Revolusi Penjagaan Kesihatan Blockchain Sedang Berjalan

Revolusi penjagaan kesihatan blockchain diam-diam berlaku dan sejak lima tahun kebelakangan ini, syarikat gergasi teknologi seperti IBM, telah mengeluarkan sumber daya yang besar untuk menjalankan kajian komprehensif untuk memahami dengan lebih baik kesan teknologi blockchain terhadap sektor ini. Hasilnya benar-benar membuka mata dengan satu kajian menunjukkan bahawa lebih daripada separuh eksekutif penjagaan kesihatan yang berpartisipasi dalam projek tersebut bertujuan untuk menerapkan beberapa bentuk teknologi blockchain ke dalam sistem perniagaan mereka pada tahun-tahun mendatang.

Teknologi blockchain menyediakan sektor kesihatan dengan kaedah menjalankan perniagaan yang lebih cekap dan selamat. Sifat teknologi blockchain yang tidak berubah dan tidak berubah menjadikannya sangat sesuai untuk industri penjagaan kesihatan dan terdapat beberapa perkembangan menarik yang berasal dari penggabungan industri ini.

Blockchain Tech vs Penipuan Penjagaan Kesihatan

Laporan baru-baru ini dari Harvard Medical School mendedahkan bahawa sekitar $ 455 bilion hilang dari penipuan penjagaan kesihatan global setiap tahun. Di Amerika Syarikat, kerugian lebih dari $ 700 juta berlaku pada tahun 2015 sahaja. Terdapat keperluan serius dalam industri untuk keupayaan pengesahan dan keaslian yang merangkumi teknologi blockchain dan dengan menerapkan sistem blockchain, penjagaan kesihatan global dapat diubah.

penipuan penjagaan kesihatan blockchain - inspektor jeneral

Carta yang Menunjukkan Peningkatan Kos Penipuan Penjagaan Kesihatan di AS

Menghilangkan Fragmentasi

Sistem perubatan kita sekarang sangat tempatan dan berpecah belah. Terdapat hospital, pakar, klinik, pengamal am, klinik diagnostik, dan senarai terus berjalan. Seperti yang anda bayangkan, tampalan besar organisasi swasta dan kerajaan tidak menyatu dengan baik. Untuk meletakkannya dalam perspektif, hanya kota Boston yang mempunyai sekitar 26 sistem rekod perubatan elektronik yang berbeza yang sedang digunakan.

Ini telah menjadi masalah utama bagi industri penjagaan kesihatan dan para profesional telah bekerjasama dengan para penyelidik dari seluruh dunia untuk mencuba dan mengembangkan beberapa cara untuk menjadikan kekacauan ini ke satu lokasi yang ringkas. Penyelidik dari MIT telah menerbitkan sebuah kertas putih di mana mereka menerangkan sistem berasaskan blockchain yang dapat membantu semua organisasi ini bertukar data dengan cara yang lebih selamat dan cekap. Sistem ini menggunakan teknologi blockchain Ethereum dan Kontrak Pintar untuk menyelesaikan tugas ini, yang mustahil hanya beberapa tahun sebelumnya.

Hasil Pesakit

Rangkaian penjagaan kesihatan blockchain global dapat memberikan konsensus yang lebih besar mengenai hasil pesakit. Setiap pesakit boleh diberi cap jari blockchain yang unik yang akan memastikan bahawa pesakit itu benar-benar, siapa yang mereka katakan, dan apa hasil rawatan mereka. Apabila data dikaji secara besar-besaran, ini memungkinkan profesional perubatan untuk melihat trend yang muncul dengan lebih tepat.

Sistem penjagaan kesihatan global semasa menyimpan rekod yang sangat dilokalisasi. Di banyak negara membangun, sistem kertas masih ada. Oleh kerana kos rendah untuk menerapkan sistem rekod pesakit berdasarkan blockchain, untuk pertama kalinya dalam sejarah, kesepakatan hasil pesakit global dapat dicapai. Platform seperti Rantai perubatan telah memberikan perkhidmatan ini kepada profesional penjagaan kesihatan dengan kejayaan besar.

