Teknologi blockchain terkenal kerana kemampuannya mengganggu banyak industri terkemuka di dunia. Bagi pengguna, seringkali, ini dapat dilihat sebagai faedah. Walau bagaimanapun, perniagaan moden juga dapat memanfaatkan teknologi blockchain. Sebelum ini, kami telah membincangkan beberapa cara utama blockchain dapat memberi manfaat kepada penciptaan perniagaan baru serta membandingkan model perniagaan yang terdesentralisasi dan yang terpusat. Dalam artikel ini, kami akan melihat beberapa faktor penentu untuk membantu anda memilih sama ada praktikal atau tidak bagi syarikat anda untuk menjadi perniagaan blockchain.

Menentukan Kos dan Kepraktisan

Sama seperti mempertimbangkan perbelanjaan perniagaan, adalah penting untuk memahami kos dan potensi pendapatan untuk menjadi perniagaan blockchain. Bagi syarikat yang lebih kecil, biasanya tidak praktikal dari sudut kewangan untuk mengembangkan teknologi peringkat perusahaan yang disesuaikan sepenuhnya. Sekiranya sejarah ada petunjuk, penggunaan awal tidak selalu membawa faedah langsung.

Peningkatan blockchain pastinya menarik banyak perbandingan dengan kemunculan aplikasi telefon bimbit sekitar satu dekad yang lalu. Pada masa itu, banyak syarikat melihat perlunya aplikasi mudah alih khusus untuk kes penggunaan yang sangat spesifik. Namun, hari ini, sebilangan besar syarikat tidak mempunyai mentaliti yang sama. Walaupun terdapat banyak syarikat yang masih menggunakan dan mendapat keuntungan dari pengembangan aplikasi mudah alih, ramai yang tidak melihat faedah atau pulangan pelaburan yang mencukupi. Apabila mempertimbangkan sama ada syarikat anda memerlukan sistem lejar diedarkan khusus atau aplikasi terdesentralisasi (dapp), penting untuk dibelanjakan mengikut jangkaan penggunaan pengguna dan bukan hanya kerana anda melihat blockchain sebagai trend terkini.

Seperti yang dinyatakan dalam catatan kami mengenai perdagangan kripto, FOMO adalah masalah besar yang harus diatasi. Ini berlaku untuk bukan sahaja pelabur cryptocurrency tetapi juga perniagaan yang menganggap mustahak untuk mengembangkan projek blockchain berskala besar atau bahkan membuat cryptocurrency mereka sendiri. Dalam banyak keadaan, mungkin tidak bermanfaat untuk menempuh laluan ini.

Menjadi Perniagaan Blockchain: Penggunaan adalah Kuncinya

Walaupun mungkin sukar bagi sesetengah perniagaan untuk menyedari kesan positif langsung dari penerapan blockchain, penting untuk mempertimbangkan kemungkinan jangka panjang. Seperti yang telah kita bincangkan dalam artikel mengenai blockchain dan industri trak autonomi, banyak sektor tradisional ekonomi sudah mulai melihat kesan teknologi blockchain bahkan setelah pelaksanaannya awal. Sama seperti SaaS B2B, anda tidak semestinya mempunyai satu juta pelanggan untuk mengetahui kelebihan blockchain.

Bagi banyak perniagaan kecil, blockchain boleh menjadi penukar permainan. Sebagai contoh, blockchain dapat membantu syarikat kecil mengatur kerja pekerja dalaman dengan lebih baik untuk memaksimumkan masa, tenaga dan sumber daya. Logistik penghantaran, pengurusan inventori, dan analisis penjualan semuanya dapat melihat peningkatan besar berkat blockchain. Ini berpotensi memberi manfaat kepada semua orang, dari solopreneurs hingga syarikat terkemuka seperti Amazon. Syarikat-syarikat dari pelbagai ukuran dalam penjagaan kesihatan, harta tanah, dan sektor ekonomi utama lain juga dapat melihat peningkatan yang didorong oleh teknologi blockchain.

