Temu ramah dengan Editor TechCrunch, Josh Constine mengenai Masa Depan Crypto

Dalam dunia teknologi yang pesat berkembang, menjadi wartawan berita teknologi terkini yang sangat baik memerlukan pemahaman tahap-tahap pakar mengenai konsep dan trend yang kompleks, dan juga tidak mengkhianati pemikiran pemula untuk berkomunikasi dengan penonton dengan tahap pengetahuan teknikal yang bercampur.

TechCrunch.com telah secara konsisten diperingkat sebagai sumber berita terkini teknologi # 1, dengan lebih dari 17 juta pembaca bulanan di seluruh dunia dan pertumbuhan 31% tahun ke tahun.

TechCrunch mempunyai pasukan 30+ wartawan yang merangkumi segala teknologi, dan juga memberikan beberapa pandangan sosial yang memilukan di banyak persimpangan teknologi dan kehidupan manusia.

Josh Constine adalah Editor-At-Large untuk TechCrunch dan mempunyai pengalaman bercakap dan menyederhanakan lebih dari 100 wawancara langsung di 13 negara dengan pemimpin seperti Ketua Pegawai Eksekutif Facebook Mark Zuckerberg, Senator A.S. Cory Booker, dan pemberi maklumat Edward Snowden.

Josh Constine TechCrunch mengganggu

Josh Constine semasa TechCrunch Disrupt London 2015 (Sumber: John Phillips / Getty Images Amerika Utara)

Kami berpeluang menemubual Josh mengenai topik seperti hari ke hari sebagai wartawan teknologi dan penyunting, peluang dan had pertumbuhan semasa blockchain, keusahawanan cryptocurrency, dan kesan sosial iklim teknologi masa kini.

Temu ramah berikut dilakukan oleh Alex Moskov dan Steven Buchko. Kami harap anda seronok membacanya seperti yang telah kami temu ramah.

Seperti apa seharian dalam hidup Josh Constine?

Salah satu cabaran terbesar untuk menjadi wartawan berita terkini ialah anda tidak dapat merancang hari anda.

Anda mungkin bangun dengan harapan dapat menulis karangan pemikiran panjang atau membuat beberapa petua mengenai petua yang anda terima dari sumber, tetapi kemudian beberapa berita besar turun dan anda berebut menghabiskan sepanjang hari untuk meliputinya dan menganalisis maksudnya untuk industri yang lain.

Hari-hari saya agak berbeza-beza, tetapi saya suka memulakan dengan melakukan perkara paling sukar atau mengerjakan artikel terpanjang dan terpenting yang saya dapat pada waktu pagi.

Kemudian saya membuat wawancara dan panggilan dengan sumber pada sebelah petang dan kemudian menyelesaikannya dengan berusaha melawan arus e-mel dan nada yang tidak berkesudahan, baik dan biasa-biasa saja, yang saya terima setiap hari.

Apa nada terburuk yang anda dapat setiap hari?


Yang paling tidak berguna adalah syarikat rawak ini yang menawarkan untuk memberi anda komen mengenai beberapa berita besar yang berlaku di industri dan tidak ada alasan untuk mempercayai orang-orang ini. Mereka tidak ada kaitan dengan apa yang berlaku dalam berita dan saya hanya dapat membayangkan anda harus menjadi wartawan yang sangat malas untuk menerima sesiapa sahaja yang menghantar e-mel kepada anda secara rawak dan mengambil petikan untuk artikel anda..

Sekiranya agensi PR anda berusaha menawarkan anda sebagai pemimpin pemikiran atau memberikan petikan mengenai berita sehari-hari, anda mungkin harus berhenti dan memberi tumpuan lebih kepada membina produk yang sebenarnya ingin dilindungi oleh orang-orang..

Apa kata anda kisah kegemaran peribadi anda atau kisah berita terkini yang paling sukar dilupakan yang pernah anda temui sebagai penyunting?

