Temu ramah eksklusif dengan Patrick Dai dari Qtum: Peningkatan skala di Ekosistem Crypto Berkelajuan Tinggi

Temu ramah eksklusif dengan Patrick Dai dari Qtum: Peningkatan skala di Ekosistem Crypto Berkelajuan Tinggi

Patrick DaiSedikit pengusaha di bawah 30 tahun boleh mengatakan bahawa mereka telah melancarkan projek dengan kapitalisasi sepanjang masa $ 7.3 bilion.

Temui Patrick Dai, Pengasas Qtum.

Patrick Dai lulus dari Draper University, sebuah universiti swasta untuk keuntungan dan bootcamp keusahawanan di Silicon Valley yang diasaskan oleh Tim Draper. Dia disambut sebagai “unicorn” pertama mereka, sebagai permulaan syarikat persendirian bernilai lebih dari $ 1 bilion, dan juga disenaraikan di Senarai Forbes 30 Bawah 30 Tahun di China.

Patrick dahulunya bekerja di Alibaba dan mendapatkan gelar doktor dari Akademi Sains China sebelum melakukan lompatan ke dunia blockchain.

Qtum (diucapkan Quantum) meletup ke landskap cryptocurrency dengan ICO yang berjaya pada 12 Mac 2017 yang mengumpulkan $ 15.6 juta. Token Qtum adalah $ 0,30 pada bulan Mac 2017, dan tidak perlu dikatakan telah meningkat ke paras tertinggi 330x (saat ini berada pada 75x) dari nilai awalnya. Kami berpeluang untuk berbincang dengan Patrick di Draper University Blockchain 2018 Intensif mengenai semua perkara, dari keusahawanan di dunia blockchain hingga menyeimbangkan kecekapan dan keadilan.

Bagaimana anda masuk ke dunia blockchain dari Alibaba?

[Alibaba] adalah pembayaran yang sangat baik apabila anda membandingkannya dengan pembangun lain tetapi masih. Saya menyertai industri ini pada tahun 2012. Sebelum menyertai Alibaba, saya bekerja di Ph.D. ijazah di Akademi Sains Cina. Pada masa itu, saya masih memikirkan apa yang harus saya lakukan? Pada masa itu, kami sudah mempunyai idea Ethereum tetapi pada tahun 2016, Ethereum hanyalah projek biasa. Harganya ialah $ 2 atau $ 3 untuk sepanjang tahun. Projek ini masih belum berjaya.

Tetapi saya menyedari bahawa mungkin arah yang baik untuk dilakukan dengan menggabungkan reka bentuk rangkaian blockchain Bitcoin yang selamat dan sederhana dengan lapisan maya, kami dapat menyokong mesin maya modul. Ini adalah arah yang baik untuk pergi kerana, dengan reka bentuk ini, anda mempunyai blockchain berlapis. Ini bukan satu lapisan sederhana, ia adalah blockchain berlapis. Itu konsep yang sangat baik.

Dalam Ph.D saya ijazah, saya melakukan banyak penyelidikan mengenai ekosistem telekomunikasi. Mereka sudah mempunyai reka bentuk lapisan. Reka bentuk lapisan sangat berskala dan benar-benar dapat menyelesaikan beberapa masalah. Untuk rangkaian Ethereum sekarang, jika anda ingin menyimpan mata wang Ethereum anda dengan cara pelbagai tandatangan, anda tidak mempunyai sokongan asli. Anda memerlukan program atau kontrak pintar seperti dompet Parity. Mengapa mereka kehilangan wang atau dibekukan? Kerana mereka memasukkan wang dalam kontrak pintar, tetapi kontrak pintar adalah lapisan aplikasi. Anda tidak boleh memasukkan terlalu banyak wang di lapisan aplikasi. Tidak begitu selamat.

Bagaimana anda menggambarkan keusahawanan secara umum di ruang blockchain?

