Ini adalah Bahagian 1 dalam Siri 3 Bahagian pada Steem dan Blockchain World, perbualan dengan Steemit Content Director Andrew Levine. Setelah selesai, lihat Bahagian 2 dan Bahagian 3.

Pada bahagian pertama ini, anda akan mendapat pandangan orang dalam mengenai kekuatan platform Steem dalam manifestasi semasa dan mengapa masa depan kelihatan cerah untuk platform yang cepat matang.

James: Di permukaan, Steem adalah Reddit dengan crypto. Anda pergi ke laman web, anda akan mempunyai pengalaman yang sangat biasa dengan Reddit. Anda boleh menyiarkan artikel di sana, tetapi bukannya memberikan suara positif, saya mendapat wang, yang sangat menarik. Tetapi ada lebih dari itu?

Andy: Yeah. Secara objektif, blockchain Steem adalah blockchain paling berjaya di dunia. Kedengarannya seperti pernyataan ekstrem gila yang tidak mungkin benar, kerana jelas Ethereum, Bitcoin, Bitcoin Cash atau perkara kegemaran anda kerana anda memiliki beberapa. Sudah tentu, saya memiliki beberapa Steem, tetapi saya juga memiliki beberapa Bitcoin dan beberapa Ethereum. Bagaimana saya boleh menyokongnya?

Baiklah, pertama-tama, ia masih satu-satunya blockchain dengan aplikasi sebenar yang digunakan orang sebenar setiap hari. Itu Steemit.com. Steem dan Steemit.com telah tersekat. Steemit dan Steem [dilihat sebagai] perkara yang sama; hanya satu aplikasi. Tetapi tidak, tidak.

[Steem] adalah satu-satunya sistem pengurusan kandungan pada blockchain, dan Steemit.com adalah aplikasi pertama yang memanfaatkannya. Dan kenyataan bahawa klon Reddit biasa-biasa saja, sekarang jauh lebih baik daripada Reddit, tetapi anda tahu pada masa itu – Steemit.com dibina dalam tiga bulan.

Tidak ada yang akan berpura-pura bahawa ada sesuatu yang sangat istimewa mengenai Steemit.com itu sendiri selain daripada integrasi cryptocurrency. Dan integrasi itu menyebabkan SteemIt.com berkembang sangat pesat, dan sekarang berada di kedudukan # 1500 di dunia berdasarkan ranking Alexa.

Tetapi sekarang, terdapat banyak contoh. Kini, Steem adalah protokol dengan bukan hanya satu-satunya aplikasi nyata yang digunakan orang biasa setiap hari, tetapi satu-satunya protokol dengan pelbagai aplikasi yang digunakan orang biasa setiap hari.

DTube adalah pesaing YouTube yang berjaya. Orang-orang pergi ke sana dan mereka pergi, “Ya Tuhan, ada pesaing YouTube yang dikuasakan oleh crypto.” Apa protokol lain yang ada? Anda mempunyai DLive, itu adalah pesaing Twitch, perkara yang sama.

Spektrum yang sama sekali berbeza: Utopian.io, merevolusikan pergerakan kod sumber terbuka dengan memberi penghargaan kepada pembangun untuk kod yang mereka sumbangkan kepada GitHub menggunakan Steem. Oleh itu, Steem kini menggerakkan banyak aplikasi yang mengganggu.

Steem blockchain memberi kuasa kepada pelbagai platform kandungan, dengan lebih banyak lagi dalam perjalanan

Steem blockchain memberi kuasa kepada pelbagai platform kandungan, dengan lebih banyak lagi dalam perjalanan

Itu sesuatu yang tidak diendahkan kerana sebab bukan Bitcoin. Oleh itu, para Bitcoin tidak berminat untuk membincangkan perkara ini kerana mereka bercakap mengenai rangkaian Lightning. Dan orang-orang Ethereum tidak berminat untuk membicarakan ini, mereka masih bertahun-tahun tidak dapat menyokong aplikasi dengan tahap transaksi.

DTube, DLive, dan semua pesaing lain yang bertenaga Steem adalah alternatif kepada platform kandungan yang ada sekarang. Ini adalah bentuk kandungan yang sudah difahami orang. Kandungan video, artikel, streaming langsung, video.

Apakah ada jenis konten yang dapat Anda buat di platform bertenaga Steem yang bahkan mungkin bukan bentuk konten yang layak pada apa yang telah kami sediakan selama ini?

Itu soalan yang bagus. Steem tidak menyimpan media apa pun. Kami mendorong anda untuk melakukan outsourcing ke beberapa perkhidmatan lain seperti IPFS atau hanya CDN peribadi.

