Stablecoins menjadi kemarahan pada tahun 2018. Pada penghujungnya, tidak kurang dari dua puluh projek yang bertujuan untuk menjadi raja kestabilan pertukaran cryptocurrency. Pasak mata wang Fiat telah digunakan sepanjang sejarah sebagai kaedah untuk memperbaiki mata wang satu negara berbanding yang lain. Contohnya ialah dolar Hong Kong, yang ditetapkan pada kadar 1 dolar AS untuk setiap 7,75 – 7,85 HKD.

Idea di sebalik pasak adalah melindungi mata wang negara daripada pergerakan kadar pertukaran yang tidak menentu dan dengan itu meningkatkan perdagangan dan mengurangkan risiko. Tidak semestinya mengejutkan bahawa kelas aset yang paling tidak stabil di bandar menarik penyelesaian stabilcoin dan mata wangnya sendiri.

Apa itu Stablecoins?

Ringkasnya, stablecoin adalah usaha untuk mewakili wang fiat (dolar, euro, dll.) Pada blockchain. Menukar antara fiat dan crypto masih merupakan proses yang memakan masa dan kemacetan hampir selalu berada di sisi fiat. Rintangan utama? Peraturan dan sistem perbankan yang berat yang dianggarkan oleh beberapa pihak masih digunakan teknologi berusia lima puluh tahun.

Walaupun pemindahan fiat sememangnya bertambah baik selama bertahun-tahun, kebanyakan masih memerlukan masa antara satu hingga tiga hari untuk dilakukan secara tempatan dan antara lima hingga lapan hari di peringkat antarabangsa. Dan itu hanya satu cara. Bandingkan dengan Bitcoin, yang memerlukan masa antara 10 hingga 20 minit untuk membersihkannya. Cukup sesuatu apabila anda menganggap bahawa Bitcoin adalah salah satu blockchain yang lebih perlahan di luar sana!

Bersama dengan beberapa alasan kontroversial lain untuk memiliki koin stabil, sebab utamanya ialah peniaga tidak mahu menunggu hari untuk bertukar antara kripto dan fiat. Dengan bertukar menjadi sesuatu seperti Tether, anda berjaya membuat tunai tanpa perlu mengeluarkan wang. “Kenapa, itu genius!” Saya dengar awak cakap. Tidak begitu. Pasak mata wang mengalami masalah sendiri, dan sejarah mempunyai beberapa pelajaran menarik untuk dikongsi dengan kami.

Pelajaran Dari Sejarah

Rabu Hitam

Pada bulan September 1992, peristiwa Black Wednesday yang terkenal terkenal ketika pelabur jutawan George Soros terkenal memecahkan Bank of England. Pada masa itu, Britain berharap dapat bergabung dengan euro tetapi diminta untuk menjaga kadar pertukaran mereka stabil selama beberapa tahun sebelum melakukannya. Pound Britain sudah berada di bawah tekanan dan satu-satunya cara bank pusat Inggeris dapat menstabilkan mata wang mereka adalah dengan membeli lebih banyak pound di pasaran terbuka.

George Soros -

George Soros: “Lelaki yang memecahkan Bank of England” Imej: Michael Wuertenberg

Soros, menyedari situasi itu, meramalkan bahawa bank pusat tidak akan mempunyai rizab asing yang mencukupi (USD, yen, dll) untuk mempertahankan mata wangnya sendiri daripada susut nilai. Oleh itu, dia mula menjual pound dalam jumlah besar. Walaupun banyak membeli dari bank, ia akhirnya mengalah dan pound turun dengan mendadak. Pelabur legenda itu dilaporkan memperoleh keuntungan $ 1 bilion pada hari itu.

Black Wednesday menyoroti bahaya cuba menahan kekuatan pasaran terbuka, yang pada dasarnya adalah apa yang cuba dilakukan oleh mata wang. Ini bukan kejadian terpencil dan telah berlaku lebih dari satu kejadian sejak itu. Krisis kewangan Asia 1997 bermula ketika baht Thailand mematahkan kedudukannya. Dan sejak kebelakangan ini, pasaran berada dalam kegilaan untuk beberapa lama selepas Bank Negara Swiss melepaskan pegangannya ke euro pada awal 2015.

