Ketika Airbnb dan Uber muncul di tempat kejadian, terdapat banyak perbincangan mengenai bagaimana syarikat-syarikat ini memuji era baru perkongsian rakan sebaya. Kami dipaksa untuk percaya bahawa selama bertahun-tahun mendatang, kami tidak lagi membeli barang seperti mesin pemotong rumput atau alat kuasa. Kami dapat berkongsi barang-barang tersebut di seluruh komuniti, menggunakan internet untuk menghubungkan mereka yang mempunyai dengan mereka yang memerlukan. Ia akan menjadi lebih cekap dan menghasilkan lebih sedikit sampah. Tetapi ekonomi perkongsian tidak benar-benar berkembang dengan cara ini, dan syarikat ekonomi perkongsian sebahagiannya dipersalahkan.

Masalah Ekonomi Perkongsian Semasa

Beberapa pemain besar menguasai ekonomi perkongsian. Sepuluh tahun selepas penciptaannya, ini adalah Airbnb dan Uber, walaupun ada beberapa yang lain. Kedua-dua syarikat mengalami masalah selama bertahun-tahun dan mencipta beberapa lagi pada masa yang sama.

Tiada Sambungan Langsung dan Bayaran Berat

Istilah ekonomi perkongsian, dan faedah yang disebut oleh syarikat dalam ekonomi perkongsian, menyangkal kenyataan bahawa terdapat sedikit perkongsian benar yang terlibat. Memang benar bahawa syarikat-syarikat ini menyediakan platform dengan antara muka pengguna yang baik untuk menghubungkan orang. Walau bagaimanapun, individu tidak boleh berkomunikasi antara satu sama lain di luar platform tanpa melanggar syarat perkhidmatan.

Syarikat ekonomi perkongsian juga mengambil bahagian yang sihat dari individu yang meminjamkan aset mereka. Bayaran ini memungkinkan pengembangan Uber dan Airbnb yang pesat.

Blockchain membolehkan sambungan peer-to-peer, yang menghilangkan keperluan untuk perantara seperti Uber atau Airbnb. Perkhidmatan blockchain mengurangkan atau bahkan menghilangkan bayaran orang tengah. Ini membolehkan mereka yang mempunyai sesuatu berkongsi untuk berhubung terus dengan mereka yang ingin meminjam. Para pihak bersetuju dengan harga dan memindahkannya dengan selamat dalam cryptocurrency.

Keselamatan dan Jenayah

Walaupun anda tidak pernah mengalami masalah secara peribadi menggunakan Airbnb atau Uber, kemungkinan anda mungkin mengenali seseorang yang mempunyai cerita. Walaupun syarikat perkongsian telah menerapkan langkah-langkah dan pemeriksaan keselamatan, insiden mengerikan masih berlaku. CNN melaporkan awal tahun ini bahawa 103 pemandu Uber AS setakat ini dituduh melakukan serangan seksual atau penderaan dan hampir sepertiga daripadanya mempunyai sabit kesalahan jenayah sebelumnya. Terdapat laporan kejadian serupa oleh syarikat perkongsian perjalanan lain seperti Ola di India dan Rebut di Malaysia. Sementara itu, ada keseluruhan laman web didedikasikan untuk kisah seram Airbnb dari kedua-dua tetamu dan tuan rumah.

pemandu Uber

Bagaimana anda benar-benar tahu siapa yang mendorong anda?

Untuk bersikap adil terhadap syarikat ekonomi perkongsian, laman web Airbnb betul menunjukkan bahawa pemeriksaan latar belakang bergantung pada data dari organisasi awam yang sering terpecah-pecah dan tidak diselenggara dengan baik.

Pengesahan identiti dan pemeriksaan latar lebih berkesan pada platform blockchain. Terutama jika organisasi kerajaan bergerak ke arah merakam perkara seperti kesalahan jenayah dan pelesenan dan pendaftaran pemandu di rantai blok yang tidak berubah, pemeriksaan latar belakang untuk syarikat ekonomi perkongsian akan lebih dipercayai dan mantap.

Syarikat ekonomi perkongsian berasaskan blockchain juga boleh mendapat keuntungan dengan merekod pemeriksaan latar belakang pada blockchain. Ini akan menjadikan pemeriksaan dipercaya dan tidak tahan.

Keselamatan dan Privasi Data

Pada akhir 2017, Bloomberg membongkar cerita bahawa Uber telah menyembunyikan pelanggaran data besar-besaran dari pelanggannya selama lebih dari satu tahun. Peretas telah melakukan tindakan keselamatan di sekitar pelayan syarikat dan mencuri data sekitar 57 juta pengguna. Syarikat itu kemudian memecat Ketua Pegawai Keselamatannya kerana telah berperanan dalam membuat pembayaran senyap $ 100,000 kepada penggodam.

