Rangkaian Sosial di Blockchain | Industri yang Memasak Gangguan

Rangkaian sosial meresap sebahagian besar kehidupan moden kita. Sehingga seluruh industri dan syarikat muncul entah dari mana dalam usaha untuk memanfaatkan salah satu keperluan asas manusia – keperluan untuk berhubung. Tetapi sekarang, ketika rangkaian ini mendekati kematangan penuh, komuniti internet mengajukan beberapa pertanyaan serius mengenai faedah daripada kekurangannya. Seperti yang kita semua ketahui bahawa syarikat gergasi seperti Facebook dan Youtube akan berlaku selamanya sehingga selamat untuk mengatakan bahawa menggunakan laman web seperti themarketingheaven.com sebagai mereka adalah salah satu laman web terbaik untuk membeli paparan youtube akan sentiasa menguntungkan kerana kebanyakan orang dari seluruh dunia mempunyai akses kepada mereka dan bahkan menghabiskan banyak masa untuk.

Anda pasti akan terbiasa dengan skandal Facebook yang mempengaruhi banyak penggunanya. Seperti biasa, drama yang dilancarkan semuanya bermunculan pada satu masalah besar – persoalan kepercayaan. Dan sistem tanpa kepercayaan adalah bahagian depan dan pusat penyelesaian berasaskan blockchain. Bagaimana sebenarnya rangkaian sosial blockchain masa depan? Mari kita lihat bagaimana rangkaian semasa dapat berkembang.

Freemium – Percuma tetapi anda masih perlu membayar

Pengalaman rangkaian sosial digital telah memasuki model perniagaan jenis baru, freemium. Hampir semua platform media sosial berasaskan teknologi yang berjaya pada masa ini menawarkan akses percuma ke kandungan mereka. Facebook, Twitter, LinkedIn, Reddit, anda namakan, semuanya menyediakannya.

Carta menunjukkan beratus-ratus platform media sosial

Kebangkitan media sosial. Dengan hormatnya Prisma Pemuliharaan

Tetapi akses percuma tanpa had tidak membayar bil. Pembangunan, infrastruktur pelayan, dan staf bukanlah kos kecil dalam perniagaan rangkaian sosial. Jadi bagaimana syarikat-syarikat ini membawa wang tunai? Ringkasnya, pengiklanan dan analitik.

Mengiklankan

Keutamaan pertama model freemium adalah membina pangkalan pengguna yang besar. Sebaik sahaja anda mencapainya, perkara yang sukar berlaku: bagaimana menjual barang kepada orang-orang ini. Malangnya, pengiklanan dalam talian bukanlah bidang yang sangat inovatif dan agak lama tidak berubah. Hasilnya, kebanyakan rangkaian pada masa ini hanya menjual ruang kosong laman web. Semakin banyak bola mata yang anda dapat, semakin banyak wang yang anda hasilkan.

Pandangan serius di rangkaian sosial yang popular menunjukkan trend yang membimbangkan; platform meningkatkan usaha pengiklanan mereka. Mari lihat perbandingan mudah dari laman web soalan atau jawapan yang disukai Quora. Di sebelah kiri, kami mempunyai laman web terkini dan kanan, versi yang lebih bersih dari beberapa tahun yang lalu:

Perbandingan berdampingan Quora lama dan baru

Quora – hanya tempurung spam yang pernah dimuliakan

Suapan Quora kini penuh dengan pautan iklan. Ini adalah no-no besar dalam dunia pemasaran dalam talian. Matlamat pemasar adalah untuk mendorong orang ke laman web melalui pembuatan kandungan yang berharga, tidak menghubungkan pengguna secara agresif seperti di atas.

Semakin banyak pengguna Quora sebelumnya tidak lagi menggunakan laman web ini kerana mencari kandungan yang relevan sambil menggali semua sampah menjadi terlalu merepotkan..

Analisis

Walaupun sebahagian besar pendapatan Facebook dihasilkan dari iklan yang disasarkan, ia juga menghasilkan wang, secara kontroversial, dari penjualan data pengguna. Facebook berada dalam kedudukan yang kuat untuk melihat trend pengguna sebelum ini mengenai perniagaan lain di planet ini.

Dan anda boleh yakin bahawa semua perniagaan lain bersedia membayar, dan membayar dengan baik, untuk maklumat semacam itu. Namun demikian, tidak ada angka pendapatan rasmi, kerana syarikat seperti Facebook dan Google biasanya lebih suka menyimpan nombor tersebut dengan alasan yang jelas.