Mungkin yang paling menggembirakan adalah ketika saya menerima e-mel dari sumber dalam industri perundangan dengan nombor kes yang baru ditutup yang menunjukkan bahawa Jabatan Kehakiman telah menuntut sejumlah syarikat teknologi gergasi termasuk Google dan Apple kerana bersekongkol untuk tidak memburuk-burukkan pekerja masing-masing, yang haram.

Pembongkaran kes ini akan menjadi kali pertama orang ramai membaca dokumen, termasuk pertukaran antara Steve Jobs dan Eric Schmidt dari Google yang mengeluh tentang bagaimana satu sama lain saling mencuri pekerja. Menjadi wartawan pertama yang mengulas dan memberitakan berita itu sangat menggembirakan.

Josh constine fb vs google

Tangkapan skrin artikel 2012

Bukan hanya kerana ini akan menjadi kes pengadilan besar yang akan diselesaikan pada tahun depan, termasuk penyelesaian bernilai ratus juta dolar. Tetapi untuk mengetahui kebenaran tentang beberapa pahlawan ini dari industri teknologi dan mengetahui bahawa mereka tidak semestinya menjadi malaikat yang menjadikan mereka sebagai pembuka mata kepada saya dan saya harap pembaca saya.

Mari kita lihat semula Facebook vs FBI, kes San Bernardino di mana FBI mahu memaksa Apple membuka kunci salah satu telefon penembak. Kes itu ditolak di mahkamah, tetapi jika sudah diselesaikan, arah mana yang Anda pikir akan berjalan dan apa artinya bagi rata-rata warga?

Saya rasa sangat mungkin pemerintah memaksa Apple membuka telefon dan itu akan membimbangkan kerana beberapa sebab. Untuk privasi peribadi dan kebebasan syarikat Amerika dan sama ada orang mahu memulakan syarikat teknologi di Amerika Syarikat pada masa akan datang.

Penting untuk menjaga keselamatan orang ramai dan apabila ada ancaman keganasan yang dapat dihentikan pada masa akan datang, saya rasa ada sebab untuk mengubah peraturan. Tetapi untuk mengumpulkan bukti mengenai sesuatu yang sudah berlaku, saya tidak pasti betul untuk menetapkan preseden undang-undang yang sama sekali baru.

Anda cukup terang mengenai peranan perniagaan, terutama media sosial, dan hak mereka untuk menghentikan ucapan kebencian di platform mereka. Beberapa hujah yang menentang anda adalah bahawa ini adalah hak pertama untuk membuat pendapat anda, tidak kira platformnya. Apabila media sosial berkembang dan menjadi bahagian kehidupan seharian yang normal, bagaimana anda melihat garis-garis kabur?

Pindaan pertama tidak mengatakan bahawa ucapan seseorang harus dilakukan dan diperkuat oleh syarikat swasta. Ia mengatakan bahawa anda tidak dapat ditangkap kerana sesuatu yang anda katakan, bukan bahawa Facebook harus memberi anda sebaran dalam Suapan Berita atau Apple harus menyenaraikan podcast anda atau bahawa YouTube harus menghoskan video anda.

Saya tidak menganggap ini sebagai isu kebebasan bersuara. Apa yang dilakukan syarikat teknologi di sini adalah untuk membuang kandungan Infowars dan Alex Jones secara khusus kerana menghasut keganasan dan melakukan pelecehan, bukan kerana apa yang dia katakan itu salah atau salah atau menentang pendapat beberapa orang.

Bukannya apa yang dia katakan itu salah, tetapi apa yang dia katakan itu berbahaya. Saya fikir itu adalah garis yang wajar untuk digambar dan oleh sebab itulah saya berpendapat bahawa ini adalah arah yang tepat untuk industri media sosial bergerak. Ini tidak bermaksud kita akan melihat penapisan secara besar-besaran. Ini bermaksud bahawa semoga kita dapat melihat peningkatan keselamatan.

