Anda tidak perlu menyelami pasaran kripto sebelum anda menemui bukti tentang pertempuran yang semakin sengit – Bitcoin vs Bitcoin Cash.

Usaha yang besar telah dilakukan oleh kedua-dua pihak yang terlibat dalam konflik ini. Penyokong Bitcoin (BTC) telah menuduh Bitcoin Cash (BCH) cuba merampas visi asal Satoshi mengenai mata wang yang benar-benar terdesentralisasi. Sebagai gantinya, penyokong Bitcoin Cash menuduh pembangun Bitcoin membenarkan BTC menjadi tidak dapat digunakan sebagai mata wang digital. Mari luangkan masa untuk meneliti bagaimana konflik ini bermula dan bagaimana ia berkembang sejak tahun lalu.

Latar Belakang BTC vs. BCH

Bitcoin Cash diperkenalkan ke cryptomarket melalui garpu keras pada 1 Ogos 2017. Walaupun ini adalah tarikh penting dalam perseteruan, anda mesti kembali ke permulaan masalah skalabiliti BTC untuk benar-benar memahami bagaimana perdebatan ini menjadi begitu panas. Anda juga perlu mengetahui beberapa pemain utama.

Pemain dalam Permainan

  • Roger Ver – Pemilik Bitcoin.com, pelabur malaikat untuk banyak permulaan BTC termasuk Blockchain.info
  • Jihan Wu – Pengasas bersama Bitmain, penyokong Bitcoin Unlimited
  • Calvin Ayre – Pemilik platform perjudian dalam talian Bodog, Calvinayre.com
  • Dr. Adam Kembali – Pencipta sistem Proof-of-Work Hashcash
  • Pieter Wuill – Ketua Pegawai Eksekutif Blockstream, Pemaju utama BTC

Bentuk Keretakan

Bitcoin mula mengalami masalah skalabiliti pada awal tahun 2017, ketika penggunaan cryptocurrency mula beredar. Selama ini, kesesakan di blockchain menyebabkan kelewatan besar dan bayaran yang belum pernah terjadi sebelumnya. Menjelang bulan Julai tahun yang sama, komuniti crypto berpecah mengenai bagaimana membetulkan masalah ini. Sebilangan besar orang merasakan bahawa BTC telah kehilangan kemampuannya untuk digunakan sebagai mata wang digital kerana kenaikan kos dan kelewatan transaksi.

Tingkatkan Ukuran Blok

Daripada individu-individu ini, ada yang percaya bahawa pentingnya saiz blok 1MB BTC dinaikkan. Sisi hujah ini berpendapat bahawa BTC tidak lagi dapat berfungsi sebagai tunai elektronik kerana bayaran dan kesesakan. Di Satoshi kertas putih, dia menyatakan dengan jelas

“Versi peer-to-peer murni wang tunai elektronik.

Kumpulan ini termasuk Roger Ver dan Jihan Wu. Wu merasakan bahawa peningkatan ukuran blok akan bermanfaat bagi pelombong. Kedua-dua lelaki ini mempunyai pengaruh besar dalam komuniti crypto. Roger Ver bahkan mendapat julukan “BTC Jesus” untuk usaha lamanya yang menyokong startup crypto seperti Blockchain.info. Wu mengawal sebahagian besar kuasa hash rangkaian BTC. Syarikatnya, Bitmain, menguasai sektor perkakasan perlombongan.

Saiz Blok Asal

Di sisi lain pertempuran, anda mempunyai pasukan pengembangan Bitcoin. Bahagian perbahasan ini berpendapat bahawa meningkatkan ukuran blok sama sekali mengubah pandangan Satoshi. Mereka merasakan bahawa ukuran blok 1MB tidak dapat dipisahkan dengan BTC kerana pelombong mesti memuat turun keseluruhan blockchain. Sebarang kenaikan pada ukuran blok berpotensi mengurangkan kemampuan pelombong baru untuk turut serta.

Di sisi perbahasan skalabilitas ini, adalah Dr. Pieter Wuill. Dia adalah otak di sebalik SegWit dan BIP 32 pelaksanaan. Dia juga telah menjadi pemaju utama BTC sejak Mei 2011. Anda juga mempunyai Dr. Adam Back. Back’s Hashcash disebut dalam Kertas Putih Satoshi.

Rujukan Kertas Putih Satoshi

Rujukan Kertas Putih Satoshi

Perjanjian New York

The Perjanjian New York (juga dikenali sebagai Silbert Accord) diterbitkan pada 23 Mei 2017. Perjanjian ini diperkenalkan sebagai salah satu pilihan untuk mengakhiri masalah skalabiliti BTC. Perjanjian itu mencadangkan untuk menggabungkan Segwit dengan peningkatan saiz blok 2MB.

Perjanjian itu ditandatangani oleh 50 syarikat berkaitan BTC yang berbeza. Walau bagaimanapun, pasukan pembangunan BTC tidak menyokong penyelesaian ini.

Kedua-dua pihak tidak mendapat sokongan 50 peratus yang diperlukan dari pelombong, walaupun terdapat pertikaian yang kuat. Akhirnya, satu kompromi disusun di mana SegWit akan diaktifkan pada bulan Ogos, dan ukuran blok BTC akan meningkat dua kali lipat pada bulan November. Rancangan baru ini mendapat persetujuan 80 peratus dari komuniti perlombongan dan untuk seketika, semuanya tenang.

Tenang sebelum Ribut

Seperti yang telah anda ketahui, ukuran blok BTC tidak pernah meningkat. Bitwala dan F2Pool menolak sokongan mereka terhadap protokol, memetik kurangnya sokongan daripada pembangun Bitcoin. Ini membawa kita ke garpu keras BCH yang kini terkenal.

