Pembuat Automatik Berinovasi Dengan Teknologi Crypto

Syarikat sentiasa mencari kaedah kreatif untuk menggunakan teknologi blockchain, lihatlah Oscar Mayer’s Bacoin. Syarikat kereta tidak terkecuali, kerana mereka selalu mencari teknologi inovatif untuk membezakannya daripada persaingan. Seiring dengan persaingan ini, pengeluar kereta berusaha menggunakan cryptocurrency untuk menyelesaikan beberapa masalah yang mempengaruhi kehidupan seharian kita. Berikut adalah beberapa gergasi automatik meletakkan pedal ke logam dengan crypto.

Ford Berusaha Menyelesaikan Masalah Trafik Kami

Menurut syarikat data Inrix, rata-rata komuter AS menghabiskan 42 jam dalam lalu lintas setahun. Syukurlah, Ford sedang berusaha mencari penyelesaian yang mungkin untuk statistik yang menyedihkan itu. Pengilang kereta Amerika mengemukakan paten untuk sistem yang melibatkan pertukaran token crypto dan komunikasi antara kereta.

Paten Ford menyatakan bahawa kesesakan lalu lintas berlaku apabila “aliran berkurang bertambah kerana psikologi pemandu manusia yang memfokus pada pilihan waktu perjalanan masing-masing.” Paten mengemukakan rancangan untuk mengatasi pilihan individu ini dengan sistem “Cooperated Managed Merge and Pass (CMMP).

Melalui pertukaran token CMMP, keutamaan dalam lalu lintas akan beralih dari individu ke kadar aliran kumpulan. Sebagai contoh, satu kereta boleh menempati lorong lalu lintas yang lebih perlahan sementara sebuah kereta lain akan bergabung ke lorong mereka sendiri dan melintas. Kereta yang mengorbankan masa masing-masing akan menerima token dari kenderaan lain yang turut serta.

Trafik yang buruk telah melanda bandar-bandar di seluruh dunia sejak sekian lama, dan nampaknya kita tidak berada di dekat penyelesaian. Tetapi penggunaan teknologi blockchain Ford adalah langkah yang menggembirakan ke arah yang benar.

Penjejakan Mileage BMW Gamifying

Menjadikan tindakan membosankan untuk mengesan jarak tempuh menarik bagi pemandu adalah satu cabaran. Itulah sebabnya syarikat seperti BMW melihat penggunaan sistem ganjaran token, atau gamifikasi.

Tahun ini, Makmal Inovasi BMW bekerjasama dengan crypto startup DOVU untuk menyelesaikan masalah jarak tempuh pengesanan. BMW menjana sebahagian besar wang mereka dengan menjaga nilai pasaran kenderaan yang disewa, dan mengasingkan jarak tempuh kereta adalah elemen terpenting untuk menentukan nilai penjualan semula.

A catatan blog dari DOVU menjelaskan mengapa sistem yang ada tidak berkesan, dengan menyatakan:

“Saat ini sistem untuk melacak jarak tempuh kendaraan di seluruh armada di dalam BMW adalah melalui kartu bahan bakar. Ketika pemandu menggerakkan kenderaan mereka, stesen minyak seharusnya masuk dan menyimpan jarak tempuh kenderaan, juga mencetak jarak tempuh pada resit bahan bakar. Atas beberapa sebab termasuk nombor salah taip, pengawasan atau terlalu sibuk, data ini paling tidak konsisten tetapi sering tidak berguna. “

Dalam sistem permainan BMW dan DOVU yang dibuat, pemandu akan diberi penghargaan DOV kerana mengambil gambar papan pemuka mereka pada waktu tertentu setiap minggu. Pemandu juga menerima coretan dan memperoleh lebih banyak token untuk mengekalkan penggunaan biasa. Mereka bahkan merancang papan peringkat untuk pengguna yang konsisten, tetapi tidak mempunyai cukup masa untuk melaksanakannya.