Pertama, ia bermula dengan semangat. Saya menyertai industri ini, bukan kerana wang atau barang-barang lain, ini hanya kerana saya mempunyai minat dalam industri ini. Saya seorang pelajar, saya menyertai industri ini sejak awal.

Kali pertama saya mendengar mengenai Bitcoin, ia dibuat sebagai rangkaian tanpa izin yang boleh disertai oleh semua orang. Rangkaian percuma. Bagi saya, itu sangat menarik kerana saya tidak perlu mendapat kebenaran untuk melakukan apa-apa di rangkaian. Saya dapat melepaskan sepenuhnya potensi kreatif saya di rangkaian. Itu sesuatu yang saya rasa boleh berguna untuk orang.

Perkara kedua adalah masa. Masa sangat penting. Terutama dalam industri ini, masa sentiasa berubah. Kami mempunyai musim sejuk crypto. Tahun lalu, ini adalah tahun yang sangat menaik sehingga tahun lalu adalah masa yang tepat untuk permulaan projek. Ia sukar untuk dinyatakan, tetapi masa sangat penting.


Perkara ketiga adalah bersabar dalam industri. Ini adalah industri yang sangat awal. Anda memerlukan rancangan jangka panjang. Bukan untuk esok atau bulan depan, tetapi untuk dua tahun, lima tahun. Apa rancangan anda dalam lima tahun untuk industri ini? Apa yang anda mahu tawarkan? Apa yang anda mahu sumbangkan kepada industri ini? Adakah hanya untuk harga yang lebih tinggi? Bukan hanya mengenai harganya, tetapi juga mengenai apa yang anda lakukan untuk industri ini. Itu perkara kami.

Data perdagangan Qtum

Kami memberi tumpuan kepada nilai jangka panjang. Kami melakukan sesuatu yang sukar difahami bagi sesetengah orang. Tidak ada yang mempedulikannya. Mengapa anda membina mesin maya baru? Mengapa anda membina protokol pemerintahan yang terdesentralisasi? Semua masyarakat mengatakan oh, mereka mahukan harganya lebih tinggi. Ini jangka panjang, bukan untuk hari esok. Bersabarlah dan fokus pada nilai jangka panjang dan akhirnya, anda akan mendapat ganjaran.

Apa yang menjadi salah satu projek kegemaran anda sama ada dibina dalam blockchain QTUM atau hanya di ruang crypto secara umum?

Pada blockchain QTUM, kita akan mempunyai dApps hidup pertama esok. Bodhi adalah pasaran ramalan. Mereka betul-betul membina projek itu. Bukan seperti terdapat banyak dApps dalam industri ini.

Bodhi

Bodhi: pasaran ramalan berasaskan blockchain.

Banyak dApps tidak berguna dApps. Mereka menyukai konsep, mereka mengumpulkan wang, dan kemudian mereka tidak melakukan apa-apa. Kadang-kadang mereka mahu melakukan sesuatu, tetapi modelnya tidak berfungsi. Bodhi adalah salah satu daripada beberapa pasukan yang mempunyai konsep dan mereka mengusahakannya dan menunaikan janji mereka. Juga, pasaran ramalan boleh menjadi penyatuan yang hebat dengan protokol blockchain. Itulah sesuatu di mana mereka mencipta perhatian yang nyata.

Projek lain ialah Spacechain. Ini adalah projek yang sangat baik walaupun mereka menghadapi banyak masalah sekarang. Harganya tidak semestinya baik dan lain-lain, tetapi kita masih perlu berfikir dalam jangka masa panjang. Sebelum Spacechain, tidak ada yang memikirkan untuk menggabungkan blockchain dengan teknologi angkasa atau industri angkasa. Sekiranya mereka dapat membuktikan bahawa model itu berfungsi, mereka dapat membuat cara baru untuk melakukan pendanaan teknologi baru di sektor awam industri ruang angkasa. Buat masa ini, anda mendapat penyertaan terhad dari pemerintah. Teknologi angkasa memerlukan masa yang lama. Mereka mempunyai pengembang yang sangat baik, Jeff Garzik, dan dia dan pasukannya benar-benar ingin membina sesuatu. Saya rasa ia juga mewakili semangat blockchain. Semangat blockchain adalah berbeza dari dunia arus perdana. Itulah sebabnya ada Bitcoin.

