Teknologi Trucking dan Blockchain Autonomi: Memajukan Pengawasan Rantaian Bekalan

Visi armada trak autonomi sudah menjadi kenyataan bagi beberapa syarikat pengangkutan. Uber, Waymo, Tesla, dan Embark adalah semua mengusahakan teknologi ini. Walaupun pemanduan autonomi adalah teknologi yang menarik dengan sendirinya, aplikasinya untuk industri trak mempunyai potensi yang lebih besar apabila digabungkan dengan teknologi blockchain untuk logistik rantaian bekalan. Berikut adalah tinjauan bagaimana trak berasaskan blockchain akan mengubah masa depan rantaian bekalan global.

Bagaimana sistem baru ini berfungsi?

Walaupun banyak projek blockchain utama (iaitu Bitcoin, Ethereum, dan lain-lain) difokuskan untuk membangun sistem pembayaran P2P awam, blockchain untuk industri trak autonomi akan berfungsi sebagai sistem logistik B2B swasta. Ini bermaksud bahawa tidak semua orang dapat mengakses maklumat penghantaran. Sebaliknya, hanya pihak yang berkaitan di sepanjang laluan bekalan yang mengetahui maklumat dan kemas kini penghantaran yang tepat. Pengilang, pengirim, pembawa, broker, dan pelanggan akhir adalah sebilangan pihak yang dapat mengakses maklumat ini.

Banyak pakar industri rantaian bekalan berpendapat bahawa blockchain diperlukan kerana berpotensi untuk menyelesaikan banyak masalah pasaran semasa. Pada asasnya, salah satu faktor terbesar yang dapat menyebabkan penggunaan teknologi buku besar yang diedarkan adalah pemecahan berterusan industri trak.

Pada masa ini, sangat sukar untuk menandingi pengirim dan pengangkut tepat pada masanya. Teknologi lejar yang diedarkan dapat membantu mengoptimumkan armada pengangkut autonomi dengan memadankan pengirim dan pengangkut dengan cara yang paling efisien.

Sebagai contoh, trak autonomi yang baru saja dimuat dapat menggunakan blockchain untuk mencari penghantaran baru untuk diambil di kawasan geografi yang sama. Ini tentu saja akan membantu syarikat menjimatkan masa dan mengurangkan / menghilangkan kemungkinan trak kosong terpaksa menempuh jarak jauh untuk mengambil penghantaran baru.

Tanpa blockchain, mungkin memerlukan berjam-jam atau bahkan berhari-hari untuk menyusun penghantaran seterusnya untuk syarikat trak yang lebih kecil. Ini adalah masalah sebenar memandangkan itu 90% syarikat trak menggunakan enam atau kurang pemandu. Selain itu, pencocokan berdasarkan geolokasi akan menjadikan armada lebih ramah lingkungan dengan mengurangi jumlah bahan bakar yang diperlukan untuk mengambil dan mengangkut pengiriman.

Syarikat yang Membangunkan Teknologi Ini

Blockchain dalam Transportation Alliance (BiTA) adalah organisasi yang dibentuk untuk mempromosikan integrasi teknologi blockchain ke dalam industri trak dan perkapalan global. Beberapa syarikat terbesar di dunia adalah ahli BiTA. Nama terkenal termasuk FedEx, UPS, Uber Freight, JD Logistics, Salesforce, SAP, dan banyak yang lain. Ketika memeriksa beragam anggota di BiTA, jelas bahawa kesan blockchain dalam trak autonomi dan industri perkapalan secara umum akan membantu memupuk pelbagai kerjasama di pelbagai industri. Akan menarik untuk melihat bagaimana syarikat mengembangkan sistem penghantaran berdasarkan blockchain mereka dan platform mana yang menjadi standard yang sesuai. Buat masa ini, kebanyakan projek ini masih dalam peringkat awal. Salah satu peranan terpenting BiTA adalah mewujudkan standard industri yang lebih besar untuk trak berasaskan blockchain. Walaupun organisasi ini mempunyai beberapa anggota industri utama, organisasi ini masih dalam peringkat awal untuk menetapkan standardnya mulai Mei 2018. Sebagai contoh, FedEx baru-baru ini diumumkan pada Januari 2018 bahawa ia berusaha untuk mewujudkan piawaian BiTA.

