Awal abad ke-21 mungkin akan turun dalam sejarah sejarah sebagai lonjakan emas pada zaman moden. Token utiliti dan keselamatan muncul dari seluruh pelosok dunia dan pasukan projek menjilat bibir ketika gelombang pendanaan pelabur baru dilahirkan. Modal dari Penawaran Syiling Permulaan (ICO) pada tahun 2018 sudah melepasi tanda 4x berbanding tahun 2017. Dan kita baru sahaja melangkah ke separuh kedua tahun ini.

Tokenisasi aset wujud sebelum penemuan Bitcoin atau bahkan kedatangan Internet. Tetapi sekarang mereka mengambil tempat di barisan hadapan revolusi digital seterusnya. Untuk lebih baik atau buruk, projek Ethereum telah mempopularkan pembuatan token melalui standard ERC20. Mengapa perlu membina blockchain anda sendiri apabila penyelesaian luar rak sudah ada?

The Nitty-Gritty – Apa itu Token? Token utiliti dan keselamatan. Tiket pameran yang menyeronokkan

Satu-satunya perbezaan antara token dan pertukaran ganti yang anda bawa di dompet anda adalah di mana anda boleh menggunakannya. Duit syiling yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa nasional dan pemerintah dianggap sebagai tender sah untuk kehidupan sehari-hari dan dapat ditukar secara meluas. Token, sebaliknya, biasanya dikeluarkan oleh syarikat swasta untuk digunakan dalam rangkaian tempatan.

Contoh yang bagus (yang mungkin mengembalikan kenangan zaman kanak-kanak) adalah tiket yang dikeluarkan di pasar raya kejiranan anda. Dan tentu saja, artikel apa yang akan lengkap tanpa contoh liar barat nyata:

Token utiliti dan keselamatan. Token yang digunakan di rumah pelacuran Red Dog Saloon.

Token yang digunakan di rumah pelacuran Red Dog Saloon

Selain itu, mesti jelas bahawa tidak ada peraturan yang ketat ketika menentukan token. Anda boleh mengeluarkan token keluarga anda sendiri dari batu di halaman anda. Selagi anda dapat meminta orang lain membeli idea itu, tradisi keluarga token rock secara teorinya akan hilang.

Di ruang cryptocurrency, itu adalah token utiliti dan keselamatan yang pertama kali tiba di pesta tersebut.

Token Utiliti

Sama seperti yang disenaraikan dalam contoh di atas, token mewakili akses ke produk atau perkhidmatan syarikat. Dalam kes ICO, syarikat sering tidak mempunyai produk atau perkhidmatan yang tersedia di muka dan mencari dana. Dengan menawarkan token sebagai pertukaran modal, projek membuat pelabur janji akan produk / perkhidmatan masa depan. Pelabur mengambil risiko bahawa projek tersebut akan mempunyai token yang dapat digunakan pada masa akan datang dari rangkaian yang dicadangkan. Dan semoga token itu akan mendapat nilai.

Kami sudah melihat model ini beraksi dalam industri permainan video. Syarikat akan menawarkan faedah ‘akses awal’ kepada peminat permainan video yang bersedia membiayai pembangunan untuk gelaran besar mereka yang seterusnya. Selalunya peminat ini akan mendapat bonus dalam bentuk kulit permainan, kandungan di belakang tabir, mata wang dalam permainan, dan sebagainya.

Token Keselamatan

Di sinilah keadaan mula kabur. Komuniti crypto akan lebih senang kerana setiap token dianggap sebagai utiliti. Dalam kes itu, mereka hanya boleh menceburkan diri dalam perniagaan melabur tanpa abang besar berkeliaran. Pemerintah dan pihak berkuasa, sebaliknya, masih melihat pelaburan yang bertujuan untuk memperoleh keuntungan sebagai jaminan.

