Sebilangan besar orang mungkin mengingati cercaan guru sekolah menengah dan universiti mereka menegur kelas mereka agar tidak menggunakan sumber dari laman web seperti Wikipedia.

Daripada mempercayai buta apa sahaja yang disiarkan di Internet, para pelajar digesa untuk menggunakan sumber yang diterbitkan dalam penerbitan yang boleh dipercayai.

Namun, dalam dunia media digital yang didorong oleh klik, bahkan penerbitan yang lebih dipercayai sepertinya telah jatuh ke arah panggilan bawah yang paling menarik.

Dunia penerbitan sains sering diabaikan, tetapi nampaknya sama busuk dengan ceruk seterusnya. Ilmu palsu adalah sama masalahnya dengan berita palsu, kecuali bahawa lebih sukar untuk membezakan fakta daripada fiksyen.

Seorang penyiasatan oleh Guardian mendapati bahawa lebih daripada 175,000 artikel ilmiah dihasilkan oleh lima penerbit terbesar di ruang tersebut. Sebilangan besar artikel ini melangkau pada dasarnya setiap pemeriksaan dan keseimbangan penerbitan ilmiah tradisional, dari ulasan rakan sebaya hingga tinjauan dewan editorial terakhir.

Sayangnya, yang diperlukan adalah satu artikel yang tidak tepat atau mengelirukan untuk diterbitkan dalam jurnal yang bereputasi untuk mula membuat pusingan di ruang gema media, di mana laman web di laman web terus merujuk kisah yang tidak tepat yang sama (dan artikel masing-masing) sehingga maklumat palsu diterima secara membuta tuli sebagai benar.

Sebaliknya, “penerbit akses terbuka pemangsa” ini cenderung menolak apa sahaja yang disampaikan kepada mereka dengan syarat bayaran yang diperlukan dibayar. Sains palsu bukan sahaja merosakkan integriti komuniti sains, tetapi juga boleh mengakibatkan salah maklumat yang mengancam nyawa.

Manuel Martin

Kami berpeluang menemu ramah Manuel Martin, salah satu Pengasas Bersama Orvium, platform sumber terbuka yang terdesentralisasi yang menangani sektor penerbitan akademik. Pasukan Orvium bertujuan untuk mengatasi semua ketidakcekapan dalam ruang penerbitan akademik dan membantu meningkatkan standard maklumat saintifik dan akademik di seluruh dunia.

The Orvium pasukan merangkumi ahli dengan latar belakang CERN, NASA, Amazon, dan Oracle.

Wawancara berikut menerangkan akar masalah sains palsu, bagaimana penyelesaian blockchain dapat mengubah keadaan, dan bagaimana pasukan Orvium merancang untuk mengatasi $ 25 bilion dolar perniagaan penerbitan akademik.

Bolehkah anda menghuraikan seberapa besar isu sains palsu?

Saya rasa kita tidak dapat menentukan seberapa besar industri sains palsu. Ulasan rakan sebaya adalah satu-satunya langkah kawalan kualiti yang bebas untuk mengesahkan kertas penyelidikan. Walau bagaimanapun, penerbit tradisional tidak dapat mengatasi permintaan penerbitan semasa. Ini terutama disebabkan oleh model perniagaan yang usang dan tidak cekap dan hakikat bahawa hari ini kita menjana lebih banyak sains daripada sebelumnya dalam sejarah.

Beberapa jurnal / penerbit memanfaatkan permintaan tinggi ini dan menggunakan amalan pemangsa untuk meningkatkan keuntungan mereka. Mereka membuang kawalan kualiti yang diperlukan dan melakukan tinjauan rakan sebaya berkualiti rendah. Ini mungkin berlaku kerana proses tinjauan rakan sebaya yang tidak jelas yang dikenakan oleh industri.

Kekurangan ketelusan ini adalah masalah sebenarnya untuk “sains palsu” dan jalan penyelesaian yang kami cadangkan melalui Orvium adalah mengubah keseluruhan kitaran hidup sains, termasuk proses tinjauan rakan sebaya, menjadi proses yang benar-benar telus dengan menggunakan rekod awam, dipercayai, dan bebas.

