Dalam dunia digital yang penuh dengan salah urus data dengan perbelanjaan peribadi pengguna, dunia sosial yang semakin dikuasai media sosial, dan penularan berita palsu yang cepat, banyak projek blockchain bertujuan untuk menawarkan penyelesaian kepada pasaran alternatif pengguna yang mencari sesuatu berbeza.

Sapien menawarkan platform berita sosial Web 3.0 dengan tujuan memberi pengguna kawalan data mereka, memberi penghargaan kepada pencipta kandungan, dan mencegah berita palsu.

Kami berpeluang untuk berbicara dengan pasukan Sapien dan membincangkan semua perkara dari Web 3.0 dan kesannya kepada masyarakat, menghentikan berita palsu, dan mewujudkan dunia sosial yang mesra manusia.

Anda mengatakan bahawa anda ingin mencipta pengalaman sosial web 3.0 terbaik. Bagaimana anda menentukan web 3.0 dan bagaimana anda merancang untuk menjadi bahagian penting daripadanya?

Web 3.0, secara ringkas, adalah nilai perkongsian pelbagai entiti di rangkaian terbuka. Desentralisasi adalah komponen utama kerana ia menghilangkan titik sentuhan sentral, mengurangkan peretasan dan pelanggaran data, dan menyediakan interoperabilitas dan perkhidmatan tanpa gangguan kerana tidak ada titik kegagalan. Pengguna akhir juga akan mendapatkan kembali kawalan terhadap data mereka yang dapat dikongsi mengikut budi bicara mereka.

Sapien sedang membuat platform berita sosial berdasarkan token, demokratik, dan reputasi yang akan memberi pengguna kembali kawalan terhadap data mereka, memberi penghargaan kepada pencipta kandungan, dan melawan berita palsu.

Pengguna akan berpeluang untuk ikut serta dalam program pembagian hasil iklan dengan berbagi data mereka dengan pengiklan atau untuk tidak ikut serta dan mempunyai pengalaman melayari bebas iklan sepenuhnya..

Dengan memanfaatkan teknologi Blockchain terbaru, kita dapat membangun platform yang kebal terhadap penapisan, menjaga kebebasan bersuara, menghormati privasi kita, dan terus bertahan sepanjang masa manusia.

Apa masalah dengan media sosial yang ada dan bagaimana Sapien merancang untuk mengatasinya?

Masalah semasa dengan media sosial yang ada berkisar dari mengeksploitasi data pengguna hingga tidak dapat memberi penghargaan kepada pencipta kandungan hingga menggunakan platform mereka sendiri untuk memacu agenda mereka sendiri. Platform semasa pada dasarnya mengambil data pengguna mereka dan menjual maklumat tersebut kepada penawar tertinggi. Mereka juga memanfaatkan pembuat kandungan dengan tidak memberi penghargaan yang setimpal atas sumbangan mereka dan menuntut hak milik semua kandungan yang disiarkan di platform mereka.

Pada ketika ini, platform ini bebas dilakukan sesuka hati dengan kandungan dan data seseorang dan mereka mendapat keuntungan yang besar dari ini. Sebilangan platform ini secara terang-terangan menggunakan penapisan untuk memajukan agenda politik mereka sendiri. Orang menyaksikan segala-galanya dari penghapusan pos, larangan, dan promosi video dan media yang menyokong gabungan mereka. Pada asasnya, platform membuat gelembung penapis sintetik dan memperagakan pengalaman media sosial.

Sapien ingin membuat platform berita sosial Web 3.0 yang terdesentralisasi yang membolehkan pengguna mengawal semula pengalaman sosial mereka, memberi penghargaan kepada pencipta kandungan dan melawan berita palsu. Pengguna akan menyimpan kunci data mereka dan menentukan dengan siapa mereka membagikannya. Pencipta kandungan memiliki kandungan mereka yang disiarkan di platform Sapien dan mereka juga akan mendapat penghargaan yang tinggi.

Platform ini pada dasarnya akan terbuka untuk semua topik dan perbincangan selagi itu UNDANG-UNDANG. Secara lalai, Sapien tidak menampilkan iklan. Sapien juga ingin melaksanakan program pembagian hasil iklan yang unik yang membolehkan pengguna mendapat pilihan dalam SPN selama mereka memilih untuk berkongsi data mereka. Sekiranya pengguna tidak ikut serta, mereka masih dapat menikmati platform dan semua fungsinya.