Blockchain ke Penyelamat?

Steem adalah salah satu contoh tertua dari rangkaian sosial blockchain dalam tindakan. Ini memberi kita gambaran berharga mengenai penerokaan awal bidang ini. Pemain pertama di ruang tidak selalu menguasai, seperti yang kita lihat dengan MySpace dan beberapa pengguna awal lain yang dihancurkan oleh syarikat generasi kedua.

Beberapa masalah asas yang dihadapi oleh rangkaian sosial dewasa ini termasuk:

  • Berita palsu (Facebook)
  • Trolling berlebihan (Twitter)
  • Penapisan dan demonetisasi (Youtube)
  • Penipuan secara terang-terangan

Kemerosotan Facebook sudah tentu memberi peluang kepada rakan usahawan blockchain untuk melompat masuk dan berjanji “Revolusi jika anda hanya membuang sejumlah wang dengan cara kami.” Tetapi adakah permulaan rangkaian sosial blockchain ini mempunyai peluang untuk menyokong tuntutan tersebut? Sudah jelas bahawa mereka mempunyai jalan yang sukar di hadapan. Nasib baik, blockchain mempunyai banyak yang ditawarkan.

1. Ketelusan & Pemerintahan

Blockchain yang dilaksanakan dengan betul akan membolehkan maklumat dan transaksi penting disahkan oleh pelayan, pembangun dan, sebenarnya, pengguna komuniti yang berbeza. Rangkaian sosial blockchain yang melaksanakan proses demokratik yang telus tentang bagaimana rangkaian itu dijalankan, akan mengadopsi pengguna dengan lebih cepat daripada yang tidak.

Projek seperti Aragon menangani masalah tadbir urus blockchain dan bidang kuasa digital ini. Fokus Aragon adalah untuk membolehkan sesiapa sahaja membina organisasi yang terdesentralisasi dengan struktur syarikat yang lebih mendatar. Selanjutnya, anda memperoleh kemampuan untuk membina sistem pengadilan digital anda sendiri dan membiarkan rangkaian memutuskan bagaimana menyelesaikan pertikaian dan memajukan syarikat ke hadapan.

Logo Aragon

2. Mengewangkan Kandungan Anda

Pencipta kandungan sepenuh masa tahu betul bahawa menjana wang dalam persekitaran internet semasa memerlukan penyerahan kuasa anda kepada rangkaian iklan pihak ketiga atau perkhidmatan berasaskan langganan. Sepertinya orang tengah berada hampir di setiap sudut.

Walau bagaimanapun, projek blockchain seperti Penyemak imbas berani, melalui penggunaan cryptocurrency mereka, Basic Attention Token (BAT), berusaha untuk membuang orang tengah ini sama sekali. Dalam ekosistem Berani, penerbit, pengguna, dan pengiklan memindahkan nilai antara mereka, dan pengguna dapat menyumbang kepada pencipta kegemaran mereka secara langsung dengan BAT.

Di samping itu, anda dapat memilih untuk ikut serta dalam iklan dan dibayar untuk melakukannya, menghilangkan kebutuhan pengiklan untuk memaksa kempen mereka pada pengguna yang tidak berminat. Penerbit juga dapat memberi ganjaran kepada pengikut setia melalui pertandingan, perkongsian media sosial dan sebagainya. Semua ini, tanpa memerlukan pihak ketiga.

Token Perhatian Asas

3. Kawal Data Anda

Unsur penting dari rantaian blok berfungsi adalah menghilangkan kemampuan untuk menggandakan perbelanjaan untuk transaksi. Setiap entri lejar mesti unik. Prinsip ini dapat diterapkan untuk melindungi identiti pengguna dari penipuan dan menangani wabak bot dan akaun palsu semasa.

Civic, yang digambarkan sendiri “Ekosistem identiti selamat,” sedang berusaha untuk mengatasi masalah ini. Dalam rangkaian sosial blockchain, anda akhirnya berpeluang untuk memiliki data anda sendiri dan memutuskan dengan tepat siapa lagi yang dapat mengaksesnya. Selanjutnya, jika anda memutuskan untuk menghapus bahagian atau semua data anda, data tersebut akan dihapus di mana sahaja di rangkaian. Tidak perlu risau adakah pemain yang tidak sah masih dapat mengaksesnya dan oleh itu boleh membeli atau menjual di pasar iklan bayangan.