Mempermainkan tindakan memantau jarak tempuh anda hanyalah satu ujian kecil untuk teknologi blockchain. DOVU dan BMW masih mencari cara lain untuk mempengaruhi tingkah laku pemandu melalui tokenisasi.

Pengilang Mercedes-Benz Akan Mesra Alam

Bosan menjadi mesra alam tanpa mendapat pengiktirafan? Baiklah Daimler AG, syarikat induk Mercedes-Benz, telah membuat anda dilindungi.

Semasa Mobile World Congress 2018 di Barcelona, ​​Daimler AG menyampaikan program ganjarannya sendiri berdasarkan cryptocurrency baru mereka, MobiCoin. Program ini akan memberi penghargaan kepada pemandu untuk tabiat memandu yang mesra alam. Ini termasuk kebiasaan seperti berhenti berhenti, menukar mesin ke mod Eco, dan mengekalkan kelajuan rendah.

Kenderaan itu berkongsi tabiat memandu mesra alam ini dengan aplikasi, yang mengesan berapa banyak MobiCoins yang telah diperoleh pemandu. Memiliki sejumlah MobiCoins, pemandu tersebut layak memenangi hadiah. Hadiah merangkumi perjalanan ke Minggu Fesyen Berlin hingga perjalanan ke Final MercedesCup.

Sukar untuk mengamalkan tabiat mesra alam secara konsisten. Walau bagaimanapun, ganjaran cryptocurrency dari syarikat seperti Daimler AG adalah insentif yang baik untuk memastikan pemandu merasa bertanggungjawab terhadap alam sekitar. Mungkin suatu hari nanti anda akan mendapat ganjaran atas kebiasaan kitar semula anda yang baik, jadi teruskanlah pejuang eko.

Porsche Fusing Cars dan Blockchain Bersama

Daripada menumpukan perhatian untuk menyelesaikan satu masalah, Porsche mencari beberapa cara untuk menerapkan teknologi blockchain. Pakar strategi kewangan Porsche, Oliver Döring, menyatakan dalam siaran akhbar potensi besar teknologi blockchain dalam kereta:

“Kami dapat menggunakan Blockchain untuk memindahkan data dengan lebih cepat dan selamat, memberikan pelanggan kami ketenangan di masa depan, sama ada mereka sedang membuat bayaran, meletak kenderaan, atau perlu memberi pihak ketiga, seperti ejen penghantaran bungkusan, akses sementara ke kenderaan, ”jelas Döring. “Kami menerjemahkan teknologi inovatif menjadi faedah langsung bagi pelanggan”

Beberapa aplikasi yang diimplementasikan oleh Porsche termasuk mengunci dan membuka kunci pintu dengan aplikasi, memberikan akses sementara kepada para tamu untuk membuka kenderaan Anda, dan peningkatan log data. Teknologi ini boleh mencapai tahap kemampuan kereta tanpa pemandu.

Porsche percaya bahawa perkhidmatan yang dikembangkan dalam blockchain cepat dan selamat. Sebuah kereta yang disambungkan dengan blockchain dapat membuat sambungan luar talian langsung – iaitu, tanpa pengalihan melalui pelayan. Proses mengunci dan membuka kunci kereta dengan aplikasi adalah enam kali lebih pantas daripada sebelumnya. Data kereta juga disimpan di blockchain dengan selamat, iaitu kebenaran akses tetamu.

Porsche adalah syarikat pertama yang menggabungkan teknologi blockchain dengan kereta sepenuhnya. Mereka melihat pelbagai kemampuan melalui teknologi crypto, dan akan menarik untuk melihat idea apa yang mereka hasilkan.

Pemikiran Akhir

Teknologi blockchain pada kereta masih ada cara untuk digunakan sebelum digunakan secara meluas, tetapi kami lebih dekat dari sebelumnya. Syarikat-syarikat ini telah menunjukkan hanya sebilangan besar kemampuan berguna yang ditawarkan oleh crypto-tech. Dengan kejayaan syarikat yang menggunakan teknologi ini, kami pasti akan melihat lebih banyak pembuat kenderaan mengikuti contoh mereka di masa depan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me