Apakah proses biasa untuk menerbitkan artikel dan penemuan ilmiah?

Prosesnya dapat diringkaskan sebagai berikut.

Penyelidik menyerahkan naskah tersebut kepada salah satu penerbit. Pada tahap itu, mereka menandatangani kontrak eksklusif dan memberikan semua hak cipta dan pelesenan. Selepas itu, penerbit meminta saintis lain di lapangan untuk mengesahkan naskah secara sukarela.

Sekiranya setelah pengesahan semuanya baik-baik saja, penerbit akan menandakan naskah itu sebagai siap untuk diterbitkan, tetapi tetap perlu menunggu beberapa bulan untuk mendapatkan slot percuma dalam jurnal. Proses semasa adalah panjang, legap bagi kedua-dua pengarang dan komuniti saintifik, dan ini memungkinkan untuk berlaku berat sebelah.

Dari segi tertentu, industri penerbitan ilmiah cukup unik. Yang membezakannya daripada penerbitan tradisional adalah kos penerbitan dan margin keuntungan (penerbit ilmiah berjaya mengurangkan sebahagian besar kos penerbitan, yang menghasilkan margin keuntungan yang jauh lebih tinggi).

Untuk lebih jelasnya, kami juga menyiarkan artikel di proses penerbitan ilmiah di blog kami.

Apa masalah yang ada pada model semasa?

Pertama, pasaran sangat oligopoli. Tlima penerbit teratas menyumbang sekitar 70% daripada semua penerbitan, yang membolehkan mereka mengawal akses ke pengetahuan umum. Ini juga membolehkan mereka terus meningkatkan bayaran langganan dan akses untuk jurnal ilmiah. Jurnal ilmiah menjadi lebih mahal setiap tahun.

Kemudian, proses tinjauan rakan sebaya sangat lama. Walaupun terdapat kemajuan teknologi, waktu dari penyerahan hingga penerbitan masih banyak bergantung pada faktor manusia. Setelah jurnal menerima naskah, editor perlu menyaring karya dan memberikannya kepada pengulas sebaya.

Kemudian, jika proses peralihan antara pengarang, editor dan pengulas berjaya, manuskrip ditandakan untuk diterbitkan. Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa makalah itu segera diterbitkan; itu hanya bermaksud ia diperuntukkan untuk dibebaskan dalam edisi cetak apabila ruang tersedia.

jurnal autonomi yang terdesentralisasi

Jurnal autonomi yang terdesentralisasi melalui laman Orvium.

Bergantung pada jurnal, waktu penerbitan bervariasi secara signifikan, tetapi waktu rata-rata adalah 12 bulan. Jika naskah penelitian ditolak oleh jurnal, penulis harus mengirim ulang ke jurnal yang berbeda dan melanjutkan prosesnya..

Masalah ketiga ialah proses tinjauan rakan sebaya sangat rentan terhadap bias. Manuskrip dinilai oleh pakar bidang, kemudian disemak dan diperbaiki oleh pengarang, dan akhirnya diterima untuk diterbitkan. Ini adalah bagaimana geran diperuntukkan, makalah diterbitkan, akademik dipromosikan, dan hadiah Nobel dimenangi.

Masalahnya ialah pengulas bersaing untuk mendapatkan pengiktirafan dan sumber yang sama, jadi ulasan rakan sebaya secara implisit akan mengalami bias, terutama kerana pengulas dan ulasan rakan sebaya biasanya tidak umum.

Akhir sekali, kami mempunyai salah letak hak cipta.

Dalam industri lain, pencipta dibayar untuk karya mereka: pemuzik dibayar untuk lagu-lagu mereka, artis dibayar untuk karya seni mereka, penulis dibayar untuk buku mereka, dll. Tetapi industri penerbitan ilmiah sangat berbeza.

