Teknologi blockchain pertama kali mendapat perhatian di seluruh dunia melalui pelancaran Bitcoin. Bagi banyak orang, industri kewangan berada di puncak senarai bila-bila masa teknologi blockchain disebutkan. Pada masa ini, teknologi telah berkembang di luar bidang cryptocurrency dan menjadi banyak sektor. Industri telefon pintar bergabung dengan kereta blockchain dengan beberapa syarikat gergasi teknologi yang mendedahkan rancangan untuk membina telefon pintar blockchain pertama.

Apa Itu Telefon Pintar Blockchain?

Tidak ada persetujuan mengenai apa yang menjadi telefon pintar blockchain. Perinciannya masih belum jelas mengenai apa yang menjadikan telefon pintar blockchain menonjol daripada telefon pintar semasa. Oleh itu, seseorang tertanya-tanya, apa sebenarnya telefon pintar blockchain? Adakah ia berjalan pada Android, iOS, atau OS berasaskan blockchain? Set ciri apa yang disertakan dengan telefon ini? Ini agak misteri.

Apa yang bukan misteri adalah kenyataan bahawa syarikat telefon arus perdana bersaing untuk menghasilkan telefon pintar blockchain pertama. Ini berlaku setelah Sirin Labs, sebuah syarikat yang berpangkalan di Switzerland, mengumumkan hasratnya untuk menghasilkan telefon pintar blockchain pertama di dunia tahun lalu. Tahun ini, HTC juga mengumumkan bahawa ia berencana untuk membangun telefon pintar blockchain, yang dijuluki HTC Exodus.

Artikel ini akan meneroka pelbagai telefon pintar berkemampuan blockchain yang kini ditawarkan di pasaran. Ia juga akan melihat pelbagai ciri yang ingin digunakan oleh pengeluar untuk melengkapkan telefon bimbit. Terakhir, kami akan berusaha mengetahui aspek telefon yang mungkin menarik bagi pengguna.

Penawaran Telefon Pintar Blockchain

Telefon Pintar Finney

Telefon Pintar Finney Blockchain

Pertama dalam senarai tawaran telefon pintar blockchain adalah telefon pintar Finney, milik Sirin Labs. Digelar sebagai “peranti telefon futuristik untuk zaman blockchain,” telefon pintar Finney hadir dengan harga $ 1,000. Ini sangat murah, memandangkan peranti Sirin Lab sebelumnya mempunyai harga yang sangat mahal $ 14,000. Harga sederhana $ 1,000 adalah kaedah Sirin Lab untuk memastikan bahawa peranti ini menarik bagi penonton yang lebih besar lagi.

Walaupun tiba di pasar sekitar tahun ini, telefon ini mempunyai beberapa spesifikasi yang besar. Jenis yang anda harapkan dari peranti unggulan. Peranti ini menawarkan chipset Qualcomm Snapdragon 845, bersama memori storan 128GB dan ram 6GB. Ia juga dilengkapi bateri 3280 mAh, paparan 6 inci 18: 9, kamera belakang 12MP, dan kamera selfie 8MP di bahagian depan. Telefon ini juga akan mempunyai slot kad memori SD khusus dengan sokongan sehingga 2TB memori yang dapat diperluas.

Telefon pintar Finney dijangka mempunyai dompet crypto penyimpanan sejuk terbina dalam yang menawarkan sokongan untuk cryptocurrency utama. Dompet akan diaktifkan melalui suis keselamatan fizikal yang mematikan semua komunikasi yang tidak disulitkan apabila dihidupkan. Dompet akan kekal di luar talian kecuali diaktifkan dengan sengaja.

Keluaran HTC

Telefon Pintar blockchain HTC Exodus

Bersaing dengan Sirin Labs untuk membuat telefon pintar blockchain pertama adalah syarikat elektronik yang berpusat di Taiwan, HTC. Awal tahun ini HTC melancarkan rancangan untuk melancarkan telefon pintar blockchain berlabel HTC Exodus. HTC Exodus adalah percubaan HTC untuk memperbesar ekosistem blockchain dengan membawa pengalaman pengguna mudah alih ke komuniti DApp. Mereka merancang untuk melepaskan telefon pada suku ketiga tahun ini.

