Industri Internet of Things (IoT) membawa perasaan bercampur.

Di satu perkhemahan, anda mempunyai futuris yang menantikan dunia di mana kehidupan menjadi lebih mudah dan senang kerana rangkaian mesin yang mengurus segala-galanya dari peti sejuk yang memesan semula makanan kegemaran kami hingga sensor suhu rumah yang diaktifkan suara yang menjaga bil utiliti rendah.

Di perkhemahan lain, anda mempunyai sekumpulan orang yang merasa seronok dengan bagaimana peranti IoT yang diperibadikan semakin meningkat dan takut akan masa depan dystopian di mana pemerintah mengintip setiap pergerakan dan lokasi kami.

Walau apa pun, keusahawanan di ruang itu tidak mudah. IoT sendiri merupakan industri yang agak baru, dan banyak usahawan di ruang ini mencari blockchain untuk membantu memudahkan skalabilitas dan insentif rangkaian.

Frederick LeungKami berpeluang menemu ramah Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif IOTW Frederick Leung. IOTW menawarkan ekosistem blockchain untuk dunia IoT. Projek ini telah menghasilkan beberapa buzz mengenai beberapa ciri seperti algoritma konsensus Proof of Assignment dan kemampuannya untuk membolehkan “micromining”.

Perbualan berikut merangkumi industri IoT secara meluas, membandingkan dan membezakan salah satu pesaing utama projek (IOTA), dan meneroka asas teknikal yang diperlukan untuk rangkaian IoT global dan sangat cekap.

Nikmati!

Terdapat sentimen umum bahawa persimpangan antara IoT dan Blockchain adalah “terlalu awal” atau hanya kekacauan yang tidak berfungsi. Bagaimana anda menangani perkara ini?

Saya tidak bersetuju. Saya percaya bahawa jika teknologinya betul, blockchain dan IOT dapat berfungsi dengan baik. Banyak peranti IoT mempunyai daya dan memori komputasi yang terhad. Teknologi blockchain perlu mengatasi had tersebut.

IOTWBukti Tugasan dan Perlombongan Mikro membolehkan peranti IoT dilombong tanpa menukar perkakasan. Rangkaian IOTW dapat membeli data di pelbagai jenis peranti IoT dengan ganjaran blockchain dan token IOTW dari pengguna akhir.

Rangkaian semasa yang menyokong peranti IoT tidak membenarkan penggunaan data yang tepat yang dihasilkan oleh peranti ini. Pengilang peranti IoT tidak dapat mengakses data di seluruh spektrum peranti.

Menggabungkan blockchain dengan IoT akan memberi pengeluar akses ke data yang belum diproses ini yang dapat digunakan untuk memperbaiki teknologi yang ada. Selain itu, menggabungkan blockchain dan IoT akan membuka kemungkinan aplikasi terdesentralisasi dikembangkan untuk peranti IoT dan meningkatkan banyak kegunaan utiliti yang ada pada peranti ini.

Orang yang biasa dengan IoT dan blockchain mungkin pernah mendengar mengenai IOTA, salah satu pesaing utama anda. Apa yang IOTA lakukan dengan betul?

IOTA melakukan promosi yang baik dan bekerjasama dengan beberapa syarikat besar. Mereka menemui beberapa aplikasi IoT yang mempunyai komputer mikro di dalam dan melakukan porting, tetapi jumlahnya sangat terhad.

Pada tahun 2015, IOTA mengadopsi DAG, yang merupakan teknologi baru yang menarik yang mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri. Sebagai contoh, kerana tidak ada blok di DAG, tidak ada masalah penskalaan.

Sebenarnya, rangkaian berkinerja lebih baik kerana terdapat lebih banyak pengguna, jadi jika IOTA dapat mencapai penggunaan besar-besaran, mereka tidak akan menghadapi masalah penskalaan yang sama seperti Bitcoin misalnya.

Selain itu, tidak ada yuran transaksi di rangkaian IOTA yang secara signifikan mengurangkan kos, namun kerana mereka juga menggunakan PoW, kos tersebut datang dalam bentuk peningkatan perkakasan dan penggunaan tenaga.

Apakah kekurangan IOTA atau Tangle?

IOTA perlu meletakkan komputer mikro dengan beberapa Gigabyte RAM di dalam peranti IOT. Sebilangan besar peranti IOT tidak mempunyai sumber perkakasan tersebut. Oleh itu, aplikasi adalah terhad.

Kedua, IOTA lambat. Sekarang ini adalah sekitar 3 transaksi sesaat dan memerlukan beberapa minit untuk diproses. Oleh itu, ia tidak dapat melakukan transaksi segera, yang sangat penting bagi banyak peranti IoT.

Bagaimana IOTW berbeza / lebih baik?

IOTW adalah blockchain sebenar dan membolehkan sebarang peranti yang disambungkan menambang. IOTW juga mempunyai beberapa kelebihan berbanding rangkaian lain.