Sebilangan besar masa, penyelidik diminta untuk memindahkan hak cipta dari penyelidikan mereka (penyelidikan yang sering mengambil berjuta-juta dolar dari wang awam untuk dilakukan) kepada penerbit jurnal. Penerbit akademik mendakwa bahawa ini diperlukan untuk melindungi hak pengarang dan untuk menyelaraskan kebenaran untuk cetakan semula atau penggunaan lain. Secara teori, izin untuk menggunakan manuskrip seseorang diberikan sebagai balasan untuk perkhidmatan yang diberikan (seperti penyuntingan, tinjauan rakan sebaya, penerbitan, dan iklan).

Walau bagaimanapun, sebahagian besar kos penyuntingan dan tinjauan rakan sebaya sudah dibayar atau dilakukan secara sukarela oleh komuniti penyelidik.

Apa itu Orvium dan bagaimana ia menyelesaikan masalah?

Orvium adalah sumber terbuka pertama dan kerangka terdesentralisasi untuk menguruskan kitaran hidup penerbitan ilmiah dan data yang berkaitan. Blockchain membolehkan kami membina infrastruktur yang membolehkan persekitaran terbuka, boleh dipercayai, terdesentralisasi, dan kolaboratif. Dengan menggunakan teknologi ini, penyelidik dapat memasukkan catatan ke dalam rekod maklumat awam dan komuniti saintifik dapat mengawal bagaimana catatan tersebut dipinda dan dikemas kini.

Selain sifatnya yang terbuka, blockchain mempunyai dua sifat penting yang lain: ia telus, dan mustahil untuk merosakkan atau meretas.

Orvium berfungsi seperti ini: makalah, ulasan, pengulas, petikan, pengarang, data penyelidikan, dan lain-lain semuanya dimodelkan dan disimpan di dalam blockchain. Setiap penyerahan, pengubahsuaian, dan tinjauan didaftarkan sehingga kitaran hidup lengkap makalah, mulai dari pengiriman pertama, tersedia untuk umum.

Ini menghidupkan model yang sama sekali baru, yang memperkenalkan banyak keuntungan seperti penerbitan automatik, model lesen percuma, penyimpanan hak cipta, proses tinjauan terbuka dan telus, pemeriksaan petikan, pengesahan pengarang, analisis, dan banyak lagi.

Selain semua itu, Orvium membolehkan institusi dan akademik untuk membuat organisasi mereka sendiri menggunakan “Decentralized Autonomous Journals” (Orvium DAJs) yang akan membantu mereka menetapkan peraturan dan asas secara telus yang dibentuk sebagai kontrak pintar dalam blockchain untuk membantu mereka menentukan peraturan pemungutan suara, jurnal seterusnya isu atau arahan tadbir urus lain untuk komuniti mereka berkembang dan berkembang dengan cara yang menjimatkan.

Akhirnya, Orvium akan membuka penyertaan mana-mana pelaku masyarakat dalam evolusi sains dari sektor awam dan swasta.

Orvium menyokong ini dengan membuka definisi jurnal, penciptaan cabaran atau ganjaran untuk ulasan untuk meningkatkan pengesahan saintifik, promosi kempen perlindungan dan pendanaan garis penyelidikan kepada masyarakat umum.

Bolehkah anda memberitahu kami mengenai pasukan di belakang Orvium?

Ah, ya, kami sangat beruntung kerana mempunyai pakar terbaik dalam pasukan kami.

Pertama, kita mempunyai Antonio Romero yang tugasnya adalah untuk merapatkan jurang antara masalah perniagaan kita dan penyelesaian teknologi. Antonio juga telah bekerja selama lebih dari 6 tahun di CERN di mana dia mengetuai beberapa projek besar dan pembelajaran mesin untuk R&D perkongsian antara CERN dan beberapa peneraju pasaran ICT. Karyanya – mempercepat penyelesaian pemeliharaan ramalan canggih dan pembelajaran mesin – telah mendorong operasi dan pengoptimuman yang canggih di kompleks pemecut CERN. Antonio telah bekerjasama dengan institusi lain seperti Fermilab, GSI, dan EMBL-EBI juga.

pasukan orvium

Kemudian kita mempunyai Roberto Rabasco, yang kepakarannya ada dalam memimpin, merancang, dan mengembangkan penyelesaian perisian dengan ketersediaan tinggi. Dia bersemangat untuk mengembangkan penyelesaian teknologi inovatif dan kreatif dan mempunyai pengalaman lebih dari 10 tahun di sektor swasta, setelah bekerja di syarikat antarabangsa seperti Deutsche Telekom, Just Eat atau ASOS antara lain.

