Sebagai Blockchain Booms, Negara-negara Kecil Menjadi Pusat Perkembangan Industri Crypto

Negara-negara Ini Menyediakan Ukuran Itu Tidak Berarti dalam Cryptocurrency

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, cryptocurrency telah menjadi lebih daripada sekadar hobi atau pelaburan spekulatif. Ini telah menjadi industri yang matang dengan peluang. Walaupun China masih peneraju global dalam perlombongan cryptocurrency, sekatan mereka terhadap crypto memaksa perniagaan crypto mencari tempat lain untuk menetap. Setiap negara mempunyai tahap kesahannya sendiri untuk perlombongan dan perdagangan cryptocurrency, ada yang melarang satu atau kedua-duanya secara terang-terangan.

Namun, banyak negara kecil telah melonjak pada peningkatan industri blockchain sebagai peluang untuk menarik perniagaan crypto ke sempadan mereka. Negara-negara seperti Georgia dan Malta mengiklankan diri mereka sebagai mesra kripto, menjadikan perniagaan lebih mudah untuk beroperasi di dalam negeri mereka berbanding negara lain yang mempunyai lebih banyak sekatan. Di bawah ini terdapat beberapa negara kecil yang membuat gelombang besar di ruang crypto.

Georgia, Negara Perlombongan Crypto Paling Aktif Kedua di Dunia

Georgia terletak di persimpangan Asia dan Eropah dan terdiri daripada kurang dari 4 juta orang. Sebagai perbandingan, negeri A.S. Georgia mempunyai populasi lebih dari 10 juta orang dan dua kali ganda dari ukuran negara yang berkongsi namanya. Memandangkan ukurannya relatif, kedudukan Georgia sebagai yang kedua di dunia untuk perlombongan cryptocurrency sama sekali tidak menarik.

Hidroelektrik yang murah dan peraturan yang mesra kripto telah menyumbang kepada ledakan perlombongan ini. Perdana Menteri Georgia dan jutawan Bidzina Ivanishvili juga membiayai negara itu Dana Pelaburan Bersama, sebuah firma ekuiti swasta yang menyediakan sokongan kewangan syarikat-syarikat yang akan datang.

Sebilangan besar aktiviti perlombongan cryptocurrency di Georgia berasal dari syarikat teknologi yang berpangkalan di A.S. Bitfury. Sebilangan besar syarikat perlombongan dan individu terpilih juga telah memulakan operasi perlombongan mereka sendiri. Malah sebuah parti politik di Georgia telah mula mengumpulkan dana dengan menambang cryptocurrency melalui komputer penyokong.

Menurut NPR, syarikat cryptocurrency telah mempopularkan proses perlombongan, mendorong penduduk tempatan keluar dan membeli persediaan perlombongan mereka sendiri. Dengan pendapatan bulanan rata-rata $ 400 sebulan, penduduk Georgia melihat perlombongan sebagai cara baru yang menarik untuk menambah pendapatan mereka. Ekonomi negara belum berkembang dengan pesat setakat ini, tetapi perlombongan cryptocurrency masih memberi jalan baru kepada penduduk untuk menjana pendapatan.

Malta, Negara Terkemuka dalam (Mata Wang) Perdagangan Cryptocurrency

Negara pulau Malta sangat kecil (sepersepuluh ukuran Pulau Rhode tepatnya). Walaupun mempunyai kedudukan yang tinggi, telah menjadi surga bagi banyak pasaran cryptocurrency, dan di sinilah sebahagian besar perdagangan kripto sah di dunia berlaku. Didalam Artikel Teknologi Bloomberg, Ahli strategi Morgan Stanley, Sheena Shah menjelaskan dengan lebih terperinci apa yang menjadi perdagangan sah.

“Banyak pertukaran mungkin mempunyai pengguna di negara tertentu, tetapi sering kali ini bukan di mana syarikat memilih untuk mendaftar secara sah,” kata Shah dalam sebuah laporan. “Sebilangan besar jumlah perdagangan cryptocurrency beroperasi dari syarikat yang sah di Malta.”

Keunggulan Malta di ruang perdagangan cryptocurrency bermula setelah Binance, salah satu pertukaran crypto terbesar di dunia, memindahkan ibu pejabatnya ke negara pulau. Ditubuhkan di Hong Kong, Binance mengumumkan langkah itu pada bulan Mac sebagai tindak balas terhadap persekitaran peraturan bermusuhan sempadan China. Perdana Menteri Malta menyambut Binance dengan tweet, termasuk jemputan untuk perniagaan berasaskan kripto lain untuk bergabung dalam pertukaran dalam gerakannya.

Selamat datang ke #Malta &# 127474;&# 127481; @binance. Kami berhasrat untuk menjadi pelopor global dalam pengaturan perniagaan berasaskan blockchain dan bidang kuasa kualiti dan pilihan untuk syarikat fintech kelas dunia -JM @SilvioSchembri https://t.co/3qtAQjOpuQ

– Joseph Muscat (@JosephMuscat_JM) 23 Mac 2018

Pemerintah Malta jelas melihat nilai dalam teknologi buku besar yang diedarkan dan memastikan bahawa pemilik pertukaran akan memiliki kepastian undang-undang di ruang yang sebagian besar kekurangan kejelasan peraturan.

Liechtenstein, Menjadikan Permulaan Cryptocurrency sangat mudah

Liechtenstein adalah negara terkecil keenam di dunia, hanya memiliki satu hospital, dan merupakan rumah bagi lebih banyak perniagaan daripada warganegara. Namun, negara yang inovatif itu sudah menjadi pemain utama lain dalam crypto.

Putera Mahkota Lieistenstein Alois telah memastikan bahawa pengusaha cryptocurrency dapat bergerak dan menubuhkan syarikat dengan mudah. Membuat syarikat cryptocurrency tidak memerlukan anda membuka akaun bank, dan keseluruhan prosesnya bahkan dapat dikendalikan dengan Ethereum atau Bitcoin melalui institusi kewangan teratas negara, Bank Frick.

Walaupun Liechtenstein adalah anggota Kawasan Ekonomi Eropah, negara itu bukan sebahagian daripada Kesatuan Eropah. Ini memberikan kelebihan kepada perkhidmatan kewangannya kerana dapat menghindari kebanyakan peraturan EU yang berkaitan dengan blockchain sementara masih dapat berdagang di seluruh benua.

Usaha Putera Mahkota Alois untuk membawa komuniti cryptocurrency ke Liechtenstein terbukti membuahkan hasil. Ibu negara Valdez mengadakan mesyuarat blockchain bulanan yang menarik beratus-ratus hadirin, termasuk startup crypto tempatan dan pelbagai tokoh berbakat lain dari seluruh ruang.

Kesimpulannya

Setiap sudut dunia mempunyai pandangannya sendiri mengenai teknologi blockchain, dan cryptocurrency masih cukup baru bagi pengguna rata-rata anda. Banyak negara yang serupa dengan yang disenaraikan di atas melihat mata wang digital sebagai peluang untuk berkembang. Untuk kawasan berpendapatan rendah seperti Georgia, misalnya, cryptocurrency telah memberi peluang kepada negara untuk membuat perubahan positif terhadap ekonomi mereka. Oleh kerana komuniti kripto terus berkembang, lebih banyak negara akan berjuang untuk menuntut tuntutan mereka, dan setakat ini, kita mendapat wang untuk orang-orang kecil.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map