Kajian perubatan

Sejalan dengan pemikiran yang sama ini, penyelidikan perubatan global dapat ditingkatkan dengan kemampuan untuk melakukan pemantauan waktu nyata terhadap hasil ujian ubat eksperimen. Menjadi mahal untuk melaksanakan protokol rawatan baru dan sistem semasa menjadikannya mustahil untuk menggunakan data tepat pada masanya.

Rantai bekalan blockchain dapat digunakan untuk membantu memantau lebih jauh kesan perubahan pada komposisi ubat termasuk lokasi, atau waktu, di mana bahan kimia tertentu diperkenalkan. Perubahan dapat dipantau melalui blockchain dan semua hasilnya tidak akan berubah.

Penjagaan Kesihatan Blockchain – Dadah Palsu

Pemalsuan ubat sangat menguntungkan dengan sebilangan pakar menganggarkan kerugian tahunan setinggi $ 200 bilion. Teknologi blockchain sangat sesuai untuk aplikasi rantaian bekalan dan ia sudah banyak digunakan penghantaran rangkaian di mana masalah logistik serupa. Pesakit dapat memperoleh kemampuan untuk mengesahkan bahawa ubat mereka sah melalui penggunaan teknologi blockchain. Mereka bahkan dapat melihat tarikh dan butiran pembuatan jika blockchain diprogramkan dengan data ini.

Platform MediLedger pekerja gabungan ciri termasuk pematuhan, jejak, jejak, dan protokol keselamatan; untuk menyediakan syarikat pengesahan sistem pengesahan yang menjimatkan. Platform ini mematuhi GS1 dan portal khas disediakan untuk pengawal selia mengakses maklumat kritikal di rangkaian apabila diperlukan.

ubat palsu-penjagaan kesihatan blockchain abc

Foto Dadah Nyata vs Palsu melalui ABC

Platform MediLedger menggunakan blockchain yang dibenarkan untuk memberikan perlindungan data terhadap senario penggunaan yang tidak dibenarkan. Pembangun platform ini membayangkan sistem rantaian bekalan berasaskan blockchain menjadi keperluan undang-undang menjelang 2020. FDA telah menyatakan minatnya terhadap platform ini. Memandangkan sejumlah besar dana yang hilang dari penipuan setiap tahun, masuk akal untuk melihat ke arah teknologi yang baru muncul.

Keselamatan Data

Keselamatan data sangat besar keprihatinan untuk industri penjagaan kesihatan. Terdapat 140 juta pelanggaran data pesakit yang berlaku pada tahun 2015 sahaja. Rangkaian blockchain dapat digunakan untuk mengamankan maklumat berharga ini dan mencegah gangguan atau penghapusan data apa pun. Masalah keselamatan data menjadi perhatian utama penyedia penjagaan kesihatan dan hanya teknologi blockchain yang dapat menyediakan sektor ini dengan cara untuk melindungi dan mengesahkan keaslian dokumen dalam talian.

Pengebilan

Sistem penagihan juga dapat memperoleh banyak manfaat dari fungsi tambahan sistem berasaskan blockchain. Sebagai contoh, kontrak pintar membolehkan pesakit memenuhi tanggungjawab penagihan mereka secara automatik setelah selesai prosedur tertentu. Sistem pengesahan blockchain juga dapat digunakan untuk melindungi dari penipuan kad kredit.

Selangkah lebih jauh, platform penjagaan kesihatan global dapat menggunakan token untuk menangani semua biaya perubatan di masa depan. Ini akan membolehkan orang mengakses sistem kesihatan global yang tidak akan dibatasi oleh batasan wilayah atau mata wang.

Teknologi Blockchain & Penjagaan kesihatan

Setelah mengkaji beberapa faedah yang dibawa oleh teknologi blockchain untuk sektor perubatan, mudah dilihat mengapa begitu banyak profesional penjagaan kesihatan mencari teknologi baru ini untuk menghilangkan amalan perniagaan yang membazir di masa depan. Sekiranya dilaksanakan dengan betul, anda akan dapat melihat hari di mana penipuan penjagaan kesihatan adalah istilah masa lalu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me