Terutama, IOTW membolehkan pengguna peranti IoT yang ada untuk menjana pendapatan pasif dalam bentuk token melalui protokol perlombongan mikro kami. Mampu menambang cryptocurrency pada mana-mana peranti yang disambungkan dapat menyelesaikan masalah yang melanda industri perlombongan cryptocurrency.

IOTW vs IOTA

Dari laman web IOTW.

Kami juga telah mengembangkan algoritma konsensus kami sendiri yang disebut Proof of Assignment yang memberikan setiap peranti di rangkaian peluang yang sama untuk menambang token. PoA menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan PoW dan PoS kerana ia adalah kaedah penambangan cryptocurrency yang lebih hijau dan adil.

Rangkaian IoT lain memerlukan beberapa peningkatan perkakasan ke peranti untuk menyambung ke blockchain, namun, rangkaian kami memerlukan peningkatan perisian yang sederhana sehingga mengurangkan geseran yang berkaitan dengan penggunaan blockchain pada peranti IoT.

Ini sangat memudahkan pelaksanaan di bahagian belakang dan sesuai untuk pengeluar, dan di sisi pengguna akhir, tidak ada geseran sama sekali.

Protokol penyaksian kami, yang memerlukan validator luaran untuk mengesahkan transaksi, menambahkan lapisan keselamatan ganda untuk menjadikan rangkaian jauh lebih selamat daripada rangkaian IoT lain.

Pada masa ini, di rangkaian kami, kami telah menguji kelajuan 3k TPS, yang jauh lebih cepat daripada kebanyakan rangkaian blockchain dan kaedah pembayaran tradisional.

Apa satu perkara mengenai projek anda yang tidak difahami oleh banyak orang?

Teknologi blockchain kami lebih selamat daripada kebanyakan teknologi blockchain di luar sana.

Walaupun lebih daripada 51% nod dikompromikan, blockchain IOTW akan berfungsi dengan baik. Oleh kerana lejar transaksi tidak disimpan dalam mesin perlombongan mikro (peranti IoT), pengambilalihan bermusuhan 51% tidak berlaku untuk lapisan rangkaian ini.

Teknologi IOTW.

Dari kertas putih IOTW.

Dalam ekosistem blockchain IOTW, kunci keselamatan adalah melindungi lejar dari serangan pada lapisan rangkaian pelayan yang dipercayai. Secara teorinya, pelayan yang dipercayai sudah paling kuat melawan serangan. Sebagai tambahan, kami sedang mengembangkan algoritma lain untuk meningkatkan keselamatan ekosistem blockchain IOTW.

Daripada mengesahkan transaksi baru dengan hanya mengesahkan perlombongan mikro IoT dan mengesahkan oleh nod yang dipercayai, sekurang-kurangnya satu saksi yang bukan nod perlombongan akan dijemput untuk menyaksikan transaksi baru menggunakan tandatangan digital (pasangan kunci peribadi / awam).

Dengan pelaksanaan tersebut, serangan 51% perlu menyerang serentak kedua buku besar transaksi dan juga blockchain saksi yang berkaitan untuk memperoleh pengambilalihan. Oleh itu, ini akan meningkatkan keselamatan ekosistem blockchain IOTW.

Keselamatan sistem akan bertambah seiring dengan berjalannya waktu apabila lebih banyak peranti tersambung. Kami mempunyai protokol saksi yang dipatenkan yang menganggap bahawa beberapa peranti dari kumpulan yang tersedia akan diambil untuk menandatangani dan mengesahkan blok transaksi.

Blok tersebut akan dianggap sah hanya jika semua peranti akan mengembalikan pengesahan yang sama. Sekiranya pengesahan tidak koheren diberikan, semua peranti yang dipilih untuk pengesahan ini akan disenarai hitam dan dikeluarkan dari kumpulan.

Bilakah kita boleh melihat penyelesaian IoT blockchain yang berfungsi?

Blockchain IOTW berfungsi hari ini. Permohonan penerapan akan 6 bulan selepas ICO

Adakah pemusatan dalam IoT menimbulkan masalah yang ketara? Sekiranya demikian, bagaimana?

Desentralisasi tidak bermaksud orang tengah dan biasanya bermaksud kos yang lebih rendah dan kecekapan yang lebih tinggi. Tambahan pula, perniagaan kecil mungkin bertahan lebih mudah kerana mereka dapat menjalin hubungan langsung dengan pelanggan mereka.

Sekiranya peranti IoT sangat terpusat, faedah data besar hanya akan diberikan kepada beberapa syarikat atau hanya pergi ke kerajaan.

Bolehkah anda menerangkan algoritma dan mikro POA anda?

POA adalah kaedah beratur keutamaan pelbagai peringkat. Dengan cara yang paling mudah, ia adalah barisan robin beratur. Apabila peranti selesai melombong, ia kembali ke hujung talian untuk beratur lagi. Oleh itu, tidak ada persaingan seperti PoW, dan itu tidak membakar kelebihan tenaga. Tidak seperti PoS yang merupakan permainan “semakin kaya menjadi lebih kaya” kerana ia dirancang untuk mendorong simpul akhir untuk membeli token.