Rantai Angkasa

Ramai orang dari dunia arus perdana menganggap Bitcoin itu pelik dan berbeza. Kita memerlukan sesuatu yang pelik di dunia. Kami memerlukan sesuatu seperti Spacechain. Mereka mahu melakukan sesuatu dengan cara yang gila hanya untuk melihat apakah ia berfungsi. Sekiranya mereka benar-benar dapat mewujudkannya, mereka dapat mengatur banyak sumber di dunia dan bekerjasama. Tidak mungkin sekarang pasukan roket dari China, dari Rusia, dari AS bekerjasama.

Semua projek itu adalah projek ketenteraan dan kerajaan. Sekiranya mereka dapat mengatur di bawah kerangka Spacechain, semua orang dapat menyumbang kepada sumber terbuka teknologi ruang angkasa. Mereka dapat berkolaborasi dan token blockchain dapat digunakan untuk membina kolaborasi antarabangsa berskala besar. Idea di belakangnya sangat menarik, tetapi hanya memerlukan masa untuk mengesahkan. Masa akan menentukan.

Bagaimana anda menggambarkan evolusi platform infrastruktur dan bagaimana anda membandingkan dengan platform lain seperti NEO? Adakah ini lebih dari sekadar persaingan atau merupakan kolaborasi untuk memajukan konsep blockchain bersama?

Saya rasa sekarang, kami mempunyai beberapa platform baru setiap bulan, tetapi idea utama di sebalik Qtum ialah anda ingin membina sesuatu berdasarkan teknologi yang matang dan diuji sepenuhnya. Dalam industri ini, kita mempunyai banyak prototaip. Kami mempunyai begitu banyak projek yang menjanjikan yang tidak pernah dilepaskan. Ekonomi kita benar-benar berbeza kerana kita menyelesaikan ICO pada tahun 2017 dan pada tahun yang sama, kita melancarkan Mainnet. Kini sudah berlangsung setengah tahun sekarang dan kebanyakannya berjalan lancar.

Dari segi teknikal, ia sudah menjadi kejayaan yang sangat baik sekarang. Saya berpendapat bahawa idea intinya adalah bahawa anda ingin membina asas dalam ekosistem semasa dan menjadikan ekosistem semasa menjadi lebih baik.

Kami sedang membina beberapa inovasi yang sangat baik. Kami sedang membina Qtum X86. Pada masa yang sama, kami memanfaatkan AVM dan Mesin Maya Ethereum, kami membina X86 dan orang dapat menggunakan bahasa pengaturcaraan majoriti untuk membolehkan mereka melakukan kontrak pintar seperti C ++, Rust, Python. Mereka dapat melakukan pengaturcaraan dan menggunakan kontrak pintar.

Apabila anda membandingkan ciri teknikal, kami melakukan sesuatu yang sangat menarik. Sebelumnya di dalam kertas putih Satoshi, dia hanya merancang Bitcoin untuk menjadi sistem pemindahan eCash peer to peer. Fleksibiliti sangat terhad. Tetapi untuk QTUM, kami masih mengekalkan kelenturan terhad rangkaian Bitcoin sebagai protokol asas, dan kemudian kami membuat lapisan maya. Lapisan maya menjadikan rangkaian benar-benar kuat. Lapisan maya dapat menyokong banyak, banyak mesin maya.

