Ross Ulbricht adalah bekas pengendali jaringan gelap yang kini dipenjara seumur hidup setelah membuat dan mentadbir Jalan Sutera, sebuah pasar dalam talian di mana barang / perkhidmatan haram bernilai lebih satu bilion dolar ditukar.

Urus niaga di Jalan Sutera telah diselesaikan dengan menggunakan Bitcoin demi tidak mahu disebutkan namanya. Atas sebab itu, Ulbricht dikreditkan dengan mengembangkan salah satu platform pertama dan terbesar yang menggunakan cryptocurrency sebagai medium pertukaran. Jalan Sutera adalah projek perintis yang memanfaatkan sifat terdesentralisasi asas Bitcoin.

Jalan Sutera

Motivasi Ulbricht untuk Membuat Jalan Sutera

Jalan Sutera adalah hasil dari keinginan Ulbricht untuk membuat permulaan yang berjaya ditambah dengan pandangan politiknya yang bebas. Ross ingin membina pasaran yang benar-benar bebas yang berada di luar jangkauan entiti kerajaan. Pada profil Linked-Innya, Ulbricht menulis “Saya sedang membuat simulasi ekonomi untuk memberi pengalaman langsung kepada orang-orang tentang bagaimana rasanya hidup di dunia tanpa penggunaan kekuatan secara sistemik,” mendakwa keterangan ini adalah untuk permainan main peranan berbilang pemain dalam talian.

Sebelum skandal Jalan Sutera, Ulbricht tidak mempunyai sejarah kegiatan jenayah. Beliau adalah lulusan kolej dengan ijazah Sarjana Muda Fizik dari UT dan Sarjana Sains / Kejuruteraan Bahan dari Penn State.

Beberapa tahun selepas menamatkan pengajian, Ulbricht mendapati dirinya tidak bersemangat dengan pekerjaan tradisional dan ingin menjadi seorang usahawan. Perlu diperhatikan bahawa Ross juga mempunyai minat yang semakin meningkat terhadap teori ekonomi libertarian pada tahun-tahun itu juga. Setelah kejayaan perniagaan yang terhad dari usaha yang ada, Ross mula mengusahakan superstore dalam taliannya pada tahun 2010 sebagai projek sampingan.

Menjelang tahun 2011 Jalan Sutera adalah platform yang berfungsi sepenuhnya di mana pengguna boleh membeli / menjual barang dan perkhidmatan yang sah dan tidak sah, tetapi kebanyakannya tidak sah. Seorang pengguna yang memasuki laman Jalan Sutera boleh melihat dengan segera melihat senarai orang-orang haram seperti dadah atau wang palsu.

Pasaran cryptocurrency Bitcoin Silk Road

Tangkapan skrin Jalan Sutera melalui Business Insider

Ross bahkan dituduh kemudiannya mengupah pembunuh bayaran dari laman web tersebut untuk menghilangkan ancaman yang ditimbulkan terhadap penyebutan platform tersebut. Walaupun tuduhan ini tidak pernah menjadi sebahagian dakwaan Ulbricht, transkrip antara Dread Pirates dan pembunuh kontrak boleh menjadi bukti yang cukup meyakinkan.

Jalan Sutera sebenarnya mempunyai beberapa peraturan. Laman web ini tidak membenarkan pertukaran apa-apa yang mempunyai tujuan “mencederakan atau menipu.” Ini bermaksud aktiviti jenayah seperti pornografi kanak-kanak atau penggunaan kad kredit yang dicuri dilarang. Mempekerjakan pembunuh upahan, sekiranya ia berlaku, pasti merupakan hak istimewa pentadbiran.

Bagaimana Jalan Sutera Berfungsi?

Jalan Sutera berjalan selama 4 tahun dan menjadi tuan rumah pertukaran barang / perkhidmatan haram bernilai lebih dari $ 1.2bilion sebelum ditutup pada tahun 2015. Ulbricht menjalankan laman web dari San Francisco, California dengan nama samaran “Dread Pirate Roberts”.

The Dread Pirate dapat memastikan dirinya dan pengguna laman web itu menyamar dengan menjalankan laman web pada penyemak imbas Tor; rangkaian maya bawah tanah. Penyemak Imbas Tor menyimpan alamat IP tanpa nama dengan menaikkan lalu lintas internet di antara banyak pelayan web di seluruh dunia, menjadikannya sangat sukar untuk menentukan satu sumber.