Banyak orang dalam komuniti Bitcoin dan blockchain merasakan bahawa sebarang bentuk penapisan boleh menyebabkan kemerosotan garis yang terus bergerak dari apa yang disensor. Adakah anda percaya bahawa itu tidak akan menjadi masalah di sini?

Menggambar garis batas antara menghasut keganasan dan pelecehan berbanding menyebarkan berita palsu tentunya merupakan amalan yang memerlukan banyak perhatian, banyak bolak-balik, dan berpotensi beberapa langkah salah.

Saya rasa berhati-hati dengan platform utama yang mendekati isu ini menunjukkan bahawa mereka tidak mungkin secara tiba-tiba mula melarang orang ramai. Saya rasa kami telah menunjukkan bahawa syarikat-syarikat ini perlu bertindak tegas.

Satu-satunya orang lain yang saya rasa akan terjebak dalam penegakan peraturan ini dengan cara yang serupa adalah orang yang layak menerimanya.

Kami telah melihat outlet media arus perdana mengubah strategi mereka untuk menutup kripto kerana ia kelihatan seperti sesuatu yang melekat. Kami pergi dari melihat tajuk utama seperti “Bitcoin turun 10% minggu ini. Adakah ini akhir Bitcoin? ” ke arus perdana media seperti CNBC melabur ke saluran kewartawanan penuh dan membuat liputan kripto dan membuat tayangan video. Bagaimana anda melihat keadaan berubah?

Saya rasa kebanyakan kedai media menyedari bahawa ini adalah dunia baru dan anda tidak boleh terlalu kecil dalam kripto. Anda memerlukan seseorang yang jurusan di dalamnya dan merupakan seorang pakar sepenuhnya untuk membuat liputan pintar mengenai ruang-ruang ini. Saya fikir kami telah melihat kakitangan kedai berita yang mempunyai bakat yang berpusat pada crypto dan saya rasa itu penting kerana sudah tentu terdapat banyak urusan diri dan persoalan mengenai etika dan konflik kepentingan ketika datang ke kedai berita khusus crypto dan sama ada dibayar untuk menulis artikel tertentu atau memberi insentif untuk cuba menopang syiling tertentu dan agar masyarakat dapat mempercayai industri ini, mereka perlu mempunyai kewartawanan yang berintegriti tinggi.

Saya rasa kita juga mencapai gelombang liputan kripto kedua ini di mana ia bukan mengenai harga. Kami akhirnya mencapai yang penting, iaitu utiliti. Mudah-mudahan, kita akan melihat lebih banyak liputan yang memberi tumpuan kepada perkara baru yang boleh dilakukan dengan blockchain dan cryptocurrency dan bukannya bagaimana harga berubah-ubah.

Josh dalam segmen 2014 di FOX.

Josh dalam segmen 2014 di FOX.

Bagaimana pandangan peribadi anda mengenai arah tuju blockchain dan cryptocurrency di masa hadapan? Adakah anda fikir bahawa perbandingan dengan gelembung .com adalah adil?

Sudah tentu terdapat persamaan antara gelembung .com dan gelembung cryptocurrency kerana kedua-duanya meningkat dengan jangkaan masa depan yang tidak disokong oleh utiliti sebenar. Syarikat-syarikat ini di era .com dinilai oleh berapa banyak orang yang mengunjungi laman web mereka, bukan berapa banyak orang yang menghabiskan uang di laman web mereka atau berapa unit ekonomi mereka yang sebenarnya.

Begitu juga, saya rasa kita melihat banyak ICO dan syiling dinilai oleh sama ada orang berfikir bahawa industri kripto akan menjadi perkara besar dan bukannya duit syiling ini benar-benar berfungsi dengan baik? Adakah terdapat keperluan sebenar bagi mereka di dunia? Saya berpendapat bahawa kita lebih matang sebagai industri teknologi sekarang dan terdapat kurator dana dan bakat yang lebih baik dan mapan.