Dan terakhir saya, Manuel Martin. Saya telah memimpin pengurusan data kritikal, data besar, dan inisiatif pembelajaran mesin untuk CERN dan Large Hadron Collider (LHC). Saya juga pernah bekerja dan bekerjasama dengan NASA-JPL, Fermilab (US Dept. of Energy) dan GSI, antara lain, saya telah mengambil bahagian sebagai pensyarah tetamu untuk program Eksekutif di ESADE Business School, dan juga memberi nasihat kepada syarikat besar seperti Oracle , BMW, Caixa, Gassco, Eni, dan UPS.

Kami bertiga hanyalah pengasas, tetapi pasukannya jauh lebih besar dan mempunyai banyak pemain utama yang berpengalaman dalam sektor ini. Chris Mattmann, Ketua Teknologi Bersekutu & Pegawai Inovasi di NASA-JPL dan Lembaga Pengarah Apache Software Foundation, Tom Soderstrom, Chief Technology & Pegawai Inovasi NASA-JPL, Christopher Tucci, Ketua Strategi Korporat & Inovasi di Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), Nicolai Oster Ketua Jabatan ICO di Bitcoin Suisse AG hanyalah sebahagian daripadanya.

Anda seorang saintis dan jurutera data. Apa yang memaksa anda untuk memasuki bidang penerbitan akademik? Ke arah sains tradisional?

Seluruh kerjaya saya di CERN telah tertumpu pada menyokong inisiatif kolaborasi untuk menjayakan beberapa eksperimen saintifik yang paling kompleks tetapi menarik yang pernah dilakukan oleh manusia. Saya berpeluang meletakkan dua sen saya untuk memburu higg bossons, dan itu mengagumkan tetapi juga untuk menerangkan misteri alam semesta yang paling mendasar.

Apakah tenaga gelap atau bahan yang mewakili lebih daripada 95% Alam Semesta? Pengalaman itu telah membantu saya memahami pentingnya sains untuk masyarakat kita dan juga bahawa setiap kali kita menggariskan had pengetahuan manusia, tidak kira bidangnya, kita mencipta warisan untuk generasi akan datang.

Satu-satunya cara untuk mewujudkan warisan ini adalah melalui penyebaran yang telus dan mudah dicapai. Dan itu dikompromikan oleh model penerbitan semasa.

Saya suka cabaran dan menggunakan pengalaman saya dalam masalah yang nyata dan transendental adalah sesuatu yang terlalu menarik untuk dilepaskan. Orvium lebih daripada Blockchain, terdapat banyak aspek kitaran hidup penerbitan di mana Big Data dan kecerdasan buatan (dua minat dan bidang kepakaran saya) dapat memainkan peranan penting.

Apa yang membuatkan anda memulakan Orvium?

Pada musim panas 2017, Roberto, Antonio, dan saya merasa kagum dengan teknologi mengganggu yang disebut blockchain ini, jadi kami mula bertanya kepada diri sendiri bagaimana kami dapat menggunakan teknologi ini untuk menyelesaikan masalah global. Telah diminta untuk menulis beberapa makalah ilmiah dalam beberapa kesempatan, tidak dapat tidak, kami menemui isu-isu dalam industri penerbitan ilmiah.

Oleh itu, kami memutuskan untuk menggunakan Blockchain untuk merombak semula industri ini sehingga tidak akan mempengaruhi evolusi sains dengan cara yang negatif lagi. Dan selebihnya adalah sejarah.

Terdapat banyak tuduhan mengenai teknologi Blockchain yang terlalu hiped, bahkan mungkin ada berita palsu, dan pastinya ICO palsu. Adakah sukar untuk mengatasi kebisingan itu dan dianggap serius?

