Ramai peminat segera memikirkan Switzerland ketika melihat lokasi yang mesra kripto. Negara pulau kecil Singapura, bagaimanapun, membuat gerakannya sendiri di peringkat tertinggi. Sistem pemeringkatan rasmi seperti itu sebenarnya tidak ada, tetapi itu tidak menghalang beberapa senarai pendapat muncul dalam talian dalam beberapa bulan terakhir. Jangkakan “blockchain Singapore” menjadi dua perkataan yang lebih kerap anda dengar kerana negara itu kelihatan akan menjadi peneraju dalam bidang cryptocurrency.

Budaya Permulaan Cryptocurrency

Walaupun berukuran besar, Singapura dihormati di banyak bidang kerana nilai progresifnya. Kedudukannya sangat tinggi dalam bidang perbankan dan teknologi. Tetapi mungkin yang lebih penting, ia tetap terbuka untuk cara baru melakukan sesuatu.

Di kawasan di mana ekonomi besar lain seperti AS dan China ketinggalan, disebabkan oleh peraturan yang berlebihan, tidak mengejutkan apabila sebilangan besar syarikat permulaan blockchain membuat kediaman mereka di sini di selatan Asia.

Keluar Tahap Kanan

Walaupun AS tidak begitu jauh untuk membuang pelaburan cryptocurrency, China mengambil langkah itu akhir tahun lalu dengan melarang ipersembahan syiling awal (ICO). Menurut para pemimpin di Beijing, ICO kini didefinisikan sebagai alat pengumpulan dana haram kerana peningkatan penipuan cryptocurrency. Untuk menggambarkannya, satu kajian baru-baru ini oleh firma penasihat ICO Satis Group menyimpulkan bahawa sebanyak 80 peratus daripada semua ICO pada tahun 2017 dapat dikenal pasti sebagai penipuan.

Sekarang sama ada nombor itu tepat atau tidak adalah tekaan sesiapa. Industri ini sangat muda sehingga bijak untuk melakukan penyelidikan dengan sebilangan garam. Tetapi satu perkara yang pasti, trend yang jelas muncul. Jumlah permulaan blockchain yang bergerak ke lokasi mesra crypto semakin meningkat. Kedua-dua Hong Kong dan Singapura telah menyerap banyak penempatan semula syarikat permulaan dan lebih banyak lagi kemungkinan dalam perjalanan.

Oleh kerana kedekatannya dengan daratan, persamaan budaya, dan yang lebih penting adalah sikap terbuka untuk berubah, Singapura akan tetap menjadi titik panas bagi bakat mata wang digital. Beberapa nama yang paling terkenal di blockchain sekarang memanggil Singapura sebagai rumah mereka dan termasuk orang-orang seperti TenX, Qtum, Kyber Network, Wanchain, dan Zilliqa untuk menamakan beberapa.

Litar

Rancangan TV industri popular seperti Crypto Trader CNBC mengembangkan reputasi yang cukup baik untuk menjelajah dunia dan memenuhi bakat blockchain tempatan. Apabila bilangan persidangan terus bertambah, liputan media semakin memperkukuhkan reputasi Singapura sebagai pemain global.

Blockchain Summit Singapore dipuji sebagai acara blockchain terbesar di Asia. Persidangan ini berakhir tidak lama dahulu (Ogos 2018) dan akan menjadi acara tahunan. Ini menyatukan lebih dari 700 usahawan, pelabur, pemimpin industri, pengaturcara, dan inovator teknologi ke dalam sidang kemuncak yang intensif satu hari.

Di samping itu, acara Konsensus tahunan yang sangat berjaya oleh Coindesk kini mempunyai cabang Asia. Dan, anda meneka, Singapura akan menjadi tuan rumahnya. Litar cryptocurrency tetap menjadi kad undian yang berkesan kerana projek baru dan mapan ingin bekerjasama dan memberikan idea kepada pelabur di seluruh dunia.

Projek Ubin

ICO jelas membawa kelas baru pelabur ke dalam permainan pendanaan permulaan. Dan sementara Singapura membuktikan dirinya sebagai honeypot korporat untuk teknologi ini, jangan bertaruh dengan pihak berkuasa yang mengambil tempat duduk belakang.

Penguasa Monetari Singapura mempunyai setiap niat untuk terlibat. Pada tahun 2016 World Economic Forum menerbitkan laporan yang meramalkan bahawa sehingga 80 peratus bank akan mengembangkan beberapa jenis teknologi lejar diedarkan (DLT) pada tahun-tahun berikutnya.

Blockchain Singapura. Daya tarikan global dalam teknologi lejar diedarkan

Daya tarikan global dalam teknologi lejar diedarkan

DLT adalah topik kontroversial kerana sektor perbankan dengan cepat menolak Bitcoin tetapi menggunakan teknologi lejar yang disebut. Project Ubin adalah inisiatif yang diketuai oleh pemerintah untuk membawa DLT ke mata wang nasional Singapura. Bank pusat bekerjasama dengan tiga penyedia teknologi yang berbeza untuk mengembangkan platform penghantaran berbanding pembayaran (DvP). Matlamat utamanya adalah untuk membuat bentuk token Dolar Singapura (SGD).

Mata wang digital Singapura tidak akan mengejutkan banyak pembaca. Sudah ada tolak ke seluruh dunia untuk masyarakat tanpa tunai. Negara-negara seperti Sweden sudah banyak menggunakan idea ini sehingga banyak perniagaan menolak untuk menerima pembayaran tunai. Ubin mungkin merupakan projek yang membawa rumah realiti itu untuk negara-kota.

Pihak berkuasa dan syarikat di seluruh dunia mempromosikan idea DLT dalam amalan perniagaan. Tetapi di manakah kedudukan pengguna dalam semua ini? Skeptis akan mempunyai topik perbahasan mereka walaupun sebilangan besar dalam masyarakat cryptocurrency mempersoalkan seberapa sebenarnya projek ini diedarkan.

Blockchain Singapura

Perlumbaan dihidupkan. Satu kaedah baru dalam melakukan kewangan ada pada kita, dan bandar-bandar berusaha untuk menjadi pemimpin dalam bidang yang baru muncul ini. Lokasi manakah yang akan menjadi ibu kota teknologi blockchain? Switzerland? Singapura? Malta? Sekiranya ledakan syarikat teknologi awal tahun 2000 adalah sesuatu yang boleh dilalui, pemain awal hampir pasti akan mempunyai kelebihan besar.

Mungkin menarik untuk memainkan penyokong syaitan dan mempersoalkan sama ada bandar-bandar memang akan memainkan peranan penting pada masa hadapan. Kami sudah mempunyai banyak syarikat berbakat dengan pasukan yang tersebar di semua pelosok dunia. Kedua-dua internet dan Bitcoin telah mempelopori idea desentralisasi ini, dan konsep itu memasuki kawasan lain dalam kehidupan kita. Tidak keterlaluan untuk membayangkan seorang pengaturcara datang dengan penyelesaian yang luar biasa dari tempat terpencil seperti Greenland.

Walaupun senario seperti itu mengasyikkan, bukan seperti yang kita lihat sekarang. Buat masa ini, sekurang-kurangnya, hub seperti Singapura akan terus menarik pelaburan, usahawan, dan pemimpi yang ingin mencipta nama untuk diri mereka sendiri dalam bidang yang paling menarik di sekitar.