Bagaimana anda berbeza dengan alternatif lain yang serupa di pasaran?

Dalam kertas putih, kami menerangkan dua pesaing: Steemit dan Synereo. Kedua-duanya adalah platform yang menggunakan blockchain seperti Sapien.

Steemit memberi penghargaan kepada pengguna untuk kandungan berkualiti dan Synereo berharap dapat mewujudkan infrastruktur ekonomi perhatian. Walau bagaimanapun, kami tidak akan mempertimbangkan mana-mana pesaing langsung. Apa yang ingin kami buat dengan Sapien adalah platform berita sosial berdasarkan token, terdesentralisasi, dan reputasi yang tidak hanya akan memberi ganjaran kepada pengguna untuk kandungan yang berkualiti, tetapi juga membiarkan mereka berkongsi pendapatan iklan dan melawan berita palsu. Tidak ada platform lain yang mengambil jalan ini untuk secara mendasar mengganggu platform pasaran massa yang ada.

Bagi platform Web 2.0, kami berharap dapat memanfaatkan pangsa pasar Reddit – sudah ada ratusan pendaftaran dari Redditors yang mencari platform yang lebih telus. Kuncinya adalah membina Sapien untuk menjadikannya lebih baik daripada penawaran yang ada. Kami benar-benar percaya bahawa kami dapat melakukan ini dengan token utiliti yang kuat yang menyokong platform yang lebih demokratik yang memberi kuasa kepada penggunanya.

Apa yang mendorong anda untuk menyediakan rangkaian desentralisasi yang digerakkan oleh pengguna?

Landskap media sosial semasa memerlukan perubahan dengan publisiti pelanggaran data dan keselamatan baru-baru ini di platform, penapisan kebebasan bersuara, dan eksploitasi pencipta kandungan.

Tidak ada platform yang merangkumi semua tempat yang menyediakan komuniti tempat untuk berkongsi pendapat mereka dan juga memastikan bahawa data dan privasi mereka selamat.

Kami bertekad untuk membangun platform yang merangkumi 4 Nilai Teras Sapien: Demokrasi, Ucapan Bebas, Privasi, dan Kebolehsuaian (Menyesuaikan pengalaman sosial anda sendiri).

Anda mengatakan bahawa Sapien akan membolehkan komuniti pengguna memerintah sendiri dan memutuskan apa yang terbaik untuk komuniti mereka? Apa maksudnya sebenarnya? Bolehkah anda memberi contoh?

Sapien akan hampir sepenuhnya menangani bagaimana komuniti dijalankan dan dikendalikan oleh pemimpin atau pentadbir. Ini sejajar dengan nilai inti Ucapan Percuma kami di mana hampir semua topik boleh dibincangkan tanpa penapisan selagi dianggap HUKUM.

Salah satu contohnya ialah jika CoinCentral memindahkan pengikut mereka ke Sapien. Mereka akan memiliki kendali penuh terhadap isi, peraturan masyarakat, dan setiap pembayaran gaji yang dilaksanakan dalam kumpulan itu. Sebarang pelaku buruk atau troll akan ditangani oleh komuniti tersebut sama ada menggunakan tribunal atau larangan secara terang-terangan. Kecuali jika memudaratkan platform atau seperti yang diminta oleh pemimpin masyarakat, Sapien tidak akan masuk untuk membantu mentadbir masyarakat dan / atau melaksanakan peraturan untuk menjaga segala sesuatu tetap ada.

Sapien menggunakan cryptocurrencynya, SPN, namun pengguna tidak perlu membeli token untuk menggunakan platform tersebut. Bagaimana ianya berfungsi?

Orang yang mendaftar ke platform secara automatik diturunkan sejumlah kecil SPN sehingga mereka dapat mulai menggunakan platform dengan segera. Anda perlu mempunyai SPN untuk mengakses platform.

Namun, sebelum akhir bulan Julai, pasukan Sapien secara automatik akan memperoleh 100 SPN untuk semua pengguna yang berdaftar. Pengguna dengan SPN bertaruh akan mempunyai akses ke Sapien Rewards Engine.

Beberapa rangkaian media sosial dan penerbitan semasa beralih ke model langganan untuk menyingkirkan kandungan yang tidak diingini. Pengguna menjadi sedar bahawa jika mereka tidak membayar untuk produk tersebut, mereka adalah produk tersebut. Bagaimana anda menyediakan mereka platform bebas iklan? Bagaimana anda memastikan bahawa mereka bukan sebahagian daripada produk?

