Projek Kemanusiaan Menggunakan Blockchain untuk Dunia yang Lebih Baik

Jumlah pengungsi di dunia berada pada tahap tertinggi sepanjang masa. Menurut Badan Pelarian PBB, ada lebih dari 25 juta pelarian di dunia. Di samping itu, hampir 45 ribu orang terpaksa meninggalkan rumah mereka setiap hari. Sekarang, agensi bantuan dan kerajaan berusaha untuk menyekat untuk membolehkan projek kemanusiaan yang memberikan identiti dan bantuan bantuan kepada pelarian.

Projek Kemanusiaan untuk Identiti Digital

Identiti adalah salah satu masalah paling asas yang dihadapi oleh pelarian. Bukan hanya untuk individu, tetapi juga untuk pemerintah yang berjuang untuk menguruskan populasi pelarian. Sesungguhnya, pengurusan identiti itu sendiri adalah masalah masyarakat yang lebih luas.

Disana ada lebih daripada satu bilion orang di seluruh dunia, banyak di negara membangun, yang “tidak berdaftar” dan tidak mempunyai dokumentasi identiti. Kumpulan ini merangkumi populasi pelarian global.

Tanpa identiti formal, individu tidak dapat mengakses sistem perbankan atau kewangan, mendapatkan alamat, mengakses pendidikan atau penjagaan kesihatan, atau mendaftar dengan institusi pemerintah mana pun. Di banyak negara, individu perlu memberikan ID untuk mendapatkan kad SIM telefon bimbit prabayar.

Pasport

Jangan sekali-kali menganggapnya remeh.

Tanpa alat pengenalan, pelarian dan pencari suaka menghadapi penahanan semasa tiba di sebuah negara. Pemerintah sering bertindak dari sikap tidak percaya, kerana orang tidak mempunyai cara yang sah untuk membuktikan bahawa mereka adalah siapa yang mereka katakan.

ID2020

The Perikatan ID2020 bersidang untuk mencapai matlamat Pembangunan Lestari PBB untuk “memberikan identiti undang-undang kepada semua, termasuk pendaftaran kelahiran, pada tahun 2030.” Ini terdiri daripada pemerintah, organisasi bantuan dan syarikat swasta, termasuk Accenture dan Microsoft.

Perikatan menyebut kemunculan blockchain, digabungkan dengan biometrik, sebagai kaedah di mana ia dapat mencapai matlamatnya.

Gabungan Accenture dan Microsoft telah mengembangkan sistem identiti berasaskan blockchain yang melibatkan cap jari dan pengimbasan retina. Accenture akan menggunakan sistem ini untuk memberikan identiti digital kepada setiap tenaga kerjanya yang berjumlah 400k + global sebagai bukti konsep. Dalam tempoh dua tahun akan datang, ID2020 Alliance bertujuan untuk bekerja dengan kerajaan dalam penyelesaian ini.

Pengimbasan biometrik

Imbasan biometrik termasuk pengenalan iris dan cap jari digunakan untuk mewujudkan identiti digital.

Identiti digital seperti itu sangat bernilai bagi pelarian yang tiba di negara baru. Ini mempercepat proses bagi pemerintah untuk mengesahkan identiti mereka. Dengan mengandaikan bahawa pelarian diberi suaka atau cuti untuk tinggal, itu bermakna mereka dapat mengakses perkhidmatan dan menjadi anggota masyarakat yang produktif dengan lebih cepat.

Finland – Merintis Identiti Digital untuk Pencari Suaka

Sekiranya anda memerlukan bukti lebih lanjut bahawa ini dapat berfungsi dalam kenyataan, maka Finland boleh menyediakannya. Selama lebih dari dua tahun sekarang, kerajaan Finland telah memberikan Mastercard prabayar kepada pencari suaka.

Kad-kad tersebut beroperasi pada sistem identiti berasaskan blockchain yang berfungsi dengan cara yang sama seperti akaun bank. Sistem ini ditubuhkan oleh a Permulaan Helsinki dipanggil MONI. Dengan cara ini, pencari suaka dapat menyatu dengan masyarakat Finland dengan lebih mudah. Mereka dapat menerima pembayaran gaji dan membayar bil menggunakan akaun MONI mereka, sama seperti warga biasa.