Saya rasa apa yang kita lihat sekarang ialah, ya, tentu ada banyak projek crypto berisiko tinggi di luar sana dan kebanyakan pelabur runcit atau orang ramai tidak akan dapat menilai kualiti atau potensi mereka dengan tepat. Tetapi kita melihat firma modal teroka besar yang mempunyai rekod panjang dapat meramalkan pergeseran di pasaran teknologi melakukan usaha wajar pada syarikat-syarikat ini dan membuat pelaburan ekuiti usaha.

Saya fikir syarikat yang dapat mengumpulkan wang daripada pelabur yang bereputasi dalam format ekuiti tradisional adalah syarikat yang boleh anda percayai lebih banyak lagi sehingga tidak akan menguap seperti yang dilakukan oleh gelembung.com.

Banyak kepakaran anda ada di media sosial dan Facebook. Bagaimana anda melihat tempat untuk blockchain dalam industri media sosial?

Sudah tentu ada potensi untuk blockchain dan idea buku besar awam yang telus dan tidak berubah untuk membenarkan bentuk media sosial baru dan rangkaian sosial yang secara khusus terdesentralisasi di mana daripada ada orang tengah besar seperti Facebook, orang dapat berinteraksi antara satu sama lain secara lebih langsung secara langsung.

Yang mengatakan, cryptocurrency dan industri blockchain mengalami kebolehgunaan yang sangat buruk. Antaramuka pengguna tidak dimaksudkan untuk pengguna Internet arus perdana. Sehingga kita melihat jenis identiti dan log masuk platform yang kita ada di media sosial tradisional, saya tidak fikir bahawa blockchain akan tergesa-gesa dan mengubah cara kita melakukan rangkaian sosial.

Selain identiti dan log masuk, ada masalah kebolehgunaan lain yang anda rasa juga mempunyai blockchain?

Dalam kebanyakan konsep kuasa, aplikasi blockchain kurang dijelaskan. Kecenderungan mempunyai kertas putih yang panjang dan hampir akademik sebagai penjelasan produk anda pastinya tidak sesuai dengan kecukupan rata-rata pengguna Internet. Kita perlu melihat lebih banyak seperti video yang menjelaskan bahawa inilah Square, ini adalah apa sahaja yang dilakukan oleh Coin atau beberapa permulaan daripada kertas putih panjang yang tidak akan pernah dibaca oleh pengguna awam dan pengguna arus perdana.

Saya fikir sebelum orang boleh yakin menggunakan produk atau melabur dalam produk, mereka harus benar-benar memahami bagaimana ia berfungsi. Itulah jurang utama dalam kebolehgunaan industri blockchain.

Komponen biasa dalam banyak projek blockchain adalah penyingkiran perantara pihak ketiga yang berpusat dan mereka biasanya hanya bermain latihan sasaran dan bertujuan untuk Facebook, Uber, Airbnb, Google, hanya untuk mengambil model perniagaan mereka dan menambahkan blockchain padanya dan beberapa ciri lain, yang jelas merupakan usaha yang sangat bercita-cita tinggi untuk menjalankan mana-mana empat syarikat tersebut.

Apa pendapat anda mengenai jenis model perniagaan untuk syarikat blockchain dan apa yang perlu dilakukan oleh syarikat-syarikat ini untuk mencuri api para dewa?

Syarikat-syarikat ini akan gagal.

Syarikat yang berpendapat bahawa blockchain demi blockchain adalah model perniagaan atau alasan untuk wujud adalah salah. Untuk mengalahkan syarikat ini, anda tidak boleh menjadi lebih baik. Anda tidak boleh menjadi Facebook, tetapi dengan lebih sedikit iklan atau dengan masalah privasi yang lebih sedikit. Anda mesti menjadi sesuatu yang sangat berbeza jika anda ingin mengatasi kesan rangkaian yang menopang syarikat gergasi ini.