Maklumat blockchain Qtum

Maklumat blockchain Qtum

Dengan cara ini, kita memanfaatkan reka bentuk Bitcoin, dan melalui lapisan maya, kita dapat menyokong sebahagian fleksibiliti dan kontrak pintar AVM. Kami mempunyai mesin maya kami sendiri dan juga, rangkaian Bitcoin itu sendiri dapat memproses semua transaksi menggunakan cap Bitcoin.

Ini sangat berbeza kerana apa yang anda lihat dalam model ekonomi kami, ini adalah satu transaksi sekali sahaja. Ada duit syiling yang hanya boleh saya transfer kepada anda setiap kali. Tetapi untuk Bitcoin, jika anda biasa dengan transaksi Bitcoin, satu input boleh mempunyai seratus output. Anda boleh menyiarkan seratus transaksi selari dalam rangkaian.

Ia juga tidak bernegara. Untuk Ethereum, semua simpanan negeri adalah 400 gigabait sekarang. Blockchain penuh rangkaian Bitcoin ialah 200 gigabait. Ia berkembang lebih pantas daripada rangkaian Bitcoin. Ini bermakna suatu hari, ia akan menjadi lebih berpusat lagi.

Dalam industri ini, kita selalu menghadapi masalah mengimbangkan kecekapan dan keadilan. Kecekapan dengan desentralisasi. Berpusat lebih cekap tetapi kita harus bertanya kepada diri sendiri apakah kecekapan benar-benar yang kita mahukan kerana jika kita benar-benar mahukan kecekapan, kita harus menggunakan perkhidmatan perbankan. Semua perkhidmatan perbankan memproses lebih banyak transaksi.

Mengapa kita memerlukan cryptocurrency? Itulah idea utama. Banyak projek tidak memahami pertukaran. Mereka mengatakan bahawa mereka dapat memproses 10,000 transaksi sesaat. Jadi awak cakap jika anda dapat memproses 10,000 transaksi sesaat maka pesaing anda bukan Bitcoin atau beberapa projek blockchain lain. Pesaing anda adalah Visa atau Mastercard atau Alipay atau WeChat. Maka anda akan gagal kerana mereka dapat memproses 100,000 transaksi sesaat.

Saya rasa idea yang sangat asli untuk rangkaian Bitcoin adalah rangkaian peer to peer. Sekiranya bukan jaringan peer to peer, secara peribadi, saya rasa kehilangan makna sebenar blockchain. Itu berubah menjadi rangkaian istimewa di mana seseorang mempunyai lebih banyak hak daripada anda. Anda tidak boleh menjadi rakan sebaya, anda tidak sama di rangkaian Rangkaian Bitcoin sama. Sekiranya saya menjadi simpul penuh, anda mungkin semua yang lain, rakan sebaya.

Senarai nod Qtum

Senarai nod Qtum.

Untuk AS, anda masih mempunyai supernode. Anda masih mempunyai 21 node besar yang memproses semua transaksi. Apa perbezaannya apabila 21 pelayan memproses semua transaksi? Tidak ada perbezaan besar. Perbezaan besarnya ialah anda mempunyai tanda spekulasi orang. Apa perbezaannya? Sekiranya saya mahukan kecekapan yang lebih tinggi, saya lebih suka Google Cloud. Lebih kecekapan. Saya menjalankan aplikasi saya. Saya tidak memerlukan pengesahan lain. Mengapa kita perlu membina platform terpusat yang lain?

Ia memfokuskan pada platform nilai teras anda yang bukan kecekapan. Ini adalah untuk menyediakan komponen terdesentralisasi yang tidak dimiliki oleh banyak tempat terpusat.

Yang pasti, anda memerlukan pertukaran kerana anda perlu mengorbankan desentralisasi untuk kecekapan yang lebih tinggi. Begitulah cara kerjanya. Kami mempunyai teori CAP, teori sains komputer untuk semua rangkaian yang diedarkan. Anda tidak dapat mencapai kecekapan pada rangkaian yang terdesentralisasi pada masa yang sama. Anda memerlukan pertukaran.