The Twist – BTC vs BCH

Sekarang cerita menjadi menarik. Pada 13 Februari 2018, laman web Roger Ver, Bitcoin.com, menerbitkan sebuah artikel di mana mereka mengumumkan pelepasan dompet BCH baru mereka. Dompet itu menampilkan bersepadu ShapeShift ciri yang membolehkan pengguna memperdagangkan BTC mereka untuk BCH atau sebaliknya.

Teras Bitcoin

Yang menjadikan kisah ini sangat menarik adalah, bahawa, untuk pertama kalinya, crypto BTC disebut sebagai Bitcoin Core. Ini menyebabkan ribut balas media sosial dan permulaan perdebatan awam BTC vs BCH secara rasmi. Malah ShapeShift menyiarkan Tweet di mana mereka menjauhkan diri dari tindakan Bitcoin.com.

Shapeshift PSA

Shapeshift PSA

Akhirnya, ShapeShift masuk dengan projek BCH. Ini menjadi jelas apabila pengguna mula mengeluh mengenai e-mel yang merujuk BTC sebagai Bitcoin Core.

Pada ketika ini, perbahasan mula merangkumi semua tokoh utama dalam komuniti crypto. Pengasas Litecoin Charlie Lee menyiarkan Tweet yang memalukan di mana dia menuduh Bitcoin.com menggunakan pengaruh mereka untuk mengelirukan pengguna baru untuk mempercayai bahawa mereka melabur di BTC.

Tweet Charlie Lee Roger Ver

Tweet Charlie Lee Roger Ver

Penasihat Bitcoin.com Andreas Brekken mempertahankan keputusan itu dengan menyiarkan rujukan Bitcoin Core yang terdapat di Bitcoin.org, Laman web pengembangan Bitcoin. Dia bahkan menge-tweet respons pada Lee yang menunjukkan bahawa tajuk Bitcoin Core diambil secara langsung dari laman web Bitcoin.org.

Tweet Andreas Brekken Charlie Lee

Tweet Andreas Brekken Charlie Lee

BCash

Penyokong BTC menggunakan bahasa gaul mereka sendiri sebagai tindak balas, memanggil Bitcoin Cash, BCash. Walaupun anda mungkin tidak menganggap ini sebagai masalah besar, ini dilihat oleh banyak penyokong BCH sebagai penghinaan besar. Penyokong Bitcoin Cash percaya bahawa mereka melaksanakan tujuan sebenar BTC. Oleh itu, penyingkiran istilah Bitcoin dilihat sebagai menghina banyak pihak. Roger Ver malah masuk ke Twitter untuk menyatakan penghinaan terhadap istilah tersebut.

Roger Ver pada Istilah BCash

Roger Ver pada Istilah BCash

Tidak semua orang hilang semangat dalam perbahasan BTC vs BCH. Pengarang crypto yang terkenal Andreas M. Antonopoulos tweet mengemukakan seruan untuk perdamaian di tengah-tengah semua tindakan ini. Dalam Tweet, dia menjelaskan bahawa kedua-dua cryptos dapat hidup bersama secara harmoni.

Andreas Antonopoulos Bercakap untuk Damai

Andreas Antonopoulos Bercakap untuk Damai

The Feud Terus – BTC vs BCH

Maju ke hari ini dan perbahasan masih berlangsung. Bitcoin Cash telah berjaya mengukir pasaran kripto dan kini merupakan kripto nombor tiga dari segi permodalan pasaran. BTC dengan cepat menghampiri pelaksanaan Lightning Network. Ramai yang percaya bahawa protokol off-chain ini adalah penyelesaian untuk masalah skalabilitas BTC, tetapi telah menimbulkan kontroversi sendiri.

Rangkaian Kilat

Lightning Network adalah protokol lapisan kedua yang membolehkan pengguna membuka saluran pembayaran langsung. Saluran ini mengurangkan jumlah kesesakan yang dialami pada blockchain BTC. Lightning Network kini dalam peringkat ujian beta. Protokol pilihan ini telah diguna pakai dengan ketara walaupun terdapat keamanan dan pemusatan kebimbangan.

Pengguna Lightning Network boleh menghantar pembayaran BTC dengan harga kurang dari $ 0,01. Pembangun Aplikasi Lightning Network telah mengemukakan banyak platform untuk mempamerkan kemampuan mikranstransaksi yang disediakan protokol. Sebilangan besar platform ini telah menjadi sebahagian daripada perdebatan BTC vs BCH yang marak, dengan kedua-dua pihak melancarkan serangan.

Platform Satoshisplace membolehkan pengguna mengalami sendiri kemampuan microtransaction Lightning Network. Ia mempunyai papan putih satu juta piksel yang dapat ditandai oleh pengguna dengan harga satu Satoshi per piksel. Video selang waktu berikut menggambarkan betapa cepatnya papan berubah menjadi medan perang BTC vs BCH.

BTC lwn BCH – Pertempuran Akan Berlanjutan

Malangnya, tidak ada petunjuk bahawa kedua-dua pihak akan menghentikan serangan mereka pada ketika ini. Sebaliknya, nampaknya serangan menjadi lebih agresif. Buat masa ini, BCH ingin memenuhi janji mata wang digital BTC dengan sentuhan terpusat, sedangkan, pemaju BTC ingin memastikan cryptocurrency asli tidak terdesentralisasi. Kedua-dua mata wang mencari jalan keluar dari rantaian untuk menyelesaikan masalah mereka.

Siapa yang betul? Itu panggilan anda. Seperti sekarang, anda harus duduk dan menonton bunga api.