Satu-satunya syarikat sosial utama yang kita lihat meningkat sejak Facebook menjadi perkara yang sangat berbeza. Sama ada fokus Instagram pada foto, YouTube fokus pada video. Tumpuan Twitter pada kandungan awam atau fokus Snapchat pada kandungan sementara. Tiada satu pun yang ada di Facebook tetapi sedikit berbeza.

Mereka sangat berbeza. Saya fikir idea bahawa menampar blockchain pada sesuatu membuatnya berharga tidak masuk akal. Sekiranya ada, anda hanya memperkenalkan lebih banyak kerumitan teknikal dan hutang kepada produk yang mungkin dapat berfungsi dengan baik dengan infrastruktur terpusat tradisional.

Adakah anda biasa dengan projek seperti Steemit atau BAT untuk penyemak imbas Brave? Apa pendapat anda mengenai jenis projek itu, dan adakah mereka mempunyai kaki?

Saya rasa BAT dan idea untuk menggantikan iklan dengan pembayaran mikro pastinya merupakan idea yang menarik. Model perniagaan yang didorong oleh iklan pastinya mempunyai banyak luaran negatif, memberi insentif kepada syarikat untuk memaksimumkan jumlah masa yang dihabiskan pengguna daripada memaksimumkan utiliti mereka kepada pengguna tersebut.

Walaupun begitu, terdapat banyak dunia ini yang digerakkan oleh iklan menjadi lebih baik. Apabila anda melihat perkhidmatan internet utama seperti Google dan Facebook, perkhidmatan ini percuma untuk semua orang di dunia. Walaupun anda mungkin mengatakan bahawa, oh, beberapa pengguna tentu saja mampu membayar untuk Google atau Facebook, ada banyak yang tidak dapat.

Anda boleh menganggap pengguna barat adalah pengguna yang paling menguntungkan dan memberi subsidi perkhidmatan percuma ini untuk orang di negara membangun. Atas sebab itu, saya rasa pengiklanan mungkin menjadi nadi internet pengguna yang berterusan kerana mudah dan percuma untuk semua orang. Saya harap kami melihat lebih banyak pilihan untuk pengguna yang tidak mahu membayar dengan perhatian atau masa mereka.

Saya rasa mengalihkan beberapa pengguna dari model iklan ke arah langganan, misalnya, dapat menjadikan rangkaian sosial lebih bertanggungjawab dan lebih mampu mempromosikan kesejahteraan digital. Saya rasa kita tidak akan melihat akhir model iklan dalam masa terdekat.

Bercakap mengenai kes-kes dengan duit syiling privasi dan kelemahan penyebutan dan urus niaga. Terdapat penyelesaian seperti Monero dan Zcash di mana mereka menawarkan kemampuan untuk bertransaksi dengan sesiapa sahaja dan tidak mempunyai identiti anda di luar sana atau dihubungkan dengan anda sama sekali, yang merupakan ciri pengguna yang hebat untuk orang yang menghargai privasi mereka. Ini juga menimbulkan risiko besar untuk kegiatan haram dan membiayai keganasan. Di manakah pendapat anda terletak pada perkara itu?

Penggunaan yang paling kerap untuk urus niaga tanpa nama sebahagian besarnya adalah haram dan perkara yang tidak mahu kita teruskan di dunia. Saya rasa wajar bahawa pemerintah mempunyai kebimbangan untuk membenarkan pemindahan aset seperti ini.

Saya menyokong idea kebebasan peribadi dengan cara bahawa apa yang anda lakukan dengan wang anda adalah keputusan anda sendiri. Oleh itu, kita berpihak kepada pelaku buruk di dunia secara besar-besaran untuk menegakkan falsafah ini yang tidak semestinya berkaitan dengan masyarakat moden.