Penyemak Imbas Tor tanpa nama

Selanjutnya, urus niaga di Silk Road tidak dikenali dengan Bitcoin. Algoritma hasad dan kekurangan entiti pusat membolehkan transaksi menjadi tidak dikenali dan hampir tidak dapat dikesan.

Empayar jatuh

Ulbricht mempunyai pemahaman konkrit mengenai alat yang diperlukan untuk menjadi tempat pasar yang benar-benar tanpa nama. Slip-up yang menyebabkan pemenjaraannya, bagaimanapun, agak antiklimaktik. Ulbricht menyiarkan mengenai keperluannya untuk profesional IT di forum web menggunakan alamat e-mel sebenarnya.

Ross Ulbricht e-mel Skandal Jalan Sutera

FBI menangkap Ulbricht pada Oktober 2013. Pada 29 Mei 2015 Ulbricht dijatuhi hukuman penjara seumur hidup tanpa pembebasan bersalah setelah disabitkan dengan kesalahan mengedar dadah, penggodaman komputer, dan pengubahan wang haram pada tahun 2014..

Ulbricht Percubaan Jalan Sutera

Ross berusaha untuk mengemukakan rayuan pada Mei 2017 tetapi mahkamah membenarkan keputusan asal mereka.

Implikasi Skandal Jalan Sutera terhadap cryptocurrency

Ross Ulbricht mencipta salah satu platform terawal dan terbesar yang menggunakan cryptocurrency sebagai medium pertukarannya. Jalan Sutera sering dianggap sebagai peristiwa penting dalam sejarah cryptocurrency kerana merupakan pelaksanaan awal politik yang tertanam dalam crypto.

Skandal Jalan Sutera mempunyai kesan positif dan negatif terhadap penggunaan cryptocurrency. Di sisi positifnya, Jalan Sutera menunjukkan keselamatan dan ketersediaan tinggi rangkaian Bitcoin. Transaksi yang berlaku di laman web ini diproses tanpa nama selama 24/7 selama 4 tahun sehingga laman web ini ditutup. Namun, secara negatif, platform ini memberi bayangan mengenai cryptocurrency dengan memanfaatkan potensi aspek jenayah yang tidak diketahui oleh Bitcoin. Pembayaran untuk item haram dilakukan dengan berkesan dengan Bitcoin.

Kesan yang kurang dibincangkan ialah Silk Road memuatkan pengguna laman web ini dengan Bitcoin semasa cryptocurrency hampir tidak menggunakan radar. Harga Bitcoin berubah dari $ 100 – $ 600 pada kebanyakan masa di mana laman web ini aktif. Hanya beberapa tahun kemudian, harganya 30x. Sebilangan orang yang melakukan kesalahan mungkin telah mengeluarkan wang dengan banyak.

Ulbricht Hari Ini

Hari ini Ross berada di penjara persekutuan dengan keselamatan tinggi untuk banduan lelaki di Colorado: USP Florence Tinggi.

Dakwaannya, bagaimanapun, agak kontroversial. Ada yang percaya bahawa hukuman Ulbricht adalah berlebihan untuk kejahatan yang sebenarnya dia dakwa, semuanya tidak ganas. Tanpa ragu, Hakim Katherine Forrest mengatakan dia akan memberikan Ross “Yang hukuman paling teruk mungkin, “ dihalang oleh undang-undang daripada mengeluarkan hukuman mati.

Penjara Ross Ulbricht

Hujah hukuman keras dikemukakan dalam beberapa rayuan Ross, tetapi tidak ada yang berjaya. Sebilangan orang juga hanya bersimpati dengan Ross kerana wataknya yang tekun dan tidak ganas yang dikenalnya. Beratus-ratus surat diserahkan kepada pengadilan atas namanya dalam usaha untuk meyakinkan hakim untuk mengurangkan hukuman Ross, tetapi keputusan itu masih dua kali ganda tanpa pembebasan bersyarat + 40 tahun.

Keluarganya telah menjaga laman sesawang untuk mendapatkan sokongan terhadap kes Ross dengan meminta masyarakat menandatangani petisyen untuk menyokong proses rayuannya.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me