan kecerdasan dengan cara ini mengatasi masalah skalabiliti yang sedang dihadapi oleh AI. Seperti yang berlaku, satu robot AI biasanya menjalankan satu tugas, yang tidak mengoptimumkan proses pembelajaran di pelbagai mesin.

Syarikat ini adalah anak sulung Ben Goertzel, yang terlibat dalam pengembangan robot AI Sophia. Sophia akan menjadi salah satu kes penggunaan SingularityNET pertama. Robot akan belajar dari mesin lain yang terhubung ke rangkaian sambil berkongsi pembelajaran dan kecerdasannya sendiri.

(Haruskah itu “pembelajaran dan kecerdasannya”? Kita benar-benar perlu menetapkan beberapa kata ganti yang betul untuk robot AI!).

Sekiranya anda belum melihat Sophia beraksi, lihat temu ramah ini dengan CNBC:

DeepBrainChain berada dalam misi yang berkaitan. Syarikat ini membuat rangkaian awan AI yang mempunyai satu tujuan yang jelas – untuk mendesentralisasi daya pemprosesan yang diperlukan untuk AI. Desentralisasi mengurangkan kos untuk pemain baru memasuki pasaran hingga 70 peratus.

DeepBrainChain dan SingularityNET baru-baru ini mengumumkan perkongsian, membenarkan perkongsian data antara kedua-dua platform untuk memanfaatkan sepenuhnya manfaat AI yang terdesentralisasi.

Percaya atau tidak, anda juga boleh mengikuti Sophia di Instagram.

Sophia Robot Instagram

Sophia mempunyai akaun Instagram miliknya

AI dan Perdagangan

Auton.io dan AiX adalah dua projek AI blockchain yang bertujuan untuk masuk ke ruang perdagangan tetapi dengan cara yang sangat berbeza.

Auton.io adalah bot perdagangan yang didorong oleh AI yang membolehkan pedagang kripto frekuensi tinggi untuk mengatur algoritma perdagangan. Perisian AI memantau pasaran crypto dan membuat perdagangan automatik berdasarkan keadaan yang ditentukan oleh pengguna.

Anda boleh menggunakan perisian ini dalam perdagangan di banyak bursa yang ada termasuk Kraken dan Bittrex. Syarikat ini juga mewujudkan pertukaran desentralisasi asli.

AiX mensasarkan penggunaan AI dan blockchain untuk menggantikan salah satu peranan perantara dalam arena perdagangan tradisional yang kompleks – broker Inter-dealer (IDB). Peranan ini memberikan maklumat pasaran kewangan seperti harga dan kecairan untuk perdagangan antara bank di mana tidak ada pertukaran rasmi.

Sudah tentu, menghilangkan keperluan untuk orang tengah adalah apa yang paling baik dilakukan oleh blockchain. AiX percaya kepakaran pembelajaran mesin pada blockchain dapat menggantikan peranan IDB. Syarikat itu menganggarkan dapat mengurangkan yuran komisen yang diambil oleh IDB tradisional hingga 50 peratus, yang tidak ada perubahan kecil dalam pasaran yang AiX katakan bernilai lebih dari $ 6.5bn.

Chatbot dan Perbualan AI

Talla adalah syarikat yang menyediakan chatbots dan pangkalan pengetahuan bertenaga AI untuk digunakan dalam fungsi pejabat belakang seperti IT. Syarikat telah melihat potensi blockchain untuk membuka “kotak hitam” pembuatan keputusan AI dan dengan itu sedang mengembangkan Botchain.

Contoh chatbot

Sekiranya anda pernah menggunakan salah satu kotak sembang timbul ini, anda telah bercakap dengan chatbot.

Bot Bot adalah platform berasaskan Ethereum yang membolehkan pendengaran perbualan berasaskan bot. Desentralisasi juga memberi peluang untuk chatbots berbeza untuk bekerjasama. Kolaborasi berfungsi untuk meningkatkan Talla inti pangkalan pengetahuan, kerana bot dapat berkongsi kecerdasan yang diperoleh dari interaksi yang berbeza dengan manusia.

Orang Dalam adalah contoh lain. Syarikat ini mencipta platform blockchain yang bertujuan untuk mendesentralisasi ekonomi kemahiran. Fikirkan LinkedIn, di blockchain. Ahli dapat meningkatkan skor reputasi mereka dan memperoleh token dengan menambahkan kemahiran dan projek mereka dan menyokong yang lain.

Orang India meramalkan bahawa chatbots dapat digunakan untuk mengesahkan kemahiran. Sebagai contoh, chatbot boleh meminta seseorang yang mempunyai kemahiran pembangun untuk memberikan beberapa baris kod yang akan berlaku dalam senario tertentu. Pembelajaran mesin dan pemprosesan bahasa semula jadi akan meningkatkan ketepatan chatbots untuk menentukan kemahiran dari masa ke masa.

AI untuk Ramalan

Akhirnya, dua projek AI blockchain bertujuan untuk menghasilkan ramalan dan ramalan gaya bola-kristal Endor dan Senno. Kedua-dua projek tersebut mempunyai beberapa perbezaan – Senno dibina di atas blockchain NEO, sedangkan Endor mempunyai rantai tersendiri. Walau bagaimanapun, kedua-duanya mempunyai pandangan yang serupa – untuk membolehkan pengguna mengemukakan sebarang soalan ramalan dan mendapatkan jawapan tepat berdasarkan kebijaksanaan orang ramai.

Sebelumnya, kebijaksanaan orang ramai (atau “fizik sosial” dalam bahasa Endor) hanya tersedia untuk syarikat besar seperti Facebook. Syarikat sedemikian mempunyai akses ke sejumlah besar data sentimen pengguna, bersama dengan anggaran untuk membiayai kekuatan pemprosesan yang diperlukan.

Walau bagaimanapun, syarikat AI merancang untuk memanfaatkan elemen lain dari desentralisasi –pengedaran data –kekurangan daya ke atas beberapa nod. Gabungkan ini dengan ciri AI seperti pemprosesan bahasa semula jadi dan pembelajaran mesin, dan sistem dapat memproses sejumlah besar data pengguna dengan cara yang menghasilkan mesin ramalan yang kuat.

Teknologi Futuristik

Ini hanya beberapa contoh projek AI blockchain. Terdapat banyak peserta baru yang menggunakan kombinasi teknologi baru ini untuk membuat inovasi idea mereka. Menyatukan blockchain dan AI mencipta sesuatu yang jauh lebih besar daripada jumlah bahagiannya.

Menggabungkan AI dengan teknologi baru yang lain, seperti Internet of Things, boleh membawa perkembangan yang lebih ketara lagi di masa hadapan. Konvergensi ini adalah teknologi futuristik yang paling mutakhir, menjadikannya masa yang menarik untuk pemerhati yang paling santai.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me