Sekiranya duit syiling privasi didapati tidak sah, tetapi tidak ada cara untuk menutupnya selain daripada membatasi pilihan pertukaran mereka, bagaimana anda fikir kerajaan dapat menghentikan ini?

Sukar untuk dinyatakan dengan tepat, tetapi antara panggilan sapaan dan menyekat mana-mana syarikat yang bekerja di rantai nilai atau ekosistem di samping jenis koin privasi seperti ini, saya rasa pasti ada cara untuk memberi tekanan yang besar kepada syarikat yang berurusan dengannya.

Apakah beberapa projek di ruang blockchain yang membuat anda teruja sekarang? Apakah beberapa syarikat atau projek yang anda nantikan?

Saya rasa apa yang paling saya nantikan adalah sistem identiti terdesentralisasi yang akan membolehkan kita dapat log masuk ke dalam aplikasi yang mempunyai aplikasi terdesentralisasi yang berbeza dengan mudah. Saya rasa itulah perubahan langkah besar seterusnya yang akan membuka banyak minat masyarakat terhadap teknologi blockchain.

Sehingga kita menjumpai cara yang lebih baik bagi orang untuk bekerja dengan aplikasi ini daripada menumbuk kunci peribadi yang sangat panjang dan rumit dan sangat mudah untuk mengacaukan kunci, saya rasa kita tidak akan melihat arus perdana menggunakan teknologi blockchain.

Sekiranya anda dapat mengubah ramai cryptocurrency dengan semua kebiasaan dan keperibadiannya yang unik menjadi satu orang, bagaimana rupa dia?

Saya rasa tujuan teknologi blockchain adalah mengubah arah struktur kuasa dan mewujudkan era baru kemasukan dan mobiliti kewangan. Saya harap apa yang diinginkan oleh blockchain adalah wanita warna yang mewakili masa depan teknologi dan bukan masa lalu.

Melaporkan mengenai ruang blockchain dan cryptocurrency, apakah perbezaan dan persamaannya dengan melaporkan hanya pada media teknologi atau sosial secara umum?

Saya fikir sama ada anda membuat permulaan perisian tradisional atau sejenis produk perkakasan pengguna baru atau permulaan blockchain, semuanya boleh dikatakan dapat menceritakan kisah yang menarik. Sama ada untuk mendapatkan dana, merekrut bakat atau membina sesuatu yang ingin dikongsi pengguna dengan rakan mereka untuk membantunya berkembang.

Terdapat banyak persamaan antara meliputi teknologi tradisional dan usaha blockchain baru. Apa yang saya rasa benar-benar berbeza adalah bahawa kebanyakan syarikat teknologi atau kebanyakan pemula berusaha untuk menyelesaikan masalah yang ada, sedangkan saya rasa banyak projek blockchain menjangkakan masalah yang akan berkembang apabila industri cryptocurrency dan industri blockchain matang dan mereka ‘ berusaha untuk meletakkan diri mereka untuk menyelesaikan masalah-masalah tersebut setelah timbul.

Itu jauh lebih berisiko kerana anda tidak pasti pasti bagaimana dan kapan pasaran tersebut akan matang hingga ke tahap itu.

Anda akan bercakap di ChainXChange dalam beberapa hari. Apa yang diharapkan orang dapat mendengar tanpa memberikan terlalu banyak spoiler?

Dalam sesi saya, saya akan memisahkan Bitcoin dari duit syiling. Itulah nama blok perbincangan saya. Tujuan saya adalah untuk memberi orang yang benar-benar realistik, tanpa melihat gembar-gembur di mana peluang dalam blockchain, di mana terdapat penipuan dan perangkap untuk dielakkan dan apa dunia yang ingin kita ciptakan dari industri ini dan bukannya semestinya apa yang sudah berlaku.

pertukaran rantai

Saya berpendapat bahawa ChainXChange adalah peluang besar bagi orang untuk belajar tentang bagaimana blockchain akan mempengaruhi setiap industri di dunia, bukan hanya startup, dan bagaimana kita dapat bekerjasama untuk menjadikan industri blockchain lebih inklusif daripada Silicon Valley, Ivy Liga menguasai tempat permulaan. Juga, untuk mengetahui di mana orang dapat menggunakan kepakaran mereka sendiri, pengalaman hidup mereka sendiri untuk mencari peluang yang dapat mereka lihat dalam perniagaan blockchain.