Kami membenarkan pengguna memilih untuk melayari platform tanpa nama atau pilihan untuk memilih dan berkongsi data mereka. Yang pertama masih memberikan pengalaman penuh kepada orang lain kecuali bahawa papan pemuka mereka tidak akan mempunyai iklan. Yang terakhir ini membolehkan mereka masuk ke dalam program pembagian hasil iklan sehingga memungkinkan iklan disajikan kepada mereka. Di sini, mereka dapat berkongsi sebahagian atau semua data mereka dengan pengiklan dan mereka dapat memperoleh SPN berdasarkan berapa banyak token yang mereka pegang dan data apa yang mereka kongsi. Ini memberi mereka, bukan Sapien, kawalan terhadap privasi dan data peribadi mereka sendiri.

Bagaimana anda memastikan integriti kandungan? Bagaimana anda melawan berita palsu?

Protokol Proof-of-Value adalah pendekatan kami untuk membezakan dan memberi ganjaran kepada kandungan yang berharga sambil mencegah penyebaran berita palsu dan kandungan yang tidak selaras dengan nilai-nilai masyarakat. Membezakan penyumbang yang berharga adalah sebahagian besar dari protokol ini dan untuk mencapai ini, kita akan mempunyai sistem reputasi yang luas.

Lihat grafik yang disertakan di bawah untuk bagaimana Proof-of-Value berfungsi.

Bukti Nilai

Sapien direka untuk pengiklan, penerbit, peniaga dan pengguna. Bolehkah semua kumpulan ini wujud secara harmoni dalam satu platform?

Jawapan ringkasnya adalah ya.

Kami telah mencipta ekosistem yang unik di mana ini sepenuhnya mungkin dan semua orang mendapat manfaat daripada berinteraksi antara satu sama lain. Pengguna akan dapat mengakses kandungan berkualiti tinggi dan juga mempunyai pilihan untuk memilih program pembahagi hasil iklan. Pembuat kandungan akan mendapat ganjaran yang setimpal untuk kandungan yang mereka terbitkan dan akan mempunyai platform all-in-one di mana mereka juga dapat membina komuniti dan menubuhkan paywalls kandungan premium yang mereka pilih. Pengiklan dapat menerima potongan harga yang besar dengan membeli kempen iklan menggunakan token SPN asli.

Bagaimana ganjaran pencipta kandungan?

Platform media sosial semasa mengeksploitasi pencipta kandungan yang mengambil keuntungan dari 30-60% dan juga memberi mereka hak untuk menggunakan kandungan yang disiarkan di platform mereka namun mereka memilih.

Di Sapien, pencipta kandungan akan mendapat ganjaran. Kami akan memberikan pelbagai penyelesaian untuk pencipta kandungan untuk mengumpulkan semua atau sebahagian besar keuntungan mereka. Pencipta akan diberi ganjaran untuk pembuatan kandungan yang berkualiti dan juga dapat mengatur kumpulan Kandungan Premium, Langganan, atau bahkan menubuhkan Penerbitan Media di platform.

Betapa pentingnya DApps di rangkaian Sapien?

DApps akan menjadi sesuatu yang ingin dilaksanakan oleh pasukan Sapien ke platform pada masa akan datang.

Sekiranya privasi dan anonimiti dijamin, apa yang harus menghentikan Sapien ditimpa pelaku jahat, menggunakannya untuk menghantar mesej jenayah atau sebagai platform untuk buli siber?

Sapien menggunakan sesuatu yang disebut ‘Something-at-Stake Design’. Ini membolehkan pengguna mempertaruhkan token SPN mereka dan sebagai hasilnya, kami dapat menyelaraskan kepentingan platform Sapien dan komuniti kami. Pengguna akan mempunyai kepentingan untuk membuat kandungan berkualiti di platform atau berisiko kehilangan SPN mereka.

Dengan reka bentuk “sesuatu yang dipertaruhkan” ini, troll tidak digalakkan melakukan tingkah laku jahat. Sumbangan yang bernilai akan mendorong pertumbuhan platform dan memberi pampasan kepada pengguna atas kelebihan mereka dalam bentuk ganjaran SPN.

Masyarakat nampaknya semakin ketagihan dengan teknologi, telefon pintar, media sosial. Menurut anda bagaimana teknologi boleh digunakan sebagai kekuatan untuk kebaikan, dan bukannya yang buruk?

