Oleh kerana semakin banyak orang memasuki ekosistem cryptocurrency daripada sebelumnya, adalah penting untuk mengulangi beberapa kebimbangan umum mengenai menjaga keselamatan cryptocurrency.

Ramai pengguna peringkat permulaan hingga pertengahan tertanya-tanya adakah mereka harus memiliki dompet cryptocurrency khusus untuk setiap aset digital atau tidak.

Salah satu cara terbaik untuk menjamin keselamatan, selain daripada mengambil langkah berjaga-jaga biasa seperti memiliki dompet perkakasan, adalah dengan mempelbagaikan aset anda melalui beberapa dompet.

Sebaliknya, jangan simpan telur anda dalam satu bakul.

Dengan pelbagai penyedia dompet multi-cryptocurrency, tidak ada kekurangan alternatif untuk menyebarkan aset anda.

Dompet Cryptocurrency: Adakah Anda Memerlukan Dompet Koin Alt?

Rata-rata pengguna cryptocurrency kemungkinan besar dapat menghabiskan seumur hidup mereka tanpa menggunakan dompet alt-coin. Walau bagaimanapun, mereka yang mempunyai jumlah yang besar dalam satu aset digital seperti Litecoin atau Ripple mungkin mempunyai nilai untuk memastikannya selamat di dompet mereka sendiri, sama seperti yang mereka lakukan dengan Bitcoin. Ketahui lebih lanjut di freecurrencyapi.net.

Walaupun kebanyakan pertukaran moden berfungsi dengan baik untuk menjaga keselamatan dana cryptocurrency berbanding pendahulunya, mereka masih merupakan sasaran terbesar untuk penggodam.

Konsep kepelbagaian keselamatan adalah menyebarkan pegangan anda ke dalam pelbagai dompet yang berbeza untuk mengurangkan kebarangkalian penggodam mencuba masuk ke bahagian kekayaan aset digital anda dalam satu akaun.

Oleh itu, secara teori, katakan anda merancang untuk memegang Bitcoin, Ethereum, NEO, dan Ripple jangka panjang.

Bahagian terbesar adalah dalam Bitcoin dan Ethereum, dan anda tidak merancang untuk menjual dan ingin meminimumkan risiko sebanyak mungkin, jadi anda membuangnya di dompet perkakasan seperti Ledger Nano S atau Trezor.

Seterusnya, mereka mungkin memilih untuk menggunakan dompet khusus NEO, yang dirancang untuk menjadikan NEO untuk NEO Gas proses lancar.

Sekarang, katakan anda ingin memastikan Ripple berada dalam jangkauan pasaran, kerana status pengawalseliaannya agak bergolak. Pemegang riak boleh memilih untuk menyimpan dana mereka di dompet pelbagai mata wang yang menyokong XRP walaupun belum disenaraikan oleh bursa popular. Untuk mendapatkan akses yang lebih cepat dan mudah ke XRP anda, anda mungkin ingin menyimpannya di bursa atau dompet perisian lain.

Sebagai contoh, StormGain membayar 10% APY pada mana-mana pengguna cryptocurrency yang dipegang oleh mereka, termasuk Ripple.

Dengan cara ini, anda berjaya menjauhkan Bitcoin dan Ethereum anda dari tangan digital, tetapi masih menggunakan sebahagian daripada aset anda untuk menghasilkan pulangan, tanpa mengira turun naik pasaran.

Untuk lebih memahami nilai sebenar mempelbagaikan pegangan koin alt anda dengan dompet yang berlainan, mungkin dapat meninjau salah satu platform: StormGain.

Apa itu StormGain?

StormGain adalah penyedia dompet cryptocurrency dengan percuma Dompet riak. Dilancarkan pada bulan Julai 2019, StormGain yang didaftarkan di Seychelles berfungsi sebagai dompet pertukaran dan cryptocurrency terpusat untuk pelbagai aset digital.

Setelah pengguna memasang aplikasi StormGain, mereka secara automatik mendapat dompet Ripple (XRP). Walaupun selesa, ini tidak semestinya ciri unik untuk StormGain – yang membezakannya ialah menawarkan 10% APY pada deposit Ripple. Ini adalah tawaran unik untuk penyedia dompet pertama, dan bukannya platform akaun minat cryptocurrency.

Walaupun pertukaran seperti Coinbase menghapus Ripple untuk menjauhkan diri dari pengawal selia, masih ada penyedia dompet bebas yang tidak hanya mampu menyimpan XRP, tetapi membayar faedah di atasnya.

Pengguna juga boleh menikmati beberapa ciri StormGain yang lain:

  1. Anda boleh membeli cryptocurrency dengan fiat menggunakan Visa dan Mastercard, walaupun ciri ini mungkin hanya terdapat di Eropah.
  2. Platform tidak memerlukan KYC.
  3. Ia mempunyai Cloudminer Tool yang membolehkan pengguna menambang cryptocurrency secara langsung dari aplikasi mudah alih.

Terdapat dua ciri StormGain yang menarik bagi hujah kami menyebarkan pegangan altcoin anda.

Yang pertama adalah bahawa StormGain didaftarkan di Seychelles dan mematuhi sekumpulan peraturan yang berbeza yang merupakan pertukaran berasaskan AS yang popular seperti Coinbase do.

Walaupun pertukaran Amerika Syarikat melakukan dan harus bekerjasama dengan pengawal selia untuk membuka jalan untuk pematangan industri cryptocurrency yang selamat, pengguna mungkin mendapat beberapa nilai dalam memastikan cryptocurrency masing-masing diadakan di platform antarabangsa.

Ciri kedua ialah StormGain membolehkan pengguna memperoleh minat terhadap aset digital mereka, yang perlahan-lahan menjadi lebih biasa di industri ini. Untuk tujuan perbandingan, 10% pada syiling seperti Ripple sangat kompetitif berbanding dengan penyedia akaun faedah cryptocurrency yang lain.

Pemikiran Akhir: Sekiranya Saya Menggunakan Beberapa Dompet Cryptocurrency?

Oleh kerana sebilangan besar penyedia dompet cryptocurrency adalah percuma, keputusan untuk menggunakan beberapa dompet biasanya dibuat untuk kemudahan dan keselamatan.

Adakah anda hanya perlu bimbang tentang satu dompet, atau dana anda tersebar di 3 bursa, 4 dompet panas, dan 2 dompet sejuk?

Adakah anda mahu telur anda dalam satu bakul, atau adakah anda mahu telur itu tersebar banyak?

Sekiranya alasan di atas menarik minat anda, kami mengesyorkan untuk menguji perairan dengan simpanan kecil di pelbagai dompet panas. Sekiranya mereka dapat menarik minat anda untuk sementara waktu, semakin baik.