Sementara Uber adalah jauh dari keseorangan sebagai subjek peretasan seperti itu, contohnya berfungsi untuk mewujudkan satu lagi kes untuk berkongsi syarikat ekonomi untuk didesentralisasi dengan blockchain. Desentralisasi pangkalan data di beberapa nod menjadikan data lebih selamat, mengelakkan banyak kelemahan pelayan terpusat.

Lebih-lebih lagi, jika serangan seperti itu pada sistem desentralisasi terjadi, akan lebih sukar untuk menutupnya. Walaupun 51 peratus nod blockchain terbukti berniat jahat, perlindungan akan memerlukan 100 peratus untuk tidak menjerit.

Prospek Masa Depan untuk Syarikat Ekonomi Berkongsi Blockchain

Walaupun terdapat semua masalah ini, prospek pertumbuhan ekonomi perkongsian kelihatan cerah. Satu kajian menyatakan bahawa pasaran dijangka berkembang dari sekitar $ 14 bilion pada tahun 2014 menjadi lebih dari $ 335 bilion pada tahun 2025. Permulaan blockchain telah cepat melihat peluang untuk menamatkan penguasaan industri oleh syarikat ekonomi perkongsian besar. Dua permulaan blockchain seperti itu adalah Origin dan ShareRing. Kedua-duanya melihat potensi untuk rangkaian yang akan menawarkan perkongsian transaksi di pelbagai barang dan perkhidmatan.

Asal

Asal adalah sumber terbuka, berasaskan Ethereum protokol untuk mewujudkan perkongsian pasaran ekonomi. Ini membolehkan pemaju membuat dApps yang disesuaikan untuk pelbagai jenis barang dan perkhidmatan perkongsian (mis., Tugas, perkongsian rumah, perkongsian perjalanan) atau untuk lokasi yang berbeza. Origin akan melancarkan dApp sendiri di platform. Aplikasi ini bertindak sebagai pasaran pengguna dan menghubungkan mereka yang ingin berniaga. Sistem ini menggunakan kontrak pintar untuk mengatur transaksi dan pembayaran untuk barang dan perkhidmatan.

Laman utama Protokol Asal

Laman utama Protokol Asal

Laman web tersebut mengetengahkan bagaimana kekurangan orang tengah yang membolehkan penggunanya bertransaksi tanpa dikenakan bayaran yang besar. Origin sudah bekerjasama dengan syarikat yang akan menggunakan platform untuk membina pasar perkongsian mereka sendiri. Syarikat ini menjalankan penjualan tokennya dengan kerjasama Coinlist Capital yang berdaftar dengan SEC. Menjalankan ICO yang patuh membolehkannya menjauhkan diri dari percambahan ICO penipuan yang telah melanda pasaran.

KongsiRing

KongsiRing mempunyai tujuan yang serupa dengan Origin tetapi sedang mengembangkan blockchain sendiri untuk melancarkan sistem dual token. Mekanisme dual token bertujuan untuk mengurangkan geseran dalam memasukkan pengguna baru (bukan kripto) ke sistem.

ShareToken adalah token utiliti sistem. Ini adalah insentif untuk mendorong blockchain, dan juga koin yang digunakan untuk membeli ke dalam sistem oleh mereka yang memiliki barang untuk disewakan. SharePay adalah token lain dan dihubungkan dengan nilai fiat. Pengguna boleh menukar fiat untuk SharePay menggunakan platform ShareRing. Mereka yang ingin menyewa melalui ShareRing kemudian dapat “menambah” baki SharePay mereka menggunakan kad kredit mereka.

Halaman utama ShareRing

Halaman utama ShareRing

ShareRing berakar di firma perkongsian perjalanan Australia, Keaz. Oleh yang demikian, baru-baru ini mendapat kemasukan ke dalam MOBI konsortium blockchain automotif.

Monopoli Tidak Berguna

Monopoli menguasai ekonomi perkongsian semasa, dan pasaran seperti ini sudah siap untuk gangguan. Kemunculan blockchain memotong orang tengah sehingga pemula yang cerdas dapat membuat sakit kepala bagi orang-orang seperti Uber dan Airbnb. Syarikat ekonomi perkongsian besar, serta pasar dalam talian lain, perlu memastikan bahawa mereka mengikuti perkembangan ini jika mereka akan terus berada di puncak permainan mereka.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me