Dalam keterangan pada bulan Julai 2017 di hadapan Senat AS, ketua SEC Jay Clayton telah menyatakan perkara berikut mengenai mata wang maya:

Hanya memanggil token sebagai token “utiliti” atau menyusunnya untuk menyediakan beberapa utiliti tidak menghalang token menjadi keselamatan. Token dan penawaran yang menggabungkan ciri dan usaha pemasaran yang menekankan potensi keuntungan berdasarkan usaha keusahawanan atau pengurusan orang lain terus mengandungi ciri keselamatan di bawah undang-undang A.S..

Pertunjukan itu nyata. Nasib baik, jauh lebih berdarah daripada dulu. Dua projek yang menempatkan diri mereka di ruang token terkawal adalah Polymath dan tZERO. Mereka layak untuk diperiksa.

Lelaki Cukai Datang

Kedatangan SEC ke arena cryptocurrency agak kontroversial. Di satu pihak, pasaran ICO yang tidak terkawal sepenuhnya mewujudkan peluang besar bagi pengusaha yang mengambil risiko yang ingin membuat perbezaan yang nyata. Sebaliknya, hampir semua orang dan nenek mereka membuat kedai dalam talian dengan beberapa dolar dan hype pemasaran yang bijak.

Beberapa garis panduan untuk mengarahkan projek, menjaga keselamatan pelabur, dan tetap terdesentralisasi sangat diperlukan.

Token utiliti dan keselamatan. Anda tahu apa yang mereka katakan, tidak ada yang pasti kecuali kematian dan cukai!

Anda tahu apa yang mereka katakan, tidak ada yang pasti kecuali kematian dan cukai!

Ujian Howey

Mahkamah Agung AS membuat Uji Howey pada tahun 1940-an untuk menilai sama ada transaksi memenuhi syarat sebagai pelaburan. Dengan berbuat demikian, SEC dan pihak berkuasa AS yang lain mempunyai tanda aras untuk menentukan apa itu keselamatan dan keperluan apa yang diperlukan di bawah undang-undang AS. Sekuriti di AS perlu didaftarkan dengan SEC.

Di bawah Howey Test, transaksi dianggap sebagai pelaburan jika:

  • Ia adalah pelaburan wang.
  • Terdapat jangkaan keuntungan dari pelaburan tersebut.
  • Pelaburan wang dilakukan dalam syarikat biasa.
  • Sebarang keuntungan datang dari usaha penganjur atau pihak ketiga.

Masalah yang jelas dengan pendekatan ini (bagi pihak berkuasa AS) adalah bahawa cryptocurrency secara semula jadi melintasi sempadan antarabangsa. Mencuba untuk mengatur projek yang berpusat sepenuhnya di AS mungkin berjaya. Tetapi mengatur projek di bidang kuasa lain atau mengatur pasukan yang diedarkan secara global adalah perkara lain sama sekali.

Token Utiliti dan Keselamatan: Pemikiran Penutup

Sebilangan besar pemerhati kegilaan ICO ketika ini akan bersetuju bahawa beberapa jenis peraturan diperlukan untuk mengurangkan risiko yang meningkat di barat liar era digital ini. Pada masa yang sama, perlu diperhatikan bahawa membenarkan pihak berkuasa yang sangat berpusat seperti SEC untuk mengatur rangkaian yang terdesentralisasi sangat disyaki.

SEC sendiri telah datang di bawah api dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terutamanya ketika berlakunya krisis ekonomi 2008/9. Syarikat bernilai berbilion dolar seperti Airbnb dan Uber telah menangguhkan penyenaraian IPO awam mereka kerana, antara sebab lain, yuran penyenaraian yang sangat tinggi. Ini menggambarkan bahawa SEC nampaknya mempromosikan sistem yang menguntungkan orang kaya dengan kedok pelaburan bertauliah. Mengeluarkan orang biasa daripada melabur di masa depan hanya akan mendorong mereka untuk meneruskan amalan pelaburan mereka yang melulu.

Jawapannya, seperti biasa, terletak di suatu tempat di tengah. Oleh kerana desentralisasi adalah tema era cryptocurrency, kita mesti menganggap bahawa tidak, mendorongnya peraturan yang sesuai akan datang bukan dari tangan kepentingan khas kaya tetapi dari komuniti cryptocurrency itu sendiri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me