Teknologi IOTW

Dari kertas putih IOTW.

Agar tidak mengubah suai perkakasan IOT dan membiarkannya menambang, lejar sebenarnya berada di luar peranti IOT. Peranti IOT hanya perlu memuat turun sekeping firmware kecil. Satu lejar boleh menyokong beberapa ratus hingga 1 ribu peranti IOT. Peranti IOT mengesahkan dan menandatangani blok tersebut. Menurut blockchain, peranti mengesahkan dan menandatangani blok tersebut akan mendapat ganjaran blockchain.

Teknologi IOTW

Dari kertas putih IOTW.

Mari melayan idea ini. Maju pantas 50 tahun. Setiap orang mempunyai peti sejuk, pembesar suara, rumah, dan lain-lain. Dunia dikuasai oleh oligarki teknologi / pemerintah dan mengetahui setiap langkah anda. Adakah ketakutan ini banyak orang mempunyai realistik? Bagaimana kita dapat mengelakkan dystopia seperti ini?

Senario yang sama akan berlaku tidak kira sama ada terdapat blockchain atau tidak. Tingkah laku manusia secara umum akan dianalisis dengan baik. Dengan cara yang baik, tindakan dari industri atau kerajaan dapat menjadikan masyarakat manusia lebih cekap dan individu lebih bahagia. Dengan cara yang tidak baik, dapat mengawal masyarakat dengan lebih mudah. Perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah memilih ahli politik yang tepat dan memilih undang-undang yang memerintah untuk melindungi kami apabila ada.

Apakah beberapa cabaran terbesar dalam keusahawanan cryptocurrency?

Banyak projek dilancarkan sebelumnya. Sebilangan besar pasukan projek tidak mempunyai pengalaman penghantaran besar-besaran industri atau pengalaman penggunaan secara besar-besaran. Harga token turun dengan ketara dan beberapa projek mati sejurus selepas ICO.

Sejarah ini menjadikan pembeli token sangat skeptikal terhadap banyak projek baru. Usaha besar dalam pemasaran diperlukan untuk mengatasi masalah ini.

Jadi, anda akan membuat ICO tidak lama lagi. Utiliti apa yang dimiliki token anda untuk pelabur rata-rata? Apakah jenis orang yang anda ingin sertai dalam ICO anda? Apa pelanggan anda yang sempurna?

IOTW boleh membeli barang dan perkhidmatan dari pasar IOTW. Sebilangan besar pengeluar peranti IoT berkemampuan IOTW akan menerima IOTW sebagai pembayaran untuk penjualan tinggi.

Banyak jenama produk akhir lain, media, stok berlebihan dan lain-lain juga akan menerima IOTW sebagai pembayaran kerana nod IOTW akan menyediakan satu set pelanggan baru. Pelanggan terbaik adalah isi rumah biasa yang akan membeli peranti berkemampuan IOTW.

Keadaan hipotetikal. Anggap saya tidak yakin bahawa saya harus mengambil bahagian dalam ICO IOTW. Saya tidak melakukan banyak penyelidikan untuk IOTW secara khusus, tetapi saya merasa seronok dengan landskap ICO. Saya rasa lebih baik menunggu sehingga produk dilancarkan daripada mendedahkan diri saya pada risiko semasa ICO. Apa yang anda boleh katakan kepada saya untuk mengubah fikiran saya?

Kami adalah pasukan yang mempunyai pengalaman lebih dari 20 IPO secara kumulatif. Kami mempunyai pengalaman untuk melaksanakan projek sebenar. Kami berpotensi menjadi projek simpul blockchain penyebaran tertinggi di dunia. Sekiranya produk dilancarkan sepenuhnya, harga token akan jauh lebih tinggi kerana hanya mengira laman web IOTW alpha, ia dapat mencapai ratusan ribu unit yang dapat dihantar, yang sudah menjadi masalah besar.

Saya melihat bahawa China dan AS tidak disokong untuk ICO. Bolehkah anda menerangkan bagaimana itu mengubah strategi pemasaran ICO anda?

Kami hanya mempromosikan teknologi kami di China tetapi bukan ICO kami. Di AS, promosi kami tidak berbeza dengan negara lain tetapi kami hanya menerima syarikat untuk membeli token.

Apa-apa sahaja yang anda mahu pembaca tahu?

Jumlah had pasaran blockchain adalah 200B yang kurang daripada had pasaran syarikat tunggal Apple atau Google. Sekiranya blockchain dapat menembusi banyak isi rumah, lebih banyak orang akan belajar mengenai blockchain.

Lebih banyak wang akan dilaburkan ke dalam projek blockchain. Industri blockchain akan berkembang dan manfaat desentralisasi blockchain dapat dinikmati oleh orang biasa.

Terima kasih!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me