Ya. Ini adalah catatan lain mengenai bagaimana blockchain akan merevolusikan industri. Tetapi jika anda bosan membaca mengenai hipotesis, teruskan membaca halaman ini. Kami akan melihat bagaimana blockchain dalam bidang agribisnis sebenarnya memberi kesan positif dengan kes penggunaan langsung dan syarikat yang membuat penjimatan kos dan meningkatkan kecekapan sekarang.

Blockchain dalam Agribisnis

Sifat generik teknologi blockchain adalah salah satu sebab utama setiap industri menjadi bersemangat, atau gugup, bergantung pada pandangan mereka. Untuk pertama kalinya, kami dapat memanfaatkan buku besar yang telus dan tidak berubah yang akan menegakkan akauntabiliti dan membasmi kesalahan manusia (atau mengganggu).

Jadi, selain menghantar Bitcoin dari satu orang ke orang lain, implikasinya sangat besar. Spreadsheet raksasa dan universal ini yang tidak dapat ditapis atau diubah bermaksud bahawa industri yang memerlukan penyimpanan rekod dalam bentuk apa pun boleh berubah menggunakan teknologi ini.

Dan ketika datang ke blockchain dalam bidang agribisnis, ada banyak cara di mana ia dapat, dan sudah, digunakan. Lihat tiga teratas.

1. Menjejak Hasil Di Seluruh Dunia

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Smart Containers, Richard Ettl, menghantar pakej ke seluruh dunia memerlukan beberapa ratus komunikasi antara pihak dalam rantaian bekalan. Anda tidak perlu menjadi saintis roket untuk mengetahui betapa tidak cekapnya itu. Semakin banyak orang yang terlibat dalam tindakan apa pun, semakin banyak peluang untuk kesalahan manusia, yang bermaksud kelewatan, salah faham, dan peningkatan perbelanjaan.

mengesan bekas

Menjejak hasil di seluruh dunia: Pixabay cegoh / 563 gambar

Sekarang tambahkan kerumitan tambahan, seperti undang-undang, bahasa, mata wang, dan budaya yang berbeza. “Anda mempunyai banyak ruang untuk maklumat yang hilang dalam terjemahan,” kata Ettl. Dengan teknologi blockchain, setiap orang mempunyai satu tempat untuk mendapatkan maklumat yang disahkan, tepat, dan sentiasa tersedia.

Anda mungkin tertanya-tanya apakah bahagian ketelusan blockchain dalam bidang agribisnis boleh menimbulkan masalah. Dan anda betul. Ia boleh. Maklumat tertentu hanya perlu ada pada pihak tertentu. Di sinilah syarikat seperti Smart Container menggunakan blockchain yang dibenarkan untuk memastikan bahawa hanya orang yang betul yang dapat mengakses maklumat yang mereka perlukan.

Keputusan? Logistik yang lebih pantas, lebih murah dan kawalan yang lebih besar terhadap keseluruhan rantaian bekalan. Ini sangat penting dalam pertanian kerana kelewatan boleh menyebabkan barang rosak atau terbuang.

Syarikat besar seperti Walmart dan Kroger juga melihat nilai menggunakan teknologi blockchain untuk kebolehkesanan dan keselamatan makanan. Dengan mengambil bahagian dalam Rangkaian blok IBM inisiatif, mereka berjaya mengesan makanan tertentu, khususnya Babi Cina dan mangga Mexico di seluruh dunia, dengan hasil yang sangat baik.

2. Mengesahkan Asal Barang

Banyak orang mengambil berat dari mana makanan mereka berasal. Ini sering menyebabkan orang membeli secara tempatan, sehingga mereka dapat memastikan asal usulnya. Tetapi, bergantung pada tempat tinggal anda, itu dapat membatasi pilihan anda dengan ketara.