Menurut maklumat di laman web mereka, HTC Exodus akan mempunyai sokongan untuk dompet sejuk bersama dengan ciri pemulihan utama. Setiap telefon juga akan berfungsi sebagai simpul pada blockchain sehingga membolehkan lebih banyak individu mengambil bahagian dalam aktiviti berasaskan blockchain. Ciri menonjol telefon adalah atribut pemulihan utama, yang sangat diperlukan oleh ruang cryptocurrency. Masih tidak jelas bagaimana HTC berhasrat untuk mewujudkannya.

Walaupun masih belum banyak maklumat mengenai telefon, Phil Chen, ketua pegawai crypto syarikat, menyatakan bahawa mereka telah menerima puluhan ribu tempahan di seluruh dunia. Dia juga mengatakan bahawa syarikat itu bekerjasama rapat dengan pembangun permainan CryptoKitties. Mereka berniat untuk menyediakan permainan yang sudah terpasang pada perangkat mereka, dimulai dengan HTC U12 plus. Terdapat juga khabar angin bahawa telefon tersebut akan mempunyai sokongan untuk perlombongan cryptocurrency, tetapi masih belum dapat disahkan.

Tawaran Telefon Pintar Blockchain yang lain

Sirin Labs dan HTC bukan satu-satunya syarikat yang berhasrat untuk membina telefon pintar blockchain. Syarikat pemula dengan nama Swiss Bank juga berusaha melancarkan telefon pintar blockchain sendiri, BitVault. Syarikat itu menyebut BitVault sebagai blockchain “crypto-communicator” pertama di dunia. Peranti akan menawarkan sokongan untuk pemesejan yang selamat, penyemakan imbas, panggilan suara dan video yang dienkripsi, dan pemindahan video dan foto dengan selamat melalui blockchain peribadi.

Telefon pintar blockchain BitVault

Syarikat lain yang berhasrat untuk menyertai perlumbaan telefon pintar blockchain adalah Blacture. Blacture bermaksud untuk memperkenalkan telefon pintar blockchain dengan nama Motif. Menurut laman web mereka, telefon pintar Motif akan menggunakan enkripsi digital untuk mengamankan data. Pengguna telefon juga akan mendapat ganjaran token ketika mereka berbelanja di kedai dalam talian yang diluluskan dan diakreditasi. Token ganjaran ini akan ditebus menggunakan kad debit Blacture.

Telefon pintar blockchain motif

Adakah Dunia Bersedia untuk Masa Depan Telefon Pintar Blockchain?

Kedua-dua telefon pintar Finney dan HTC Exodus mempunyai sokongan untuk dompet sejuk. Ini adalah ciri pasti yang boleh menarik perhatian beberapa pengguna arus perdana. Namun, apa insentif yang ada untuk meyakinkan pengguna biasa peranti dompet sejuk untuk menukarnya? Mereka mungkin terus menggunakan peranti perkakasan biasa mereka kerana telefon tidak menawarkan perbezaan dengan keadaan mereka sekarang.

Dikabarkan bahawa HTC Exodus mungkin mempunyai sokongan untuk perlombongan cryptocurrency. Walaupun, kita tertanya-tanya bagaimana HTC berhasrat untuk menyediakan ciri ini. Pelantar perlombongan semasa memanfaatkan beberapa kad grafik dan ASIC yang memerlukan jumlah elektrik yang berlebihan untuk berfungsi. Tidak ketinggalan bahawa kapasiti bateri telefon adalah sedikit berbanding dengan jumlah elektrik yang digunakan oleh rig perlombongan. Masih belum jelas bagaimana peranti genggam mampu menambang cryptocurrency.

Sama ada atau tidak dunia bersedia untuk telefon pintar blockchain masih boleh diperdebatkan. Puluhan ribu tempahan HTC untuk HTC Exodus menunjukkan permintaan yang besar untuk peranti ini. Walau bagaimanapun, jumlah ini mungkin mewakili pengguna awal yang selalu berada di barisan hadapan dalam mengadopsi produk baru. Walaupun idea telefon pintar blockchain terdengar hebat, tetap tidak pasti bagaimana dunia akan bertindak balas terhadap mereka.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me