perniagaan blockchain

Meningkatkan Praktikaliti

Sekiranya anda pemilik perniagaan kecil, anda mungkin berfikir bahawa blockchain sepertinya adalah penyelesaian yang baik, tetapi menganggapnya tidak praktikal atau terlalu mahal untuk dilaksanakan. Ini mungkin berlaku pada Mei 2018 tetapi kemungkinan tidak akan kekal begitu lama. Fikirkan penggunaan teknologi baru, dari produk fizikal (televisyen skrin rata, cip grafik, telefon pintar) hingga produk digital (penyimpanan awan, SaaS B2B, dll.). Semua teknologi ini mengalami corak pembangunan yang serupa. Pada mulanya, semuanya sangat mahal untuk dibuat.

Selalunya, kualiti tidak begitu baik untuk jumlah pelaburan modal yang diperlukan. Setelah beberapa tahun, pasaran biasanya menjadi semakin kompetitif. Yang paling penting, teknologi di sebalik produk menjadi lebih inovatif. Sebaliknya, ini menurunkan kos.

Blockchain dapat mengikuti corak pengembangan yang sama. Walaupun menjadi pengguna awal yang penting, penting untuk diingat bahawa melabur terlalu banyak sekarang boleh menyebabkan kurang fleksibiliti anggaran hanya dalam beberapa tahun dari sekarang ketika teknologi menjadi tidak hanya lebih murah tetapi juga jauh lebih mudah diakses dan berkualiti.

Lihat Penyelesaian Pasaran yang Mudah Dilaksanakan terlebih dahulu

Bagi syarikat yang tidak mempunyai sumber daya atau perlu membina teknologi tersuai mereka sendiri untuk menjadi perniagaan blockchain, terdapat banyak penyelesaian yang ingin menyediakan perniagaan dengan alat yang diperlukan untuk membina aplikasi tanpa memerlukan banyak pengetahuan teknikal.

Banyak projek blockchain telah membolehkan perniagaan membuat kontrak pintar mereka sendiri, meningkatkan ruang penyimpanan fail, dan lebih mudah. Pelaksanaan ini juga boleh dilakukan dengan kos yang lebih rendah dan akan membolehkan perniagaan anda memutuskan sama ada melaksanakan penyelesaian blockchain praktikal atau bahkan perlu.

Kami sudah mula melihat organisasi muncul untuk menyatukan barisan kerja yang bebas secara tradisional untuk tujuan bersama mengembangkan teknologi blockchain yang bermanfaat. Dari kumpulan seperti ALLi untuk pengarang dan BiTA untuk syarikat trak, jelas bahawa industri baru mulai bukan sahaja memajukan misi blockchain secara umum tetapi juga menjadikannya lebih mudah diakses bahkan untuk pekerja individu dan syarikat kecil.

Kesimpulannya

Walaupun pada masa ini anda mungkin tidak melihat bagaimana teknologi blockchain dapat memberi manfaat kepada perniagaan anda, jelas bahawa banyak perubahan sudah berjalan. Menjadi pengguna awal adalah baik, tetapi hanya jika anda mempunyai strategi yang terancang mengenai bagaimana pelaburan tersebut dapat menghasilkan pulangan kewangan (atau pengoptimuman masa) langsung yang kukuh. Penting untuk menyedari bahawa blockchain mungkin tidak mempunyai potensi kesan yang cukup besar pada perniagaan semasa anda sehingga perlu mengubah model perniagaan atau melabur dalam penyelesaian yang mahal.

Tidak kira sama ada ini berlaku atau tidak, anda harus mempertimbangkan untuk melihat beberapa organisasi dan projek khusus industri yang ingin mempromosikan pengembangan blockchain yang dapat digunakan untuk perniagaan anda. Bagi beberapa perniagaan, pelaksanaan yang lebih cepat dapat menjadi strategi yang paling bermanfaat. Bagi yang lain, lebih baik menunggu sehingga teknologi menjadi lebih mudah diakses. Sering kali, penyelesaian terbaik sudah tersedia di pasaran. Sebilangan penyelesaian ini sebenarnya paling mudah dan paling murah untuk dilaksanakan.