Setiap Tether Disokong Oleh USD, Tuntutan Audit Tidak Rasmi

FSS melekatkan lehernya untuk mengikat

Setelah seminggu meneliti bahawa stablecoinnya, Tether, telah digunakan untuk menaikkan tiruan Bitcoin dengan harga $ 20,000, Tether Ltd. mungkin jelas. Kewangan mengkaji semula dijalankan oleh firma guaman Freeh, Sporkin & Sullivan LLP (FSS) mendakwa bahawa setiap USDT disokong sepenuhnya oleh rizab USD yang setara.

“FSS yakin bahawa aset Tether yang tidak dibebani melebihi baki USD Tethers yang disokong sepenuhnya yang beredar pada 1 Jun 2018,” firma guaman menyimpulkan dalam laporannya.

Firma undang-undang, yang diasaskan bersama oleh bekas Pengarah FBI Louis Freeh, mengatakan bahawa Tether Ltd. menyimpan wang tunai $ 2.54 juta antara dua akaun banknya. Jumlah ini menumpuk hingga – dan sebenarnya menggantikan – bernilai USDT $ 2,53 bilion yang diedarkan pada 1 Jun.

“Kami gembira dapat melakukan verifikasi bebas untuk menjawab beberapa pertanyaan yang diajukan oleh orang ramai. Kami sama sekali tidak dilakukan dengan usaha kami untuk meningkatkan ketelusan di Tether, ”kata Ketua Pegawai Eksekutif Tether, Jan Ludovicus van der Velde sebagai tindak balas terhadap penemuan tersebut.

Komen Van der Velde berbunyi lega, kerana penemuan FSS seolah-olah membebaskan Tether dari sebarang permainan busuk.

Cuma, ada beberapa kelayakan untuk penemuan ini, beberapa yang dinyatakan oleh FSS dalam laporannya. Peringatan ini sepertinya menunjukkan bahawa kejelasan laporan hanya memberikan sedikit ketelusan, melihat operasi Tether yang membiarkan satu mata terbuka sementara yang lain tetap ditutup.

Sebagai permulaan, “FSS bukan firma perakaunan dan tidak melakukan tinjauan dan pengesahan di atas menggunakan Prinsip Perakaunan yang Diterima Secara Umum,” kata firma undang-undang dalam laporannya, memperingatkan lebih lanjut bahawa penemuan mereka “tidak boleh ditafsirkan sebagai hasil audit . ” Ia kemudian menambahkan bahawa wawancara melalui telepon dan secara langsung dengan pegawai perbankan “menganggap, tanpa pertanyaan lebih lanjut, bahawa pegawai bank yang memberikan pengesahan diberi kuasa untuk memberikan pengesahan tersebut, dan bahawa pengesahan itu betul,” yang bermaksud bahawa FSS tidak pernah melihat secara langsung pegangan Tether, hanya mengesahkannya dari mulut ke mulut.

Eugene Sullivan, salah satu rakan firma undang-undang, dilaporkan sebagai lembaga penasihat untuk salah satu bank yang bersangkutan, juga.

Laporan itu hanyalah rasmi, dan perlu diperhatikan bahawa Tether secara khusus meminta firma guaman untuk mengkaji semula kewangannya daripada melakukan audit rasmi.

Sebenarnya, Tether telah berulang kali menolak untuk menjalani audit rasmi. Penasihat Umum Tether Ltd., Stuart Hoegner, mendakwa bahawa ini kerana syarikat itu tidak dapat melalui jalan tradisional untuk membuktikan kewangannya. Baginya, ini bukan gejala keengganan Tether; ini adalah gejala keengganan pihak firma perakaunan institusi.

“Intinya adalah audit tidak dapat diperoleh,” katanya dalam wawancara dengan Bloomberg. “Empat syarikat besar itu menjadi anatema terhadap tahap risiko itu. Kami telah memilih apa yang kami fikir adalah perkara terbaik seterusnya. “

Perkara terbaik seterusnya adalah seperti audit yang diterima Tether dari Friedman LLP pada bulan September tahun lalu. Seperti laporan FSS, Friedman sendiri mengandungi penafian mengenai akreditasi dan dianggap tidak rasmi. Atas peranannya dalam menjalankan audit, Friedman dipanggil oleh CFTC Amerika Syarikat bersama dengan Tether dan Bitfinex awal tahun ini.

Bagi orang yang ragu-ragu, kedua-dua laporan mungkin kelihatan lebih sedikit daripada usaha Tether untuk menyelamatkan wajah dan memakai topeng ketelusan sambil meneruskan praktik yang sama yang memasukkannya ke dalam air panas.

Menjadi pemerhatian awam yang ramai, dua profesor di University of Texas, Austin menerbitkan kajian setebal 66 halaman minggu ini yang mendakwa Tether digunakan untuk memanipulasi harga Bitcoin pada puncaknya tahun lalu. Menurut penemuan profesor John M. Griffin dan Amin Shams, “pembelian dengan Tether dijadualkan berikutan kejatuhan pasaran dan mengakibatkan kenaikan harga Bitcoin yang cukup besar,” yang “paling konsisten dengan [a] hipotesis berasaskan penawaran di mana Tether digunakan untuk memberikan sokongan harga dan memanipulasi harga cryptocurrency. “

Kajian ini menceritakan kisah lain bahawa para konspirator kripto telah menetap sejak tahun lalu, bahawa Tether tidak sepenuhnya disokong oleh simpanan dolar dan penciptanya telah mencetak USDT untuk mengawal perubahan harga Bitcoin. Memandangkan sifat tidak rasmi laporan FSS, yang bertentangan dengan tuntutan ini, mereka yang berpihak kepada Shams dan Griffin tidak mungkin berubah fikiran.

Itu akan memerlukan audit rasmi atau penyelidikan oleh agensi pemerintah. Memandangkan penentangan Tether terhadap pengundian yang pertama dan pengadilan Janurary CFTC, yang terakhir kemungkinan akan menjadi satu-satunya cara untuk memberikan ikhtisar operasi Tether yang tidak dapat disangkal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map