Saya rasa jawapan saya akan sedikit berbeza. Saya akan menganggapnya sedikit berbeza kerana ketika anda berbicara mengenai interaksi sosial, ketika anda berbicara tentang memberi penghargaan kepada seseorang untuk kandungan dalam beberapa cara sama ada dengan penghargaan atau wang atau apa sahaja, terdapat beberapa primitif asas yang anda perlukan.

Anda memerlukan akaun. Anda mesti dapat mengaitkan beberapa kandungan dengan ringkasan. Anda perlu mengaktifkan komen. Di mana Steem benar-benar bersinar pastinya bahan berasaskan teks.

Katakanlah, sebagai contoh, anda ingin membina augmented reality atau laman web hosting video yang mengkhusus dalam realiti maya. Anda ingin mendorong pengguna untuk menghasilkan video dan anda ingin mendorong pengguna untuk menontonnya dan mengambil bahagian di dalamnya.

Bagaimana anda memberi insentif kepada semua pelakon ini? Bagaimana anda memberi insentif kepada orang yang akan memuat naik kandungan? Bagaimana anda akan memberi insentif kepada orang yang akan pergi ke sana dan mengambil bahagian di dalamnya?

Apa yang kami tawarkan adalah primitif turnkey ini yang berlaku pada semua bentuk kandungan. Dari satu segi, kami hampir tidak akan menawarkan cara yang benar-benar asli untuk mengewangkan kandungan anda. Anda harus memanfaatkan primitif khusus yang kita gabungkan, komuniti Steem, dan blockchain Steem.

Pada penghujung hari, Steem yang benar-benar bersinar adalah integrasi dan pengewangan aplikasi sosial yang menampilkan kandungan yang dihasilkan pengguna, berhenti penuh.

Steem bukan satu-satunya platform yang mensasarkan sosial. Di mata anda, apa yang menjadikan Steem sebagai platform pilihan?

Steem boleh dipindahkan ke mana sahaja di dunia dalam masa tiga saat dengan bayaran sifar. Apa-apa protokol lain yang keluar, dan seperti, “Ini adalah cadangan nilai unik kami: Pemindahan feeless tiga saat” akan segera berada dalam lima strategi terbaik.

Statistik rangkaian Steem meletakkannya di antara blok block yang paling banyak digunakan

Statistik rangkaian Steem meletakkannya di antara blok block yang paling banyak digunakan

Kami mempunyai satu juta akaun. Dan ini bukan seperti akaun Ethereum. Kami telah memeriksanya. Saya rasa kami juga mempunyai pengguna terbanyak. Kerana jika anda melihat aplikasi crypto Ethereum yang paling banyak digunakan, ia adalah CryptoKitties pada 3.000 transaksi sehari.

Aplikasi kedua paling popular kami, eSteem, aplikasi mudah alih pihak ketiga, untuk blockchain Steem, mempunyai tiga kali transaksi tersebut. Steemit mempunyai sepuluh kali lebih banyak transaksi daripada itu.

Oleh itu, bukan sahaja anda tidak mempunyai token hebat ini yang terlalu diremehkan kerana semua orang memikirkan media sosial dan semua perkara lain, tetapi sebenarnya anda mungkin mempunyai rangkaian pengguna terbesar di dunia.

Anda sebenarnya boleh memindahkan ke orang. Dan senang kerana terdapat aplikasi web dan semua perkara ini.

Inilah masalahnya: Model yang dihasilkan pengguna, semua orang tahu betapa hebatnya model ini, betul?

Ia mendorong ekonomi internet keseluruhan.

Ya.

Yang kini didukung oleh perhatian, suka dan pengiklan. Platform Steem telah memindahkannya ke struktur insentif yang lebih monetari dan sejajar yang menjanjikan sedikit sebanyak persekitaran yang sihat untuk terlibat.

Kami menandakannya, dan ini adalah pertanyaan umum yang kami dapat berkenaan dengan SMT: “Mengapa SMT tertentu bernilai apa-apa?” Tidak, bukan itu cara kerjanya. Kami memberi anda protokol. Anda menggunakannya. Anda menjadikannya berharga.

Apa yang dapat anda lakukan oleh protokol kami adalah memberi token kepada kandungan. Bolehkah anda memikirkannya sebentar, fokus pada perkara itu, biarkan ia mengasinkannya, dan kemudian buatlah aplikasi luar biasa yang sangat disukai orang dan kemudian anda boleh menggunakan timbunan kami untuk menandakannya?

Steem Penuh ke Depan

Pada bahagian seterusnya perbincangan saya dengan Andy, kami bergerak ke arah apa yang sedang dibina oleh pasukan Steem sekarang dan masa depan platform.

Kami akan belajar mengenai Token Media Pintar, Komuniti, Hivemind, dan apa yang dilihat oleh pasukan Steem ekosistem yang membolehkan para pembangun.

Nantikan!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me