Teknologi mempunyai kesan positif dan negatif kepada masyarakat dan cabaran sebenarnya adalah keseimbangan dan pertukaran antara keduanya. Seseorang dapat melihat impak teknologi sebagai aspek positif kerana ia tidak hanya memperkemas dan meningkatkan komunikasi melalui telefon pintar dan media sosial tetapi pembuatan, pengangkutan, dan pendidikan juga.

Perspektif yang paling munasabah adalah untuk melihat bagaimana teknologi mempengaruhi perkembangan sosial setiap orang. Kedua-dua telefon pintar dan media sosial berpotensi untuk meningkatkan kehidupan sosial anda atau memudaratkannya.

Adakah teknologi baru membantu anda membina hubungan positif dan bermakna atau menghalangi perkembangan sosial anda?

Apa satu-satunya masalah terbesar dengan umat manusia sekarang?

Kurangnya privasi dan kawalan data. Data adalah emas baru. Pada ketika ini, pelbagai kepingan identiti kami dimiliki oleh syarikat yang berbeza. Kami melihat perisian dan pemasar mendapat pemahaman penuh tentang demografi yang mereka sasarkan sehingga dapat dikatakan orang dimanipulasi.

Syarikat-syarikat ini memiliki semua kuasa atas kita dan kita semua terjebak dalam jaring labah-labah yang sama. Kami berada di atas belas kasihan syarikat-syarikat ini yang memiliki data peribadi kami dan menggunakannya mengikut budi bicara mereka sendiri tanpa ada peraturan pemerintah. Syarikat yang kurang bersikap tidak peduli dengan menjaga keselamatan maklumat pengguna perlu meningkatkan permainan mereka. Orang perlu lebih mengetahui apa yang mereka kongsi dan dengan siapa mereka membagikannya.

Adakah anda percaya bahawa teknologi blockchain benar-benar berpotensi untuk mengubah dunia?

Pasukan ini yakin pada teknologi blockchain dan merasakan bahawa ia berpotensi untuk mengganggu hampir semua industri yang bersedia menerapkannya. Ini adalah kemunculan Web 3.0 di mana pemindahan nilai, peer-to-peer, mulai berlaku sebagai evolusi internet seterusnya.

Seperti teknologi baru, ada beberapa rasa sakit yang semakin meningkat dan dalam hal blockchain, dua yang menonjol adalah pemerintahan dan skalabilitas. Namun, ada projek yang menangani masalah ini dan pada waktunya, kami melihat bahawa semua ini akan diselesaikan.

Apa fakta yang tidak diketahui mengenai diri anda atau pasukan di Sapien?

Kami adalah pasukan yang diedarkan yang terletak di seluruh dunia. Kami juga dapat melakukan penjualan token yang berjaya tanpa bertemu secara langsung. Pertemuan pertama kami adalah kira-kira sebulan selepas penjualan awam kami tamat.

Apa sahaja yang anda mahu pembaca kami tahu?

Sapien ingin menjadi platform utama media sosial untuk orang awam. Kami ingin menawarkan alternatif tingkat atas ekosistem semasa di luar sana yang memanfaatkan data dan privasi pengguna dan menggunakan penapisan untuk memajukan agenda politik mereka.

Kami sudah mempunyai Leta Beta tersedia untuk sesiapa sahaja yang memegang SPN dan kami telah melancarkan pasaran berasaskan blockchain PERTAMA yang menerima token asli sebagai pembayaran.

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, sebelum akhir bulan Juli, pasukan Sapien akan secara otomatis memperoleh 100 SPN untuk semua pengguna yang terdaftar. Pengguna dengan SPN bertaruh akan mempunyai akses ke Sapien Reward Engine.

Token SPN diposisikan untuk menjadi sangat terintegrasi dalam Ekonomi Token Network Sapien, mewujudkan jaringan yang kuat dari berbagai peserta, pengguna, perniagaan, outlet media, jenama, dan validator yang menggunakan token untuk faedah tertentu.

Anda boleh mengetahui mengenai lapan tiang SPN Di sini.

Anda boleh mengikuti kami di kami laman web, Telegram, atau kami blog untuk maklumat lebih lanjut atau jika anda mahukan kemas kini mengenai projek kami dan / atau mempunyai sebarang pertanyaan.

Terima kasih!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me