Dolar Hong Kong

Perlu diingat bahawa tidak semua pasak patah di bawah tekanan. Sekurang-kurangnya belum. Dolar Hong Kong adalah kejayaan yang cerah berbanding dengan rakan sejawatnya di Asia. Ia telah disatukan ke dolar AS selama lebih dari 30 tahun. Dengan dasar monetari dan tadbir urus yang baik, ada kemungkinan kadar pertukaran yang betul-betul berfungsi.

Risiko dengan Stablecoins

Stablecoins mempunyai risiko yang sama dengan pegangan mata wang tradisional. Blockchain tidak akan mengubah dinamik itu secara ajaib dengan beberapa baris kod. Semua stablecoin mempunyai tujuan yang sama dalam fikiran dengan mengikuti laluan yang berbeza.

Wang Tunai Sejuk

Contohnya, Tether, yang bertujuan untuk mengekalkan nilai mata wang 1: 1 dengan dolar AS. Perhatikan dalam carta di bawah ini (USDT / USD) hilangnya keyakinan terhadap harga Tether pada beberapa kesempatan:

Tether perlu mengekalkan nisbah 1: 1 dengan Dollar AS untuk berfungsi

Tether perlu mengekalkan nisbah 1: 1 dengan Dollar AS untuk berfungsi.

Sama seperti bank pusat Inggeris, setiap kali harga Tether (USDT) jatuh berbanding dolar, syarikat dan / atau pelabur perlu membeli kembali lebih banyak token di pasaran terbuka untuk mengekalkan pegangan. Penurunan harga yang berterusan akan merosakkan keseluruhan projek.

Masalah terbesar bagi koin stabil yang disokong aset seperti Dai, bagaimanapun, adalah bahawa mereka semua terikat dengan risiko mata wang asas yang mereka cuba tiru atau manfaatkan. Jadilah USD, Ether atau yang lain.

Matematik ke Penyelamat?

Projek stablecoin lain seperti Asas menggunakan teknik matematik yang belum diuji untuk mengekalkan kedudukannya. Teorinya mengatakan bahawa apabila harga meningkat terlalu banyak, mereka hanya dapat mencetak lebih banyak token dan inflasi akan menyebabkan harga turun. Prinsip yang sama diterapkan secara terbalik di mana token dapat dibakar dan deflasi yang dihasilkan harus memulihkan pasak.

Keyakinan adalah segalanya

Ini semua terdengar agak mengagumkan tetapi itu tidak menjadikannya kurang teori. Unsur paling penting yang hampir tidak ada dalam semua projek ialah pasaran cryptocurrency, seperti yang lain, adalah permainan keyakinan. Pelabur tidak akan membeli shitcoin anda melainkan mereka membeli idea itu terlebih dahulu. Malangnya, banyak projek stablecoin hanya menyembunyikan hakikat bahawa mereka ironisnya ingin menjadi bank sentral era baru.

Stablecoins dan Pas Mata Wang

Seperti yang telah kita sebutkan sebelumnya, tidak semua mata wang ditakdirkan gagal. Ideanya adalah usaha yang mulia namun kompleks. Ujian sebenar penukaran mata wang sering berlaku pada masa krisis kewangan, dan cryptocurrency adalah kelas aset baru sehingga kita tidak akan dapat memberitahu apa yang akan berlaku sehingga kita bersusah payah di tengah-tengah yang berikutnya.

Pelabur dan projek stablecoin terus menunjukkan ketidakstabilan gila yang wujud dalam perdagangan Bitcoin dan altcoin. Walaupun begitu, perkara ini tidak banyak. Volatiliti kini merupakan bahan yang perlu kita keseimbangkan dalam sistem kewangan di seluruh dunia yang boleh dikatakan tidak terkawal sepenuhnya. Elemen yang lebih penting di sini adalah untuk membuat orang mula berfikir dari segi mata wang global yang baru, seperti Bitcoin, bukannya yang tempatan.

Terdapat tanda-tanda yang menunjukkan akhirnya akan memusnahkan sistem monetari berasaskan fiat. Apabila itu berlaku, adakah masih perlu ada koin stabil?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me