Namun, saat ini, kita memiliki sedikit cara untuk mengetahui apakah roti atau sayur yang kita beli atau kopi yang kita minum dituai menggunakan pekerja anak, ditanam sesuai dengan standard vegan, atau mengandung bahan-bahan yang mereka katakan. Ini boleh menjadi masalah. Bukan hanya untuk orang yang memilih untuk hidup dengan cara tertentu tetapi bagi mereka yang mempunyai alergi atau reaksi yang serius.

Syarikat seperti VeganCoin, Matang.io, dan origintrail sedang berusaha untuk menggunakan blockchain dalam bidang agribisnis untuk ketelusannya untuk mengesahkan asal, perjalanan, dan ramuan dalam makanan. Ini bermaksud bahawa orang yang mempunyai prinsip mungkin tidak lagi terhad untuk membeli secara tempatan. Mereka pasti yakin akan kualiti dan keaslian makanan mereka. Mereka juga dapat mengesannya pada setiap peringkat perjalanan jika mereka memilih.

3. Mengurangkan Kos Transaksi dan Meningkatkan Keuntungan

Keperluan untuk lebih sedikit pihak dalam rantaian bekalan pertanian mengurangkan kos. Apabila produk mesti melalui beberapa saluran sebelum sampai ke destinasinya, masing-masing dilengkapi dengan markup. Dan harga itu diterjemahkan kepada pelanggan akhir.

Lebih-lebih lagi, kira-kira satu pertiga daripada semua hasil pertanian terbuang. Ini adalah angka yang menelan belanja industri makanan sekitar $ 1 trilion dolar per tahun. Di antara banyak tujuan Blockchain IBM adalah mengurangkan kos bagi pelanggan, serta menghilangkan penipuan dan meningkatkan kepercayaan.

Sebenarnya, eksperimen Walmart dalam keselamatan makanan dapat menjimatkan jutaan runcit berjuta-juta dolar setiap tahun sambil menjadikan makanan lebih selamat dan lebih murah untuk pelanggan. Bagaimana? Bayangkan sahaja senario ini: Terdapat wabak keracunan makanan dan tanda tanya yang timbul di atas makanan tertentu yang diisi di Walmart. Tanpa mengetahui kumpulan makanan mana yang menyebabkan masalah itu, syarikat terpaksa menarik balik keseluruhan bekalan dari semua tokonya.

walmart

Walmart: penarikan balik makanan mengancam keuntungan

Menurut a lapor dari Majalah Keselamatan Makanan, penarikan semula produk adalah ancaman terbesar bagi keuntungan, dan kos purata penarikan makanan sekitar $ 10 juta. Dan itu tidak termasuk kemungkinan kerosakan pada jenama atau kerugian penjualan selepas itu.

Sekiranya penarikan produk sangat serius, seperti wabak salmonella kacang tahun 2009, kos dapat mencecah berbilion dolar. Itu mungkin lebih bermakna daripada reputasi jenama. Mengingat skala itu boleh menjadikan perniagaan peruncit makanan terbesar sekalipun daripada perniagaan.

Saat ini, ada sistem tertentu yang berusaha memantau makanan, seperti kod UPC. Tetapi maklumat ini sering tinggal di silo data. Mengandalkan sistem penjejakan berasaskan blockchain akan membolehkan akses dan kebertanggungjawaban segera, mengurangkan kos penarikan balik dan bahkan menghindarinya sama sekali.

Mengemasnya

Terdapat banyak lagi kaedah blockchain (atau akan) digunakan untuk bidang pertanian dan rantaian bekalan secara umum. Blockchain dalam bidang agribisnis, seperti bidang lain, masih dalam peringkat eksperimen, dan kemungkinan besar.

Dari menghantar pembayaran tanpa sempadan, tanpa gesekan hingga memantau suhu makanan, blockchain mungkin memegang kunci. Dan sangat menggembirakan untuk melihat bahawa penyelesaian sudah ada untuk menurunkan kos sambil meningkatkan kualiti dan keselamatan untuk semua.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me