Identiti digital bertindak sebagai landasan untuk projek kemanusiaan lain, seperti pengagihan bantuan dan pengurangan perdagangan kanak-kanak.

Projek Kemanusiaan untuk Pembahagian Bantuan

Badan amal dan pertolongan di seluruh dunia berjuang untuk mendapatkan dana dan bantuan ke tangan mereka yang memerlukannya. Sudah tentu, masalah ini bertambah buruk dalam situasi krisis seperti bantuan bencana.

Selalunya, dana diikat dalam pemindahan berbilang bank sementara penerima yang dimaksudkan tetap miskin. Orang tengah yang korup juga boleh mengeluarkan dana yang ditujukan untuk projek kemanusiaan.

Blockchain membantu menghilangkan orang tengah dan membenarkan badan amal dan kumpulan bantuan menghubungi terus mereka yang memerlukan.

Blok bangunan

Sejak tahun 1962, Program Makanan Dunia (WFP) telah berusaha untuk memberikan bantuan makanan dalam keadaan darurat di seluruh dunia. Walaupun pada awalnya mengedarkan bungkusan makanan kepada mereka yang memerlukan, sejak 2010 ia telah memberikan wang tunai untuk membeli makanan. Dengan berbuat demikian, WFP menanggung kerugian dalam bentuk yuran bank, penipuan, dan rasuah. Organisasi menganggarkan ini berjumlah sekitar 30 peratus.

Pada tahun 2017, mereka mula mengembangkan projek yang dipanggil Blok bangunan. Projek ini bertujuan untuk menggunakan sifat pelacakan aset blockchain untuk mengesan pengagihan wang tunai kepada individu yang tinggal di kem pelarian. Sejak Januari, projek ini telah menguntungkan sekitar 100,000 orang yang tinggal di kem pelarian Jordan.

Individu di kem kini boleh membeli makanan mereka dari pasar raya tempatan. Semasa pembayaran, pengimbas mengambil cetakan retina mereka. Cetakan ini mengesahkan identiti digital mereka di blockchain, yang membuat catatan transaksi.

Akhirnya, WFP menyelesaikan pembayaran secara langsung dengan pasar raya tempatan dalam mata wang fiat. The Anggaran WFP ini akan menjimatkan 98 peratus daripada bayaran bank. Penjimatan ini sangat penting kerana dapat membantu memberi makan lebih banyak orang.

Projek Kemanusiaan untuk Mengurangkan Pemerdagangan Kanak-kanak

Moldova adalah antara negara termiskin di Eropah. Akibatnya, banyak kanak-kanak tidak berdokumen, menjadikan mereka mangsa mudah untuk diperdagangkan. Geng menggunakan kertas palsu untuk mengambil kanak-kanak, biasanya kanak-kanak perempuan, semuda tiga belas tahun melintasi sempadan antarabangsa.

Penculik mereka kemudian menjualnya sebagai hamba seks di negara-negara termasuk Turki, Rusia, dan Emiriah Arab Bersatu.

Pada akhir 2017, PBB melancarkan inisiatif perintis berasaskan blockchain untuk memerangi pemerdagangan manusia. Setelah mengumumkan projek tersebut, Moldova adalah yang pertama kerajaan untuk mengambil minat.

Bendera Moldovan

Moldova menggunakan identiti digital berasaskan blockchain untuk mengurangkan perdagangan kanak-kanak.

Sama seperti ID2020, ini melibatkan memberikan identiti digital kepada kanak-kanak berdasarkan biometrik, menghilangkan keperluan untuk kertas kerja. Dengan berbuat demikian, identiti ini membolehkan pihak berkuasa Moldova melakukan pemeriksaan sempadan yang lebih ketat terhadap kanak-kanak. Pada akhirnya ini bertujuan untuk mengurangkan kejadian pemerdagangan manusia, dan dalam banyak kes menyelamatkan nyawa mangsa.

Blockchain untuk Masyarakat

Blockchain sudah mulai menunjukkan potensi yang signifikan untuk memperbaiki keadaan di negara-negara membangun di banyak kawasan lain juga. Dalam menerapkan penggunaan blockchain di luar mata wang kripto dan kewangan, jelas bahawa faedah luar biasa di seluruh masyarakat mungkin dapat dilakukan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map