Apakah langkah seterusnya untuk pasukan Qtum?

Sekarang, kami masih fokus pada inovasi teknikal seperti X83. Kami akan melepaskannya dalam satu atau dua bulan. Kami telah menyediakan prototaip, sehingga orang dapat memprogram dalam kebanyakan bahasa pengaturcaraan. Itulah fokus utama kami sekarang. Fokus kedua adalah inovasi teknikal seperti kami sedang membina versi perusahaan berbanding Qtum.

Kami bercakap tentang kecekapan, jadi mari kita bincangkan versi perusahaan. Kecekapan kadang-kadang berguna untuk kes penggunaan perusahaan atau untuk beberapa kes penggunaan terpusat. Tidak mengapa kerana kita masih memerlukan WeChat Pay untuk memproses transaksi. PayPal memproses transaksi saya setiap hari. Ia berguna. Saya tidak mengatakan bahawa mereka tidak ada yang berguna. Tetapi bagi masyarakat di sini, anda memerlukan keadilan.

Keadilan lebih penting, desentralisasi lebih penting bagi masyarakat daripada kecekapan. Kemudian untuk industri permainan, untuk kandungan digital, ini adalah model perniagaan terpusat. Mereka memerlukan penyelesaian yang cekap untuk memproses transaksi mereka.

Itulah sebab mengapa Qtum membina versi lain dari Qtum yang disebut Versi Qtum Enterprise, kami hampir menyelesaikan semua reka bentuknya. Kami sedang melakukan pengaturcaraan sekarang. Untuk versi ini, kami akan menyokong kecekapan yang sangat tinggi dalam memproses transaksi. Mungkin anda boleh memproses 1,000 hingga 2,000 transaksi dalam versi Enterprise. Tetapi yang pasti, ia sangat berpusat. Mungkin anda hanya mempunyai 12 nod untuk memproses transaksi. Itulah dua perkara yang sedang kami jalankan.

Perkara ketiga ialah kami menyokong dApps dari industri permainan dan mereka bekerja di industri kandungan digital. Saya rasa banyak konsep ICO tidak berfungsi, banyak dApps tidak berfungsi kerana dApps hanya menggunakan blockchain sebagai token. Tidak lebih.

Sebagai tanda, mereka mengumpulkan wang, tidak lain. Tetapi sebagai blockchain penuh, anda ingin membawa blockchain ke tahap seterusnya. Kita harus memikirkan industri mana yang dapat membawa sepuluh juta orang lagi ke industri blockchain.

Industri yang paling popular adalah industri permainan dengan semua kandungan digital. Mereka mempunyai banyak pengguna dan sudah sesuai dengan blockchain kerana sudah didigitalkan.

Halaman utama Qtum

Halaman utama Qtum bersama pasukan.

Banyak orang melakukan blockchain dengan industri kewangan dan rantaian bekalan. Semua industri dunia nyata yang lain, sangat sukar kerana sukar untuk membawa data pada blockchain. Anda perlu mempercayai perkhidmatan atau pihak tengah untuk merakam data dari dunia nyata dan meletakkannya di blockchain.

Kemudian blockchain menawarkan kontrak pintar, tetapi anda perlu menterjemahkan hasilnya dari blockchain ke dunia nyata lagi. Ia sangat terlibat. Rangkaian Bitcoin berkembang dengan begitu cepat kerana tidak melibatkan orang ramai, tetapi melibatkan pengaturcaraan. Ia boleh tumbuh dengan lebih cepat.

Sekiranya anda melibatkan lebih banyak orang, ia akan menjadi lebih perlahan. Saya rasa titik terobosan pertama dari gelombang blockchain seterusnya akan datang dari industri permainan atau industri kandungan digital.