Bagaimana anda menentukan peluang di ruang cryptocurrency? Adakah anda bermaksud dari segi peluang pelaburan atau peluang kerjaya atau peluang peningkatan hidup?

Saya menganggapnya sebagai peluang kerjaya yang meningkatkan peluang untuk menjadikan dunia sebagai tempat yang lebih baik. Terdapat banyak masalah sama ada dengan rasuah dalam kerajaan atau bagaimana usahawan dibiayai dengan pinjaman mikro atau pengiriman wang keluarga melintasi sempadan geopolitik di mana cryptocurrency dan blockchain benar-benar dapat meningkatkan kualiti hidup orang.

Ada peluang bukan hanya untuk ahli ekonomi yang cerdas dan orang yang berpengalaman dalam sistem kewangan tradisional, tetapi orang yang ingin membina produk untuk mereka yang kurang terlayani, orang kurang bernasib baik, dan mereka yang mempunyai cita-cita dan tenaga untuk menjadi sebahagian daripada yang moden ekonomi, walaupun mereka tidak mempunyai keistimewaan yang ada di Amerika Syarikat.

Apa satu nasihat untuk berjaya yang akan anda berikan kepada pengasas permulaan yang menceburkan diri dalam blockchain atau mempertimbangkan untuk terlibat dalam dunia keusahawanan cryptocurrency?

Nasihat yang paling penting yang dapat saya berikan kepada sesiapa sahaja yang berusaha membina permulaan adalah dengan keluar dari bangunan, keluar dari pejabat anda, keluar dari garaj anda, dan pergi menguji idea anda dengan orang yang sebenar sebelum anda membuat bangunan lebih lanjut. Sebelum anda memberikan nama untuk syarikat anda atau merekabentuk logo, terutamanya sebelum anda memulakan pengekodan apa sahaja.

Anda perlu mempunyai bukti yang dapat disahkan bahawa orang ramai mahukan apa yang anda bangunkan. Ini bermakna bukan hanya meminta rakan dan keluarga mengatakan, oh ya, itu idea yang bagus. Keren atau menarik bermaksud saya tidak peduli, atau ini tidak akan berjaya. Anda memerlukan orang yang pada dasarnya menarik anda dengan baju dan menggoncang anda sambil berkata, saya memerlukan ini. Di mana saya boleh mendapatkannya? Berapa banyak yang perlu saya bayar untuk ini? Sehingga anda mempunyai reaksi semacam itu terhadap idea utama anda, jangan buang masa untuk mencubanya. Cari sesuatu yang disukai orang dan kemudian bina perkara yang orang mahukan.

Nasihat apa yang akan anda berikan kepada wartawan atau hanya pembaca rata-rata mengenai mengesahkan projek atau mendapatkan sumber maklumat terbaik di luar sana?

Jangan mempercayai semua yang ditweet. Jangan percaya apa-apa yang ditulis di laman web yang belum pernah anda dengar. Cuba ikuti penerbitan berita dan pakar atau wartawan yang disemak secara sejarah yang tidak mempunyai kepentingan besar sama ada sesuatu berjaya atau gagal.

Maklumat terbaik yang anda dapat datang dari pihak yang tidak berminat yang mempunyai kepakaran dan dapat meramalkan ke mana sesuatu berlaku, tetapi tanpa banyak perhatian dalam permainan sehingga mereka berusaha mendorongnya ke satu arah atau yang lain.

Terima kasih, Josh!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map