Pada masa kini, disebabkan oleh inovasi yang lesu, dapat difahami bahawa teknologi berdampak tinggi seperti Blockchain memperoleh banyak gembar-gembur.

Ini tidak bermaksud mereka berlebihan, tetapi teknologi memerlukan masa untuk cukup matang, dan Blockchain masih mempunyai jalan yang panjang untuk mencapai potensi penuhnya. Saya sangat percaya bahawa adalah tanggungjawab kita untuk membuatnya berkembang dengan cara yang betul.

Saya menjalani sesuatu yang serupa beberapa tahun yang lalu ketika teknologi Big Data berada dalam situasi yang sama seperti Blockchain sekarang. Saya diberi tanggungjawab untuk menilai bagaimana CERN (yang eksperimennya menghasilkan sekitar 1PB sesaat) dapat memperoleh keuntungan dari teknologi Big Data baru. Kami memerlukan masa untuk memahami teknologi dan potensi serta implikasinya serta mencari kes penggunaan yang tepat.

Sudah tentu, kedua-dua perkara itu saling berkaitan dan sama pentingnya. Dan mungkin ada kecenderungan hari ini untuk menggunakan Blockchain di bidang yang pada awalnya pertandingan tidak jelas, tetapi itu adalah sebahagian dari proses pembelajaran. Di Orvium, kami sangat yakin dengan apa yang dimaksudkan dengan Blockchain dan kami benar-benar yakin bahawa kami dapat menyelesaikan, sekali-sekala, masalah penting yang mempengaruhi sains, dan oleh itu evolusi masyarakat kita secara keseluruhan.

Apa yang diperlukan untuk syarikat blockchain yang kukuh untuk berjaya?

Mempunyai kesesuaian pasaran produk sangat penting. Semasa anda membina syarikat Blockchain, atau mana-mana syarikat, anda mempunyai dua pilihan: anda cuba menyelesaikan masalah (dan semakin besar masalahnya, semakin tinggi kadar kejayaannya), atau anda cuba berinovasi. “Masalah” dengan inovasi ialah anda juga harus mendidik khalayak anda dan jika tidak melakukannya boleh membunuh permulaan anda.

Kemudian, pasukan di belakang projek ini juga penting. Mempunyai profesional berpengalaman dalam pasukan anda adalah perkara yang akan membantu anda berkembang.

Akhir sekali, komuniti yang aktif juga penting dan mendengar komen mereka menjadi sangat relevan kerana, akhirnya mereka memacu projek tersebut dan hasilnya berjaya, di Orvium, kami selalu berusaha mengawasi saluran kami untuk memahami kekecewaan pengguna, memberi mereka nasihat, dan mencari penyelesaian terbaik untuk semua orang.

Mengapa blockchain adalah penyelesaian untuk masalah dalam penerbitan akademik?

Teknologi blockchain menawarkan peluang unik untuk menangani isu-isu utama dalam sistem penerbitan akademik ilmiah seperti masa tinjauan yang panjang dan kos yang tinggi. Dengan menawarkan penghargaan reputasi dan ekonomi kepada pengulas sebaya, kami dapat memastikan bahawa kajian disemak oleh rakan sebaya dan diterbitkan dengan lebih cekap dan dengan sebahagian kecil daripada kos yang mungkin dilakukan pada masa ini. Pergeseran pendekatan penerbitan penyelidikan ilmiah semacam ini akan menguntungkan bukan hanya komuniti akademik dengan memberi para penyelidik lebih banyak kawalan terhadap pekerjaan mereka, tetapi masyarakat pada umumnya.