Logo Sivik

Risiko Ahoy

Platform Steem adalah eksperimen yang menarik dan terus menyoroti beberapa masalah yang harus diatasi oleh rangkaian sosial blockchain ketika rangkaian ini sedang dibina.

1. Plagiarisme

Plagiarisme masih merupakan masalah yang sangat besar bagi pencipta kandungan di Steem. Walaupun kempen penyamaran Google berterusan melalui YouTube, algoritma kandungannya sangat berkesan untuk menangani kandungan pendua. Google memahami sejak awal ketika mereka membina mesin pencari mereka, bahawa internet yang dipenuhi dengan kandungan yang disisipkan boleh menjadi tidak berguna dengan cepat. Ini adalah masalah serius yang tidak ditangani oleh rangkaian sosial blockchain.

2. Bot

Bot telah menjadi ancaman nyata terhadap daya maju beberapa rangkaian sosial. Pembangun yang licik menyusun baris kod mencari kaedah untuk permainan sistem. Sebagai contoh, di Facebook, suka dan perkongsian mempunyai banyak berat, dan bot digunakan untuk membuat beratus-ratus dan ribuan akaun palsu. Penggunaan bot dapat mengakibatkan halaman dapat ditingkatkan peringkatnya.

Dalam kes Twitter, bot diketahui hendap tokoh penting dan akaun popular. Di samping itu, profil palsu yang mempromosikan penipuan menyukarkan perbincangan sebenar di platform. Masalah ini telah menemui jalan ke rangkaian Steemit juga. Seorang pengulas dalam entri medium baru-baru ini mengenai perkara ini menyatakan:

“Bot tawaran merosakkan platform dan sudah terlalu lama saya takut. Penyediaan manual tidak lagi diberi insentif. “

3. Ekonomi Token

Walaupun menjanjikan persamaan kewangan dalam ekosistem cryptocurrency, kami masih melihat masalah yang wujud dalam sistem tradisional. Yaitu, apabila beberapa pemain memegang sebilangan besar token, ini pasti menyebabkan ikan paus ini mengarahkan bagaimana rangkaian berfungsi. Demokrasi tidak hanya dilengkapi dengan setiap blokchain, tetapi ia harus dilaksanakan dengan betul.

Harga token Steem tidak begitu baik di pasaran sehingga kini. Menarik pencipta kandungan berkualiti tinggi ke rangkaian memerlukan komuniti yang dapat membayar mereka dengan token berharga. Dan dengan token yang diharapkan dapat mengekalkan nilainya pada masa akan datang.

4. Kelebihan Penggerak Pertama

Faktanya ialah Facebook mempunyai lebih dari dua bilion pengguna aktif bulanan. Perlu 14 tahun untuk mencapainya. Projek X, Y, dan Z tidak hanya akan berjalan dan mengalahkan projek yang lebih lama dan lebih mapan tanpa pertengkaran, blockchain atau tidak. Terdapat kemungkinan Facebook yang sangat nyata dengan menambahkan cryptocurrency mereka sendiri ke dalam campuran. Mereka mempunyai peti perang yang besar untuk membiayai pembangunan juga. Begitu juga, mereka mempunyai produk yang berfungsi dan tidak perlu dikaitkan dengan imej ICO yang agak menakutkan.

Kesimpulan: Masa Depan Rangkaian Sosial Blockchain

Membuat blockchain Facebook atau blockchain Twitter seterusnya tidak akan menjadi tugas yang mudah. Dalam kes Facebook dan Twitter, keputusan dibuat oleh orang yang paling berkuasa dalam organisasi. Oleh kerana syarikat-syarikat ini diperdagangkan secara terbuka, keputusan tersebut cenderung didasarkan pada memaksimumkan keuntungan bagi pemegang saham, bukan memaksimumkan nilai untuk pengguna.

Rangkaian sosial blockchain di masa depan akan menjadikan model ini sebagai kepemimpinan dan akan berusaha memberi nilai untuk semua orang dalam rangkaian: pemaju, pencipta, pelabur, dan pengguna. Masih awal hari dan akan ada banyak kegagalan. Tetapi pada pandangan pertama, banyak projek mengisyaratkan bahawa kita sedang dalam perjalanan revolusi liar. Oleh itu, ikuti diri anda dan nantikan!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map