Adakah anda pernah melihat Steem gunakan token media pintar mereka ke banyak projek lain seperti D.Tube dan semua kandungan digital itu? Anda boleh mengambil keseluruhan blockchain dan protokol Steem dan melepaskan perkara lain dan menjalankan protokol Steem di Instagram atau protokol Steem berjalan pada…

Itu idea yang bagus. Cabaran lain untuk industri ini ialah industri ini masih terhad. Masih terdapat beberapa jurang dari blockchain ke arus perdana. Tahun lalu, terutamanya kerana ICO, setiap ICO dari industri yang berlainan, mereka membawa beberapa pelanggan dari industri tersebut dan itulah sebabnya mengapa harganya meningkat untuk semua cryptocurrency, tetapi tidak akan kekal selamanya. Orang akan mula menyedari bahawa beberapa token tidak berguna.

Sebilangan dari mereka hanya manipulasi besar atau beberapa token akan gagal. Orang akan belajar sedikit masa. Tetapi setelah orang sedar, mereka akan memikirkan semula tentang apa sebenarnya nilai blockchain. Apakah nilai sebenar Bitcoin, Ethereum, QTUM? Adakah kita memerlukan desentralisasi? Adakah kita memerlukan kecekapan? Atau adakah kita hanya memerlukan spekulasi besar lagi?

Orang hanya memerlukan lebih banyak kes penggunaan. Mereka memerlukan lebih banyak titik data. Bagi kebanyakan orang, pandangan mereka adalah September 2017 hingga April 2018. Mereka tidak mempunyai titik data, mereka tidak melihat apa-apa yang lain berfungsi. Semakin banyak masa berlalu, semakin banyak projek yang mereka lihat berfungsi dan semakin banyak orang seperti hei, saya menghasilkan $ 10,000 hanya menulis artikel di Steam. Wow, blockchain sebenarnya boleh melakukan sesuatu yang gila.

Versi Enterprise adalah sesuatu yang sedang kita jalankan. Perkara ketiga yang sedang kami jalankan ialah kami masih mempunyai idea. Kami mahu melepaskan kedai kontrak pintar. Ia seperti Kedai Apple. Untuk protokol untuk diri kita sendiri, kita tidak dapat mengembangkan semua aplikasi itu sendiri, tetapi kita dapat menawarkan alat untuk membolehkan pembangun pihak ketiga seperti Apple Store menawarkan semua kerangka untuk anda mengembangkan aplikasi untuk kedai mereka.

Kami ingin menawarkan kedai kontrak pintar kami untuk membina pasaran, supaya orang dapat menjual templat kontrak pintar mereka. Mereka boleh menjual aplikasi kontrak pintar mereka. Sama seperti anda membeli semua aplikasi dari Apple Store. Dengan cara ini, orang boleh menggunakan ini.

Itulah idea lain yang masih kami jalankan. Secara teknikal, kami memfokuskan tiga idea ini. X86, syarikat, dan kedai kontrak pintar. Perkara lain yang masih kita jalankan ialah aspek pendidikan. Kami bekerjasama dengan banyak universiti di China, di Estonia, di AS. Kami membuka kursus blockchain di universiti. Kursus pertama akan diadakan di Singapura dalam dua minggu.

Kami membuka kursus dua hari untuk mengajar para pelajar bagaimana melakukan pengaturcaraan pada blockchain dan QTUM. Kami mempunyai kursus lain di TTU di Estonia dan kami sudah membuka kursus ini di China di beberapa universiti. Saya rasa kita masih memerlukan pendidikan yang sangat baik untuk pemaju muda, sehingga kita dapat menarik mereka ke ekosistem kita. Jadi, itu adalah fokus lain, pendidikan itu penting. Nilai jangka panjang.

Terima kasih, Patrick, pasukan Qtum, dan pasukan Universiti Draper!

Untuk mewujudkan pemahaman yang lebih asas dan berfungsi mengenai pasukan Qtum, periksa panduan QTUM kami, panduan mereka kertas putih, dan juga Laman web QTUM.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map