Dengan serangan siber setiap 39 saat, anda mempunyai alasan yang baik untuk mengkhawatirkan wang dan pelaburan anda yang sukar diperoleh. Sebenarnya, semasa penggodam meneruskan serangan mereka, anda mungkin akan merindukan hari-hari dompet kulit fizikal. Bitcoin hebat – melainkan ia dicuri.

Tetapi anda tidak bernasib baik dengan pilihan keselamatan. Peminat kripto lain memahami jurang keselamatan yang berpotensi sejak awal dan mengembangkan dompet perkakasan.

Hari-hari ini, ini bukan mengenai kapan teknologi akan tiba – tetapi mana yang harus dipilih. TREZOR dan Ledger adalah jenama terkemuka di arena ini. Tetapi dompet perkakasan mana yang terbaik untuk anda?

Dompet Perkakasan Crypto

Pemilik kripto mempunyai banyak pilihan ketika memilih dompet. Tidak hanya terdapat pilihan berasaskan web, tetapi juga terdapat desktop, mudah alih, perkakasan, dan bahkan dompet kertas.

Satu jenis dompet yang menjadi perhatian kami dalam catatan ini ialah dompet perkakasan. Kedua-dua TREZOR dan Ledger masuk dalam kategori ini.

TREZOR vs Ledger: Skrin iklan ini dari laman web TREZOR menyoroti matlamat utama untuk sebarang dompet perkakasan: keselamatan

TREZOR vs Ledger: Skrin iklan ini dari laman web TREZOR menyoroti matlamat utama untuk sebarang dompet perkakasan: keselamatan

Fikirkan dompet perkakasan sebagai peti keselamatan. Tidak seperti rakan perisiannya, dompet perkakasan menyimpan kunci peribadi anda pada pemacu USB. Dengan kata lain, kunci peribadi anda disimpan di luar talian. Skor satu untuk keselamatan!

Satu-satunya masa wang anda berada dalam talian ialah apabila peranti anda dipasang dan anda membuat transaksi. Walaupun begitu, peranti ini mengandungi banyak protokol keselamatan untuk membantu menjaga keselamatan wang anda.

TREZOR vs Ledger

Jadi bagaimana dengan kedua-dua dompet ini? Kami sampai di sana. Untuk menilai TREZOR vs Ledger dengan lebih baik, kita perlu melihat beberapa faktor: Syiling apa yang mereka sokong, seberapa mudah ia digunakan, kesesuaian, ciri tambahan, dan apa yang pengguna katakan.

Untuk melihat sekilas semua yang ditawarkan oleh jenama ini, kami akan melihat produk premium mereka – Model TREZOR dan Tano Ledger’s Nano S.

Mari kita mulakan dengan asas-asasnya.

Cryptocurrencies yang disokong di TREZOR dan Ledger Nano S

Keprihatinan pertama anda ialah sama ada dompet perkakasan menyokong syiling atau token pilihan anda. Ini mungkin perbezaan terbesar antara TREZOR vs Ledger.

Kedua-duanya menyokong beberapa aset crypto yang paling popular – token Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dash, dan ERC-20. Tetapi TREZOR jelas mendahului di sini dengan sokongan untuk 689 syiling dan token, berbanding dengan Ledger 41 (pada masa penulisan). Walau bagaimanapun, terdapat beberapa syiling yang tidak dapat anda temui di TREZOR: Ripple, Stellar dan Monero adalah yang paling popular dari yang hilang.

ciri-ciri

Seperti yang anda bayangkan, mengenai dompet perkakasan, keselamatan adalah yang terpenting. Setiap peranti dilengkapi dengan senarai ciri pelindung duit syiling sendiri.

Mari kita ambil Model TREZOR T. Dompet ini adalah peranti skrin sentuh warna penuh. Ini merangkumi tiga ciri utama untuk pemulihan: Entri PIN, entri frasa laluan, dan ia juga menawarkan pemulihan peranti. Di samping itu, ia menyediakan pengesahan U2F (2 Factor Authentication), penyulitan GPG, penyulitan SSH, pengurus kata laluan, dan sokongan.

The Ledger Nano S mempunyai set protokol keselamatan dan ciri tersendiri. Tidak seperti Model TREZOR, Nano S bukan peranti skrin sentuh. Sebaliknya, anda menggunakan butang untuk melakukan perintah. Untuk melindungi crypto anda, peranti ini meningkatkan permainan dengan cip yang dilindungi PIN selamat untuk kunci peribadi anda, dan penggunaan BOLO – perisai individu di sekitar setiap aplikasi individu pada peranti anda. Menurut laman web ini, ini menjadikan Nano S tahan terhadap keselamatan dan sangat selamat.

TREZOR vs Ledger: Screencap dari laman web lejar mempamerkan dompet perkakasan terlaris mereka

Rakaman skrin dari halaman utama Ledger, yang mempamerkan model Nano S

Kedua-dua peranti ini serasi dengan dompet perisian, seperti MyEtherWallet dan MyCrypto – bergantung pada duit syiling atau token. Walaupun Ledger menyenaraikan duit syiling dan token yang lebih sedikit, dan nampaknya menyambung ke dompet lebih sedikit daripada TREZOR, aplikasi pendamping Google Chrome menyediakan lebih banyak ciri yang mungkin berguna..

Pidato Umum

Sekiranya ragu-ragu, dapat membantu memeriksa apa yang orang lain katakan. Walau bagaimanapun, sentimen awam secara keseluruhan positif untuk kedua-dua platform dan kedua-dua peranti.

Walaupun Nano S Ledger nampaknya berteknologi rendah dan hanya memerlukan 2-4 syiling dalam satu masa, ia menebus masalah ini dengan senang digunakan dan dipasang. Model TREZOR T sebahagian besarnya menderita titik harga yang lebih tinggi $ 170 berbanding $ 120 Ledger dan mungkin sedikit lebih memakan masa untuk menyiapkan.

Sekiranya bukti sosial benar-benar menarik minat anda, TREZOR telah dipaparkan di penerbitan utama, termasuk Forbes, Coindesk dan CNN.

TREZOR vs Ledger – Siapa yang Mengambil Kek?

Sangat memuaskan apabila mempunyai satu pemenang di sini – tetapi itu tidak mungkin. Kedua-dua platform ini selamat, serasi dengan ratusan syiling dan token, dan memberikan sokongan pelanggan yang hebat.

Pada akhirnya, persoalannya bukan dompet perkakasan mana yang lebih baik – inilah yang terbaik untuk anda. Periksa semula sama ada duit syiling anda serasi dengan mana-mana peranti – kemudian pilih berdasarkan harga atau ciri yang dikehendaki Walaupun peranti “tamper-proof” Ledger nampaknya menarik, jangan lupa lapisan penyulitan dan protokol yang dibungkus dengan model TREZOR.

Sekiranya anda ingin menyelam lebih dalam kedua-dua dompet, lihat panduan ulasan TREZOR dan panduan ulasan Ledger Nano S kami.

Tidak pasti sama ada anda mahukan dompet perkakasan? Mengapa tidak melihat dompet bitcoin terbaik tahun 2018?