Penerbitan akademik mempunyai beberapa masalah, dan banyak di antaranya dapat diselesaikan dengan menggunakan teknologi Blockchain kerana menyediakan landasan yang sempurna untuk ketelusan secara terdesentralisasi dan tidak berubah. Inilah yang menjadikan blockchain sebagai alternatif menarik bagi penyelidik:

  • Bukti kewujudan dan kepengarangan seketika. Ini bermaksud pengarang menandatangani dan memeterai catatan masa manuskrip mereka di Blockchain sejak mereka menyerahkannya, dan semua orang dapat mengesahkannya.
  • Hak cipta dan lesen dimiliki dan boleh dipindah milik oleh pengarang: penulis mengekalkan kawalan terhadap karya mereka dan keuntungan ekonomi yang berpotensi.
  • Kos penerbitan dan akses yang optimum: harga tidak dipengaruhi oleh struktur pasaran monopoli atau oligopolistik. Universiti tidak lagi perlu mengeluarkan sejumlah wang yang tidak senonoh untuk mengakses data penyelidikan.
  • Rangka kerja yang cekap untuk membuat jurnal terdesentralisasi dengan kos penyelenggaraan dan operasi yang rendah. Ini akan menjadi bayaran akses yang lebih rendah.
  • Integrasi yang lancar antara data dan hasil penyelidikan.
  • Ulasan rakan sebaya yang berterusan dan telus: komuniti penyelidik diberi kuasa untuk secara terbuka menentukan kesahan dan kekukuhan penyelidikan.
  • Pengiktirafan awam dan penghargaan ekonomi untuk pengulas rakan sebaya: penyelidik tidak perlu lagi memeriksa kesahan saintifik dan menilai eksperimen secara percuma.
  • Kebebasan langganan jurnal: tidak ada model langganan jurnal yang dikuatkuasakan.
  • Pengiraan metrik kualiti yang telus seperti faktor kesan dan kualiti tinjauan rakan sebaya.
  • Menghilangkan amalan “pemangsa” semasa dan konflik mengenai plagiarisme, pemilikan idea dan pendaftaran.

Apa cabaran atau halangan yang anda jangkakan atau hadapi sekarang?

Saya rasa cabaran terbesar adalah mengikuti pasaran. Kami mempunyai pasaran-produk yang sesuai untuk produk yang benar-benar berfungsi, tetapi tonggak seterusnya kami adalah peningkatan. Dan untuk itu, kita perlu mencari orang yang bersemangat untuk mengubah industri penerbitan ilmiah semasa kerana ada banyak kerja yang perlu dilakukan.

Adakah anda terkejut dengan penemuan dalam laporan Guardian? Mengapa / Mengapa tidak?

Dengan cara tertentu, pasukan sudah mengetahui situasi penerbitan ilmiah ketika kita menghadapinya setiap hari, jadi saya tidak terkejut, jujur. Kita tahu kita menghadapi pasaran besar yang melepasi $ 31 bilion dan berkembang setiap tahun dengan sekitar 4%. Oligopoli syarikat yang jelas dengan margin keuntungan 36%, yang lebih besar daripada Google atau Apple.

Tetapi lintasan pasaran saat ini menunjukkan jumlah yang menjanjikan (iaitu: 9 juta pengguna aktif, 2,2 juta artikel per tahun, 3 miliar muat turun per tahun, + 125% artikel ilmiah di pasaran baru muncul – India, Korea Selatan, China, dan Brazil).

Adakah ada perkara lain yang anda mahu pembaca tahu?

Sains mewakili mekanisme paling berkesan yang pernah dirancang untuk mempromosikan aktiviti ekonomi baru dan industri baru yang dapat menjadikan dunia sebagai tempat yang lebih baik. Joseph Schumpeter, ahli ekonomi, seorang profesor di Harvard dan seorang pengulas politik berpengaruh, “Pemusnahan Kreatif adalah fakta penting mengenai kapitalisme. Sains adalah, dan selalu ada, sebagai pusat sistem ekonomi kita. “

Orvium merupakan peluang terbaik untuk mengganggu pasaran penerbitan ilmiah untuk selamanya dan pasukan komited sepenuhnya untuk mencapai objektif ini.

Akhirnya, saya ingin mengetengahkan betapa sukarnya kita berusaha agar Orvium menjadi platform penerbitan terkemuka untuk komuniti penyelidikan sambil mengembalikan faedah sains kepada masyarakat.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me