BiTA

Pengguna

Bagi pengguna, rantaian bekalan automatik yang disokong oleh blockchain kemungkinan akan membawa beberapa faedah utama. Penghantaran hendaklah lebih cepat dari gudang / pengilang hingga pelanggan akhir. Sudah tentu, kemampuan trak autonomi untuk beroperasi tanpa henti dianggap sebagai satu kelebihan bagi pengguna yang ingin menerima penghantaran dalam jangka masa yang lebih cepat. Di samping itu, blockchain akan menambahkan tahap pengoptimuman masa dengan meningkatkan kecekapan laluan trak dan sistem pemadanan penghantaran / trak.

Kesan penting lain ialah ketelusan yang lebih besar. Trak berasaskan blockchain akan membolehkan pengguna mengesan pakej dan membuat logistik lebih telus daripada sistem pengesanan semasa yang ditawarkan oleh syarikat seperti UPS dan FedEx.

Syarikat

Seperti disebutkan sebelumnya, syarikat trak yang lebih kecil memainkan peranan besar dalam landskap industri semasa. Dengan blockchain, syarikat yang lebih besar dengan modal tambahan kemungkinan akan melihat peningkatan keuntungan. Pada akhirnya, syarikat trak kecil perlu menyesuaikan diri dengan perubahan teknologi agar dapat terus berdaya saing. Faktor lain yang perlu dipertimbangkan adalah standardisasi. Sekiranya beratus syarikat ingin membuat sistem logistik berasaskan blockchain milik mereka sendiri untuk industri trak, sangat sedikit masalah yang sebenarnya akan diselesaikan.

lori

Salah satu kelebihan terbesar blockchain dalam industri trak adalah kemampuan untuk menyelaraskan logistik dan berkomunikasi dengan bahagian lain dari rantaian bekalan serta syarikat lain. Sekiranya blockchain menjadi penyelesaian praktikal yang juga membantu syarikat yang lebih kecil untuk mengoptimumkan rantaian bekalan mereka, syarikat yang lebih kecil kemungkinan besar harus bersetuju untuk menggunakan sistem pencocokan umum.

Fikirkan senario ini sebagai kejayaan pertukaran cryptocurrency untuk mencapai kecairan. Pertukaran teratas kekal kompetitif kerana sebilangan besar orang terus menghantar dan menerima transaksi melalui bursa. Ini menghasilkan perlawanan yang lebih baik dalam jangka masa yang lebih pendek. Bagi syarikat trak, terutamanya yang lebih kecil, kolaborasi blockchain B2B adalah suatu keharusan kerana akan membawa kepada lebih banyak pertandingan penghantaran / trak. Sebaliknya, ini akan memungkinkan kemungkinan faedah seperti pengoptimuman masa dan sumber.

Pemandu lori

Walaupun syarikat dan pelanggan mungkin akan melihat banyak keuntungan dari perubahan ini, satu kemungkinan keprihatinan adalah penggantian pekerjaan trak kerana automasi. Menurut laporan dari Goldman Sachs, industri pemandu profesional A.S. sahaja boleh kehilangan 300,000 pekerjaan setiap tahun dalam tempoh peralihan untuk memandu secara autonomi. Walaupun ini mungkin akan menimbulkan masalah ekonomi tambahan, penting juga untuk memahami isu-isu semasa industri trak secara keseluruhan. Contohnya, kadar pekerjaan industri sudah sangat rendah walaupun dengan peningkatan insentif wang dan faedah untuk pemandu CDL.

Oleh kerana kekurangan pemandu meningkat, syarikat logistik berusaha untuk terus menguntungkan tanpa perlu menaikkan harga penghantaran. Walaupun trak autonomi di blockchain akan memperkenalkan masalah ekonomi berpotensi baru bagi pekerja, ia dapat mengurangkan beberapa masalah ini yang akhirnya akan dihadapi oleh pengguna akhir kerana kekurangan pemandu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me